Lepší než z pekárny aneb 5 lahodných receptů na rohlíky s pivem!

Domácí pečivo chutná vždy lépe než to kupované.

Nejen chléb, ale i bagety či housky lze snadno upéct i v domácích podmínkách.

Přemýšlíte, co nového vyzkoušet?

Inspirujte se našimi recepty na pivní rohlíky!

Chutnat vám budou k snídani, svačině i večeři.

Domácí pivní rohlíky

Klasický recept, který spojuje hladkou a polohrubou mouku. Jejich kombinace dává těstu jeho charakteristickou konzistenci.

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 ml světlého piva
  • 1 PL sádla
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 PL soli
  • 1 PL cukru
  • 2 PL mléka

Postup:

  1. Z droždí a trochy piva si připravte kvásek.
  2. V misce smíchejte všechny ingredience, přidejte vzešlý kvásek a vypracujte do podoby těsta.
  3. V případě, že je těsto příliš husté, přidejte trochu teplé vody.
  4. Po vykynutí těsto rozdělte na dvanáct částí a každou část vytvarujte do podoby kuličky.
  5. Následně každou kuličku těsta ručně rozválejte do podoby provázku nebo hada.
  6. Takto připravené pivní rohlíky dejte ještě na hodinu vykynout na plech s pečicím papírem.
  7. Předehřejte si troubu na 220 stupňů.
  8. Před pečením rohlíky zlehka potřete osoleným mlékem.
  9. Plech vložte do trouby, ihned snižte teplotu na 180 stupňů a pečte přibližně 20 minut.
Rohlíky z pivního těsta sypané hrubozrnnou solí a kmínem
zdroj: bonvivani.sk

Svým tvarem mají k rohlíkům blízko bagety. Upečte si kromě rohlíků i křupavé domácí bagety.

Výborné pivní rohlíky

Chcete, aby byly rohlíky ještě křupavější,? Ihned po upečení je odstraňte z plechu a dejte je vychladnout na kovový pečící rošt.

Ingredience:

  • 3 a 1⁄2 šálku polohrubé mouky
  • 1 šálek světlého piva
  • 1 žloutek
  • 1 bílek
  • 1 čajová lžička soli
  • 30 g droždí
  • 50 ml oleje
  • 1 PL mléka
  • kmín
  • sůl

Postup:

  1. Z trošky piva a droždí si připravte kvásek.
  2. V mezidobě v misce smíchejte mouku, sůl, žloutek a zbytek piva.
  3. Přilijte kvásek a vypracujte do podoby tužšího těsta, které nechejte na teplém místě alespoň hodinu vykynout.
  4. Poté těsto rozdělte na dvě poloviny, každou z nich rozválejte válečkem a nakrájejte na šest stejně velkých trojúhelníků.
  5. Trojúhelníky srolujte do podoby rohlíků.
  6. Pivní rohlíky nechte ještě přibližně 15-20 minut kynout na plechu vyloženém pečícím papírem.
  7. Před vložením do trouby a potřete bílkem smíchaným s jednou polévkovou lžící mléka.
  8. Posypte kmínem a solí.
  9. Pečte přibližně 10-15 minut, v závislosti na velikosti rohlíků, v troubě předehřáté na 200 °C.
Pivní pečivo sypané solí
zdroj: nanicmama.sme.sk

Tmavé pivní rohlíčky

Máte rádi celozrnné či tmavé rohlíky? Žádný problém pivní pečivo se dá snadno upéci z mouky celozrnné či žitné!

Ingredience:

  • 200 g pšeničné mouky
  • 300 g žitné mouky
  • 200 ml světlého piva
  • 30 g čerstvého droždí
  • 2 PL cukru
  • 1 PL soli
  • 2 PL chlebového koření
  • 3 PL slunečnicových semínek
  • 2 PL řepkového oleje
  • 100 ml teplé vody

Postup:

  1. V míse smíchejte všechny suché přísady, tedy mouky, cukr, chlebové koření, sůl.
  2. Přidejte do nich kvásek vytvořený z čerstvého droždí a malého množství piva.
  3. Přilijte olej, vodu a pivo a vypracujte v hladké těsto. V případě potřeby přidejte více piva nebo mouky, těsto by se nemělo lepit.
  4. Těsto nechte v míse přikryté utěrkou kynout nejméně 1 hodinu, lépe 2 hodiny.
  5. Následně z těsta vytvarujte dvě stejné kuličky.
  6. Každou kuličku vyválejte na tloušťku asi 0,5 cm a nakrájejte ji na 8 trojúhelníků.
  7. Trojúhelníky těsta srolujte od kratšího okraje a ohněte je do tvaru rohlíčků.
  8. Pivní rohlíky položte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte je pak přikryté kynout ještě dalších 30 minut.
  9. V mezidobě si předehřejte troubu na 200°C  a do trouby umístěte malou misku s vodou.
  10. Pivní rohlíky před vložením do trouby potřete vodou a posypte směsí soli a semínek.
  11. Pečte přibližně 15-18 minut.
Tmavé pečivo připravované z pivního těsta
zdroj: diegluelichmacherei.com

Pivo se samozřejmě využívá nejen při pečení, ale také vaření. Inspirujte se našimi rozmanitými recepty na maso na pivu.

Pivní croissanty

Myslíte si, že toto oblíbené francouzské pečivo musí být vždy nutně jen máslové? Mýlíte se! Zkuste do těsta přidat trochu piva a uvidíte, že croissanty budou ještě lahodnější!

Ingredience:

  • 1/2 šálku mléka
  • 2 a 1/4 čajové lžičky sušeného droždí
  • 3  PL hnědého cukru
  • 3 a 1/4 šálku hladké mouky
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 PL másla
  • 1/2 šálku světlého piva

Máslová náplň

  • 24 PL másla
  • 2 PL hladké mouky

Na závěr

  • 1/4 šálku jedlé sody
  • 1 žloutek
  • 1 PL mléka
  • 8 šálků vody
  • hrubozrnná sůl, sezamová semínka či mák na posypání

Postup:

  1. Do vlažného mléka vmíchejte droždí a jednu polévkovou lžíci hnědého cukru.
  2. Nechte 10 až 15 minut odstát, dokud se nevytvoří pěna.
  3. Ve velké míse prosejte mouku, zbývající hnědý cukr a sůl.
  4. Přidejte dvě polévkové lžíce změklého másla, prsty vmíchejte máslo do směsi mouky, cukru a soli.
  5. Následně přidejte směs droždí a pivo tak, aby vznikla řídká hmota.
  6. Těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a prohněťte, dokud se do něj nezapracuje všechna mouka. Nesmíte ho příliš propracovat, jinak by se máslo mohlo příliš rozpustit.
  7. Lehce vymažte mísu olejem a vložte do ní těsto zpátky.
  8. Mísu přikryjte potravinovou fólií a vložte do ledničky na 8 až 24 hodin.
  9. Nyní si připravte máslovou náplň.
  10. Mírně změklé máslo a mouku smíchejte, dokud se dobře nespojí a nevytvoří hladkou hmotu.
  11. Máslovou směs rozprostřete mezi dva listy pečícího papíru. Pomocí válečku vytvarujte do obdélníku o rozměrech přibližně 20 x 23 cm.
  12. Následně zabalte do igelitu a rovněž vložte do ledničky.
  13. Vyklopte těsto na pomoučenou pracovní plochu a rozválejte ho na obdélník o rozměrech 25 x 38 cm.
  14. Těsto položte delším okrajem k sobě a v duchu rozdělte těsto na tři stejné díly.
  15. Přes pravé 2/3 těsta položte připravenou máslovou náplň a na vnějších okrajích nechte 1 cm okraj.
  16. Následně těsto přeložte přes sebe tak, aby vám vznikly tři vrstvy těsta, mezi nimiž budou dvě vrsty másla.
  17. Vnější strany přitiskněte k sobě, těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 1 hodinu do ledničky.
  18. Poté těsto z ledničky vyjměte, rozválejte válečkem na obdélník a pak přeložte tak, aby vám vznikly na sobě čtyři vrstvy těsta.
  19. Opět zabalte do fólie a dejte na 1 hodinu zpět do chladničky.
  20. Pracovní plochu a horní část těsta lehce poprašte moukou.
  21. Vyválejte těsto na obdélník o rozměrech 38 x 45 cm a tloušťce 0,5 cm.
  22. Obdélník rozřízněte na polovinu, následně nakrájejte každý kus těsta na tři stejné proužky tak, abyste získali malé obdélníky o rozměrech 23 x 13 cm.
  23. Poté každý pruh rozřízněte šikmo na polovinu, aby vám vzniklo šest dlouhých trojúhelníků. Postup opakujte i s druhou polovinou těsta.
  24. Následně trojúhelníky srolujte do tvaru croissantu a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem.
  25. Croissanty přikryjte utěrkou a nechte je kynout při pokojové teplotě, dokud se jejich velikost téměř nezdvojnásobí, přibližně 2 hodiny.
  26. Po těchto dvou hodinách je na 20 minut přesuňte do chladničky, zatímco si připravíte roztok na namáčení.
  27. Do 8 šálků studené vody v míse přidejte jedlou sodu a míchejte, dokud se zcela nerozpustí.
  28. Jeden croissant po druhém ponořte krátce do namáčecího roztoku. Vyjměte a nechte přebytečnou vodu odkapat, poté croissanty položte zpět na plechy.
  29. Vrchní část potřete rozšlehaným žloutkem s mlékem a posypte hrubou solí, sezamem nebo mákem.
  30. Ihned je vložte do trouby předehřáté na 220 °C a pečte 15 až 20 minut, dokud nebudou zlatavé a křupavé.
Pivní croissanty
zdroj: lifesafeast.net

Křupavé pivní pečivo

K posypání pečiva s pivem se nejčastěji používá hrubozrnná sůl a kmín. Fantazii se ale meze nekladou a lze použít i rozmanitá semínka či mák.  

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 180 g polohrubé mouky
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • 250 ml světlého piva
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • 30 g čerstvého droždí
  • 4 PL oleje
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička cukru
  • kmín na posypání
  • hrubozrnná sůl na posypání

Postup:

  1. V misce si z malého množství piva, cukru a droždí vytvořte kvásek.
  2. Ten následně přidejte do mísy s prosetou moukou a solí.
  3. Přilijte vlažné mléko a promíchejte.
  4. Následně přidejte olej a žloutek, důkladně prohněťte a vypracujte v tužší těsto.
  5. Misku překryjte utěrkou a nechte na teplém místě alespoň hodinu kynout.
  6. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozdělte na dvanáct stejně velkých částí, ze kterých vytvarujte bochánky.
  7. Nechejte ještě 10 minut kynout.
  8. Následně kuličky rozválejte na tenčí placky, ale na jedné straně nechte trochu silnější.
  9. Těsto od silnějšího konce srolujte a vytvarujte do podoby rohlíku.
  10. Pivní rohlíky dejte na plech vyložený papírem a vložte ho ještě na 15-20 minut vykynout do trouby předehřáté na 50°C.
  11. Po vykynutí rohlíky potřete směsí bílku a jedné polévkové lžíce mléka.
  12. Troubu předehřejte na 200°C a pivní rohlíky posypané hrubozrnnou solí a kmínem pečte přibližně 10-12 minut dozlatova.
Ošatka s pečivem připravovaným z piva
nasavareska.blogspot.com

Pivní rohlíky můžete jednoduše připravit za pomoci domácí pekárny. Podívejte se na naše recenze domácích pekáren a zjistěte, která by pro vás byla tou nejvhodnější.

Pivo jako ingredience při pečení

Většina lidí zná pivo jako jednu z přísad, která se může používat při přípravě nejrůznějších masitých pokrmů. Pivo jednak ozvláštní chuť omáčky či šťávy a maso připravované v pivu je také křehčí. Kromě vaření lze ale tento zlatavý mok používat také při pečení. Nejznámější specialitou jsou především pivní rohlíky. Díky použití piva je pečivo po upečení křupavější a má též jemnější strukturu těsta.

Pamatujte, že pivo by při používání na přípravu těsta nemělo být studené. Kromě klasických rohlíků se ze stejného těsta samozřejmě dají vypracovat i další rozmanité tvary pečiva v závislosti na vaší fantazii. Můžete si tak připravit například pivní houstičky či bulky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.