Kdo by nemiloval pistácie?
Pokud se řadíte mezi milovníky těchto ořechů i vy, zaručeně si oblíbíte naše recepty na pistáciové cukroví!
Jsou jednoduché na přípravu, krásné na pohled a v porovnání s jinými se jedná i o relativně zdravé cukroví.
S pistáciemi se zkrátka dají vykouzlit báječné pochoutky, které by na štědrovečerním stole zaručeně neměly chybět!
Inspirujte se následujícími recepty!
Lámaná čokoláda s pistáciemi a brusinkami
INGREDIENCE
- 500 g bílé čokolády
- 80 g loupaných pistácií
- 80 g sušených brusinek
POSTUP
- V parní lázni pomalu rozpusťte čokoládu. Můžete ji pomalu rozpustit i v mikrovlnné troubě na co nejmenší výkon. Nechte ji pár minut za občasného míchání vychladnout.
- Po pár minutách zamíchejte pistácie a brusinky.
- Vylejte směs na menší plech vyložený pečícím papírem a dejte na 30 minut chladit do ledničky.
- Po ztuhnutí nařežte nožem či rukama nalámejte na menší kousky.

Objevte podobné tipy
Roláda s pistáciovým krémem
INGREDIENCE
Těsto:
- 120 ml mléka
- 2 balení čerstvého droždí
- 500 g mouky
- 220 g změklého másla
- 5 žloutků
- 90 g zakysané smetany
- kůra z 1 citrónu
Náplň:
- pistáciový krém nebo 500 g pistácií (oloupaných a nesolených)
- 700 g mletých vlašských ořechů
- 200 g cukru krupice nebo třtinového
- 70 g rozinek
- 80 ml teplého mléka
- 2 lžíce rumu nebo brandy
- 1 bílek
- 1 vejce
POSTUP
- V hrnci nebo mikrovlnné troubě ohřejte mléko. Nalejte ho do mísy, rozmělněte do něj droždí a půl lžičky cukru.
- Nechte směs asi 10 minut pracovat.
- Až zpění, přidejte opatrně po malých kouskách máslo a po jednom žloutky a ručním mixérem směs pomalu šlehejte.
- Přidejte zbylý cukr, zakysanou smetanu a citrónovou kůru. Pokračujte ve šlehání, dokud se spolu všechny ingredience nespojí.
- Do směsi zapracujte mouku. Přidávejte ji do směsi po trochách a šlehejte mixérem zapnutým na pomalé otáčky.
- Nachystejte si druhou mísu, kterou vymažte olejem. Těsto vytvarujte do koule a vložte ho do vymazané mísy.
- Přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte ho minimálně hodinu odpočívat při pokojové teplotě. Je připraveno, až zdvojnásobí svou velikost.
- Mezitím si připravte náplň. Pokud nemáte pistáciový krém, můžete si připravit vlastní z nesolených, oloupaných pistácií.
- Zalijte pistácie vroucí vodou a po minutě je sceďte a okamžitě zalejte co nejvíce studenou vodou. Takto připravené pistácie dejte do mixeru a mixujte, dokud nevznikne pistáciový krém.
- V míse smíchejte ořechy, rozinky, cukr, alkohol a mléko.
- Předehřejte troubu na 170 °C. Rozdělte nakynuté těsto na 3 části, které vyválejte do obdélníků.
- Na každý z nich nejdříve namažte pistáciový krém. Do cukroví dále přidejte náplň.
- Obdélníky zarolujte a nechte je při pokojové teplotě odpočívat asi 45 minut.
- Pomažte pomocí mašlovačky roládu žloutkem a dejte péct na asi 45 minut dozlatova.
- Po vychládnutí posypte moučkovým cukrem.

Zdravé cukroví s pistáciemi a ovesnými vločkami
INGREDIENCE
- 140 g loupaných a nesolených pistácií
- 100 g ovesných vloček
- 60 g mletých mandlí
- 4 lžíce kokosového oleje
- 4 lžíce medu
- 1 vejce
POSTUP
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Dejte pistácie do mixéru a zpracujte je na menší kousky. Přidejte ostatní ingredience a zapněte mixér znovu.
- Lžící nabírejte směs, ze které tvarujte kuličky – pozor, lepí! Dávejte je na plech s pečícím papírem.
- Pečte v předehřáté troubě asi 15 minut.

Pistáciové vánoční cukroví patří mezi naše oblíbené a proto doufáme, že si jej také zamilujete. Pokud připravujete vlastní cukroví s pistáciemi, určitě se s námi podělte v komentářích!