Po večeru v hospodě nechcete pivo ani vidět? Ale no tak, odpusťme národnímu moku a pojďme se podívat, jak ho využít jinak. Pivo je surovinou při vaření již od pradávna a možnosti jsou vskutku rozmanité.
Kromě masových pokrmů se pivo využívá při přípravě polévek, zeleniny, hub, sýrů, vajec nebo pomazánek. Pivem můžeme zadělávat i těsta na slané a sladké pečivo.
Chceme-li se někdy rychle zahřát, tak si můžeme pivo svařit na horký nápoj. Naopak pro ochlazení si připravíme dobře vychlazené ochucené pivo.
Vyzkoušejte následující recepty, a zařaďte pivo do vaší kuchyně.
Recept na pivní štrúdl za pár minut
Honí vás mlsná a nechcete trávit hodiny pečením? Pak jednoduchým řešením je pivní štrúdl, který naplní všechna chuťová očekávání.
INGREDIENCE na 2 nohavice
- 300 g hladké mouky
- 125 g másla
- 15 lžic piva
- strouhanka
- jablka
- drcené vlašské ořechy
- vanilkový cukr
- skořice
POSTUP
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- V míse smícháme mouku, máslo a pivo.
- Vypracujeme v hladké těsto.
- Těsto rozdělíme na 2 díly a rozválíme.
- Jablka nastrouháme a smícháme s ořechy.
- Těsto posypeme strouhankou a jablky s ořechy.
- Zasypeme vanilkovým cukrem a skořicí.
- Těsto zavineme a vzniknou nám 2 štrúdly.
- Před pečením můžeme potřít rozpuštěným máslem.
- Pečeme přibližně 25 minut.
- Ještě horký závin posypeme moučkovým cukrem.
Objevte podobné tipy
Recept na tradiční pivní polévku
Je rychle hotová a zahřeje. Chuť piva se skvěle doplňuje a možná i lehce ztrácí ve vůni muškátového oříšku.
INGREDIENCE pro 2 osoby
- 1 půllitr piva
- 1 půllitr vody
- 4 vaječné žloutky
- 1/2 smetany na vaření
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- 1 lžíce másla
- 2 krajíce chleba
POSTUP
- Chléb nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle.
- Vodu s pivem a špetkou muškátového oříšku přivedeme k varu.
- Odebereme vzniklou pěnu.
- Žloutky prošleháme se smetanou a přilijeme do polévky.
- Promícháme, nicméně již nevaříme.
- Osolíme. Opepříme.
- Podáváme s chlebovými krutony.
Recept na pivní sýrovou pomazánku
Skvěle chutná s křupavými topinkami. Hospodská klasika, kterou budete buď milovat, nebo nesnášet.
INGREDIENCE pro 2 osoby
- 1 uzrálý hermelín
- 1/2 vaničky tvarohu
- 1 lučina
- 1 cibule nasekaná najemno
- 50 ml piva
- sůl
- pepř
POSTUP
- Sýr rozmačkáme vidličkou.
- Všechny ingredience dáme do mísy.
- Vytvoříme pomazánku.
- Podáváme na křupavých toustech.
Představili jsme vám tři recepty, jak lze jinak využít pivo.
Recepty počítají se světlým pivem, ale můžete experimentovat i s jinými druhy.
Pivo dále používáme v zeleninových i houbových pokrmech při zapékání jako prostředek k podlévání. Nebo zeleninu či houby obalíme v pivním těstíčku.
Vyzkoušejte také maso a uzeniny s pivem.