Platýs

Platýs velmi chutná placatá ryba

jedná se o několik druhů platýsovitých ryb žijících v mořích a oceánech. Mají zploštělé tělo, podlouhlého tvaru, se zašpičatělou hlavou, s přečnívající  spodní části hlavy. Vrchní strana je stejnoměrně šedohnědá, někdy až černě zabarvená, spodní strana je bílá. Patří mezi velmi žravé a dravé ryby, které dosahují délky až 4 m a váhy 200 kg i více. Na trh ovšem přicházejí v průměrné váze 2 až 50 kg.

Chuťově se jedná o výbornou rybu, maso má znamenitou chuť.

Jaké druhy platýse známe a konzumujeme ?

  • Platýs černý

Bíllé, jemné maso platýse černého je považováno za delikatesu. Maso halibuta obsahuje větší množství tuku a hodně omega-3 mastných kyselin.

  • Platýs červený

Gurmáni často preferují pravého platýse červeného (pravý mořský jazyk) před běžným mořským jazykem. Jeho libové, bílé maso je o něco jemnější, avšak filety jsou silnější.

  • Platýs velký

Poskytuje jemné libové maso bohaté na bílkoviny a jód.

Srovnání výživových hodnot ve vybraných rybách a korýšů ve 100 g

Druh ryby
Energetická hodnota
Tuk Bílkoviny
Platýs černý 779 kJ 14 g 14 g
Platýs červený 684 kJ 9 g 18 g
Treska aljašská
254 kJ 0,1 g 15 g
Ďas mořský
406 kJ 2 g 18 g
Losos
872 kJ 14 g 19 g
Sleď obecný 758 kJ 11 g 20 g
Tuňák žlutoploutvý
540 kJ 0,6 g 29 g
Krevety
391 kJ 1 g 20 g
Slávka jedlá
382 kJ 2 g 14 g

Jak lze platýze připravovat v kuchyni ?

Před vařením se z platýze odstraňuje hlava, ploutve a může se i stáhnout z kůže.

Plazýze můžeme využíít  v nejrůznějších receptech pro úpravu jako vařením, pečením, smažením, uzením nebo grilovaním.

Platýs

zdroj : thefishsociety.co.uk