Vyzkoušejte vynikající recepty na masové placky, která se hodí pro každou příležitost. Inspirujte se!

Milujete klasické hamburgery a jiné pochoutky z mletého masa? Pak rozhodně vyzkoušejte recepty na pljeskavici.

Tady luxusní dobrota z balkánské kuchyně navnadí naše chuťové pohárky a potěší vás i vaše blízké.

Ochutnejte jeden z našich pokrmů a zjistěte, který bude lepší a rádi se k němu budete vracet.

Je to taková jiná, a tak trochu i pikantnější alternativa hamburgerů či našich starých dobrých karbanátků.

Pravá Pljeskavica

Proč chodit do „Mekáče“, když si doma můžete připravit mnohem lepší hamburger v podobě balkánské speciality z mletého masa. Neváhejte si prohlédnout i recepty na masové kuličky.

Ingredience:

  • 450 g mletého hovězího masa
  • 450 g mletého vepřového masa
  • 2 lžičky mořské soli
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • ½ hrnku perlivé vody
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 středně velké cibule nakrájené nadrobno
  • Rostlinný olej na smažení podle potřeby

Na ozdobu:

  • 4 kusy pita chleba
  • Ajvar
  • Kajmak
  • Cibule
  • Kyselé okurky

Postup

  • V míse smícháme mleté hovězí i vepřové maso, osolíme, přidáme sladkou papriku, pepř i perlivou vodu.
  • Rukama důkladně promísíme, aby se vše spojilo a koření se dostalo opravdu všude.
  • Povrch masové směsi potřeme olivovým olejem, díky čemuž se v mase udrží potřebná vlhkost.
  • Zakryjeme potravinovou fólií a dáme přes noc do lednice.
  • Následující den přidáme k masu nakrájenou cibuli a znovu dobře promícháme.
  • Masovou směs rozdělíme na 4 stejně velké kuličky a každou poté jemně vytvarujeme na tenkou placičku, která by měla mít v průměru cca 15–17 cm.
  • Placičky dáme na rozpálený gril a z každé strany opékáme zhruba 4 minuty, případně o něco déle, záleží, jak rychle gril peče.
  • Kdo nemá gril, a přesto by si tuto dobrotu chtěl připravit, může osmažit na pánvi, nebo třeba i opéct v troubě, ale na grilu chutná pljeskavica nejlépe.
  • Pak už jen stačí potřít pita chléb ajvarem a kajmakem, přidat na plátky nakrájenou cibuli, okurky a vložit masovou placku.
Tradiční srbský burger v pita chlebu s cibulí, okurkami a ajvarem.
Zdroj: https://cookingtheglobe.com

Balkánská pljeskavica

Masová placka, která vypadá jako placatý karbanátek, ale přitom chutná naprosto nepřekonatelně, potěší každého, bez rozdílu věku či pohlaví.

Klidně si takovou pochoutku můžete připravit ke svačině, k večeři nebo na zakousnutí, když se vydáte například za rybařením. Díky chlebu Lepinja získá obyčejná masová směs úplně jiný rozměr i chuť. Olíznete po něm všech deset a nebudete se chtít ani rozdělit.

Ingredience:

Na chléb Lepinja:

  • 400 g chlebové mouky (asi 3 a 1/4 hrnku)
  • 12 g krystalové cukru (asi 1 polévková lžíce)
  • 8 g soli (asi 2 lžičky)
  • 7 g instantního droždí (asi 2 a 1/4 lžičky)
  • 300 g vlažné vody (asi 1 a 1/4 hrnku)
  • 30 g vlažného mléka (asi 2 polévkové lžíce)

Na salát Urnebes:

  • 2-3 červené papričky jalapeňo
  • 600 g sýru Feta (nebo lze použít farmářský sýr)
  • 3 polévkové lžíce smetanového sýra
  • 1 1/2 lžičky jemně nasekaného česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky

Na pljeskavici:

  • 900 g mletého hovězího masa
  • 300 g jemně nakrájené slaniny
  • 1/4 hrnku jemně nakrájené cibule
  • 1/4 hrnku strouhaného kaškavalského sýra
  • 1 a 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 1 a 1/2 lžičky mořské soli
  • 1 a 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžičku jedlé sody

Postup

Příprava chleba Lepinja:

  • Do mísy stojanového mixéru dáme mouku, cukr, sůl, droždí a promícháme, aby se vše spojilo.
  • Přilijeme vodu s mlékem a mícháme při nízké rychlosti asi 2 minuty, poté nastavíme střední rychlost a hněteme po dobu 5 minut.
  • Vyjmeme mísu ze stojanu, zakryjeme potravinovou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě cca 1 hodinu, aby se zdvojnásobil jeho objem.
  • Poté těsto přendáme na pomoučenou plochu a rozdělíme na 6 stejně velkých dílů, ze kterých vytvarujeme koule.
  • Přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme čistou utěrkou a necháme 10 minut odpočívat.
  • Předehřejeme si troubu na 220 stupňů, každou kouli vytvarujeme do tvaru kola o tloušťce cca 3–5 cm. Znovu zakryjeme a opět dáme na 20 minut kynout.
  • Vložíme do střední části trouby a pečeme asi 7 minut, dokud chléb nezíská zlatavý nádech.

Příprava salátu urnebes:

  • Předehřejeme gril a připravíme si tenký plech s okrajem, na který položíme papriky a dáme opéct na gril, dokud slupka nezhnědne a paprika nezměkne. Hlavně musíme v průběhu opékání otáčet tak, aby se slupka nespálila.
  • Pak přendáme papriky do misky, zakryjeme plastovým krytem a dáme na 15 minut odležet stranou.
  • Papriky oloupeme, zbavíme je semínek, nakrájíme nadrobno a dáme do misky. Přidáme sýr Feta, smetanový sýr, česnek, papriku a důkladně promícháme ručním šlehačem.
  • Směs dáme do vzduchotěsné nádoby a uložíme do chladničky, dokud jí nebudeme používat.

Příprava pljeskavice:

  • Hovězí maso, slaninu, cibuli, sýr, papriku, sůl, pepř i jedlou sodu dáme do velké mísy.
  • Důkladně promícháme rukama, dokud se všechny ingredience nespojí.
  • Rozdělíme na 6 dílů, každý o hmotnosti 200 g a vytvarujeme z nich ploché placky.
  • Takto pokračujeme, dokud nezpracujeme všechnu masovou směs.
  • Grilovací rošt dáme, kam patří, gril zaklopíme a necháme 5 minut předehřát.
  • Rošt potřeme olejem, rozmístíme na něj jednotlivé masové placky a za průběžného obracení opečeme z obou stran, pak přendáme na talíř.
  • Nakonec každý chléb lepinja rozkrojíme napůl a položíme řeznou stranou na grilovací mřížku, aby se ohřál.
  • Housky dáme na servírovací talíř, potřeme vrstvou ajvaru, na ní položíme masovou placku, salát urnebes, cibuli a zakryjeme druhou polovinou housky. Ihned podáváme.
Vynikající masová placka na balkánský způsobe podávaná v chlebu Lepinja.
Zdroj: https://meatwave.com

Tip: Co takhle zkusit kombinaci tří druhů masa?
Potřebujete: 600 g mletého hovězího mletého, 600 g libového mletého vepřového masa, 600 g libového mletého jehněčího, 2-3 jemně nasekané stroužky česneku, 1 jemně nakrájená cibule, 1 a 1/2 lžičky mořské soli, 1 polévková lžíce pálivé paprika.

Vše smícháte, dokud se suroviny nespojí a dáte na několik hodin do lednice odležet. Poté rozpálíte gril a mírně navlhčenýma rukama rozdělíte masovou směs na 6 dílů. Z každého dílu vytvarujete tenkou placku o velikosti malého dezertního talíře.

Takto připravené placky pokládáme na rozpálený gril a pečeme cca 7 minut, aby se opekly z obou stran. Zdobíme jarní cibulkou, plátky rajčat, ajvarem, a přidáme i chléb lepinja nebo pogacha.

Co je pljeskavica

Jedná se o typicky balkánský pokrm, který můžete ochutnat nejen v tradičních zemích jako je Srbsko, Černá Hora, Bosna-Hercegovina, Makedonie, Slovinsko a v neposlední řadě i Chorvatsko, ale po celém světě.

Tradiční receptura je tvořena vždy směsí mletého masa, nejčastěji hovězího a telecího, případně i vepřového. Důležitá je také cibule a ajvar, který se podává jako ochucovadlo a vyrábí se z paprik a lilku.

Nejběžnější a také nejoblíbenější variantou je tzv. Leskovačka pljeskavice, jejímž rodištěm je město Leskovac v Srbsku a je opravdu plná šťavnaté cibule. Má dokonale pikantní až ostrou chuť. Oproti tomu Punjena se plní kvalitním ovčím sýrem.

Z oblasti Šar planina zase můžete ochutnat Šarsku pljeskavici, která se podává s vynikajícím sýrem kaškaval. Hajdačka je zase kombinací uzeného vepřového a klasického mletého masa. Vranjanská pljeskavice se ochucuje omáčkou vyrobenou z rajčat a paprik. Samozřejmě, že základ vždy tvoří masová placka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X