Úžasné špekáčky na pivu v 5 různých variantách. Inspirujte se!

Patří utopenci či opékané buřty k vašim oblíbeným pochoutkám?

Pak si jistě zamilujte i naše recepty na buřty na pivu!

Kromě klasických špekáčků můžete podobným způsobem použít i různé typy klobásek a párků.

Načerpejte inspiraci jak si připravit tento chutná pokrm. Kombinací uzeniny a piva nikdy nic nezkazíte.

Buřty na pivu a cibuli

Špekáčky a cibule jsou nejen základními ingrediencemi pro přípravu klasických hospodských utopenců. Nejinak je tomu i v tomto receptu!

Ingredience:

  • 4 buřty nebo pražské párky
  • 1 PL másla
  • 2 červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 PL oleje
  • 1 PL mouky
  • 1 a 1/3 šálku světlého piva
  • 1 PL cukru
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Buřty namočte na 5 minut do horké vody.
  2. Vyjměte je z vody a důkladně osušte.
  3. V pánvi rozpusťte máslo a olej.
  4. Přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a přibližně 5 minut ji restujte, dokud nezesklovatí.
  5. Přidejte prolisovaný česnek a restujte další minutu.
  6. Přidejte buřty a opečte je z obou stran, dokud nezískají zlatohnědou barvu.
  7. Přidejte mouku a opékejte další 2 minuty.
  8. Přilijte pivo a přidejte také cukr.
  9. Přiveďte k varu a vařte přibližně po dobu 20 minut.

Takto připravené buřty na pivu můžete podávat například se zeleninovým salátem a čerstvým pečivem.

Uzenina připravovaná ma pivu s cibulí
zdroj: byandreajanssen.com

Pivo se samozřejmě využívá nejen v kombinaci s uzeninami, ale také masem. Načerpejte inspiraci z receptů na maso na pivu.

Buřty na černém pivu

Černé pivo je známé svou nasládlejší chutí. Vyzkoušejte ho přidat k vuřtům! Skvělá chuť bude zaručena!

Ingredience:

  • 8 buřtů či párků
  • 2 cibule nakrájené na tenké plátky
  • 2 PL másla
  • 2 šálky černého piva

Postup:

  1. Na pánvi rozpusťte máslo a zlehka na něm z obou stran opečte buřty.
  2. Buřty následně vyjměte a do másla přidejte na kolečka nakrájenou cibuli.
  3. Cibuli zesklovaťte, přibližně 8 minut.
  4. Přilijte do pánve pivo a promíchejte.
  5. Pánev přiklopte a nechte směs 10 minut vařit.
  6. Poté přidejte do pánve též opečené špekáčky a vařte dalších 10 minut.

Buřty na pivu chutnají skvěle s čerstvým pečivem či zeleninovým salátem.

Pánev s buřty a cibulí připravovanými v pivu
zdroj: madebynashish.com

Špekáčkové jednohubky na pivě

Skvělý recept, kterým můžete oživit například nejrůznější zahradní party.

Ingredience:

  • 5 špekáčků
  • 2 šálky piva
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1 PL dijonské hořčice
  • 1 PL nasekané petrželky
  • 2 čajové lžičky kukuřičného škrobu

Postup:

  1. Špekáčky z obou stran zlehka opečte na grilu či na pánvi.
  2. Pivo a hnědý cukr vložte do hrnce a přiveďte k varu.
  3. Snižte teplotu a vařte 10-15 minut nebo dokud se směs nezredukuje a mírně nezhoustne.
  4. Přidejte do směsi dijonskou hořčici a důkladně promíchejte.
  5. Kukuřičný škrob smíchejte se lžící studené vody a vlijte též do pivní směsi.
  6. Přiveďte směs k varu a za stálého míchání vařte 1 minutu, dokud omáčka nezhoustne.
  7. Nakrájejte špekáčky na přibližně centimetrové kousky a přidejte je do hrnce s omáčkou.
  8. Promíchejte a posypte čerstvou petrželkou.

Následně už stačí do jednotlivých kousků zapíchnout párátko a originální buřty na pivu jsou na světě.

Kousky špekáčků v pivním přelivu posypané petrželkou
zdroj: dinneratthezoo.com

Jsou uzeniny vaší slabostí. Připravte si z nich salát, roládu či pomazánku. Uzeninové pochoutky jsou vždy chutné, snadné a rychlé!

Klobásky připravované s pivem a paprikami

Italské klobásky neboli salsiccie lze použít k přípravě mnoha rozmanitých pokrmů. Vyzkoušejte je připravit i se zlatavým mokem.

Ingredience:

  • 8 klobásek italského typu
  • 4 velké papriky
  • 2 žluté cibule
  • 2 čajové lžičky hrubé soli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šálek piva typu ležák
  • čerstvé byliny, například bazalka či petrželka
  • olivový olej

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte dvě lžíce olivového oleje, přidejte klobásy a opečte je ze všech stran. Po opečení je vyjměte z pánve a položte na talíř.
  2. Do pánve přidejte další dvě lžíce olivového oleje, papriky a cibuli nakrájené na kolečka společně s trochou soli.
  3. Vše promíchejte a nechte vařit asi 15-18 minut, dokud zelenina nezměkne a trochu nezhnědne.
  4. Vmíchejte prolisovaný česnek a nechte ho asi minutu rozvonět.
  5. Vmíchejte pivo a nechte ho přejít varem.
  6. Vařečkou seškrábněte ze dna pánve připečené kousky a za občasného míchání vařte 5-8 minut, dokud se pivo nezredukuje a trochu nezhoustne.
  7. Vraťte klobásy do pánve, přiklopte pánev pokličkou a na nízkou teplotu vařte asi 15 minut. V polovině vaření klobásky obraťte.
  8. Těsně před podáváním posypejte čerstvými bylinkami.

Takto připravený pokrm chutná skvěle především s čerstvým pečivem, ale servírovat ho můžete například i s brambory.

Směs italských klobásek, paprik, cibule a bazalkovách listů
zdroj: adventurekitchen.com

Máte rádi rozmanité pokrmy s paprikami? Inspirujte se našimi paprikovými hody! Je libo papriky pečené, plněné či grilované?

Špekáčky na pivu a bramborách

Výhodou tohoto receptu je to, že máte zároveň připravený celý pokrm včetně přílohy.  

Ingredience:

  • 6 buřtů či špekáčků
  • 1 žlutá cibule
  • 2 šálky světlého piva
  • 2 šálky vody
  • 800 g malých brambor
  • 2 PL olivového oleje
  • ocet
  • čerstvá petrželka
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte jednu polévkovou lžíci oleje na střední teplotu.
  2. Přidejte špekáčky a opečte je ze všech stran.
  3. Přidejte na tenké plátky nakrájenou cibuli a vařte ji do změknutí, asi 7 minut.
  4. Přilijte do pánve pivo, přidejte omyté a na polovinu rozkrojené, osolené a opepřené brambory.
  5. Přilijte dva šálky vody tak, aby byly brambory zcela ponořené do tekutiny.
  6. Přiveďte k varu, přiklopte pokličkou a vařte, dokud brambory nezměknou, přibližně 20 minut.
  7. V mezidobě v míse smíchejte jednu polévkovou lžíci oleje, ocet a petrželku.
  8. Přendejte do tohoto dresinku uvařené brambory a důkladně promíchejte.
  9. Špekáčky rovněž vyjměte z pánve, zbylou směs v pánvi přiveďte opět k varu a vařte, dokud se nezredukuje asi na jeden šálek, přibližně 10 minut.
  10. Vraťte špekáčky do pánve a prohřejte je.

Buřty na pivu a brambory položte na servírovací talíř a navrch přelijte omáčkou.

Pokrm ze špekáčků a brambor připravovaný s pivem
zdroj: buonissimo.it

Česká klasika jménem špekáček

Špekáčky mnozí považují za jednu z nejklasičtějších českých uzenin. Nutno dodat, že nejsou daleko od pravdy. Historie této oblíbené uzeniny sahá na konec devatenáctého století na tehdejší zemské výstavě v Praze. Od té doby se staly populární pochoutkou, která se připravovala na mnoho způsobů. Již deset let je pak zapsaný na seznamu tradičních specialit Evropské komise.

I když obecně lidé označují tímto slovem poměrně širokou paletu uzenin, pravý špekáček má vyhláškou dané složení, které mu zaručuje jeho výjimečnou chuť a kvalitu. V kuchyni se nejčastěji upravují ohříváním, opékáním a nakládáním.

Kombinace s pivem je jednou z velmi oblíbených forem jejich tepelného zpracování. Použít lze pivo světlé i tmavé. Kromě klasických špekáčků, některým lidem totiž například vadí charakteristické kousky špeku, které jim daly jméno, lze použít i další typy buřtů, párků či klobásek. A jak chutnají buřty na pivu nejlépe? No přeci s pivem!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X