Platýs velmi chutná placatá ryba
jedná se o několik druhů platýsovitých ryb žijících v mořích a oceánech. Mají zploštělé tělo, podlouhlého tvaru, se zašpičatělou hlavou, s přečnívající spodní části hlavy. Vrchní strana je stejnoměrně šedohnědá, někdy až černě zabarvená, spodní strana je bílá. Patří mezi velmi žravé a dravé ryby, které dosahují délky až 4 m a váhy 200 kg i více. Na trh ovšem přicházejí v průměrné váze 2 až 50 kg.
Chuťově se jedná o výbornou rybu, maso má znamenitou chuť.
Jaké druhy platýse známe a konzumujeme ?
- Platýs černý
Bíllé, jemné maso platýse černého je považováno za delikatesu. Maso halibuta obsahuje větší množství tuku a hodně omega-3 mastných kyselin.
- Platýs červený
Gurmáni často preferují pravého platýse červeného (pravý mořský jazyk) před běžným mořským jazykem. Jeho libové, bílé maso je o něco jemnější, avšak filety jsou silnější.
- Platýs velký
Poskytuje jemné libové maso bohaté na bílkoviny a jód.
Srovnání výživových hodnot ve vybraných rybách a korýšů ve 100 g
Druh ryby |
Energetická hodnota |
Tuk | Bílkoviny |
|
Platýs černý | 779 kJ | 14 g | 14 g | |
Platýs červený | 684 kJ | 9 g | 18 g | |
Treska aljašská |
254 kJ | 0,1 g | 15 g | |
Ďas mořský |
406 kJ | 2 g | 18 g | |
Losos |
872 kJ | 14 g | 19 g | |
Sleď obecný | 758 kJ | 11 g | 20 g | |
Tuňák žlutoploutvý |
540 kJ | 0,6 g | 29 g | |
Krevety |
391 kJ | 1 g | 20 g | |
Slávka jedlá |
382 kJ | 2 g | 14 g |
Jak lze platýze připravovat v kuchyni ?
Před vařením se z platýze odstraňuje hlava, ploutve a může se i stáhnout z kůže.
Plazýze můžeme využíít v nejrůznějších receptech pro úpravu jako vařením, pečením, smažením, uzením nebo grilovaním.
zdroj : thefishsociety.co.uk