4 netradiční recepty na buchty z piškotu, po kterých se jen zapráší. Inspirujte se!

Také jste milovníci lehkého a nadýchaného sladkého těsta?

Po moučnících se můžete utlouct?

Pak si připravte jeden z našich receptů na piškotové buchty!

Ochutnejte řezy s jahodami, koláč s pomeranči a mandlemi nebo bábovku s matchou a kakaem.

Užijte si to!

Pomerančovo-mandlová buchta z piškotu

Vyzkoušejte náš úžasný piškotový moučník s nádechem pomeranče a mandlí k odpolednímu čaji nebo jako perfektní pohoštění na rodinné oslavě.

Ingredience

  • 250 g másla pokojové teploty a trochu navíc k vymaštění formy
  • 250 g moučkového cukru
  • 5 středních vajec
  • 175g hladké mouky
  • 75 g mletých mandlí

Na náplň:

  • 150 g změkčeného másla
  • 150 g moučkového cukru a trochu navíc
  • kůra z 1 velkého pomeranče 1
  • trochu citronové šťávy
  • trochu mléka nebo smetany
  • 3 lžíce malinového džemu o pokojové teplotě

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 180 ° C.
  2. Namažte a vyložte 2 x 20 cm sendvičové kulaté formy pečícím papírem.
  3. Ve velké misce vyšlehejte elektrickým ručním šlehačem 250g másla s moučkovým cukrem dokud nebude směs opravdu lehká a nadýchaná.
  4. Po jednom přidávejte vejce, přičemž po každém přidaném vejci směs dobře promíchejte, poté přidejte mouku a mleté ​​mandle.
  5. Rozdělte směs do 2 připravených forem a pečte v troubě na středním roštu po dobu 20–25 minut, dokud špejle zatlačená do středu nevyjde čistá.
  6. Vyjměte z trouby a nechte buchty ve formách 10 minut, poté je přesuňte na drátěný stojan, aby úplně vychladly.
  7. Pro přípravu náplně dejte 150 g másla, moučkový cukr, pomerančovou kůru a citronovou šťávu do mísy a poté vše společně vyšlehejte, aby vznikla lehká máslová poleva.
  8. Přidejte trochu mléka nebo smetany, pokud bude třeba.
  9. Položte jednu část piškotu na servírovací talíř.
  10. Natřete připraveným máslovým krémem, který potřete ještě džemem.
  11. Přiklopte druhým piškotem, plochou stranou dolů a lehce zatlačte.
  12. Poprašte moučkovým cukrem, poté nakrájejte na plátky a podávejte s hrnkem čaje.
Buchta z piškotu s pomeranči a mandlemi plněná marmeládou servírovaná na talíři s nožem.
www.deliciousmagazine.co.uk

Bábovičky s matchou a kakaem

Tento lehký a vzdušný moučník je z vajec, cukru, mouky a rostlinného oleje. Matcha a kakaový prášek zde slouží nejen k ochucení, ale také k vytvoření krásně barevného efektu.

Ingredience

  • 3 velké žloutky
  • 1 a ½ lžíce krystalového cukru
  • 1 a ½ lžíce rostlinného oleje
  • ½ šálku dortové mouky
  • 2 a ½ lžíce vody
  • 1 lžička prášku matcha (do misky 1)
  • 2 lžičky prášku matcha (do misky 2)
  • ½ lžičky kakaového prášku (do misky 2)

Na sníh:

  • 3 velké bílky
  • 2 lžíce krystalového cukru

Na šlehačku:

  • 100 ml smetany na šlehání
  • 2 lžíce krystalového cukru

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 175 ° C.
  2. Můžete namazat nebo vyložit spodní část bábovkové formy (o rozměrech 15 cm) pečícím papírem, ale nemažte její strany.
  3. Ve velké misce připravte mokré přísady.
  4. Vyšlehejte žloužky spolu s cukrem.
  5. Poté přidejte rostlinný olej a vodu a šlehejte, dokud se vše dobře nespojí.
  6. Do vlhkých ingrediencí prosejte dortovou  mouku a šlehejte, dokud nezmizí hrudky.
  7. Rozdělte těsto do 3 samostatných misek.
  8. Přidejte 1 lžičku prášku matcha do první misky a míchejte, dokud se nespojí.
  9. Přidejte 2 lžičky prášku matcha a ½ lžičky kakaového prášku do druhé misky a dobře promíchejte.
  10. Poslední misku nechte tak jak je.
  11. Ve velké nádobě vyšlehejte vaječné bílky pomocí mixéru.
  12. Jakmile začnete vidět jemné bublinky, pomalu přidávejte cukr a pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
  13. Když vytáhnete metlu, sněhové pusinky by měly zůstat ve svislé poloze.
  14. Rozšlehaný vaječný bílek rozdělte na 3 stejné části.
  15. Jemně, ale rychle ho přidejte do 3 připravených misek s těstem.
  16. Opatrně promíchejte.
  17. Nakládejte těsto do formy v malých dávkách a co nejvíce střídejte barvy, abyste vytvořili krásný vzor (jako na fotce).
  18. Pečte 18-20 minut, nebo dokud špejle nevyjde čistá.
  19. Dort musí být chlazen vzhůru nohama.
  20. Pokud používáte 15 cm formu, okamžitě ji obraťte přes těžkou láhev.
  21. Pokud pečete v menší formě, položte formu dnem vzhůru na chladicí rošt.
  22. Před vyjmutím dortu z formy nechte úplně vychladnout.
  23. Použijte nůž a přejeďte jím před vyjmutím kolem okrajů.
  24. Dort poprašte moučkovým cukrem nebo podávejte se šlehačkou (volitelně).
  25. Šlehačku si připravíte tak, že pomocí elektrického mixéru vyšleháte smetanu ke šlehání spolu s cukrem, dokud se nevytvoří špičky – asi 3 až 4 minuty.
  26. Dobrou chuť!
Piškotové minibábovky s matchou a kakaem.
www.onehappybite.com

Piškotová buchta s jahodami

Luxusní dezert z piškotu s čerstvými jahodami si zamilujete! Je skvělý na čajové večírky, brunch nebo jako zábavná letní pochoutka.

Ingredience

Na těsto:

  • 4 žloutky pokojové teploty
  • 2 lžíce cukru
  • 3 lžíce mléka
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • ½ lžičky vanilky
  • 4 kapky jahodového extraktu
  • 3 kapky růžového potravinářského barviva
  • ¼ šálku hladké mouky
  • ¼ šálku kukuřičného škrobu
  • 4 bílky
  • ¼ lžičky vinného kamene
  • 5 lžic cukru

Na ozdobení:

  • 12 malých jahod
  • 4 šálky šlehačky

Postup                                       

  1. Formu na pečení 23×33 cm vyložte pečícím papírem.
  2. Dejte stranou.
  3. Vyšlehejte ve šlehači bílky tak, aby se začaly vytvářet bubliny.
  4. Přidejte vinný kámen a pokračujte ve šlehání, dokud se nezačnou vytvářet pěnivé a měkké vrcholky.
  5. Zvyšte rychlost šlehání na středně vysokou.
  6. Za stálého šlehání přidávejte po jedné lžíci cukr.
  7. To může trvat 5-10 minut.
  8. Jakmile je přidán veškerý cukr, šlehejte, dokud není směs hustá a lesklá.
  9. Vložte do ledničky.
  10. Ve velké míse míchejte žloutky a cukr, dokud se cukr nerozpustí.
  11. Přidejte jahodový extrakt a růžové potravinářské barvivo (volitelně) a dobře promíchejte.
  12. Přidejte mléko, olej a vanilkový extrakt, dobře promíchejte.
  13. Přidejte mouku a kukuřičný škrob.
  14. Šlehejte, dokud není vše zapracováno.
  15. Opatrně vmíchejte směs bílků do směsi žloutků.
  16. Výsledné těsto by mělo být hladké a bez velkých vzduchových bublin.
  17. Nalijte těsto do připraveného pekáče.
  18. Zarovnejte těsto špachtlí, aby bylo krásně rovnoměrné a aby zmizely všechny bubliny.
  19. Pečte buchtu při 160 stupních Celsia po dobu 25 minut, dokud není vršek pevný.
  20. Vyjměte buchtu z pekáče a odstraňte pečící papír.
  21. Na buchtu položte kuchyňskou utěrku.
  22. Poté na kuchyňskou utěrku položte drátěný chladící stojan a buchtu rychle převraťte a odstraňte utěrku.
  23. Nechte zcela vychladnout.
  24. Jakmile buchta zcela vychladne, ořízněte okraje a rozkrojte ji na polovinu.
  25. Dostanete dva stejné obdélníkové kousky.
  26. Vrch buchty polejte asi ¼ šlehačky.
  27. Na šlehačku položte jahodové plátky.
  28. Naneste další 1/4 šlehačky na jahody.
  29. Na vrch položte druhý kousek buchty.
  30. Další 1/4 šlehačky použijte k pomazání celé buchty tenkou vrstvou.
  31. Poté buchtu nechte asi 30 minut v chladu.
  32. Díky této tenké vrstvě bude další vrstva krému krásně hladká.
  33. Namažte buchtu zbylým krémem pomocí nože nebo špachtle, abyste vyhladili okraje a horní část.
  34. Nakrájejte buchtu na 12 malých porcí a každý kousek ozdobte polovinou jahody.
Buchta z piškotu s jahodami ozdobená polovinou jahody.
www.bakingwithjoshandange.com

Tradiční piškotová bábovka s kakaem

Tato vláčná, piškotová  bábovka je jednoduchá na přípravu a je vynikající sama o sobě, ale můžete ji podávat zaprášenou moučkovým cukrem, s ovocem nebo šlehačkou.

Ingredience

  • 5 vajec pokojové teploty (oddělte žloutky od bílků)
  • 2 šálky moučkového cukru
  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakaového prášku, proseté
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 šálku oleje
  • 1/2 šálku teplé vody nebo mléka
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky mandlového extraktu (volitelně)
  • 1/2 lžičky citronového extraktu (volitelně)
  • trocha vinného kamene nebo použijte 1/2 lžičky citronové šťávy nebo octa (pomáhá stabilizovat vaječný bílek)
  • 2 lžíce změklého másla a 2 – 3 lžíce mouky do formy

Postup                                       

  1. Vymastěte formu na bábovku 2 lžícemi másla a vysypte 2 až 3 lžícemi mouky.
  2. Takto připravenou formu odložte stranou.
  3. Předehřejte troubu na 176 –180 ° C.
  4. Prosejte společně mouku (2 šálky), prášek do pečiva (2 lžičky) a sůl (1/4 lžičky).
  5. Oddělte žloutky od bílků (5 vajec o pokojové teplotě).
  6. Nalijte bílky do čisté misky.
  7. Ručním šlehačem vyšlehejte bílky na střední rychlosti do pěny.
  8. Poté postupně přidávejte polovinu moučkového cukru (1 šálek).
  9. Šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé a lesklé vrcholky.
  10. Připravte si další velkou misku.
  11. Nalijte do ní všechny žloutky, přidejte zbývající moučkový cukr (1 šálek) a vyšlehejte.
  12. Jakmile bude směs hotová, bude mít bledou barvu a zdvojnásobí svůj objem, což zabere cca 5 – 8 minut.
  13. Poté pomalu za stálého šlehání přilívejte olej a potom zašlehejte také vlažné mléko nebo vodu.
  14. Několikrát seškrábněte okraje a dno misky, abyste se ujistili, že je vše dobře spojené.
  15. Šlehejte po dobu 5 minut.
  16. Nakonec přidejte vanilkový extrakt, volitelně také mandlový a citronový extrakt.
  17. Ujistěte se, že je konzistence směsi v pořádku.
  18. Zjistíte to tak, že těsto naberete lžící nebo špachtlí, pustíte ho zpět do misky a ono pomalu vytvoří jakousi stuhu.
  19. Mělo by chvíli držet svůj tvar, poté pomalu mizet a mísit se směsí.
  20. Pomocí sítka s jemnými oky prosejte asi 1/3 moučné směsi do směsi vaječného žloutku, poté přidejte asi 1/3 směsi z bílků a velmi opatrně promíchejte.
  21. Poté stejně pokračujte se zbylou moučnou směsí i směsí z bílků.
  22. Odeberte asi 2 – 3 šálky vzniklého těsta a nalijte ho do prázdné misky.
  23. K těstu prosejte 3 lžíce kakaového prášku a promíchejte.
  24. Nalijte asi ½ zbývajícího těsta do připravené formy, nalijte na něj těsto s kakaem a nakonec zalijte ještě zbylé těsta bez kakaa.
  25. Horní část vyhlaďte zadní částí lžíce a dejte péct.
  26. Pečte bábovku po dobu 30 – 35 minut.
  27. Během pečení neotvírejte troubu, jinak by vám bábovka mohla spadnout.
  28. Po 30 minutách bábovku zkontrolujte a vyzkoušejte, jestli už není hotová tak, že do středu vložíte špejli.
  29. Když špejle vyjde čistá, je bábovka hotová.
  30. Pokud ne, pečte dalších 5 minut a znovu zkontrolujte.
  31. Hotovou bábovku nechte 15 minut chladit ve formě.
  32. Poté ji převraťte na chladící rošt a nechte ji úplně vychladnout.
  33. Servírujte posypané moučkovým cukrem ke kávě či čaji.
  34. Můžete také podávat s ovocem a lehce slazenou šlehačkou.
  35. Dobrou chuť!
Bábovka s kakaem servírovaná na talíři a posypaná moučkovým cukrem.
www.hanielas.com

Líné nedělní odpoledne si říká o zákusek ke kafíčku? Pak se inspirujte našimi 8 luxusními recepty na bábovku jako od babičky.

8 tipů na nejlepší piškot!

  1. Připravte si všechny ingredience a mějte je již zvážené.
  2. Uchovávejte všechny ingredience při pokojové teplotě.
  3. Dobře vše promíchejte, ale nepřežeňte to.
  4. Pokud směs vypadá příliš hustě, přidejte kapku mléka.
  5. V případě, že chcete mít piškot nějak ochucený, používejte skutečné přísady jako vanilkové lusky či citronová kůra.
  6. Používejte nepromastitelný pečící papír.
  7. Neotvírejte troubu příliš brzy.
  8. Užijte si pečení!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X