3 netradiční recepty na cukroví z pistácií, které vás nadchnou!

Kdo by nemiloval pistácie?

Pokud se řadíte mezi milovníky těchto ořechů i vy, zaručeně si oblíbíte naše recepty na pistáciové cukroví! 

Jsou jednoduché na přípravu, krásné na pohled a v porovnání s jinými se jedná i o relativně zdravé cukroví.

S pistáciemi se zkrátka dají vykouzlit báječné pochoutky, které by na štědrovečerním stole zaručeně neměly chybět!

Inspirujte se následujícími recepty!

Lámaná čokoláda s pistáciemi a brusinkami

INGREDIENCE

  • 500 g bílé čokolády
  • 80 g loupaných pistácií
  • 80 g sušených brusinek

POSTUP

  • V parní lázni pomalu rozpusťte čokoládu. Můžete ji pomalu rozpustit i v mikrovlnné troubě na co nejmenší výkon. Nechte ji pár minut za občasného míchání vychladnout.
  • Po pár minutách zamíchejte pistácie a brusinky. 
  • Vylejte směs na menší plech vyložený pečícím papírem a dejte na 30 minut chladit do ledničky. 
  • Po ztuhnutí nařežte nožem či rukama nalámejte na menší kousky. 
kousky bílé čokolády s brusinkami a pistáciemi
Zdroj: browneyedbaker.com

Roláda s pistáciovým krémem

INGREDIENCE

Těsto:

  • 120 ml mléka
  • 2 balení čerstvého droždí
  • 500 g mouky
  • 220 g změklého másla
  • 5 žloutků
  • 90 g zakysané smetany
  • kůra z 1 citrónu

Náplň

  • pistáciový krém nebo 500 g pistácií (oloupaných a nesolených)
  • 700 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g cukru krupice nebo třtinového
  • 70 g rozinek
  • 80 ml teplého mléka
  • 2 lžíce rumu nebo brandy
  • 1 bílek
  • 1 vejce

POSTUP

  • V hrnci nebo mikrovlnné troubě ohřejte mléko. Nalejte ho do mísy, rozmělněte do něj droždí a půl lžičky cukru.
  • Nechte směs asi 10 minut pracovat.
  • Až zpění, přidejte opatrně po malých kouskách máslo a po jednom žloutky a ručním mixérem směs pomalu šlehejte.
  • Přidejte zbylý cukr, zakysanou smetanu a citrónovou kůru. Pokračujte ve šlehání, dokud se spolu všechny ingredience nespojí.
  • Do směsi zapracujte mouku. Přidávejte ji do směsi po trochách a šlehejte mixérem zapnutým na pomalé otáčky. 
  • Nachystejte si druhou mísu, kterou vymažte olejem. Těsto vytvarujte do koule a vložte ho do vymazané mísy.
  • Přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte ho minimálně hodinu odpočívat při pokojové teplotě. Je připraveno, až zdvojnásobí svou velikost. 
  • Mezitím si připravte náplň. Pokud nemáte pistáciový krém, můžete si připravit vlastní z nesolených, oloupaných pistácií.
  • Zalijte pistácie vroucí vodou a po minutě je sceďte a okamžitě zalejte co nejvíce studenou vodou. Takto připravené pistácie dejte do mixeru a mixujte, dokud nevznikne pistáciový krém. 
  • V míse smíchejte ořechy, rozinky, cukr, alkohol a mléko. 
  • Předehřejte troubu na 170 °C. Rozdělte nakynuté těsto na 3 části, které vyválejte do obdélníků.
  • Na každý z nich nejdříve namažte pistáciový krém. Do cukroví dále přidejte náplň.
  • Obdélníky zarolujte a nechte je při pokojové teplotě odpočívat asi 45 minut. 
  • Pomažte pomocí mašlovačky roládu žloutkem a dejte péct na asi 45 minut dozlatova. 
  • Po vychládnutí posypte moučkovým cukrem. 
pistáciový krém je jako náplň do rolády vynikající
Zdroj: pinterest.com

Zdravé cukroví s pistáciemi a ovesnými vločkami

INGREDIENCE

  • 140 g loupaných a nesolených pistácií
  • 100 g ovesných vloček
  • 60 g mletých mandlí
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 4 lžíce medu
  • 1 vejce

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 180 °C. 
  • Dejte pistácie do mixéru a zpracujte je na menší kousky. Přidejte ostatní ingredience a zapněte mixér znovu. 
  • Lžící nabírejte směs, ze které tvarujte kuličky – pozor, lepí! Dávejte je na plech s pečícím papírem. 
  • Pečte v předehřáté troubě asi 15 minut. 
ovesné vločky s pistáciemi vám zaručí zdravé cukroví
Zdroj: pinterest.com

Pistáciové cukroví patří mezi naše oblíbené a proto doufáme, že si jej také zamilujete. Pokud připravujete vlastní cukroví s pistáciemi, určitě se s námi podělte v komentářích!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit