Ochutnejte tyto recepty na pirohy s vynikající nádivkou, které se hodí jako malý oběd či velká večeře

Nevíte, co připravit k večeři a překvapit tak své blízké? Zkuste recepty na pirohy, po kterých se jen zapráší.

Tyto nekynuté knedlíky plné skvělé nádivky potěší chuťové buňky dospělých i dětí.

Jsou ideální při rodinné sešlosti, ale klidně i jen tak ke svačině pro jednotlivce.

Vyzkoušejte si, který recept pro vás bude nejlepší a rádi se k němu budete vracet.

Pirohy s masem

Nekynuté knedlíky s masem jsou skvělým kandidátem na výbornou rodinnou večeři nebo třeba lehký oběd. Dobré je, když se použije maso z vývaru. Jak ho získat zjistíte, když si projdete recepty na hovězí vývar.

Ingredience:

Těsto na knedlíky:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml horké vody
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 1/2 lžičky soli

Nádivka do pirohů:

  • 800 g vařeného hovězího masa z vývaru
  • 2 velké cibule (cca 300–350 g)
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžička mořské soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře

Postup:

Nádivka:

  • Začneme tím, že si umeleme maso z vývaru v kuchyňském robotu.
  • Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do pánve s předehřátým olejem.
  • Restujeme zhruba 10 minut, aby zesklovatěla a získala lehce zlatavý nádech (nesmí zhnědnout, jinak bude hořká).
  • Přendáme do mísy, přidáme umleté maso, sůl, pepř a důkladně promícháme.

Těsto na knedlíky:

  • Mouku prosejeme do široké mísy a přidáme sůl s rostlinným olejem.
  • Přilijeme horkou vodu, lžící lehce promícháme a potom začneme hníst.
  • Správně by mělo být těsto měkké, elastické a vzhledově jako plastické.
  • Hotové těsto vytvarujeme do koule, zabalíme do fólie a dáme na 30 minut odležet na chladnější místo, ale ne do lednice.

Příprava pirohů:

  • Potom těsto vyndáme z fólie a rozdělíme na 3 stejně velké části. Dva kusy dáme na stranu a zakryjeme čistou utěrkou, aby nám těsto neosychalo.
  • První díl vyválíme na tenký plát cca 0,3 cm a vykrájíme kolečka o průměru asi 6,5 – 7 cm.
  • Na každé kolečko dáme do jeho středu kousek nádivky. Ideální je vždy trochu nabrat, trochu zmačknout, aby se utvořila koule nebo váleček a teprve poté položit na kolečko.
  • Kolečko přeložíme napůl a prsty utvoříme ve spoji volán, aby nádivka zůstala uvnitř. Komu se nechce tvarovat volánek prsty, může použít vidličku a namačkat celý okraj spojených půlek kolečka tímto způsobem. Takto zpracujeme každý díl těsta stejně.
  • Do hrnce dáme vodu, přivedeme k varu a osolíme. Vhodíme hotové pirohy a vaříme tak dlouho, dokud nevyplavou na povrch. Jakmile vyplavou, necháme je ještě tak 3–4 minuty a hned vyndáme.
  • Vaříme vždy každou várku z jednotlivého dílu těsta samostatně, aby měl každý knedlíček dostatek místa v hrnci.
  • Ochutíme podle chuti, nejlépe zesklovatělou cibulkou na sádle s pažitkou, případně místo sádla použijeme olej.
Domácí nekynuté knedlíky plněné mletým masem.
Zdroj: https://aniagotuje.pl

Slovenské pirohy s brynzou

Slaný ovčí sýr je oblíbenou ingrediencí nejen na Slovensku. Má charakteristickou a zcela vynikající chuť, která dodá pokrmům tak trochu jiný šmrnc. Když se k tomu přidá také slanina, máte o lahodný pokrm postaráno.

Ingredience:

  • 2 hrnky pšeničné mouky + na podsypání
  • 1 vejce
  • asi 3/4 šálku vody
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička soli
  • 500 g vařených brambor
  • 200 g ovčího sýra
  • 200 g uzené slaniny
  • 1 červená cibule
  • Sůl a pepř na dochucení
  • Přepuštěné máslo na smažení
  • Svazek pažitky

Postup

Nádivka:

  • Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a dáme zpěnit do pánve na rozehřáté máslo.
  • Uvařené brambory prolisujeme lisem a dáme do mísy.
  • Slaninu nakrájíme na malé kostičky a orestujeme ji na pánvi.
  • Cibuli, slaninu, ovčí sýr a nasekanou pažitku dáme do mísy k prolisovaným bramborám, osolíme a opepříme.
  • Všechny suroviny důkladně promícháme, aby vznikla jednotvárná hmota a zatím odložíme stranou.

Těsto:

  • Mouku prosejeme na pracovní plochu, uděláme do něj důlek, přidáme máslo, sůl a vejce.
  • Postupně přiléváme teplou vodu, aby se ingredience spojily.
  • Těsto hněteme zhruba 10 minut, aby bylo měkké a elastické.
  • Přikryjeme čistou bavlněnou utěrkou a necháme cca 15 minut odležet.
  • Poté si těsto rozdělíme na dvě části, z každé vyválíme plát o tloušťce 2-3 mm.
  • Z takto připraveného těsta vykrojíme skleničkou nebo vykrajovátkem kolečka.
  • Na každý dáme lžíci nádivky. Poté strany opatrně prsty přimáčkneme a vytvoříme překlad jako spoj, aby se pirohy uzavřely.
  • Knedlíky vkládáme po částech do osolené vroucí vody a vaříme asi 3 minuty, až budou měkké.
  • Před podáváním opečeme knedlíky na troše rozpuštěného másla. Podáváme s nasekanou pažitkou.
Vynikající knedlíky s ovčím sýrem a slaninou.
Zdroj: https://www.zajadam.pl

Co je vlastně piroh?

Jak jsme již v úvodu zmiňovali, jsou to nekynuté knedlíky, jejichž původ je ve Střední a Východní Evropě. Ve většině případů jsou tvarované do půlkruhu, ale klidně to může být čtverec, obdélník nebo trojúhelník, záleží na tom, co za tvar se vám vůbec povede.

Třeba slovenské pirohy se připravují z brambor, vajec, soli a mouky, přičemž se dají naplnit tvarohem nebo povidly, a posypat cukrem, skořicí a strouhankou osmahnutou na másle.

Jaké jsou vhodné náplně?

  • Dušené zelí
  • Uvařené či upečené maso
  • Mleté maso
  • Čerstvý sýr
  • Tvaroh
  • Bramborová plňka
  • Špenát
  • Slanina s cibulkou
  • Marmelády či povidla
  • Různé druhy ovoce

Hlavní je, aby byla každá náplň dostatečně chuťově výrazná, jinak nebude mít piroh tu správnou chuť. Vždy je dobré kombinovat i více chutí, například některé náplně obohatit o cibulku restovanou na sádle, případně oleji. Náplň by také měla mít nejlépe pokojovou teplotu. Nesmí být úplně horká, ale ani studená z lednice.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X