Upečte si skvělou pizzu i v zimním období

Pizzu máme tak trochu podvědomě spojenou s množstvím čerstvých rajčat a jiné zeleniny.

Takovou pizzu je samozřejmě nejlepší péci v době přirozené sklizně, kdy bývá všeho více než dost.

Ale pizze se nemusíme vyhýbat ani v zimním období, kdy můžeme využívat zase jinou zeleninu a vyzkoušet můžeme i další suroviny.

Pizza s karamelizovanou cibulkou a slaninou

Máte chuť na domácí pizzu? Připravte si ji s cibulkou a slaninou.

INGREDIENCE

základní těsto

  • 7 g sušeného kvalitního droždí
  • 1 šálek teplé vody
  • 3 1/2 šálku hladké mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky soli

náplň na pizzu

  • 3 balení mozzarelly (cca 300 g), nakrájené na menší kousky
  • 200 g anglické slaniny
  • extra panenský olivový olej
  • 4 cibule (ideálně dvě žluté a dvě červené), nakrájené na tenké plátky
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • sůl a pepř
  • pepř
  • oregano dle chuti

POSTUP

    1. Do mísy nalijeme teplou vodu, přisypeme sušené droždí a necháme deset minut aktivovat
    2. V jiné míse mezitím smícháme mouku, sůl a olivový olej, poté přilijeme „kvásek“ a vše dobře propracujeme v hladké a mírně lepivé těsto.
    3. Poté ještě na pomoučněném vále nebo v robotu hněteme cca deset minut
    4. Těsto přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme dvě hodinky kynout.
    5. Těsto si rozděláme na dvě poloviny a z každé vyválíme/vypracujeme tenkou placku do kulatějšího tvaru.
    6. Mezitím si troubu předehřejeme na 250°C a připravíme suroviny na pizzu.
    7.  Na troše oleje necháme zesklovatět cibulku, přidáme ocet a pod pokličkou za častého míchání necháme 15-20 minut zkaramelizovat.
    8. Jakmile je cibule hotová, ochutíme jí pepřem, solí a oreganem.
    9. Výsledná chuť cibulky má být jemně nasládlá, ale stále trošku kyselá díky octu.
    10. Těsto na pizzu potřeme troškou olivového oleje, posypeme sýrem, cibulkou a na každou dáme kousky anglické slaniny.
  1. Pizzu dáme do trouby, pečeme dozlatova, cca 20 minut.

Pizza s karamelizovanou cibulkou a slaninouzdroj: www.eatgood4life.com

Pizza s kořenovou zeleninou

A co když nemáme čerstvou zeleninu ? Nevadí alternativní a chutnou náhradou může být v zimě lehce dostupná a levná kořenová zelenina.

INGREDIENCE

  • 400 g základního těsta na pizzu viz. předchozí recept
  • hladká mouka na podsypání
  • 200 g pečené kořenové zeleniny
  • 150 g feta sýra
  • 125 g mozzarely
  • 50 g rajčatové šťávy
  • hrst rukoly
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  2. Plech potřeme olejem nebo vyložte pečicím papírem.
  3. Těsto rozválíme na pomoučeném válu, rozprostřeme na plech a posypeme polovinou mozzarelly.
  4. Stejnoměrně na něj rozdělíme pečenou zeleninu a ricottu, posypeme zbylou fetou, mozzarellou a rozmarýnem.
  5. Pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a pečeme 20 minut.

Pizza s kořenouvou zeleninouzdroj: www.naturalhealthmag.com.au

Pizza s konzervovanou zeleninou

A pokud nemáme v oblibě příliš kořenovou zeleninu, můžete použít i libovolnou konzervovanou zeleninu.

INGREDIENCE

  • 400 g základního těsta na pizzu viz. předchozí recept
  • hladká mouka na podsypání
  • 200 g mozzarely, nastrouhané
  • 100 g sterilizované kukuřice
  • 100 g sterilizovaných oliv
  • 50 g bílé cibule, nakrájené na plátky
  • 50 g rajčatové šťávy
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  2. Plech potřeme olejem nebo vyložíme pečicím papírem.
  3. Těsto rozválíme na pomoučeném válu, rozprostřeme na plech a potřeme rajčatovou šťávou.
  4. Stejnoměrně na něj rozdělíme sterilizovanou zeleninu a posypeme  mozzarellou.
  5. Pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a pečeme 20 minut.

pizza receptyzdroj: kitchenstories.io

Z mražené zeleniny můžeme využívat všech možných druhů, které jsou k dispozici.

Jako příklad může sloužit listový špenát i špenátový protlak, fazolky, hrášek, kukuřice a především různé směsi zeleniny.

Mraženou zeleninu většinou musíme předem tepelně upravit. Využít lze i sterilovanou zeleninu. Na první místě budou konzervovaná rajčata, která navodí správnou chuť pizzy.

Nemáte-li problém se surovinami, určitě si zkuste pravé pizzy, které chutnají jako v restauraci.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.