Skvělé recepty na cukroví z pistácií pro každou příležitost, po kterém se jen zapráší. Inspirujte se!

Také milujete chuť a vůni oříšků? Pokud zní vaše odpověď ano, pak rozhodně vyzkoušejte recepty na pistáciové cukroví.

Inspirujte se v našem článku, kde najdete výběr těch nejzajímavějších a nejlahodnějších pochoutek, po kterých se budete olizovat až za ušima.

Udělejte radost nejen svým chuťovým pohárkům, ale i své rodině či přátelům.

Tyto lahůdky se hodí pro jakoukoliv příležitost, ať už je to oslava narozenin, odpolední čajový dýchánek nebo třeba vánoční svátky.

Luxusní pistáciové cukroví s čokoládou

Křupavé a dokonale voňavé, přesně takové budou po dopečení tyto luxusní sušenky, které provoní celou vaši domácnost. Oříšky v kombinaci s čokoládou dodají ten správný šmrnc. Jestli chcete zkusit i něco zdravějšího, projděte si recepty na sušenky z ovesných vloček.

Ingredience:

Na těsto:

  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 2 vaječné žloutky z vejce velikosti L
  • 100 g mléčné čokolády
  • 120 g solených pistácií
  • 1 vaječný bílek
  • Špetka hrubé mořské soli
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu

Na ozdobu:

  • 175 g čokolády na vaření
  • 1 lžíce ztuženého tuku na pečení
  • 100 – 125 g nasekaných pistácií

Postup

  • Začneme tím, že si rozpustíme a necháme vychladnout mléčnou čokoládu, zatímco čokoládu na vaření nasekáme nadrobno.
  • Solené pistácie nasypeme do nádoby mixéru a důkladně rozmixujeme na pastu.
  • V malém hrnci přivedeme k varu 1/4 hrnku cukru a 1/4 hrnku vody. Na středním ohni vaříme za stálého míchání, dokud se cukr úplně nerozpustí. Poté odložíme stranou.
  • Připravíme si hrnec s horkou vodou na vodní lázeň a žloutky dáme do misky. Položíme na hrnec a pomocí mixéru na střední rychlost šleháme asi 2 minuty.
  • Přilijeme cukrový sirup a odstavíme z vodní lázně. Zapneme mixér na nejvyšší rychlost a šleháme tak dlouho, až je směs pěkně napěněná a chladná. Trvá to asi 3 – 4 minuty.
  • Směs přelijeme k rozpuštěné čokoládě a promícháme. Dáme na 45 minut vychladit do chladničky.
  • Do nádoby kuchyňského robota dáme pistáciovou pastu a zbývající cukr. Na střední rychlost mícháme tak dlouho, aby byla hladká. Vmícháme vaječný bílek, vanilku a špetku soli.
  • Předehřejeme troubu na 170 stupňů a nachystáme si plech vyložený pečícím papírem.
  • Hotové těsto přendáme do cukrářského sáčku s jednoduchým kulatým hrotem a na plech nastříkáme kolečka o průměru cca 5 cm, přičemž mezi jednotlivými kousky necháme aspoň 2 cm mezeru.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 10 minut, aby mělo cukroví nazlátlé okraje. Přeneseme na kuchyňskou mřížku pokrytou pečícím papírem a necháme úplně vychladnout.
  • Poté sušenky otočíme spodní stranou nahoru a na polovinu z nich dáme 1 a 1/2 lžičky čokoládové náplně, kterou jsme si předtím odložili do lednice. Zakryjeme druhým kolečkem a dáme na 1 hodinu vychladit.
  • Mezitím si rozpustíme čokoládu na vaření ve vodní lázni. Poté odstavíme, přidáme ztužený tuk a mícháme, dokud se čokoláda s tukem nespojí. Mícháme tak dlouho, až bude směs chladná.
  • Vyndáme sušenky z lednice a jednu po druhé namočíme do čokoládové polevy pomocí vidličky, na kterou vždy sušenku položíme, ponoříme a necháme nad miskou okapat. Potom položíme na kuchyňskou mřížku, pod kterou dáme plech. Pak už jen stačí všechny sušenky posypat nasekanými pistáciemi.
Křehké pistáciové sušenky s čokoládovou náplní a hořkosladkou polevou.
Zdroj: https://www.marthastewart.com/

Vanilkové sušenky z pistácií

Pistáciové cukroví v této podobě je dokonale měkké a lahodné. Díky oříškům a vanilce má zcela úžasné aroma i chuť. Jak ochutnáte, nebudete moci přestat jíst.

Ingredience:

Na sušenky:

  • 100 g krupicového cukru
  • 115 g margarínu na pečení
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 g hladké mouky
  • 75 g mletých pistácií

Na ozdobu:

  • 100 g moučkového cukru
  • 3 lžičky vody
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 – 3 polévkové lžíce pistácií

Postup

  • Předehřejeme troubu na 180 stupňů a nachystáme si dva plechy, které vyložíme pečícím papírem.
  • Do nádoby kuchyňského robota dáme margarín s krupicovým cukrem a šleháme do světlé pěny. Přidáme vejce, vanilkový extrakt a znovu promícháme.
  • Prosejeme mouku a přisypeme do nádoby k vlhkým surovinám spolu s mletými pistáciemi. Mícháme tak dlouho, až vznikne hladké těsto.
  • Lžící tvoříme na plech kopečky a necháme mezi nimi aspoň 3 cm místa. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 10 minut dozlatova.
  • Hotové cukroví vyjmeme z trouby a necháme 5 minut odpočívat na plechu. Potom jej přendáme na kuchyňskou mřížku a počkáme, až úplně vychladnou.
  • Mezitím co budou sušenky chladnout, připravíme si polevu.
  • Do misky dáme moučkový cukr, vodu, vanilkový extrakt a pomocí vidličky mícháme do té doby, než zmizí všechny hrudky.
  • Sušenky můžeme ozdobit polevou pomocí zdobícího sáčku, obyčejného sáčku, kterému odstřihneme roh nebo jen lžící, což dodá tak trochu rustikální vzhled.
  • Nakonec všechny sušenky posypeme nasekanými pistáciemi.
Luxusní pistáciové sušenky s vůní pravé vanilky.
Zdroj: https://www.curlyscooking.co.uk/

Křupavé kopečky z ovesných vloček

Ovesné sušenky jsou rychle hotové a jejich příprava je maximálně jednoduché, navíc jsou trochu zdravější variantou klasického cukroví.

Co potěší je jejich křupavá struktura a měkkost. Jsou bezlepkové, neobsahují mléčné výrobky a nenajdete v nich ani rafinovaný cukr.

Ingredience:

  • 1 hrnek vyloupaných pistácií
  • 1/2 hrnku mletých mandlí
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 4 lžíce medu
  • 1 vejce

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
  • Pistácie nasypeme do nádoby mixéru a rozmixujeme na jemné drobečky.
  • Přesypeme do misky, přidáme mleté mandle, jemně rozdrcené ovesné vločky, rozehřátý kokosový olej a pomocí ručního mixéru promícháme.
  • Nakonec přihodíme ještě vejce a naposledy důkladně zamícháme.
  • Poté pomocí lžíce odebíráme kousky těsta a tvarujeme do kuliček, které jen nepatrně přimáčkneme na plech vyložený pečícím papírem.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 15 minut dozlatova.
  • Pak už jen stačí vyjmout z trouby a nechat vychladnout.
Pistáciové sušenky s ovesnými vločkami.
Zdroj: https://www.carolinescooking.com/

Oříškové sušenky ke kávě

Toto cukroví bude skvělé nejen na Vánoce. Naopak je určeno pro každého, kdo se nerad zdržuje zdlouhavou přípravou těsta a rád používá hotové směsi. Je krásně křupavé, jemné a velmi lahodné. Výhodou je i to, že s ním není moc práce.

Ingredience:

  • 400 g FunCakes Mix na sušenky
  • 100 g mandlové mouky FunCakes
  • 150 g nesoleného čerstvého másla
  • 100 g pistáciových ořechů
  • 1 vejce

Postup

  • Směs na sušenky dáme do mísy, přidáme čerstvé změklé máslo a 1 vejce.
  • Poté přidáme mandlovou mouku. Pistácie umeleme a rovněž přihodíme do mísy.
  • Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 1 hodinu odležet do lednice.
  • Jakmile si těsto odpočine, předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
  • Těsto vyválíme na pomoučené pracovní ploše na placku o tloušťce 0,5 cm.
  • Pomocí vykrajovátka vykrojíme kulaté sušenky (můžeme samozřejmě i jiný tvar, pokud to chceme pestřejší) a naskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 12 minut dozlatova.
  • Poté vyjmeme z trouby a necháme úplně vychladnout. Pak už jen stačí ozdobit podle fantazie.
Cukroví z pistácií a mandlové mouky.
Zdroj: https://funcakes.com/

Cukroví s kardamomem

Pistácie jsou oblíbenou a velmi chutnou ingrediencí. Ve spojení s kardamomem vytvoříte naprosto dokonalé sušenky, po kterých se bude olizovat celá rodina i vaši přátelé.

Ingredience:

Na těsto:

  • 75 g pistácií
  • 300 g hladké mouky
  • 250 g změklého nesoleného másla
  • 125 g moučkového cukru
  • 2 lžičky mletého kardamomu
  • 1 vaječný žloutek
  • Špetku soli

Na dohotovení:

  • 4 lžíce mletých pistácií
  • 2 lžičky raw cukru

Postup

  • Pistácie s moukou vložíme do kuchyňského robota a mixujeme, dokud nebudou pistácie dostatečně rozemleté, ale zase ne tolik, aby z nich vznikla pasta.
  • Vzniklou směs přesypeme do misky a nádobu robota otřeme.
  • Vrátíme ji zpět na základnu a dáme do ní máslo s moučkovým cukrem. Šleháme tak dlouho, až bude máslo napěněné a vybledlé.
  • Přisypeme kardamom, přihodíme vaječný žloutek a zamícháme.
  • Nakonec přidáme směs mouky s pistáciemi, špetku soli a rozšleháme do hladkého těsta.
  • Vytvarujeme do kuličky a zabalíme do potravinové fólie. Uložíme na 1 hodinu do lednice.
  • Poté předehřejeme troubu na 160 stupňů a připravíme si dva plechy, na které dáme pečicí papír.
  • Těsto vložíme mezi dva listy pečicího papíru a vyválíme na placku o tloušťce 0,7 cm.
  • Vezmeme vykrajovátko o průměru 5 cm a vykrájíme 24 koleček. Podle potřeby ještě sesbíráme zbytky těsta a znovu stejným způsobem vyválíme.
  • Pistáciové cukroví naskládáme na plech. Smícháme mleté pistácie s raw cukrem a rozprášíme na sušenky.
  • Vložíme do trouby a pečeme 20 minut dozlatova. Před podáváním necháme vychladnout.
Kardamomové sušenky s pistáciemi.
Zdroj: https://www.delicious.com.au/

Pudinkové vánoční cukroví s pistáciemi

Tento recept zajistí, že budou sušenky krásně voňavé, křehké a měkké. Příprava těsta je velmi jednoduchá a rychlá, navíc použité ingredience zajistí dokonalé aroma a chuť, která se bude rozplývat na jazyku.

Ingredience:

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1/2 hrnku změklého másla
  • 1 vejce velikosti L
  • 1/2 hrnku zakysané smetany
  • 1/4 hrnku mléka
  • 1 instantní pudink s příchutí pistácií (100 g balení)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky bílých čokoládových lupínků
  • 1/2 hrnku nasekaných pistácií

Postup

  • Smetanu našleháme s cukrem a máslem. Přidáme vejce, zakysanou smetanu, mléko a instantní pudink.
  • Do jiné mísy prosejeme mouku a smícháme s jedlou sodou a solí.
  • Moučnou směs přisypeme do pudinkové a důkladně promícháme.
  • Přidáme bílé čokoládové lupínky a nasekané pistácie. Mícháme, až se vše spojí.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem.
  • Lžící pak tvoříme na plech stejně velké kopečky. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme po dobu 10 minut.
  • Hotové sušenky vyjmeme z trouby a necháme 5 minut odpočinout na plechu.
  • Poté přendáme cukroví na kuchyňskou mřížku, ať může vychladnout.
Měkké sušenky pro slavnostní příležitost.
Zdroj: https://butterwithasideofbread.com/

Slané medové sušenky

Toto pistáciové cukroví je dokonale měkké, extra chutné, jemně medové a tak akorát sladké. Uvidíte, že si je zamilujete a nebudete se jich moci nabažit.

Ingredience:

  • 1 hrnek másla
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1/4 hrnku krupicového cukru
  • 1/2 hrnku medu
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžička hrubé mořské soli
  • 2 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 hrnek nasekaných pistácií
  • 1 hrnek bílých čokoládových lupínků
  • Hrubá mořská sůl na ozdobu

Postup

  • Připravíme si středně velký hrnec, rozpustíme v něm máslo a přivedeme k varu.
  • Jakmile se máslo vaří a začíná cca během 5 minut hnědnout, promícháme ho a počkáme, až změní svou barvu na tmavě jantarovou.
  • Poté odstraníme máslo z plotny a necháme ho 20 až 30 minut vychladnout.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a plech vyložíme papírem na pečení.
  • Když máslo vychladne, přendáme jej do nádoby kuchyňského robota, přisypeme k němu hnědý i krupicový cukr a mícháme na střední rychlost po dobu 1 minuty.
  • Přidáme med, vejce, vanilkový extrakt, mořskou sůl a jedlou sodu. Necháme míchat další minutu, aby se vše promíchalo.
  • Snížíme rychlost a přisypeme mouku. Zamícháme a přihodíme pistácie i bílé čokoládové lupínky. Naposledy důkladně promísíme.
  • Pomocí lžíce tvoříme kopečky na plech zhruba 3 cm od sebe. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 8 minut, dokud nejsou okraje zlatavé.
  • Hotové vyndáme z trouby a odložíme asi na 5 minut. Teprve potom je přendáme na kuchyňskou mřížku, kde je necháme vychladnout.
  • Kdo chce, může ještě před servírováním posypat hrubou mořskou solí, ale není to nutnost.

Tip: Pokud chcete toto pistáciové cukroví trochu zpestřit, polijte ho čokoládovou polevou a posypte mořskou solí. Je to rovněž vynikající, i když skvěle chutná i jen tak obyčejně.

Měkké a extra chutné pistáciové sušenky s mořskou solí a medem.
Zdroj: https://cookiesandcups.com/

Lahodné pečivo s bílou čokoládou

Luxusní cukroví, které podle tohoto skvělého receptu vykouzlíte, bude chutnat nejen vám, ale i vaší rodině. Je to vynikající pochoutka pro všechny milovníky těchto oříšků.

Ingredience:

  • 1 hrnek rozpuštěného másla
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 2 vejce velikosti L
  • 3 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek drcených pistácií
  • 1/2 hrnku bílých čokoládových lupínků

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 175 stupňů. Připravíme si plechy s pečícím papírem.
  • Máslo, třtinový i krupicový cukr dáme do mísy a pomocí ručního mixéru našleháme do pěny.
  • Přidáme jedno vejce po druhém a vždy důkladně zašleháme.
  • V jiné misce smícháme prosetou mouku, jedlou sodu a sůl.
  • Směs mouky začneme po částech přimíchávat k máslové hmotě, dokud není těsto pěkně hladké.
  • Nakonec přisypeme pistácie a lupínky bílé čokolády.
  • Naposledy zamícháme a pomocí lžíce tvoříme na plech kopečky stejné velikosti.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 10 – 12 minut, aby byly okraje hezky křupavé.
  • Sušenky poté vyjmeme z trouby a necháme na plechu odpočinout 5 minut.
  • Potom je přendáme na kuchyňskou mřížku, ať zcela vychladnout.

Tip: Tyto sušenky získají zcela jinou chuť, když místo lupínků bílé čokolády použijete z mléčné či hořké. Pokud milujete tuto pochutinu, určitě si projděte recepty na čokoládovou buchtu.

Pistáciové sušenky s bílou čokoládou a vanilkovým extraktem.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/

Snadné italské vánoční cukroví s pistáciemi

O tom, že italské sladkosti mají něco do sebe, určitě není pochyb, což platí také u těchto luxusních sušenek. Jsou velmi chutné, krásně měkké a nádherně voní.

Ingredience:

  • 160 g hladké mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 100 g jemně nasekaných pistácií
  • Špetka soli
  • 125 g čerstvého nesoleného másla
  • 1 vejce velikosti L

Na ozdobu:

  • 2 lžíce nasekaných pistácií

Postup

  • Prosejeme mouku a nasypeme do nádoby kuchyňského robota.
  • Přisypeme cukr, kypřící prášek do pečiva a promícháme.
  • Přihodíme pistácie, sůl, změklé máslo i vejce a mícháme do hladkého těsta.
  • Hotové těsto přendáme na pracovní plochu, kterou si ještě předtím poprášíme moukou.
  • Rukou ještě znovu zpracujeme a vytvarujeme do kuličky. Tu zabalíme do potravinové fólie a uložíme do lednice. Necháme 1 hodinu vychladit.
  • Po uplynutí této doby vyndáme těsto z lednice a předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
  • Těsto vyválíme do válečku, ze kterého nakrájíme 21 stejných koustků těsta.
  • Vytvarujeme do koule velikosti golfového míčku a položíme na plech vyložený pečícím papírem s rozestupy cca 3 cm od sebe.
  • Jemně přimáčkneme, ale jen o kousek a všechny sušenky posypeme nasekanými pistáciemi.
  • Sušenky necháme asi 15 minut odpočívat na plechu a poté vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme 10 – 12 minut.
  • Jakmile jsou na okrajích nazlátlé a dno je světle hnědé, jsou hotové.
  • Po vyjmutí z trouby je i s plechem odložíme stranou na 15 minut, teprve potom je naskládáme na kuchyňskou mřížku, kde budou moci vychladnout.
  • Kdo chce, může je ještě pocákat rozpuštěnou čokoládou, ale není to nutné.
Sušenky po italsku plné lahodných pistácií.
Zdroj: https://anitalianinmykitchen.com/

Lanýže z pistácií

Tato tradiční pochoutka z Blízkého východu dostala nový kabátek a rozdráždí vaše chuťové pohárky na maximum. Jsou dokonale chutné, jemné a vypadají skvostně. Jedna vám určitě stačit nebude.

Ingredience:

Na těsto:

  • 114 g nesolených pistácií
  • 150 g krystalového cukru
  • 57 g čerstvého neslaného másla
  • 80 g krupice
  • 1 hrnek vody
  • 1 polévková lžíce vody z pomerančového květu
  • 1 lžička růžové vody

Na krém:

  • 237 ml smetany ke šlehání
  • 118 ml plnotučného mléka
  • 15 g polohrubé mouky
  • 14 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička krystalového cukru
  • 1 lžička vanilkového aroma

Na ozdobu:

  • Mleté pistácie podle potřeby
  • Jedlé sušené okvětní lístky růží

Postup

  • Připravíme si na pracovní plochu středně velký hrnec, do kterého dáme šlehačku, mléko, mouku, kukuřičný škrob i cukr a šleháme, až se vše promíchá a rozpustí, bez viditelných hrudek.
  • Dáme na plotnu, nastavíme středně vysokou teplotu a za stálého šlehání vaříme tak dlouho, dokud se nezačnou tvořit na povrchu velké bubliny a směs se nebude vařit.
  • Vaříme ještě asi 30 sekund, aby směs pořádně zhoustla, a přidáme vanilkový extrakt. Zamícháme, přelijeme do skleněné misky, zakryjeme potravinovou fólií nebo plastovým víčkem a uložíme do lednice minimálně na 2 – 3 hodiny až 3 dny.
  • Vychladlý krém přendáme do cukrářského sáčku s kulatým nástavcem o průměru cca 1 cm a na plech vyložený pečícím papírem tvoříme stejně velké kopečky, jeden vedle druhého.
  • Prst si namočíme do vody a špičkou lehce stiskneme vrchol každého kopečku krému, aby byl kulatější. Zakryjeme plastovým obalem a dáme na 2 hodiny do lednice. Mezitím si nachystáme těsto.
  • Plech na pečení vyložíme pečícím papírem nebo na něj dáme silikonovou pečící podložku.
  • Do kuchyňského robota dáme pistácie se 2 lžícemi cukru a důkladně mixujeme, ale zase ne tak moc, aby nebyla z pistácií pasta.
  • V hrnci rozehřejeme máslo, a když se rozpustí, zasypeme jej krupicí a za stálého míchání restujeme tak dlouho, až začne krupice s málem krásně vonět, celkově asi 3 minuty.
  • Přilijeme vodu, přisypeme zbývající cukr a promícháme, aby se rozpustil.
  • Pokračujeme ve vaření a za stálého míchání vaříme do té doby, než krupice vstřebá veškerou vlhkost. To trvá zhruba 3 – 4 minuty. Konzistencí by měla směs připomínat šťouchané brambory.
  • Nakonec vmícháme směs pistácií, růžovou vodu i tu z pomerančového květu a mícháme až je směs hladká.
  • Odstavíme, necháme trochu vychladnout a potom lžící na kopečkovou zmrzlinu tvoříme stejně velké kopečky na plech s pečícím papírem.
  • Do každého uděláme palcem důlek, do kterého vtlačíme jeden kus náplně z lednice a zabalíme jako kuličku. Obalíme v mletých pistáciích a dáme do papírového košíčku. Ozdobíme jedlým okvětním lístkem.
Vynikající blízkovýchodní cukroví.
Zdroj: https://cleobuttera.com/

Zajímavosti na závěr

Růžovou vodu zná snad úplně každý. Je to oblíbená surovina do mnoha sladkých pokrmů, přísada do čaje, ale neztratí se ani v kosmetice. Víte vůbec, jak se vyrábí ta nejlepší růžová voda? Mrkněte na video.

How the World’s Best Rose Water Is Made

Pistácie milujeme všichni, ale než se dostanou do obchodu a k nám na stůl, předchází tomu spousta práce a čekání. Výsledek ovšem rozhodně stojí za to a jejich chuť i aroma je nezaměnitelné. Na videu uvidíte, jak se tyto oříšky sklízí a zpracovávají.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X