Také jste milovníci lehkého a nadýchaného sladkého těsta?
Po moučnících se můžete utlouct?
Pak si připravte jeden z našich receptů na piškotové buchty!
Ochutnejte řezy s jahodami, koláč s pomeranči a mandlemi nebo bábovku s matchou a kakaem.
Užijte si to!
Pomerančovo-mandlová buchta z piškotu
Vyzkoušejte náš úžasný piškotový moučník s nádechem pomeranče a mandlí k odpolednímu čaji nebo jako perfektní pohoštění na rodinné oslavě.
Ingredience
- 250 g másla pokojové teploty a trochu navíc k vymaštění formy
- 250 g moučkového cukru
- 5 středních vajec
- 175g hladké mouky
- 75 g mletých mandlí
Na náplň:
- 150 g změkčeného másla
- 150 g moučkového cukru a trochu navíc
- kůra z 1 velkého pomeranče 1
- trochu citronové šťávy
- trochu mléka nebo smetany
- 3 lžíce malinového džemu o pokojové teplotě
Postup
- Předehřejte troubu na 180 ° C.
- Namažte a vyložte 2 x 20 cm sendvičové kulaté formy pečícím papírem.
- Ve velké misce vyšlehejte elektrickým ručním šlehačem 250g másla s moučkovým cukrem dokud nebude směs opravdu lehká a nadýchaná.
- Po jednom přidávejte vejce, přičemž po každém přidaném vejci směs dobře promíchejte, poté přidejte mouku a mleté mandle.
- Rozdělte směs do 2 připravených forem a pečte v troubě na středním roštu po dobu 20–25 minut, dokud špejle zatlačená do středu nevyjde čistá.
- Vyjměte z trouby a nechte buchty ve formách 10 minut, poté je přesuňte na drátěný stojan, aby úplně vychladly.
- Pro přípravu náplně dejte 150 g másla, moučkový cukr, pomerančovou kůru a citronovou šťávu do mísy a poté vše společně vyšlehejte, aby vznikla lehká máslová poleva.
- Přidejte trochu mléka nebo smetany, pokud bude třeba.
- Položte jednu část piškotu na servírovací talíř.
- Natřete připraveným máslovým krémem, který potřete ještě džemem.
- Přiklopte druhým piškotem, plochou stranou dolů a lehce zatlačte.
- Poprašte moučkovým cukrem, poté nakrájejte na plátky a podávejte s hrnkem čaje.

Bábovičky s matchou a kakaem
Tento lehký a vzdušný moučník je z vajec, cukru, mouky a rostlinného oleje. Matcha a kakaový prášek zde slouží nejen k ochucení, ale také k vytvoření krásně barevného efektu.
Ingredience
- 3 velké žloutky
- 1 a ½ lžíce krystalového cukru
- 1 a ½ lžíce rostlinného oleje
- ½ šálku dortové mouky
- 2 a ½ lžíce vody
- 1 lžička prášku matcha (do misky 1)
- 2 lžičky prášku matcha (do misky 2)
- ½ lžičky kakaového prášku (do misky 2)
Na sníh:
- 3 velké bílky
- 2 lžíce krystalového cukru
Na šlehačku:
- 100 ml smetany na šlehání
- 2 lžíce krystalového cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 175 ° C.
- Můžete namazat nebo vyložit spodní část bábovkové formy (o rozměrech 15 cm) pečícím papírem, ale nemažte její strany.
- Ve velké misce připravte mokré přísady.
- Vyšlehejte žloužky spolu s cukrem.
- Poté přidejte rostlinný olej a vodu a šlehejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Do vlhkých ingrediencí prosejte dortovou mouku a šlehejte, dokud nezmizí hrudky.
- Rozdělte těsto do 3 samostatných misek.
- Přidejte 1 lžičku prášku matcha do první misky a míchejte, dokud se nespojí.
- Přidejte 2 lžičky prášku matcha a ½ lžičky kakaového prášku do druhé misky a dobře promíchejte.
- Poslední misku nechte tak jak je.
- Ve velké nádobě vyšlehejte vaječné bílky pomocí mixéru.
- Jakmile začnete vidět jemné bublinky, pomalu přidávejte cukr a pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
- Když vytáhnete metlu, sněhové pusinky by měly zůstat ve svislé poloze.
- Rozšlehaný vaječný bílek rozdělte na 3 stejné části.
- Jemně, ale rychle ho přidejte do 3 připravených misek s těstem.
- Opatrně promíchejte.
- Nakládejte těsto do formy v malých dávkách a co nejvíce střídejte barvy, abyste vytvořili krásný vzor (jako na fotce).
- Pečte 18-20 minut, nebo dokud špejle nevyjde čistá.
- Dort musí být chlazen vzhůru nohama.
- Pokud používáte 15 cm formu, okamžitě ji obraťte přes těžkou láhev.
- Pokud pečete v menší formě, položte formu dnem vzhůru na chladicí rošt.
- Před vyjmutím dortu z formy nechte úplně vychladnout.
- Použijte nůž a přejeďte jím před vyjmutím kolem okrajů.
- Dort poprašte moučkovým cukrem nebo podávejte se šlehačkou (volitelně).
- Šlehačku si připravíte tak, že pomocí elektrického mixéru vyšleháte smetanu ke šlehání spolu s cukrem, dokud se nevytvoří špičky – asi 3 až 4 minuty.
- Dobrou chuť!

Objevte podobné tipy
Piškotová buchta s jahodami
Luxusní dezert z piškotu s čerstvými jahodami si zamilujete! Je skvělý na čajové večírky, brunch nebo jako zábavná letní pochoutka.
Ingredience
Na těsto:
- 4 žloutky pokojové teploty
- 2 lžíce cukru
- 3 lžíce mléka
- 3 lžíce řepkového oleje
- ½ lžičky vanilky
- 4 kapky jahodového extraktu
- 3 kapky růžového potravinářského barviva
- ¼ šálku hladké mouky
- ¼ šálku kukuřičného škrobu
- 4 bílky
- ¼ lžičky vinného kamene
- 5 lžic cukru
Na ozdobení:
- 12 malých jahod
- 4 šálky šlehačky
Postup
- Formu na pečení 23×33 cm vyložte pečícím papírem.
- Dejte stranou.
- Vyšlehejte ve šlehači bílky tak, aby se začaly vytvářet bubliny.
- Přidejte vinný kámen a pokračujte ve šlehání, dokud se nezačnou vytvářet pěnivé a měkké vrcholky.
- Zvyšte rychlost šlehání na středně vysokou.
- Za stálého šlehání přidávejte po jedné lžíci cukr.
- To může trvat 5-10 minut.
- Jakmile je přidán veškerý cukr, šlehejte, dokud není směs hustá a lesklá.
- Vložte do ledničky.
- Ve velké míse míchejte žloutky a cukr, dokud se cukr nerozpustí.
- Přidejte jahodový extrakt a růžové potravinářské barvivo (volitelně) a dobře promíchejte.
- Přidejte mléko, olej a vanilkový extrakt, dobře promíchejte.
- Přidejte mouku a kukuřičný škrob.
- Šlehejte, dokud není vše zapracováno.
- Opatrně vmíchejte směs bílků do směsi žloutků.
- Výsledné těsto by mělo být hladké a bez velkých vzduchových bublin.
- Nalijte těsto do připraveného pekáče.
- Zarovnejte těsto špachtlí, aby bylo krásně rovnoměrné a aby zmizely všechny bubliny.
- Pečte buchtu při 160 stupních Celsia po dobu 25 minut, dokud není vršek pevný.
- Vyjměte buchtu z pekáče a odstraňte pečící papír.
- Na buchtu položte kuchyňskou utěrku.
- Poté na kuchyňskou utěrku položte drátěný chladící stojan a buchtu rychle převraťte a odstraňte utěrku.
- Nechte zcela vychladnout.
- Jakmile buchta zcela vychladne, ořízněte okraje a rozkrojte ji na polovinu.
- Dostanete dva stejné obdélníkové kousky.
- Vrch buchty polejte asi ¼ šlehačky.
- Na šlehačku položte jahodové plátky.
- Naneste další 1/4 šlehačky na jahody.
- Na vrch položte druhý kousek buchty.
- Další 1/4 šlehačky použijte k pomazání celé buchty tenkou vrstvou.
- Poté buchtu nechte asi 30 minut v chladu.
- Díky této tenké vrstvě bude další vrstva krému krásně hladká.
- Namažte buchtu zbylým krémem pomocí nože nebo špachtle, abyste vyhladili okraje a horní část.
- Nakrájejte buchtu na 12 malých porcí a každý kousek ozdobte polovinou jahody.

Tradiční piškotová bábovka s kakaem
Tato vláčná, piškotová bábovka je jednoduchá na přípravu a je vynikající sama o sobě, ale můžete ji podávat zaprášenou moučkovým cukrem, s ovocem nebo šlehačkou.
Ingredience
- 5 vajec pokojové teploty (oddělte žloutky od bílků)
- 2 šálky moučkového cukru
- 2 šálky hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3 lžíce kakaového prášku, proseté
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku oleje
- 1/2 šálku teplé vody nebo mléka
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mandlového extraktu (volitelně)
- 1/2 lžičky citronového extraktu (volitelně)
- trocha vinného kamene nebo použijte 1/2 lžičky citronové šťávy nebo octa (pomáhá stabilizovat vaječný bílek)
- 2 lžíce změklého másla a 2 – 3 lžíce mouky do formy
Postup
- Vymastěte formu na bábovku 2 lžícemi másla a vysypte 2 až 3 lžícemi mouky.
- Takto připravenou formu odložte stranou.
- Předehřejte troubu na 176 –180 ° C.
- Prosejte společně mouku (2 šálky), prášek do pečiva (2 lžičky) a sůl (1/4 lžičky).
- Oddělte žloutky od bílků (5 vajec o pokojové teplotě).
- Nalijte bílky do čisté misky.
- Ručním šlehačem vyšlehejte bílky na střední rychlosti do pěny.
- Poté postupně přidávejte polovinu moučkového cukru (1 šálek).
- Šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé a lesklé vrcholky.
- Připravte si další velkou misku.
- Nalijte do ní všechny žloutky, přidejte zbývající moučkový cukr (1 šálek) a vyšlehejte.
- Jakmile bude směs hotová, bude mít bledou barvu a zdvojnásobí svůj objem, což zabere cca 5 – 8 minut.
- Poté pomalu za stálého šlehání přilívejte olej a potom zašlehejte také vlažné mléko nebo vodu.
- Několikrát seškrábněte okraje a dno misky, abyste se ujistili, že je vše dobře spojené.
- Šlehejte po dobu 5 minut.
- Nakonec přidejte vanilkový extrakt, volitelně také mandlový a citronový extrakt.
- Ujistěte se, že je konzistence směsi v pořádku.
- Zjistíte to tak, že těsto naberete lžící nebo špachtlí, pustíte ho zpět do misky a ono pomalu vytvoří jakousi stuhu.
- Mělo by chvíli držet svůj tvar, poté pomalu mizet a mísit se směsí.
- Pomocí sítka s jemnými oky prosejte asi 1/3 moučné směsi do směsi vaječného žloutku, poté přidejte asi 1/3 směsi z bílků a velmi opatrně promíchejte.
- Poté stejně pokračujte se zbylou moučnou směsí i směsí z bílků.
- Odeberte asi 2 – 3 šálky vzniklého těsta a nalijte ho do prázdné misky.
- K těstu prosejte 3 lžíce kakaového prášku a promíchejte.
- Nalijte asi ½ zbývajícího těsta do připravené formy, nalijte na něj těsto s kakaem a nakonec zalijte ještě zbylé těsta bez kakaa.
- Horní část vyhlaďte zadní částí lžíce a dejte péct.
- Pečte bábovku po dobu 30 – 35 minut.
- Během pečení neotvírejte troubu, jinak by vám bábovka mohla spadnout.
- Po 30 minutách bábovku zkontrolujte a vyzkoušejte, jestli už není hotová tak, že do středu vložíte špejli.
- Když špejle vyjde čistá, je bábovka hotová.
- Pokud ne, pečte dalších 5 minut a znovu zkontrolujte.
- Hotovou bábovku nechte 15 minut chladit ve formě.
- Poté ji převraťte na chladící rošt a nechte ji úplně vychladnout.
- Servírujte posypané moučkovým cukrem ke kávě či čaji.
- Můžete také podávat s ovocem a lehce slazenou šlehačkou.
- Dobrou chuť!

Líné nedělní odpoledne si říká o zákusek ke kafíčku? Pak se inspirujte našimi 8 luxusními recepty na bábovku jako od babičky.
8 tipů na nejlepší piškot!
- Připravte si všechny ingredience a mějte je již zvážené.
- Uchovávejte všechny ingredience při pokojové teplotě.
- Dobře vše promíchejte, ale nepřežeňte to.
- Pokud směs vypadá příliš hustě, přidejte kapku mléka.
- V případě, že chcete mít piškot nějak ochucený, používejte skutečné přísady jako vanilkové lusky či citronová kůra.
- Používejte nepromastitelný pečící papír.
- Neotvírejte troubu příliš brzy.
- Užijte si pečení!