Recept: Pivní chleba

Doba přípravy: 120 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4

Ingredience

  • 1 kg hladké mouky
  • 5 dkg droždí
  • 1/2 l světlého piva
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky majoránky
  • 2 lžičky soli.

Postup receptu

  1. Do mouky rozdrobíme droždí, zalijeme pivem, přidáme sůl a koření
  2. Vypracujeme hladké těsto
  3. Rozdělíme je na 2 bochníky nebo vytvarujeme na dvě veky a necháme hodinu kynout
  4. Plech vysypeme hladkou moukou a chléb pečeme nejdříve asi 15 minut při vyšší teplotě přes 200°C
  5. Tím se zapeče kůrka, pak teplotu snížíme a dopékáme zhruba při 180-200°C ještě nejméně hodinu
  6. Chceme-li mít křupavou a barevnější kůrku, pak před pečením potřeme chleby vlažnou vodou s trochou oleje a solí, pak během pečení ještě jednou až dvakrát
  7. Chléb je upečený, když po poklepu na spodek zní dutě
  8. Recept lze použít i pro domácí pekárny, ale množství přidávaného sušeného droždí se musí upravit na dvojnásobek

Sdílejte svým přátelům

4.5 (90%) 14 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *