Pizzu máme tak trochu podvědomě spojenou s množstvím čerstvých rajčat a jiné zeleniny. Takovou pizzu je samozřejmě nejlepší péci v době přirozené sklizně, kdy bývá všeho více než dost. Ale pizze se nemusíme vyhýbat ani v zimním období, kdy můžeme využívat zase jinou zeleninu a vyzkoušet můžeme i další suroviny.

1. Pizza s karamelizovanou cibulkou a slaninou

Máte chuť na domácí pizzu? Připravte si ji s cibulkou a slaninou.

INGREDIENCE :

základní těsto

  • 7 g sušeného kvalitního droždí
  • 1 šálek teplé vody
  • 3 1/2 šálku hladké mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky soli

náplň na pizzu

  • 3 balení mozzarelly (cca 300 g), nakrájené na menší kousky
  • 200 g anglické slaniny
  • extra panenský olivový olej
  • 4 cibule (ideálně dvě žluté a dvě červené), nakrájené na tenké plátky
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • sůl a pepř
  • pepř
  • oregano dle chuti

POSTUP :

  1. Do mísy nalijeme teplou vodu, přisypeme sušené droždí a necháme deset minut aktivovat
  2. V jiné míse mezitím smícháme mouku, sůl a olivový olej, poté přilijeme „kvásek“ a vše dobře propracujeme v hladké a mírně lepivé těsto.
  3. Poté ještě na pomoučněném vále nebo v robotu hněteme cca deset minut
  4. Těsto přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme dvě hodinky kynout.
  5. Těsto si rozděláme na dvě poloviny a z každé vyválíme/vypracujeme tenkou placku do kulatějšího tvaru.
  6. Mezitím si troubu předehřejeme na 250°C a připravíme suroviny na pizzu.
  7.  Na troše oleje necháme zesklovatět cibulku, přidáme ocet a pod pokličkou za častého míchání necháme 15-20 minut zkaramelizovat.
  8. Jakmile je cibule hotová, ochutíme jí pepřem, solí a oreganem.
  9. Výsledná chuť cibulky má být jemně nasládlá, ale stále trošku kyselá díky octu.
  10. Těsto na pizzu potřeme troškou olivového oleje, posypeme sýrem, cibulkou a na každou dáme kousky anglické slaniny.
  11. Pizzu dáme do trouby, pečeme dozlatova, cca 20 minut.

Pizza s karamelizovanou cibulkou a slaninouzdroj : www.eatgood4life.com

Červená řepa prospívá cévnímu systému, zabraňuje křehkosti cév a kornatění tepen (ateroskleróze), chrání před infarktem, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje tvorbu červených krvinek, odstraňuje zácpu. Šťáva z řepy čistí játra, chrání organismus před radioaktivními látkami, byl prokázán i její účinek při renovaci poškozených buněk.
Oobsahuje různé substance, které rozpouštějí a odstraňují nestravitelné zbytky, odplavují toxické látky z mozku a nervových buněk.

2. Pizza s kořenovou zeleninou

A co když nemáme čerstvou zeleninu ? Nevadí alternativní a chutnou náhradou může být v zimě lehce dostupná a levná kořenová zelenina.

INGREDIENCE :

  • 400 g základního těsta na pizzu viz. předchozí recept
  • hladká mouka na podsypání
  • 200 g pečené kořenové zeleniny
  • 150 g feta sýra
  • 125 g mozzarely
  • 50 g rajčatové šťávy
  • hrst rukoly
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  2. Plech potřeme olejem nebo vyložte pečicím papírem.
  3. Těsto rozválíme na pomoučeném válu, rozprostřeme na plech a posypeme polovinou mozzarelly.
  4. Stejnoměrně na něj rozdělíme pečenou zeleninu a ricottu, posypeme zbylou fetou, mozzarellou a rozmarýnem.
  5. Pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a pečeme 20 minut.

Pizza s kořenouvou zeleninou

zdroj : www.naturalhealthmag.com.au

3. Pizza s konzervovanou zeleninou

A pokud nemáme v oblibě příliš kořenovou zeleninu, můžete použít i libovolnou konzervovanou zeleninu.

INGREDIENCE :

  • 400 g základního těsta na pizzu viz. předchozí recept
  • hladká mouka na podsypání
  • 200 g mozzarely, nastrouhané
  • 100 g sterilizované kukuřice
  • 100 g sterilizovaných oliv
  • 50 g bílé cibule, nakrájené na plátky
  • 50g rajčatové šťávy
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  2. Plech potřeme olejem nebo vyložíme pečicím papírem.
  3. Těsto rozválíme na pomoučeném válu, rozprostřeme na plech a potřeme rajčatovou šťávou.
  4. Stejnoměrně na něj rozdělíme sterilizovanou zeleninu a posypeme  mozzarellou.
  5. Pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a pečeme 20 minut.

Pizza s kořenouvou zeleninou

zdroj : kitchenstories.io

Z mražené zeleniny můžeme využívat všech možných druhů, které jsou k dispozici. Jako příklad může sloužit listový špenát i špenátový protlak, fazolky, hrášek, kukuřice a především různé směsi zeleniny. Mraženou zeleninu většinou musíme předem tepelně upravit. Využít lze i sterilovanou zeleninu. Na první místě budou konzervovaná rajčata, která navodí správnou chuť pizzy. Následovat je může hrášek, kukuřice, papriky a sterilované zelí. Výborné jsou směsi, kde dáme zřejmě přednost směsi s paprikami, ale hodí se i různé další směsi. Sterilovanou zeleninu upravujeme předem jen podle potřeby a doplňujeme podle druhu zeleniny také masem, uzeninou, sýry, houbami nebo vejci. Nemusí chybět ani smetana a dochucující prostředky jako je kečup nebo hořčice.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *