Vyzkoušejte luxusní recepty na pilaf na 5 různých způsobů. Který bude vaším favoritem?

Hledáte tip na jednoduchou a chutnou večeři?

Nebo slavnostní přílohu?

Pak jste tu správně!

Připravili jsme si pro vás 5 chutných receptů na pilaf, které si oblíbíte!

Vyzkoušejte masovou i vegetariánskou verzi.

Uzbecký kuřecí pilaf

Není nic jednoduššího a chutnějšího než kuřecí maso s rýží a zeleninou z jednoho hrnce. Přesvědčte se sami! Pokrm můžete servírovat s naanem či zeleninovou přílohou.

Co budete potřebovat

  • 2 šálky rýže basmati (můžete použít i jasmínovou nebo jinou dlouhozrnnou bílou rýži)
  • 3 a 1/4 šálku domácího kuřecího vývaru
  • 500 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže, nakrájených na kousky o velikosti cca 7 cm
  • 500 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže, nakrájených na kousky o velikosti cca 7 cm
  • 1 velká mrkev nebo 2 – 4 menší mrkve, oloupané a nastrouhané
  • 1 velká sladká cibule nebo 2 střední cibule, rozpůlené a nakrájené na tenké plátky
  • 1/4 šálku zlatých rozinek nabobtnalých ve vroucí vodě po dobu 10 minut, poté nahrubo nasekaných
  • 2 hlavy + 8 až 10 oloupaných celých stroužků česneku rozkrojených napůl   
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky vloček červeného chilli
  • sůl
  • černý pepř
  • olivový olej (nebo jiný rostlinný olej)

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 °C.
  • Proplachujte rýži pod studenou vodou, dokud nebude voda čistá.
  • Ponořte rýži do vody a dejte stranou.
  • Do velkého hrnce přidejte kuřecí vývar a zahřejte ho na mírném plameni.
  • Nakrájené kousky masa uspořádejte na velký plech v jedné vrstvě.   
  • Osolte lžičkou soli a opepřete.
  • Na dno velkého hrnce vhodného do trouby dejte 3 lžíce oleje.
  • Ochucené kousky kuřecích stehen opečte ze všech stran a poté je odeberte děrovanou lžící do velké mísy.
  • Poté ze všech stran opečte kousky kuřecích prsou a poté je přidejte do mísy ke stehnům.
  • Snižte plamen na střední a do hrnce, kde jste opékali maso, přidejte cibuli a mrkev.
  • Osolte a opepřete a restujte, dokud nebude zelenina měkká, asi 4 až 6 minut.
  • Poté přidejte kmín, koriandr, papriku a chilli a restujte další minutu.
  • Nyní přiveďte k varu vývar.
  • Namočenou rýži sceďte.
  • Přidejte ji k zelenině a koření.
  • Restujte 1-2 minuty, dokud se rýže dobře neobalí ve směsi.
  • Do rýžové směsi přidejte opečené kousky kuřete.
  • Přidejte jednotlivé stroužky česneku a nahrubo nakrájené nabobtnalé rozinky a vše pořádně promíchejte.
  • Rozpulte hlavy česneku a řeznou stranou nahoru spolu s bobkovými listy je vložte do rýže.
  • Přilijte vývar.
  • Vývar by měl zeleninu přesahovat alespoň o 0,5 – 1,5 cm.
  • Hrnec přikryjte těsně přiléhající pokličkou.
  • Vložte do předehřáté trouby na 50 až 60 minut.
  • Vyjměte z trouby a nechte přikryté dalších 10 minut.
  • Sundejte pokličku a načechrejte rýži.
  • Nyní můžete servírovat!
Kuřecí maso s rýží a zeleninou z jednoho hrnce.
www.notentirelyaverage.com

Rýže je univerzální surovina! Připravte si ji jako lahodnou přílohu na 3 různé způsoby s našimi jednoduchými recepty.

Pilaf z bulguru

Vyzkoušejte tento lahodný recept na turecký pilaf z bulguru. Jedná se o vydatné a snadné jídlo s úžasnou chutí, které lze podávat jako přílohu nebo samostatný hlavní chod.

Co budete potřebovat

  • 300 g pšeničného bulguru
  • 2 střední rajčata, nakrájená
  • 1 velká cibule, nakrájená
  • 1 červená paprika, nakrájená
  • 500 ml horkého zeleninového vývaru nebo vody
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • 1 lžíce semínek kmínu, opražených
  • 3 lžíce mandlí, nakrájených na plátky
  • 1 lžíce koriandru nebo petrželky, nasekané
  • ⅓ lžičky chilli
  • 1 lžíce kokosového nebo olivového oleje
  • špetka soli a pepře podle chuti

Postup

  • Ve velké pánvi rozehřejte olej na středním plameni.
  • Přidejte cibuli a papriku a opékejte 3 minuty, dokud cibule nezačne měknout.
  • Přidejte rajčata a opékejte další 3 minuty.
  • Vmíchejte rajčatový protlak a přidejte pšeničný bulgur.
  • Promíchejte.
  • Přidejte zeleninový vývar, chilli, opražený kmín, sůl a pepř.
  • Zvyšte teplotu na vysokou a přiveďte k varu, poté ji stáhněte zpět na středně nízkou.
  • Bulgur vařte 10 až 15 minut.
  • Přidejte mandle a promíchejte.
  • Odstraňte z plotny, přikryjte pokličkou a před podáváním nechte 5 až 10 minut odležet.
  • Podávejte s nasekaným koriandrem nebo petrželkou.
Bulgur se zeleninou v pánvi na prkýnku.
www.gourmandelle.com

Máme pro vás i další vynikající recepty z bulguru, které jsou rychlé, snadné a výživné. Co víc si přát!

Rýže s vepřovým masem, harissou a dýní

Pilaf může mít spoustu různých podob. My se teď podíváme na vynikající variantu s vepřovou panenkou, pastou harissa a dýní. Věříme, že si tuto verzi zamilujete!

Co budete potřebovat

  • 4 medailonky z vepřové panenky nakrájené na 1,5 cm kostky
  • 2 lžíce pasty harissa
  • nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, oloupaná a nakrájená
  • 1 červená paprika, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
  • 400 g dýně, zbavené semínek a nakrájené na kostičky
  • malý kousek másla
  • 250 g rýže basmati, propláchnuté
  • 500 ml horkého zeleninového vývaru
  • 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky
  • mandle na ozdobu
  • bílý jogurt k podávání

Postup

  • V misce smíchejte 1 lžíci pasty harissa se 2 lžícemi citronové šťávy a mletým černým pepřem.
  • Přidejte vepřové maso a promíchejte, aby se obalilo.
  • Olej rozehřejte ve velké nepřilnavé pánvi s těsně přiléhajícím víkem.
  • Přidejte cibuli, papriku a dýni.
  • Jemně restujte na středním plameni asi 3 minuty s poklicí, dokud vše nezměkne.
  • Odstraňte pokličku a zvyšte plamen.
  • Vařte za občasného míchání 2–3 minuty, dokud se zelenina trochu nezbarví.
  • Přidejte máslo, vmíchejte rýži a zbývající harissa pastu a vařte 2 minuty.
  • Zalijte vývarem, okořeňte a promíchejte.
  • Přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a pevně přikryjte pokličkou.
  • Vařte 10 minut.
  • Jemně vmíchejte do rýže vepřové maso.
  • Přiklopte pokličkou a vraťte na sporák.
  • Vařte dalších 8 minut, nebo dokud se veškerý vývar nevstřebá a vepřové maso, rýže a zelenina nezměknou.
  • Sundejte z plotny a nechte pár minut odstát.
  • Vmíchejte citronovou kůru a zbývající šťávu a trochu petrželky.
  • Rýži načechrejte vidličkou.
  • Rozdělte do čtyř misek a ozdobte zbylou petrželkou a mandlemi.
  • Podávejte s kopečkem jogurtu.
Rýže s vepřovou panenkou, pastou harissa a dýní na talíři s vidličkou.
www.lovepork.co.uk

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání? 


Pilaf z divoké rýže s růžičkovou kapustou a pekanovými ořechy

Divoká rýže v kombinaci s růžičkovou kapustou, jablkem, opečenými pekanovými ořechy a sušenými brusinkami naprosto ohromí vaše chuťové buňky. Můžete ji použít jako sváteční přílohu, ale i jednoduchou večeři během pracovního týdne. Servírujte ji spolu s bílkovinou dle vaší volby. Skvěle se hodí například k pečenému kuřeti.

Co budete potřebovat

  • 1 a ¼ šálku divoké (indiánské) rýže
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • ¾ lžičky soli
  • ½ šálku pekanových ořechů, nahrubo nasekaných
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 šálek jemně nakrájené cibule
  • ¾ šálku jemně nakrájeného řapíkatého celeru
  • 1 malé jablko nakrájené najemno (není třeba loupat)
  • 1 a ½ lžičky koření na drůbež
  • 230 – 280 g růžičkové kapusty, nakrájené na tenké plátky
  • ⅓ šálku sušených brusinek
  • lístky čerstvého tymiánu (volitelně na ozdobu)

Postup

  • Smíchejte rýži, vývar (nebo vodu) a ¼ lžičky soli ve středním hrnci.
  • Směs přiveďte k varu, přikryjte pokličkou, snižte teplotu na minimum a vařte 50 až 60 minut, nebo dokud rýže nezměkne.
  • Odstraňte pokličku, zamíchejte a pokličku vraťte na 10 minut, než rýže dojde (hořák už nechte vypnutý).
  • Mezitím dejte pekanové ořechy do velké suché pánve na střední plamen.
  • Opékejte, dokud se ořechy nerozvoní.
  • Pozorně sledujte, aby se nepřipálily.
  • Přendejte opečené ořechy do misky.
  • Vraťte pánev na střední teplotu a přidejte olivový olej a máslo.
  • Jakmile se máslo rozpustí, přidejte cibuli, řapíkatý celer a jablko.
  • Vařte do změknutí, asi 8 minut.
  • Vmíchejte koření na drůbež a zbývající ½ lžičky soli.
  • Přidejte růžičkovou kapustu a promíchejte.
  • Pokračujte ve vaření, dokud růžičková kapusta nezměkne, asi 6 až 7 minut.
  • Vmíchejte opečené pekanové ořechy a brusinky a sundejte ze sporáku.
  • Přidejte vařenou divokou rýži do pánve a promíchejte.
  • Přeneste pilaf na servírovací talíře a podle potřeby ozdobte dalšími brusinkami, pekanovými ořechy a/nebo čerstvým tymiánem.
Divoká rýže s růžičkovou kapustou, jablkem, opečenými pekanovými ořechy a sušenými brusinkami ve velké míse.
www.dishingouthealth.com

Ruský vegetariánský pilaf

Užijte si dokonale uvařenou rýži spolu se sušeným ovocem a křupavými oříšky. Skvěle se hodí na jakoukoli slavnostní hostinu!

Co budete potřebovat

  • 2 šálky dlouhozrnné nebo basmati rýže
  • 1 velká cibule
  • 2 mrkve
  • 5 cm kousek zázvoru nebo 2 lžičky sušeného zázvoru
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 3 lžičky soli a více podle chuti
  • ½ šálku rozinek
  • ½ šálku sušených meruněk
  • ½ šálku sušených švestek nebo jiného sušeného ovoce dle vašeho výběru
  • ¼ šálku nasekaných mandlí nebo pistácií
  • petrželka nebo koriandr (volitelně)

Postup

  • Namočte rýži přes noc nebo alespoň na pár hodin.
  • Zahřejte velký hrnec s těžkým dnem na středním plameni.
  • Do hrnce přidejte 1 lžíci oleje.
  • Cibuli nakrájejte nadrobno a přidejte do hrnce.
  • Smažte cibuli, dokud nezezlátne, asi pět minut.
  • Snižte plamen.
  • K cibuli přidejte nastrouhaný čerstvý nebo sušený zázvor, koriandr a 1 lžičku soli.
  • Promíchejte a restujte další 2 minuty.
  • Mrkev nastrouhejte najemno.
  • Přidejte do hrnce a nechte 5 minut změknout.
  • Všechno sušené ovoce nakrájejte na stejně velké kousky.
  • Přidejte je do hrnce s takovým množstvím vody, aby bylo zakryté, dobře promíchejte a nechte vařit na mírném středním ohni 10 minut.
  • Slijte rýži a vmíchejte další 2 lžičky soli.
  • Přidejte rýži do hrnce, ale nemíchejte.
  • Přidejte 1 lžíci oleje a jen tolik vody, aby pokryla rýži, plus dalších 5 cm.   
  • Koncem vařečky propíchněte pět až šest otvorů v rýži až na dno hrnce.
  • To pomůže uvolnit páru a vařit vše rovnoměrně.
  • Na hrnec položte čistou kuchyňskou utěrku a přikryjte těsně přiléhající.
  • Vařte na středním plameni asi 5–10 minut a poté snižte teplotu na nízkou.
  • Nechte pomalu vařit, bez míchání nebo koukání do hrnce, dokud není rýže uvařená, asi 35–40 minut.
  • Vypněte sporák a nechte pilaf odpočívat asi 15 minut bez sejmutí pokličky.
  • Poté zkontrolujte, zda je hotový a v případě potřeby ho nechte vařit o 10 minut déle.
  • Na podávání si vyberte velký talíř, který je větší než obvod vašeho hrnce.
  • Zakryjte horní část hrnce s rýží talířem, lícem dolů, a hrnec otočte.
  • Jemně hrncem zatřeste a nechte rýži dopadnout na talíř se zeleninou navrchu.
  • Podle potřeby ozdobte nasekanými mandlemi nebo pistáciemi a nasekaným koriandrem či petrželkou.
Rýže se zeleninou,sušeným ovocem a křupavými oříšky na plechu s vařečkou.
www.immigrantstable.com

Vyzkoušejte také naše vynikající recepty na upečenou rýži, která se hodí pro všechny příležitosti!

Pár zajímavostí na závěr

  • Pilaf je pokrm z rýže, který se vaří ve vývaru.
  • V závislosti na tom, kde se připravuje, může být doplněn masem, rybami, zeleninou, sušeným ovocem nebo ořechy.
  • Popularitu pilafu lze vysledovat přinejmenším do doby Alexandra Velikého ve 3. století před naším letopočtem.
  • Když Alexandr navštívil provincii Baktria, dostal na královské hostině pilaf. Vojáci Alexandra Velikého prý tehdy přivezli recept na pilaf do Makedonie jako jedno ze svých nových oblíbených jídel.
  • Kromě základních potravin se do pilafu používalo jehněčí nebo křepelčí a někdy trochu chilli.
  • Zajímavé je, že Uzbekové věří, že pilaf by měli připravovat pouze muži.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X