Milujete klasické hamburgery a jiné pochoutky z mletého masa? Pak rozhodně vyzkoušejte recepty na pljeskavici.
Tady luxusní dobrota z balkánské kuchyně navnadí naše chuťové pohárky a potěší vás i vaše blízké.
Ochutnejte jeden z našich pokrmů a zjistěte, který bude lepší a rádi se k němu budete vracet.
Je to taková jiná, a tak trochu i pikantnější alternativa hamburgerů či našich starých dobrých karbanátků.
Pravá Pljeskavica
Proč chodit do „Mekáče“, když si doma můžete připravit mnohem lepší hamburger v podobě balkánské speciality z mletého masa. Neváhejte si prohlédnout i recepty na masové kuličky.
Ingredience:
- 450 g mletého hovězího masa
- 450 g mletého vepřového masa
- 2 lžičky mořské soli
- 1 lžička mleté sladké papriky
- ½ lžičky mletého černého pepře
- ½ hrnku perlivé vody
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 středně velké cibule nakrájené nadrobno
- Rostlinný olej na smažení podle potřeby
Na ozdobu:
- 4 kusy pita chleba
- Ajvar
- Kajmak
- Cibule
- Kyselé okurky
Postup
- V míse smícháme mleté hovězí i vepřové maso, osolíme, přidáme sladkou papriku, pepř i perlivou vodu.
- Rukama důkladně promísíme, aby se vše spojilo a koření se dostalo opravdu všude.
- Povrch masové směsi potřeme olivovým olejem, díky čemuž se v mase udrží potřebná vlhkost.
- Zakryjeme potravinovou fólií a dáme přes noc do lednice.
- Následující den přidáme k masu nakrájenou cibuli a znovu dobře promícháme.
- Masovou směs rozdělíme na 4 stejně velké kuličky a každou poté jemně vytvarujeme na tenkou placičku, která by měla mít v průměru cca 15–17 cm.
- Placičky dáme na rozpálený gril a z každé strany opékáme zhruba 4 minuty, případně o něco déle, záleží, jak rychle gril peče.
- Kdo nemá gril, a přesto by si tuto dobrotu chtěl připravit, může osmažit na pánvi, nebo třeba i opéct v troubě, ale na grilu chutná pljeskavica nejlépe.
- Pak už jen stačí potřít pita chléb ajvarem a kajmakem, přidat na plátky nakrájenou cibuli, okurky a vložit masovou placku.

Objevte podobné tipy
Balkánská pljeskavica
Masová placka, která vypadá jako placatý karbanátek, ale přitom chutná naprosto nepřekonatelně, potěší každého, bez rozdílu věku či pohlaví.
Klidně si takovou pochoutku můžete připravit ke svačině, k večeři nebo na zakousnutí, když se vydáte například za rybařením. Díky chlebu Lepinja získá obyčejná masová směs úplně jiný rozměr i chuť. Olíznete po něm všech deset a nebudete se chtít ani rozdělit.
Ingredience:
Na chléb Lepinja:
- 400 g chlebové mouky (asi 3 a 1/4 hrnku)
- 12 g krystalové cukru (asi 1 polévková lžíce)
- 8 g soli (asi 2 lžičky)
- 7 g instantního droždí (asi 2 a 1/4 lžičky)
- 300 g vlažné vody (asi 1 a 1/4 hrnku)
- 30 g vlažného mléka (asi 2 polévkové lžíce)
Na salát Urnebes:
- 2-3 červené papričky jalapeňo
- 600 g sýru Feta (nebo lze použít farmářský sýr)
- 3 polévkové lžíce smetanového sýra
- 1 1/2 lžičky jemně nasekaného česneku
- 1 lžička mleté sladké papriky
Na pljeskavici:
- 900 g mletého hovězího masa
- 300 g jemně nakrájené slaniny
- 1/4 hrnku jemně nakrájené cibule
- 1/4 hrnku strouhaného kaškavalského sýra
- 1 a 1/2 lžičky pálivé papriky
- 1 a 1/2 lžičky mořské soli
- 1 a 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžičku jedlé sody
Postup
Příprava chleba Lepinja:
- Do mísy stojanového mixéru dáme mouku, cukr, sůl, droždí a promícháme, aby se vše spojilo.
- Přilijeme vodu s mlékem a mícháme při nízké rychlosti asi 2 minuty, poté nastavíme střední rychlost a hněteme po dobu 5 minut.
- Vyjmeme mísu ze stojanu, zakryjeme potravinovou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě cca 1 hodinu, aby se zdvojnásobil jeho objem.
- Poté těsto přendáme na pomoučenou plochu a rozdělíme na 6 stejně velkých dílů, ze kterých vytvarujeme koule.
- Přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme čistou utěrkou a necháme 10 minut odpočívat.
- Předehřejeme si troubu na 220 stupňů, každou kouli vytvarujeme do tvaru kola o tloušťce cca 3–5 cm. Znovu zakryjeme a opět dáme na 20 minut kynout.
- Vložíme do střední části trouby a pečeme asi 7 minut, dokud chléb nezíská zlatavý nádech.
Příprava salátu urnebes:
- Předehřejeme gril a připravíme si tenký plech s okrajem, na který položíme papriky a dáme opéct na gril, dokud slupka nezhnědne a paprika nezměkne. Hlavně musíme v průběhu opékání otáčet tak, aby se slupka nespálila.
- Pak přendáme papriky do misky, zakryjeme plastovým krytem a dáme na 15 minut odležet stranou.
- Papriky oloupeme, zbavíme je semínek, nakrájíme nadrobno a dáme do misky. Přidáme sýr Feta, smetanový sýr, česnek, papriku a důkladně promícháme ručním šlehačem.
- Směs dáme do vzduchotěsné nádoby a uložíme do chladničky, dokud jí nebudeme používat.
Příprava pljeskavice:
- Hovězí maso, slaninu, cibuli, sýr, papriku, sůl, pepř i jedlou sodu dáme do velké mísy.
- Důkladně promícháme rukama, dokud se všechny ingredience nespojí.
- Rozdělíme na 6 dílů, každý o hmotnosti 200 g a vytvarujeme z nich ploché placky.
- Takto pokračujeme, dokud nezpracujeme všechnu masovou směs.
- Grilovací rošt dáme, kam patří, gril zaklopíme a necháme 5 minut předehřát.
- Rošt potřeme olejem, rozmístíme na něj jednotlivé masové placky a za průběžného obracení opečeme z obou stran, pak přendáme na talíř.
- Nakonec každý chléb lepinja rozkrojíme napůl a položíme řeznou stranou na grilovací mřížku, aby se ohřál.
- Housky dáme na servírovací talíř, potřeme vrstvou ajvaru, na ní položíme masovou placku, salát urnebes, cibuli a zakryjeme druhou polovinou housky. Ihned podáváme.

Tip: Co takhle zkusit kombinaci tří druhů masa?
Potřebujete: 600 g mletého hovězího mletého, 600 g libového mletého vepřového masa, 600 g libového mletého jehněčího, 2-3 jemně nasekané stroužky česneku, 1 jemně nakrájená cibule, 1 a 1/2 lžičky mořské soli, 1 polévková lžíce pálivé paprika.
Vše smícháte, dokud se suroviny nespojí a dáte na několik hodin do lednice odležet. Poté rozpálíte gril a mírně navlhčenýma rukama rozdělíte masovou směs na 6 dílů. Z každého dílu vytvarujete tenkou placku o velikosti malého dezertního talíře.
Takto připravené placky pokládáme na rozpálený gril a pečeme cca 7 minut, aby se opekly z obou stran. Zdobíme jarní cibulkou, plátky rajčat, ajvarem, a přidáme i chléb lepinja nebo pogacha.
Co je pljeskavica
Jedná se o typicky balkánský pokrm, který můžete ochutnat nejen v tradičních zemích jako je Srbsko, Černá Hora, Bosna-Hercegovina, Makedonie, Slovinsko a v neposlední řadě i Chorvatsko, ale po celém světě.
Tradiční receptura je tvořena vždy směsí mletého masa, nejčastěji hovězího a telecího, případně i vepřového. Důležitá je také cibule a ajvar, který se podává jako ochucovadlo a vyrábí se z paprik a lilku.
Nejběžnější a také nejoblíbenější variantou je tzv. Leskovačka pljeskavice, jejímž rodištěm je město Leskovac v Srbsku a je opravdu plná šťavnaté cibule. Má dokonale pikantní až ostrou chuť. Oproti tomu Punjena se plní kvalitním ovčím sýrem.
Z oblasti Šar planina zase můžete ochutnat Šarsku pljeskavici, která se podává s vynikajícím sýrem kaškaval. Hajdačka je zase kombinací uzeného vepřového a klasického mletého masa. Vranjanská pljeskavice se ochucuje omáčkou vyrobenou z rajčat a paprik. Samozřejmě, že základ vždy tvoří masová placka.