Patří utopenci či opékané buřty k vašim oblíbeným pochoutkám?
Pak si jistě zamilujte i naše recepty na buřty na pivu!
Kromě klasických špekáčků můžete podobným způsobem použít i různé typy klobásek a párků.
Načerpejte inspiraci jak si připravit tento chutná pokrm. Kombinací uzeniny a piva nikdy nic nezkazíte.
Buřty na pivu a cibuli
Špekáčky a cibule jsou nejen základními ingrediencemi pro přípravu klasických hospodských utopenců. Nejinak je tomu i v tomto receptu!
Ingredience:
- 4 buřty nebo pražské párky
- 1 PL másla
- 2 červené cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 PL oleje
- 1 PL mouky
- 1 a 1/3 šálku světlého piva
- 1 PL cukru
- sůl, pepř
Postup:
- Buřty namočte na 5 minut do horké vody.
- Vyjměte je z vody a důkladně osušte.
- V pánvi rozpusťte máslo a olej.
- Přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a přibližně 5 minut ji restujte, dokud nezesklovatí.
- Přidejte prolisovaný česnek a restujte další minutu.
- Přidejte buřty a opečte je z obou stran, dokud nezískají zlatohnědou barvu.
- Přidejte mouku a opékejte další 2 minuty.
- Přilijte pivo a přidejte také cukr.
- Přiveďte k varu a vařte přibližně po dobu 20 minut.
Takto připravené buřty na pivu můžete podávat například se zeleninovým salátem a čerstvým pečivem.

Pivo se samozřejmě využívá nejen v kombinaci s uzeninami, ale také masem. Načerpejte inspiraci z receptů na maso na pivu.
Buřty na černém pivu
Černé pivo je známé svou nasládlejší chutí. Vyzkoušejte ho přidat k vuřtům! Skvělá chuť bude zaručena!
Ingredience:
- 8 buřtů či párků
- 2 cibule nakrájené na tenké plátky
- 2 PL másla
- 2 šálky černého piva
Postup:
- Na pánvi rozpusťte máslo a zlehka na něm z obou stran opečte buřty.
- Buřty následně vyjměte a do másla přidejte na kolečka nakrájenou cibuli.
- Cibuli zesklovaťte, přibližně 8 minut.
- Přilijte do pánve pivo a promíchejte.
- Pánev přiklopte a nechte směs 10 minut vařit.
- Poté přidejte do pánve též opečené špekáčky a vařte dalších 10 minut.
Buřty na pivu chutnají skvěle s čerstvým pečivem či zeleninovým salátem.

Objevte podobné tipy
Špekáčkové jednohubky na pivě
Skvělý recept, kterým můžete oživit například nejrůznější zahradní party.
Ingredience:
- 5 špekáčků
- 2 šálky piva
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 1 PL dijonské hořčice
- 1 PL nasekané petrželky
- 2 čajové lžičky kukuřičného škrobu
Postup:
- Špekáčky z obou stran zlehka opečte na grilu či na pánvi.
- Pivo a hnědý cukr vložte do hrnce a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte 10-15 minut nebo dokud se směs nezredukuje a mírně nezhoustne.
- Přidejte do směsi dijonskou hořčici a důkladně promíchejte.
- Kukuřičný škrob smíchejte se lžící studené vody a vlijte též do pivní směsi.
- Přiveďte směs k varu a za stálého míchání vařte 1 minutu, dokud omáčka nezhoustne.
- Nakrájejte špekáčky na přibližně centimetrové kousky a přidejte je do hrnce s omáčkou.
- Promíchejte a posypte čerstvou petrželkou.
Následně už stačí do jednotlivých kousků zapíchnout párátko a originální buřty na pivu jsou na světě.

Jsou uzeniny vaší slabostí. Připravte si z nich salát, roládu či pomazánku. Uzeninové pochoutky jsou vždy chutné, snadné a rychlé!
Klobásky připravované s pivem a paprikami
Italské klobásky neboli salsiccie lze použít k přípravě mnoha rozmanitých pokrmů. Vyzkoušejte je připravit i se zlatavým mokem.
Ingredience:
- 8 klobásek italského typu
- 4 velké papriky
- 2 žluté cibule
- 2 čajové lžičky hrubé soli
- 2 stroužky česneku
- 1 šálek piva typu ležák
- čerstvé byliny, například bazalka či petrželka
- olivový olej
Postup:
- Na pánvi rozehřejte dvě lžíce olivového oleje, přidejte klobásy a opečte je ze všech stran. Po opečení je vyjměte z pánve a položte na talíř.
- Do pánve přidejte další dvě lžíce olivového oleje, papriky a cibuli nakrájené na kolečka společně s trochou soli.
- Vše promíchejte a nechte vařit asi 15-18 minut, dokud zelenina nezměkne a trochu nezhnědne.
- Vmíchejte prolisovaný česnek a nechte ho asi minutu rozvonět.
- Vmíchejte pivo a nechte ho přejít varem.
- Vařečkou seškrábněte ze dna pánve připečené kousky a za občasného míchání vařte 5-8 minut, dokud se pivo nezredukuje a trochu nezhoustne.
- Vraťte klobásy do pánve, přiklopte pánev pokličkou a na nízkou teplotu vařte asi 15 minut. V polovině vaření klobásky obraťte.
- Těsně před podáváním posypejte čerstvými bylinkami.
Takto připravený pokrm chutná skvěle především s čerstvým pečivem, ale servírovat ho můžete například i s brambory.

Máte rádi rozmanité pokrmy s paprikami? Inspirujte se našimi paprikovými hody! Je libo papriky pečené, plněné či grilované?
Špekáčky na pivu a bramborách
Výhodou tohoto receptu je to, že máte zároveň připravený celý pokrm včetně přílohy.
Ingredience:
- 6 buřtů či špekáčků
- 1 žlutá cibule
- 2 šálky světlého piva
- 2 šálky vody
- 800 g malých brambor
- 2 PL olivového oleje
- ocet
- čerstvá petrželka
- sůl, pepř
Postup:
- Na pánvi rozehřejte jednu polévkovou lžíci oleje na střední teplotu.
- Přidejte špekáčky a opečte je ze všech stran.
- Přidejte na tenké plátky nakrájenou cibuli a vařte ji do změknutí, asi 7 minut.
- Přilijte do pánve pivo, přidejte omyté a na polovinu rozkrojené, osolené a opepřené brambory.
- Přilijte dva šálky vody tak, aby byly brambory zcela ponořené do tekutiny.
- Přiveďte k varu, přiklopte pokličkou a vařte, dokud brambory nezměknou, přibližně 20 minut.
- V mezidobě v míse smíchejte jednu polévkovou lžíci oleje, ocet a petrželku.
- Přendejte do tohoto dresinku uvařené brambory a důkladně promíchejte.
- Špekáčky rovněž vyjměte z pánve, zbylou směs v pánvi přiveďte opět k varu a vařte, dokud se nezredukuje asi na jeden šálek, přibližně 10 minut.
- Vraťte špekáčky do pánve a prohřejte je.
Buřty na pivu a brambory položte na servírovací talíř a navrch přelijte omáčkou.

Česká klasika jménem špekáček
Špekáčky mnozí považují za jednu z nejklasičtějších českých uzenin. Nutno dodat, že nejsou daleko od pravdy. Historie této oblíbené uzeniny sahá na konec devatenáctého století na tehdejší zemské výstavě v Praze. Od té doby se staly populární pochoutkou, která se připravovala na mnoho způsobů. Již deset let je pak zapsaný na seznamu tradičních specialit Evropské komise.
I když obecně lidé označují tímto slovem poměrně širokou paletu uzenin, pravý špekáček má vyhláškou dané složení, které mu zaručuje jeho výjimečnou chuť a kvalitu. V kuchyni se nejčastěji upravují ohříváním, opékáním a nakládáním.
Kombinace s pivem je jednou z velmi oblíbených forem jejich tepelného zpracování. Použít lze pivo světlé i tmavé. Kromě klasických špekáčků, některým lidem totiž například vadí charakteristické kousky špeku, které jim daly jméno, lze použít i další typy buřtů, párků či klobásek. A jak chutnají buřty na pivu nejlépe? No přeci s pivem!