Jak na Vánoce připravit plněné cukroví: chloubu svátečního stolu

Po skvělé rybí polévce, dokonale usmaženém řízku a lahodném salátu se rodina těší, jakým cukrářským kouzlem ji překvapíte o letošních Vánocích.

A právě plněné vánoční cukroví je z principu královnou sváteční tabule, neboť jeho příprava se skládá pouze z pečení korpusů, plnění cukroví a následného zdobení.

Nejde tedy o nic těžkého a pár nápadů přinášíme i v tomto článku.

Inspirujte se!

Tradiční vánoční plněné ořechy

Ingredience

Na těsto

  • 1 žloutek
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g změklého másla
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g mletých ořechů
  • 100 g polevy z hořké čokolády
  • šťáva z poloviny citrónu
  • 0,5 lžíce kakaa

Na náplň

  • 100 g oříškového nugátu (např. Nutella)
  • 100g rybízové marmelády

Postup

  • Předehřejte troubu na 170°C
  • Z mouky, žloutků, změklého másla, cukru, oříšků, citronové šťávy a kakaa vypracujte těsto.
  • Těsto natlačte do formiček ve tvaru oříšků.
  • Pečte po dobu 12 – 15 minut a poté nechte krátce vychladit.
  • Mezitím, co se oříšky pečou, smíchejte oříškový nugát a rybízovou marmeládu.
  • Také si ve vodní lázni rozpusťte čokoládovou polevu.
  • Nyní zbývá oříšky naplnit směsí z nugátu a marmelády a přilepit k sobě dvě poloviny.
  • Slepený oříšek namáčejte do čokoládové polevy a nechce ztuhnout.

Pokud nemáte připravenou či koupenou čokoládovou polevu, můžete jednoduše použít tabulku čokolády (na vaření, či kvalitní hořkou) a rozpustit ji ve vodní lázni se zhruba 125 g másla.

Vánoční plněné ořechy s krémem.
Foto zdroj: www.lecker.de

Vánoční plněné košíčky

Na košíčky používáme křehké linecké těsto.

INGREDIENCE

  • 600 g hladké mouky (pro hodně křehké těsto část mouky nahraďte solamylem nebo pudinkovým práškem s vhodnou příchutí)
  • 400 g másla nebo rostlinného tuku
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 žloutky

POSTUP

Těsto:

  1. Na vál prosijeme mouku.
  2. Přidáme cukr a nakrájený nebo nastrouhaný tuhý tuk.
  3. Přidáme žloutek.
  4. Do těsta zahněteme další zvolené přísady.
  5. Konečky prstů zpracujeme vše jako na drobenku.
  6. Pak vše slepíme do hroudy.
  7. Těsto zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a odložíme do chladu alespoň na 2 hod.
  8. Vychlazené linecké těsto rozválíme na plát 3 – 5 mm.
  9. Vykrojíme přibližný tvar košíčku a vtlačíme do formičky, ty přeložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě do zrůžovění. Při 180 °C je to zhruba 10-15 minut.

Plnění košíčků:

  1. Po vychladnutí plníme. Jako náplň můžeme použít máslový krém nastavený moučnou kaší nebo uvařeným pudinkem.
  2. Na dochucení krému použijte rozpuštěnou čokoládu či ořechy.
  3. Vršek košíčku s krémem dozdobte ořechem nebo některou z drobných ozdob.
Plněné vánoční košíčky s máslovým krémem.
zdroj: pinterest.com

Další varianty plnění košíčků:

  • ořechová náplň:  drcené piškoty, ořechy, máslo, kakao, rum
  • pudinkový krém s okapaným kompotovaným ovocem (pro zvýšení trvanlivosti potřeme rozpuštěnou želatinou)

Plněné vánoční kornoutky

Kornoutky jsou velmi originálním plněným vánočním cukrovím. Jedinou speciální pomůckou je jakýkoli kužel, na který můžete upečené těsto navinout.

INGREDIENCE

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg medu
  • 3 žloutky
  • 5 lžic mléka

A na krém:

  • 1 kondenzované mléko
  • 300 g másla

POSTUP

Nejprve si připravíme krém:

  1. 2 hodiny povařte kondenzované mléko
  2. Do zchladlého kondenzovaného mléka vmíchejte máslo.

Nyní je čas se pustit do korpusů:

  1. Uhněteme těsto a vyválíme na velmi tenko.
  2. Vykrajujeme kolečka o průměru 15 – 20 cm.
  3. Pečeme na pečícím papíru do lehké změny barvy.
  4. Každé horké kolečko podržíme navinuté na kuželíku (vystydlé již nepůjde navinout, proto navíjíme hned po upečení).
  5. Špičku namočíme do čokolády.
  6. Vnitřek plníme karamelovým krémem.
Plněné vánoční kornoutky mají mnoho svátečních variant.
zdroj: pinterest.com

Plněné vánoční rohlíčky

Korpus na plněné rohlíčky pečeme rovněž ve formičkách. Hodí se na ně pouze křehké linecké těsto, které můžeme různě upravit přidáním kakaa, mletých ořechů nebo skořice.

INGREDIENCE

  • 600 g hladké mouky (pro hodně křehké těsto část mouky nahraďte solamylem nebo pudinkovým práškem s vhodnou příchutí)
  • 400 g másla nebo rostlinného tuku
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 žloutky

POSTUP:

Těsto:

  1. Na vál prosejeme mouku.
  2. Přidáme cukr a nakrájený nebo nastrouhaný tuhý tuk.
  3. Přidáme žloutek.
  4. Do těsta zahněteme další zvolené přísady.
  5. Konečky prstů zpracujeme vše jako na drobenku.
  6. Pak vše slepíme do hroudy.
  7. Těsto zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a odložíme do chladu alespoň na 2 hod.
  8. Vychlazené linecké těsto rozválíme na plát 3 – 5 mm.
  9. Vykrojíme tvar rohlíčku a vtlačíme do formičky. Formičky přeložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě do zrůžovění. Při 180 °C je to zhruba 10-15 minut.

Plnění rohlíčků:

  1. Rohlíčky plníme máslovým krémem s různými příchutěmi. Krém by měl být tužší.
  2. Nanesený krém necháme v chladu ztuhnout.
  3. Nakonec rohlíčky pokapeme nebo přelijeme čokoládovou polevou a dozdobíme některými drobnými kupovanými ozdobami.
Vánoční rohlíčky plněné krémem a dozdobené ponořením do čokoládové polevy.
zdroj: pinterest.com

Plněné vánoční trubičky

Trubičky děláme z křehkého těsta. Toto naplněné cukroví lahodným krémem si zamilujete!

INGREDIENCE

  • 600 g hladké mouky (pro hodně křehké těsto část mouky nahraďte solamylem nebo pudinkovým práškem s vhodnou příchutí)
  • 400 g másla nebo rostlinného tuku
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 žloutky

POSTUP

Těsto:

  1. Na vál prosejeme mouku.
  2. Přidáme cukr a nakrájený nebo nastrouhaný tuhý tuk.
  3. Přidáme žloutek.
  4. Do těsta zahněteme další zvolené přísady.
  5. Konečky prstů zpracujeme vše jako na drobenku.
  6. Pak vše slepíme do hroudy.
  7. Těsto zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a odložíme do chladu alespoň na 2 hod.
  8. Vychlazené linecké těsto rozválíme na plát 3 – 5 mm a vykrájíme z něj proužky.

POSTUP VÝROBY TRUBIČEK:

  1. Trubičky na plech skládáme spojem dolů.
  2. Pečeme do zrůžovění.
  3. Upečené trubičky ihned po vyjmutí z trouby sesuneme a narovnáme na plochý tác.
  4. Vychladlé trubičky plníme bílkovým sněhem, krémem nebo šlehačkou.
  5. Povrch jen pocukrujeme nebo částečně polijeme některou z polev.
Plněné cukroví můžete nazdobit dle svého vkusu.
zdroj: pinterest.com

Plněné vánoční rakvičky

INGREDIENCE

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g Hery
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce kakaa

Na krém:

  • 1 sladké kondenzované mléko
  • 250 g másla
  • 50 g Hery
  • 2 lžíce rumu

POSTUP

Těsto:

  1. Na vál prosijeme mouku.
  2. Přidáme cukr a nakrájený nebo nastrouhaný tuhý tuk.
  3. Přidáme žloutek.
  4. Do těsta zahněteme další zvolené přísady.
  5. Konečky prstů zpracujeme vše jako na drobenku.
  6. Pak vše slepíme do hroudy, těsto rozdělíme na 30 dílků a vytlačíme do formiček rakviček.

POSTUP VÝROBY RAKVIČEK:

Krém:

  1. Sladké kondenzované mléko zkaramelizujeme povařením 2 hod. (Do hrnce s vodou dáme celou konzervu)
  2. Počkáme až vychladne.
  3. Nakrouháme do misky máslo.
  4. Přelijeme jej zkaramelizovaným mlékem.
  5. Krém dáme do zdobící špičky a na každou rakvičku vytvoříme vlnky.
  6. Můžeme a nemusíme přestříkat polevou a dozdobit vánočními ozdobami.
Plněné cukroví s kakaovým krémem ještě dozdobéme polevou

Vánoční plněné mušle

Ingredience

Na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 250 g změklého másla
  • 150 ml bílého jogurtu

Na dokončení

  • Marmeláda dle chuti, nutella či jiná náplň
  • Moučkový cukr na posypání

Postup

  • V míse smíchejte mouku a cukru, poté přidejte změklé máslo.
  • Postupně přidávejte jogurt a propracovávejte v hladké těsto.
  • Poté vyválejte v zhruba 5 mm silný plát a vykrajujte kolečka s průměrem zhruba 8,5 cm.
  • Každé vykrojené kolečko dejte do formy na ravioly, přidejte požadovanou (marmeláda, nutella, povidla) náplň a sevřete.
  • Po uzavření mušličky ji opatrně vyjměte a dejte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Takto připravené mušličky pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu zhruba 15 minut.
  • Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Pokud nemáte formu na ravioly, i tak si můžete tyto úžasné plněné mušličky vyrobit.

Jednoduše vykrojená kolečka po naplnění překládejte na polovinu a ozdobte kraje vidličkou.

Čím menší mušličky vyrobíte, tím slavnostnější vzhled získáte.

Vánoční cukroví plněné mušle.
Foto zdroj: www.cuplovecake.de

Plněné hvězdičky s krémem z vaječného likéru

Ingredience

Na těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 80 g práškového cukru
  • 100 g změklého másla
  • ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžíce vaječného likéru

Na náplň

  • 100 ml mléka
  • 100 ml vaječného likéru
  • 30 g vanilkového pudinkového prášku
  • 100 g másla
  • 50 g práškového cukru

Postup

  • Všechny přísady na těsto smíchejte a vypracujte hladké těsto.
  • Poté vyválejte na cca 5 mm silný plát a vykrajujte požadované tvary. Tvary vybírejte s ohledem na následné plnění krémem – doporučujeme spíše jednoduché tvary jako jsou hvězdičky, kolečka či srdíčka.
  • Pokládejte na pečicím papírem vyložený plech a pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu asi 11 minut. Poté nechejte zchladnout.
  • Krém připravíte následovně. Pudinkový prášek smíchejte s trochou mléka. 
  • Zbylé mléko, smíchejte s cukrem a přiveďte k varu. 
  • Jakmile se mléko začne vařit, přidejte rozmíchanou pudinkovou směs a míchejte, dokud pudink nezhoustne.
  • Na závěr přidejte vaječný likér a přimíchejte máslo.
  • Až tato směs vychladne, ručním šlehačem vyšlehejte. Krém tak bude krásně lehký.
  • Poté už jen naplňte krémem zdobicí sáček a slepujte upečené tvary.

Tento vynikající lehký krém můžete použít i v jiných receptech. Výborně se bude hodit i na různé košíčky. 

Plněné vánoční cukroví hvězdičky.
Foto zdroj: www.aldi-sued.de

Karamelový krém

Ingredience

  • 180 g cukru
  • 80 g másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce vody

Postup

  • Do hrnce dejte cukr a na velmi mírném plameni pomalu rozpouštějte, ale nemíchejte.
  • Až se cukru rozpustí, přidejte na kousky nakrájené máslo a teprve nyní zamíchejte.
  • Na závěr opatrně přilijte smetanu ke šlehání.
  • Po dobu 10 – 15 minut nechte směs na malém plameni probublávat a občas promíchejte.
  • Směs by měla získat krémovou konzistenci.
  • Nechte vychladit a můžete používat.

Pokud karamelový krém nechcete využít hned, přelijte ho ještě teplý do sklenice o objemu ca. 250 ml a nechte zchladit. Následně můžete skladovat v lednici i několik týdnů a používat postupně dle potřeby.

Karamelový krém na plněné vánoční cukroví.
Foto zdroj: www.lecker.de

Kokosový krém s bílou čokoládou

Ingredience

  • 70 g strouhaného kokosu (mohou být i plátky kokosu)
  • 100 g bílé čokolády
  • 90 g másla či margarínu
  • špetka soli

Postup

  • Pokud používáte plátky kokosu, začněte tím, že je v sekáčku nasekáte na jemno.
  • Bílou čokoládu nalámejte na kousky a také rozdrťte v sekáčku. Pokud ho nemáte k dispozici, můžete jednoduše nastrouhat.
  • Přidejte sůl a změklé máslo či margarín a vyšlehejte.
  • Nyní krém můžete dát do zdobícího sáčku a libovolně použít.

V případě,že nemáte rádi máslové krémy, můžete máslo či margarín nahradit stejným množstvím kokosového oleje. Pro výraznější chuť můžete přidat i dvě lžíce kokosového likéru.

Kokosový krém jako skvělá náplň do vánočního cukroví.
Foto zdroj: www.edeka-wucherpfennig.de

Čokoládový krém

Ingredience

  • 250 g čerstvého sýra
  • 200 g hořké čokolády, ideálně s vysokým obsahem kakaa
  • 1 lžíce medu

Postup

  • Nejprve rozpusťte čokoládu spolu s medem. Poté nechte lehce vychladnout.
  • Přidejte čerstvý sýr a důkladně promíchejte. Dejte alespoň na 1 hodinu do lednice vychladit.
  • Po vychlazení směs našlehejte ručním šlehačem, naplňte zdobicí sáček a použijte dle libosti.

Tento krém je krásně lehký a díky použitým surovinám je i zdravý. Výborně se hodí do pečiva, kde je třeba více krému např. plněné trubičky, pařížské tyčinky nebo třeba linecké košíčky.

Čokoládový krém na plněné cukroví.
Foto zdroj: eatsmarter.de

Pokud máte rádi oříšky, můžete vyzkoušet naše tipy na úžasné ořechové krémy ořechové krémy.

Tip pro snadnější přípravu: Skvělé (a rychlé!) plněné cukroví (trubičky a košíčky) připravíte také z listového těsta.

Pokud nepohrdnete ve vánočním cukroví trochou alkoholu, zkuste si pročíst některé z našich receptů na opilé vánoční cukroví.

Povedlo se vám vytvořit skvělé plněné vánoční cukroví? Určitě ano! Sdílejte recept s přáteli a pochlubte se.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.