Také milujete chuť a vůni oříšků? Pokud zní vaše odpověď ano, pak rozhodně vyzkoušejte recepty na pistáciové cukroví.
Inspirujte se v našem článku, kde najdete výběr těch nejzajímavějších a nejlahodnějších pochoutek, po kterých se budete olizovat až za ušima.
Udělejte radost nejen svým chuťovým pohárkům, ale i své rodině či přátelům.
Tyto lahůdky se hodí pro jakoukoliv příležitost, ať už je to oslava narozenin, odpolední čajový dýchánek nebo třeba vánoční svátky.
Luxusní pistáciové cukroví s čokoládou
Křupavé a dokonale voňavé, přesně takové budou po dopečení tyto luxusní sušenky, které provoní celou vaši domácnost. Oříšky v kombinaci s čokoládou dodají ten správný šmrnc. Jestli chcete zkusit i něco zdravějšího, projděte si recepty na sušenky z ovesných vloček.
Ingredience:
Na těsto:
- 1/2 hrnku cukru moučka
- 2 vaječné žloutky z vejce velikosti L
- 100 g mléčné čokolády
- 120 g solených pistácií
- 1 vaječný bílek
- Špetka hrubé mořské soli
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
Na ozdobu:
- 175 g čokolády na vaření
- 1 lžíce ztuženého tuku na pečení
- 100 – 125 g nasekaných pistácií
Postup
- Začneme tím, že si rozpustíme a necháme vychladnout mléčnou čokoládu, zatímco čokoládu na vaření nasekáme nadrobno.
- Solené pistácie nasypeme do nádoby mixéru a důkladně rozmixujeme na pastu.
- V malém hrnci přivedeme k varu 1/4 hrnku cukru a 1/4 hrnku vody. Na středním ohni vaříme za stálého míchání, dokud se cukr úplně nerozpustí. Poté odložíme stranou.
- Připravíme si hrnec s horkou vodou na vodní lázeň a žloutky dáme do misky. Položíme na hrnec a pomocí mixéru na střední rychlost šleháme asi 2 minuty.
- Přilijeme cukrový sirup a odstavíme z vodní lázně. Zapneme mixér na nejvyšší rychlost a šleháme tak dlouho, až je směs pěkně napěněná a chladná. Trvá to asi 3 – 4 minuty.
- Směs přelijeme k rozpuštěné čokoládě a promícháme. Dáme na 45 minut vychladit do chladničky.
- Do nádoby kuchyňského robota dáme pistáciovou pastu a zbývající cukr. Na střední rychlost mícháme tak dlouho, aby byla hladká. Vmícháme vaječný bílek, vanilku a špetku soli.
- Předehřejeme troubu na 170 stupňů a nachystáme si plech vyložený pečícím papírem.
- Hotové těsto přendáme do cukrářského sáčku s jednoduchým kulatým hrotem a na plech nastříkáme kolečka o průměru cca 5 cm, přičemž mezi jednotlivými kousky necháme aspoň 2 cm mezeru.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 10 minut, aby mělo cukroví nazlátlé okraje. Přeneseme na kuchyňskou mřížku pokrytou pečícím papírem a necháme úplně vychladnout.
- Poté sušenky otočíme spodní stranou nahoru a na polovinu z nich dáme 1 a 1/2 lžičky čokoládové náplně, kterou jsme si předtím odložili do lednice. Zakryjeme druhým kolečkem a dáme na 1 hodinu vychladit.
- Mezitím si rozpustíme čokoládu na vaření ve vodní lázni. Poté odstavíme, přidáme ztužený tuk a mícháme, dokud se čokoláda s tukem nespojí. Mícháme tak dlouho, až bude směs chladná.
- Vyndáme sušenky z lednice a jednu po druhé namočíme do čokoládové polevy pomocí vidličky, na kterou vždy sušenku položíme, ponoříme a necháme nad miskou okapat. Potom položíme na kuchyňskou mřížku, pod kterou dáme plech. Pak už jen stačí všechny sušenky posypat nasekanými pistáciemi.

Vanilkové sušenky z pistácií
Pistáciové cukroví v této podobě je dokonale měkké a lahodné. Díky oříškům a vanilce má zcela úžasné aroma i chuť. Jak ochutnáte, nebudete moci přestat jíst.
Ingredience:
Na sušenky:
- 100 g krupicového cukru
- 115 g margarínu na pečení
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200 g hladké mouky
- 75 g mletých pistácií
Na ozdobu:
- 100 g moučkového cukru
- 3 lžičky vody
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 – 3 polévkové lžíce pistácií
Postup
- Předehřejeme troubu na 180 stupňů a nachystáme si dva plechy, které vyložíme pečícím papírem.
- Do nádoby kuchyňského robota dáme margarín s krupicovým cukrem a šleháme do světlé pěny. Přidáme vejce, vanilkový extrakt a znovu promícháme.
- Prosejeme mouku a přisypeme do nádoby k vlhkým surovinám spolu s mletými pistáciemi. Mícháme tak dlouho, až vznikne hladké těsto.
- Lžící tvoříme na plech kopečky a necháme mezi nimi aspoň 3 cm místa. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 10 minut dozlatova.
- Hotové cukroví vyjmeme z trouby a necháme 5 minut odpočívat na plechu. Potom jej přendáme na kuchyňskou mřížku a počkáme, až úplně vychladnou.
- Mezitím co budou sušenky chladnout, připravíme si polevu.
- Do misky dáme moučkový cukr, vodu, vanilkový extrakt a pomocí vidličky mícháme do té doby, než zmizí všechny hrudky.
- Sušenky můžeme ozdobit polevou pomocí zdobícího sáčku, obyčejného sáčku, kterému odstřihneme roh nebo jen lžící, což dodá tak trochu rustikální vzhled.
- Nakonec všechny sušenky posypeme nasekanými pistáciemi.

Křupavé kopečky z ovesných vloček
Ovesné sušenky jsou rychle hotové a jejich příprava je maximálně jednoduché, navíc jsou trochu zdravější variantou klasického cukroví.
Co potěší je jejich křupavá struktura a měkkost. Jsou bezlepkové, neobsahují mléčné výrobky a nenajdete v nich ani rafinovaný cukr.
Ingredience:
- 1 hrnek vyloupaných pistácií
- 1/2 hrnku mletých mandlí
- 1 hrnek ovesných vloček
- 4 lžíce kokosového oleje
- 4 lžíce medu
- 1 vejce
Postup
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
- Pistácie nasypeme do nádoby mixéru a rozmixujeme na jemné drobečky.
- Přesypeme do misky, přidáme mleté mandle, jemně rozdrcené ovesné vločky, rozehřátý kokosový olej a pomocí ručního mixéru promícháme.
- Nakonec přihodíme ještě vejce a naposledy důkladně zamícháme.
- Poté pomocí lžíce odebíráme kousky těsta a tvarujeme do kuliček, které jen nepatrně přimáčkneme na plech vyložený pečícím papírem.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 15 minut dozlatova.
- Pak už jen stačí vyjmout z trouby a nechat vychladnout.

Oříškové sušenky ke kávě
Toto cukroví bude skvělé nejen na Vánoce. Naopak je určeno pro každého, kdo se nerad zdržuje zdlouhavou přípravou těsta a rád používá hotové směsi. Je krásně křupavé, jemné a velmi lahodné. Výhodou je i to, že s ním není moc práce.
Ingredience:
- 400 g FunCakes Mix na sušenky
- 100 g mandlové mouky FunCakes
- 150 g nesoleného čerstvého másla
- 100 g pistáciových ořechů
- 1 vejce
Postup
- Směs na sušenky dáme do mísy, přidáme čerstvé změklé máslo a 1 vejce.
- Poté přidáme mandlovou mouku. Pistácie umeleme a rovněž přihodíme do mísy.
- Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 1 hodinu odležet do lednice.
- Jakmile si těsto odpočine, předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
- Těsto vyválíme na pomoučené pracovní ploše na placku o tloušťce 0,5 cm.
- Pomocí vykrajovátka vykrojíme kulaté sušenky (můžeme samozřejmě i jiný tvar, pokud to chceme pestřejší) a naskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 12 minut dozlatova.
- Poté vyjmeme z trouby a necháme úplně vychladnout. Pak už jen stačí ozdobit podle fantazie.

Cukroví s kardamomem
Pistácie jsou oblíbenou a velmi chutnou ingrediencí. Ve spojení s kardamomem vytvoříte naprosto dokonalé sušenky, po kterých se bude olizovat celá rodina i vaši přátelé.
Ingredience:
Na těsto:
- 75 g pistácií
- 300 g hladké mouky
- 250 g změklého nesoleného másla
- 125 g moučkového cukru
- 2 lžičky mletého kardamomu
- 1 vaječný žloutek
- Špetku soli
Na dohotovení:
- 4 lžíce mletých pistácií
- 2 lžičky raw cukru
Postup
- Pistácie s moukou vložíme do kuchyňského robota a mixujeme, dokud nebudou pistácie dostatečně rozemleté, ale zase ne tolik, aby z nich vznikla pasta.
- Vzniklou směs přesypeme do misky a nádobu robota otřeme.
- Vrátíme ji zpět na základnu a dáme do ní máslo s moučkovým cukrem. Šleháme tak dlouho, až bude máslo napěněné a vybledlé.
- Přisypeme kardamom, přihodíme vaječný žloutek a zamícháme.
- Nakonec přidáme směs mouky s pistáciemi, špetku soli a rozšleháme do hladkého těsta.
- Vytvarujeme do kuličky a zabalíme do potravinové fólie. Uložíme na 1 hodinu do lednice.
- Poté předehřejeme troubu na 160 stupňů a připravíme si dva plechy, na které dáme pečicí papír.
- Těsto vložíme mezi dva listy pečicího papíru a vyválíme na placku o tloušťce 0,7 cm.
- Vezmeme vykrajovátko o průměru 5 cm a vykrájíme 24 koleček. Podle potřeby ještě sesbíráme zbytky těsta a znovu stejným způsobem vyválíme.
- Pistáciové cukroví naskládáme na plech. Smícháme mleté pistácie s raw cukrem a rozprášíme na sušenky.
- Vložíme do trouby a pečeme 20 minut dozlatova. Před podáváním necháme vychladnout.

Objevte podobné tipy
Pudinkové vánoční cukroví s pistáciemi
Tento recept zajistí, že budou sušenky krásně voňavé, křehké a měkké. Příprava těsta je velmi jednoduchá a rychlá, navíc použité ingredience zajistí dokonalé aroma a chuť, která se bude rozplývat na jazyku.
Ingredience:
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1/2 hrnku změklého másla
- 1 vejce velikosti L
- 1/2 hrnku zakysané smetany
- 1/4 hrnku mléka
- 1 instantní pudink s příchutí pistácií (100 g balení)
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 hrnky bílých čokoládových lupínků
- 1/2 hrnku nasekaných pistácií
Postup
- Smetanu našleháme s cukrem a máslem. Přidáme vejce, zakysanou smetanu, mléko a instantní pudink.
- Do jiné mísy prosejeme mouku a smícháme s jedlou sodou a solí.
- Moučnou směs přisypeme do pudinkové a důkladně promícháme.
- Přidáme bílé čokoládové lupínky a nasekané pistácie. Mícháme, až se vše spojí.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem.
- Lžící pak tvoříme na plech stejně velké kopečky. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme po dobu 10 minut.
- Hotové sušenky vyjmeme z trouby a necháme 5 minut odpočinout na plechu.
- Poté přendáme cukroví na kuchyňskou mřížku, ať může vychladnout.

Slané medové sušenky
Toto pistáciové cukroví je dokonale měkké, extra chutné, jemně medové a tak akorát sladké. Uvidíte, že si je zamilujete a nebudete se jich moci nabažit.
Ingredience:
- 1 hrnek másla
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 1/4 hrnku krupicového cukru
- 1/2 hrnku medu
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžička hrubé mořské soli
- 2 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 hrnek nasekaných pistácií
- 1 hrnek bílých čokoládových lupínků
- Hrubá mořská sůl na ozdobu
Postup
- Připravíme si středně velký hrnec, rozpustíme v něm máslo a přivedeme k varu.
- Jakmile se máslo vaří a začíná cca během 5 minut hnědnout, promícháme ho a počkáme, až změní svou barvu na tmavě jantarovou.
- Poté odstraníme máslo z plotny a necháme ho 20 až 30 minut vychladnout.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a plech vyložíme papírem na pečení.
- Když máslo vychladne, přendáme jej do nádoby kuchyňského robota, přisypeme k němu hnědý i krupicový cukr a mícháme na střední rychlost po dobu 1 minuty.
- Přidáme med, vejce, vanilkový extrakt, mořskou sůl a jedlou sodu. Necháme míchat další minutu, aby se vše promíchalo.
- Snížíme rychlost a přisypeme mouku. Zamícháme a přihodíme pistácie i bílé čokoládové lupínky. Naposledy důkladně promísíme.
- Pomocí lžíce tvoříme kopečky na plech zhruba 3 cm od sebe. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 8 minut, dokud nejsou okraje zlatavé.
- Hotové vyndáme z trouby a odložíme asi na 5 minut. Teprve potom je přendáme na kuchyňskou mřížku, kde je necháme vychladnout.
- Kdo chce, může ještě před servírováním posypat hrubou mořskou solí, ale není to nutnost.
Tip: Pokud chcete toto pistáciové cukroví trochu zpestřit, polijte ho čokoládovou polevou a posypte mořskou solí. Je to rovněž vynikající, i když skvěle chutná i jen tak obyčejně.

Lahodné pečivo s bílou čokoládou
Luxusní cukroví, které podle tohoto skvělého receptu vykouzlíte, bude chutnat nejen vám, ale i vaší rodině. Je to vynikající pochoutka pro všechny milovníky těchto oříšků.
Ingredience:
- 1 hrnek rozpuštěného másla
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 3/4 hrnku krystalového cukru
- 2 vejce velikosti L
- 3 lžičky vanilkového extraktu
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 hrnek drcených pistácií
- 1/2 hrnku bílých čokoládových lupínků
Postup
- Troubu si předehřejeme na 175 stupňů. Připravíme si plechy s pečícím papírem.
- Máslo, třtinový i krupicový cukr dáme do mísy a pomocí ručního mixéru našleháme do pěny.
- Přidáme jedno vejce po druhém a vždy důkladně zašleháme.
- V jiné misce smícháme prosetou mouku, jedlou sodu a sůl.
- Směs mouky začneme po částech přimíchávat k máslové hmotě, dokud není těsto pěkně hladké.
- Nakonec přisypeme pistácie a lupínky bílé čokolády.
- Naposledy zamícháme a pomocí lžíce tvoříme na plech kopečky stejné velikosti.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 10 – 12 minut, aby byly okraje hezky křupavé.
- Sušenky poté vyjmeme z trouby a necháme na plechu odpočinout 5 minut.
- Potom je přendáme na kuchyňskou mřížku, ať zcela vychladnout.
Tip: Tyto sušenky získají zcela jinou chuť, když místo lupínků bílé čokolády použijete z mléčné či hořké. Pokud milujete tuto pochutinu, určitě si projděte recepty na čokoládovou buchtu.

Snadné italské vánoční cukroví s pistáciemi
O tom, že italské sladkosti mají něco do sebe, určitě není pochyb, což platí také u těchto luxusních sušenek. Jsou velmi chutné, krásně měkké a nádherně voní.
Ingredience:
- 160 g hladké mouky
- 100 g krupicového cukru
- 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 100 g jemně nasekaných pistácií
- Špetka soli
- 125 g čerstvého nesoleného másla
- 1 vejce velikosti L
Na ozdobu:
- 2 lžíce nasekaných pistácií
Postup
- Prosejeme mouku a nasypeme do nádoby kuchyňského robota.
- Přisypeme cukr, kypřící prášek do pečiva a promícháme.
- Přihodíme pistácie, sůl, změklé máslo i vejce a mícháme do hladkého těsta.
- Hotové těsto přendáme na pracovní plochu, kterou si ještě předtím poprášíme moukou.
- Rukou ještě znovu zpracujeme a vytvarujeme do kuličky. Tu zabalíme do potravinové fólie a uložíme do lednice. Necháme 1 hodinu vychladit.
- Po uplynutí této doby vyndáme těsto z lednice a předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
- Těsto vyválíme do válečku, ze kterého nakrájíme 21 stejných koustků těsta.
- Vytvarujeme do koule velikosti golfového míčku a položíme na plech vyložený pečícím papírem s rozestupy cca 3 cm od sebe.
- Jemně přimáčkneme, ale jen o kousek a všechny sušenky posypeme nasekanými pistáciemi.
- Sušenky necháme asi 15 minut odpočívat na plechu a poté vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme 10 – 12 minut.
- Jakmile jsou na okrajích nazlátlé a dno je světle hnědé, jsou hotové.
- Po vyjmutí z trouby je i s plechem odložíme stranou na 15 minut, teprve potom je naskládáme na kuchyňskou mřížku, kde budou moci vychladnout.
- Kdo chce, může je ještě pocákat rozpuštěnou čokoládou, ale není to nutné.

Lanýže z pistácií
Tato tradiční pochoutka z Blízkého východu dostala nový kabátek a rozdráždí vaše chuťové pohárky na maximum. Jsou dokonale chutné, jemné a vypadají skvostně. Jedna vám určitě stačit nebude.
Ingredience:
Na těsto:
- 114 g nesolených pistácií
- 150 g krystalového cukru
- 57 g čerstvého neslaného másla
- 80 g krupice
- 1 hrnek vody
- 1 polévková lžíce vody z pomerančového květu
- 1 lžička růžové vody
Na krém:
- 237 ml smetany ke šlehání
- 118 ml plnotučného mléka
- 15 g polohrubé mouky
- 14 g kukuřičného škrobu
- 1 lžička krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového aroma
Na ozdobu:
- Mleté pistácie podle potřeby
- Jedlé sušené okvětní lístky růží
Postup
- Připravíme si na pracovní plochu středně velký hrnec, do kterého dáme šlehačku, mléko, mouku, kukuřičný škrob i cukr a šleháme, až se vše promíchá a rozpustí, bez viditelných hrudek.
- Dáme na plotnu, nastavíme středně vysokou teplotu a za stálého šlehání vaříme tak dlouho, dokud se nezačnou tvořit na povrchu velké bubliny a směs se nebude vařit.
- Vaříme ještě asi 30 sekund, aby směs pořádně zhoustla, a přidáme vanilkový extrakt. Zamícháme, přelijeme do skleněné misky, zakryjeme potravinovou fólií nebo plastovým víčkem a uložíme do lednice minimálně na 2 – 3 hodiny až 3 dny.
- Vychladlý krém přendáme do cukrářského sáčku s kulatým nástavcem o průměru cca 1 cm a na plech vyložený pečícím papírem tvoříme stejně velké kopečky, jeden vedle druhého.
- Prst si namočíme do vody a špičkou lehce stiskneme vrchol každého kopečku krému, aby byl kulatější. Zakryjeme plastovým obalem a dáme na 2 hodiny do lednice. Mezitím si nachystáme těsto.
- Plech na pečení vyložíme pečícím papírem nebo na něj dáme silikonovou pečící podložku.
- Do kuchyňského robota dáme pistácie se 2 lžícemi cukru a důkladně mixujeme, ale zase ne tak moc, aby nebyla z pistácií pasta.
- V hrnci rozehřejeme máslo, a když se rozpustí, zasypeme jej krupicí a za stálého míchání restujeme tak dlouho, až začne krupice s málem krásně vonět, celkově asi 3 minuty.
- Přilijeme vodu, přisypeme zbývající cukr a promícháme, aby se rozpustil.
- Pokračujeme ve vaření a za stálého míchání vaříme do té doby, než krupice vstřebá veškerou vlhkost. To trvá zhruba 3 – 4 minuty. Konzistencí by měla směs připomínat šťouchané brambory.
- Nakonec vmícháme směs pistácií, růžovou vodu i tu z pomerančového květu a mícháme až je směs hladká.
- Odstavíme, necháme trochu vychladnout a potom lžící na kopečkovou zmrzlinu tvoříme stejně velké kopečky na plech s pečícím papírem.
- Do každého uděláme palcem důlek, do kterého vtlačíme jeden kus náplně z lednice a zabalíme jako kuličku. Obalíme v mletých pistáciích a dáme do papírového košíčku. Ozdobíme jedlým okvětním lístkem.

Zajímavosti na závěr
Růžovou vodu zná snad úplně každý. Je to oblíbená surovina do mnoha sladkých pokrmů, přísada do čaje, ale neztratí se ani v kosmetice. Víte vůbec, jak se vyrábí ta nejlepší růžová voda? Mrkněte na video.
Pistácie milujeme všichni, ale než se dostanou do obchodu a k nám na stůl, předchází tomu spousta práce a čekání. Výsledek ovšem rozhodně stojí za to a jejich chuť i aroma je nezaměnitelné. Na videu uvidíte, jak se tyto oříšky sklízí a zpracovávají.