Platýs

Platýs velmi chutná placatá ryba

Jedná se o několik druhů platýsovitých ryb žijících v mořích a oceánech. Mají zploštělé tělo, podlouhlého tvaru, se zašpičatělou hlavou, s přečnívající  spodní části hlavy. Vrchní strana je stejnoměrně šedohnědá, někdy až černě zabarvená, spodní strana je bílá. Patří mezi velmi žravé a dravé ryby, které dosahují délky až 4 m a váhy 200 kg i více. Na trh ovšem přicházejí v průměrné váze 2 až 50 kg.

Chuťově se jedná o výbornou rybu, maso má znamenitou chuť.

Jaké druhy platýse známe a konzumujeme ?

  • Platýs černý

Bílé, jemné maso platýse černého je považováno za delikatesu. Maso halibuta obsahuje větší množství tuku a hodně omega-3 mastných kyselin.

  • Platýs červený

Gurmáni často preferují pravého platýse červeného (pravý mořský jazyk) před běžným mořským jazykem. Jeho libové, bílé maso je o něco jemnější, avšak filety jsou silnější.

  • Platýs velký

Poskytuje jemné libové maso bohaté na bílkoviny a jód.

Srovnání výživových hodnot ve vybraných rybách a korýšů ve 100 g

Druh ryby
Energetická hodnota
TukBílkoviny
Platýs černý779 kJ14 g14 g
Platýs červený684 kJ9 g18 g
Treska aljašská
254 kJ0,1 g15 g
Ďas mořský
406 kJ2 g18 g
Losos
872 kJ14 g19 g
Sleď obecný758 kJ11 g20 g
Tuňák žlutoploutvý
540 kJ0,6 g29 g
Krevety
391 kJ1 g20 g
Slávka jedlá
382 kJ2 g14 g

Jak lze platýze připravovat v kuchyni ?

Před vařením se z platýze odstraňuje hlava, ploutve a může se i stáhnout z kůže.

Platýze můžeme využít  v nejrůznějších receptech pro úpravu jako vařením, pečením, smažením, uzením nebo grilováním.

Platýs

zdroj : thefishsociety.co.uk

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také