Hledáte tip na jednoduchou a chutnou večeři?
Nebo slavnostní přílohu?
Pak jste tu správně!
Připravili jsme si pro vás 5 chutných receptů na pilaf, které si oblíbíte!
Vyzkoušejte masovou i vegetariánskou verzi.
Uzbecký kuřecí pilaf
Není nic jednoduššího a chutnějšího než kuřecí maso s rýží a zeleninou z jednoho hrnce. Přesvědčte se sami! Pokrm můžete servírovat s naanem či zeleninovou přílohou.
Co budete potřebovat
- 2 šálky rýže basmati (můžete použít i jasmínovou nebo jinou dlouhozrnnou bílou rýži)
- 3 a 1/4 šálku domácího kuřecího vývaru
- 500 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže, nakrájených na kousky o velikosti cca 7 cm
- 500 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže, nakrájených na kousky o velikosti cca 7 cm
- 1 velká mrkev nebo 2 – 4 menší mrkve, oloupané a nastrouhané
- 1 velká sladká cibule nebo 2 střední cibule, rozpůlené a nakrájené na tenké plátky
- 1/4 šálku zlatých rozinek nabobtnalých ve vroucí vodě po dobu 10 minut, poté nahrubo nasekaných
- 2 hlavy + 8 až 10 oloupaných celých stroužků česneku rozkrojených napůl
- 3 bobkové listy
- 2 lžičky drceného kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky vloček červeného chilli
- sůl
- černý pepř
- olivový olej (nebo jiný rostlinný olej)
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Proplachujte rýži pod studenou vodou, dokud nebude voda čistá.
- Ponořte rýži do vody a dejte stranou.
- Do velkého hrnce přidejte kuřecí vývar a zahřejte ho na mírném plameni.
- Nakrájené kousky masa uspořádejte na velký plech v jedné vrstvě.
- Osolte lžičkou soli a opepřete.
- Na dno velkého hrnce vhodného do trouby dejte 3 lžíce oleje.
- Ochucené kousky kuřecích stehen opečte ze všech stran a poté je odeberte děrovanou lžící do velké mísy.
- Poté ze všech stran opečte kousky kuřecích prsou a poté je přidejte do mísy ke stehnům.
- Snižte plamen na střední a do hrnce, kde jste opékali maso, přidejte cibuli a mrkev.
- Osolte a opepřete a restujte, dokud nebude zelenina měkká, asi 4 až 6 minut.
- Poté přidejte kmín, koriandr, papriku a chilli a restujte další minutu.
- Nyní přiveďte k varu vývar.
- Namočenou rýži sceďte.
- Přidejte ji k zelenině a koření.
- Restujte 1-2 minuty, dokud se rýže dobře neobalí ve směsi.
- Do rýžové směsi přidejte opečené kousky kuřete.
- Přidejte jednotlivé stroužky česneku a nahrubo nakrájené nabobtnalé rozinky a vše pořádně promíchejte.
- Rozpulte hlavy česneku a řeznou stranou nahoru spolu s bobkovými listy je vložte do rýže.
- Přilijte vývar.
- Vývar by měl zeleninu přesahovat alespoň o 0,5 – 1,5 cm.
- Hrnec přikryjte těsně přiléhající pokličkou.
- Vložte do předehřáté trouby na 50 až 60 minut.
- Vyjměte z trouby a nechte přikryté dalších 10 minut.
- Sundejte pokličku a načechrejte rýži.
- Nyní můžete servírovat!

Rýže je univerzální surovina! Připravte si ji jako lahodnou přílohu na 3 různé způsoby s našimi jednoduchými recepty.
Pilaf z bulguru
Vyzkoušejte tento lahodný recept na turecký pilaf z bulguru. Jedná se o vydatné a snadné jídlo s úžasnou chutí, které lze podávat jako přílohu nebo samostatný hlavní chod.
Co budete potřebovat
- 300 g pšeničného bulguru
- 2 střední rajčata, nakrájená
- 1 velká cibule, nakrájená
- 1 červená paprika, nakrájená
- 500 ml horkého zeleninového vývaru nebo vody
- 2 lžičky rajčatového protlaku
- 1 lžíce semínek kmínu, opražených
- 3 lžíce mandlí, nakrájených na plátky
- 1 lžíce koriandru nebo petrželky, nasekané
- ⅓ lžičky chilli
- 1 lžíce kokosového nebo olivového oleje
- špetka soli a pepře podle chuti
Postup
- Ve velké pánvi rozehřejte olej na středním plameni.
- Přidejte cibuli a papriku a opékejte 3 minuty, dokud cibule nezačne měknout.
- Přidejte rajčata a opékejte další 3 minuty.
- Vmíchejte rajčatový protlak a přidejte pšeničný bulgur.
- Promíchejte.
- Přidejte zeleninový vývar, chilli, opražený kmín, sůl a pepř.
- Zvyšte teplotu na vysokou a přiveďte k varu, poté ji stáhněte zpět na středně nízkou.
- Bulgur vařte 10 až 15 minut.
- Přidejte mandle a promíchejte.
- Odstraňte z plotny, přikryjte pokličkou a před podáváním nechte 5 až 10 minut odležet.
- Podávejte s nasekaným koriandrem nebo petrželkou.

Máme pro vás i další vynikající recepty z bulguru, které jsou rychlé, snadné a výživné. Co víc si přát!
Rýže s vepřovým masem, harissou a dýní
Pilaf může mít spoustu různých podob. My se teď podíváme na vynikající variantu s vepřovou panenkou, pastou harissa a dýní. Věříme, že si tuto verzi zamilujete!
Co budete potřebovat
- 4 medailonky z vepřové panenky nakrájené na 1,5 cm kostky
- 2 lžíce pasty harissa
- nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, oloupaná a nakrájená
- 1 červená paprika, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
- 400 g dýně, zbavené semínek a nakrájené na kostičky
- malý kousek másla
- 250 g rýže basmati, propláchnuté
- 500 ml horkého zeleninového vývaru
- 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky
- mandle na ozdobu
- bílý jogurt k podávání
Postup
- V misce smíchejte 1 lžíci pasty harissa se 2 lžícemi citronové šťávy a mletým černým pepřem.
- Přidejte vepřové maso a promíchejte, aby se obalilo.
- Olej rozehřejte ve velké nepřilnavé pánvi s těsně přiléhajícím víkem.
- Přidejte cibuli, papriku a dýni.
- Jemně restujte na středním plameni asi 3 minuty s poklicí, dokud vše nezměkne.
- Odstraňte pokličku a zvyšte plamen.
- Vařte za občasného míchání 2–3 minuty, dokud se zelenina trochu nezbarví.
- Přidejte máslo, vmíchejte rýži a zbývající harissa pastu a vařte 2 minuty.
- Zalijte vývarem, okořeňte a promíchejte.
- Přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a pevně přikryjte pokličkou.
- Vařte 10 minut.
- Jemně vmíchejte do rýže vepřové maso.
- Přiklopte pokličkou a vraťte na sporák.
- Vařte dalších 8 minut, nebo dokud se veškerý vývar nevstřebá a vepřové maso, rýže a zelenina nezměknou.
- Sundejte z plotny a nechte pár minut odstát.
- Vmíchejte citronovou kůru a zbývající šťávu a trochu petrželky.
- Rýži načechrejte vidličkou.
- Rozdělte do čtyř misek a ozdobte zbylou petrželkou a mandlemi.
- Podávejte s kopečkem jogurtu.

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Objevte podobné tipy
Pilaf z divoké rýže s růžičkovou kapustou a pekanovými ořechy
Divoká rýže v kombinaci s růžičkovou kapustou, jablkem, opečenými pekanovými ořechy a sušenými brusinkami naprosto ohromí vaše chuťové buňky. Můžete ji použít jako sváteční přílohu, ale i jednoduchou večeři během pracovního týdne. Servírujte ji spolu s bílkovinou dle vaší volby. Skvěle se hodí například k pečenému kuřeti.
Co budete potřebovat
- 1 a ¼ šálku divoké (indiánské) rýže
- 2 šálky zeleninového vývaru
- ¾ lžičky soli
- ½ šálku pekanových ořechů, nahrubo nasekaných
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 1 šálek jemně nakrájené cibule
- ¾ šálku jemně nakrájeného řapíkatého celeru
- 1 malé jablko nakrájené najemno (není třeba loupat)
- 1 a ½ lžičky koření na drůbež
- 230 – 280 g růžičkové kapusty, nakrájené na tenké plátky
- ⅓ šálku sušených brusinek
- lístky čerstvého tymiánu (volitelně na ozdobu)
Postup
- Smíchejte rýži, vývar (nebo vodu) a ¼ lžičky soli ve středním hrnci.
- Směs přiveďte k varu, přikryjte pokličkou, snižte teplotu na minimum a vařte 50 až 60 minut, nebo dokud rýže nezměkne.
- Odstraňte pokličku, zamíchejte a pokličku vraťte na 10 minut, než rýže dojde (hořák už nechte vypnutý).
- Mezitím dejte pekanové ořechy do velké suché pánve na střední plamen.
- Opékejte, dokud se ořechy nerozvoní.
- Pozorně sledujte, aby se nepřipálily.
- Přendejte opečené ořechy do misky.
- Vraťte pánev na střední teplotu a přidejte olivový olej a máslo.
- Jakmile se máslo rozpustí, přidejte cibuli, řapíkatý celer a jablko.
- Vařte do změknutí, asi 8 minut.
- Vmíchejte koření na drůbež a zbývající ½ lžičky soli.
- Přidejte růžičkovou kapustu a promíchejte.
- Pokračujte ve vaření, dokud růžičková kapusta nezměkne, asi 6 až 7 minut.
- Vmíchejte opečené pekanové ořechy a brusinky a sundejte ze sporáku.
- Přidejte vařenou divokou rýži do pánve a promíchejte.
- Přeneste pilaf na servírovací talíře a podle potřeby ozdobte dalšími brusinkami, pekanovými ořechy a/nebo čerstvým tymiánem.

Ruský vegetariánský pilaf
Užijte si dokonale uvařenou rýži spolu se sušeným ovocem a křupavými oříšky. Skvěle se hodí na jakoukoli slavnostní hostinu!
Co budete potřebovat
- 2 šálky dlouhozrnné nebo basmati rýže
- 1 velká cibule
- 2 mrkve
- 5 cm kousek zázvoru nebo 2 lžičky sušeného zázvoru
- 2 lžičky mletého koriandru
- 3 lžičky soli a více podle chuti
- ½ šálku rozinek
- ½ šálku sušených meruněk
- ½ šálku sušených švestek nebo jiného sušeného ovoce dle vašeho výběru
- ¼ šálku nasekaných mandlí nebo pistácií
- petrželka nebo koriandr (volitelně)
Postup
- Namočte rýži přes noc nebo alespoň na pár hodin.
- Zahřejte velký hrnec s těžkým dnem na středním plameni.
- Do hrnce přidejte 1 lžíci oleje.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a přidejte do hrnce.
- Smažte cibuli, dokud nezezlátne, asi pět minut.
- Snižte plamen.
- K cibuli přidejte nastrouhaný čerstvý nebo sušený zázvor, koriandr a 1 lžičku soli.
- Promíchejte a restujte další 2 minuty.
- Mrkev nastrouhejte najemno.
- Přidejte do hrnce a nechte 5 minut změknout.
- Všechno sušené ovoce nakrájejte na stejně velké kousky.
- Přidejte je do hrnce s takovým množstvím vody, aby bylo zakryté, dobře promíchejte a nechte vařit na mírném středním ohni 10 minut.
- Slijte rýži a vmíchejte další 2 lžičky soli.
- Přidejte rýži do hrnce, ale nemíchejte.
- Přidejte 1 lžíci oleje a jen tolik vody, aby pokryla rýži, plus dalších 5 cm.
- Koncem vařečky propíchněte pět až šest otvorů v rýži až na dno hrnce.
- To pomůže uvolnit páru a vařit vše rovnoměrně.
- Na hrnec položte čistou kuchyňskou utěrku a přikryjte těsně přiléhající.
- Vařte na středním plameni asi 5–10 minut a poté snižte teplotu na nízkou.
- Nechte pomalu vařit, bez míchání nebo koukání do hrnce, dokud není rýže uvařená, asi 35–40 minut.
- Vypněte sporák a nechte pilaf odpočívat asi 15 minut bez sejmutí pokličky.
- Poté zkontrolujte, zda je hotový a v případě potřeby ho nechte vařit o 10 minut déle.
- Na podávání si vyberte velký talíř, který je větší než obvod vašeho hrnce.
- Zakryjte horní část hrnce s rýží talířem, lícem dolů, a hrnec otočte.
- Jemně hrncem zatřeste a nechte rýži dopadnout na talíř se zeleninou navrchu.
- Podle potřeby ozdobte nasekanými mandlemi nebo pistáciemi a nasekaným koriandrem či petrželkou.

Vyzkoušejte také naše vynikající recepty na upečenou rýži, která se hodí pro všechny příležitosti!
Pár zajímavostí na závěr
- Pilaf je pokrm z rýže, který se vaří ve vývaru.
- V závislosti na tom, kde se připravuje, může být doplněn masem, rybami, zeleninou, sušeným ovocem nebo ořechy.
- Popularitu pilafu lze vysledovat přinejmenším do doby Alexandra Velikého ve 3. století před naším letopočtem.
- Když Alexandr navštívil provincii Baktria, dostal na královské hostině pilaf. Vojáci Alexandra Velikého prý tehdy přivezli recept na pilaf do Makedonie jako jedno ze svých nových oblíbených jídel.
- Kromě základních potravin se do pilafu používalo jehněčí nebo křepelčí a někdy trochu chilli.
- Zajímavé je, že Uzbekové věří, že pilaf by měli připravovat pouze muži.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!