Vynikající recepty na plněné vánoční cukroví! Připravte si s námi to nejlepší

Po skvělé rybí polévce, dokonale usmaženém řízku a lahodném salátu se rodina těší, jakým cukrářským kouzlem ji překvapíte o letošních Vánocích.

A právě plněné vánoční cukroví je z principu královnou sváteční tabule, neboť jeho příprava se skládá pouze z pečení korpusů, plnění cukroví a následného zdobení.

Připravte si jeden z těchto receptů na vánoční cukroví s krémem!

Tradiční vánoční plněné ořechy

Ořechy plněné krémem je moje nejoblíbenější cukroví na Vánoce, bez něho se neobejde žádný sváteční stůl! Zkuste náš recept a zamilujte se do nic stejně jako já!

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 1 žloutek
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g změklého másla
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g mletých ořechů
  • 100 g polevy z hořké čokolády
  • šťáva z poloviny citrónu
  • 0,5 lžíce kakaa

Na náplň

  • 100 g oříškového nugátu (např. Nutella)
  • 100 g rybízové marmelády

Postup

  • Předehřejte troubu na 170 °C
  • Z mouky, žloutků, změklého másla, cukru, oříšků, citronové šťávy a kakaa vypracujte těsto.
  • Těsto natlačte do formiček ve tvaru oříšků.
  • Pečte po dobu 12 – 15 minut a poté nechte krátce vychladit.
  • Mezitím, co se oříšky pečou, smíchejte oříškový nugát a rybízovou marmeládu.
  • Také si ve vodní lázni rozpusťte čokoládovou polevu.
  • Nyní zbývá oříšky naplnit směsí z nugátu a marmelády a přilepit k sobě dvě poloviny.
  • Slepený oříšek namáčejte do čokoládové polevy a nechce ztuhnout.

Pokud máte opravdu rádi oříšky, můžete vyzkoušet naše tipy na úžasné ořechové krémy ořechové krémy.
Pokud nemáte připravenou či koupenou čokoládovou polevu, můžete jednoduše použít tabulku čokolády (na vaření, či kvalitní hořkou) a rozpustit ji ve vodní lázni se zhruba 125 g másla.

Sladké čokoládové ořechy naplněné pořádnou vrstvou krému.
Zdroj: maxima.at

Vánoční plněné košíčky

Na košíčky používáme křehké linecké těsto.

Co budeme potřebovat

  • 600 g hladké mouky (pro hodně křehké těsto část mouky nahraďte solamylem nebo pudinkovým práškem s vhodnou příchutí)
  • 400 g másla nebo rostlinného tuku
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 žloutky

Postup

Těsto

  1. Na vál prosejeme mouku.
  2. Přidáme cukr a nakrájený nebo nastrouhaný tuhý tuk.
  3. Přidáme žloutek.
  4. Do těsta zahněteme další zvolené přísady.
  5. Konečky prstů zpracujeme vše jako na drobenku.
  6. Pak vše slepíme do hroudy.
  7. Těsto zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a odložíme do chladu alespoň na 2 hod.
  8. Vychlazené linecké těsto rozválíme na plát 3 – 5 mm.
  9. Vykrojíme přibližný tvar košíčku a vtlačíme do formičky, ty přeložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě do zrůžovění. Při 180 °C je to zhruba 10-15 minut.
  10. Po vychladnutí plníme. Jako náplň můžeme použít máslový krém nastavený moučnou kaší nebo uvařeným pudinkem.
  11. Na dochucení krému použijte rozpuštěnou čokoládu či ořechy.
  12. Vršek košíčku s krémem dozdobte ořechem nebo některou z drobných ozdob.

Další varianty plnění košíčků:
ořechová náplň:  drcené piškoty, ořechy, máslo, kakao, rum
pudinkový krém s okapaným kompotovaným ovocem (pro zvýšení trvanlivosti potřeme rozpuštěnou želatinou)

Křehké vánoční cukroví naplněné jemnou omáčkou z brusinek.
Zdroj: momentsofsugar.com

Plněné vánoční trubičky

Tento recept na trubičky děláme z křehkého těsta a posléze cukroví plníme lahodným krémem!

Co budeme potřebovat

  • 600 g hladké mouky (pro hodně křehké těsto část mouky nahraďte solamylem nebo pudinkovým práškem s vhodnou příchutí)
  • 400 g másla nebo rostlinného tuku
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 žloutky

Postup

  1. Na vál prosejeme mouku.
  2. Přidáme cukr a nakrájený nebo nastrouhaný tuhý tuk.
  3. Přidáme žloutek.
  4. Do těsta zahněteme další zvolené přísady.
  5. Konečky prstů zpracujeme vše jako na drobenku.
  6. Pak vše slepíme do hroudy.
  7. Těsto zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a odložíme do chladu alespoň na 2 hod.
  8. Vychlazené linecké těsto rozválíme na plát 3 – 5 mm a vykrájíme z něj proužky.
  9. Trubičky na plech skládáme spojem dolů.
  10. Pečeme do zrůžovění.
  11. Upečené trubičky ihned po vyjmutí z trouby sesuneme a narovnáme na plochý tác.
  12. Vychladlé trubičky plníme bílkovým sněhem, krémem nebo šlehačkou.
  13. Povrch jen pocukrujeme nebo částečně polijeme některou z polev.

Každé pečení vánočního cukroví vyžaduje kvalitní a spolehlivou troubu, jinak to nikdy nebude ono! Vyberte si v naší recenzi na vestavěné trouby tu nejlepší a vaše cukroví bude přímo neodolatelné!

Sladké a křehké trubičky s vanilkovým krémem.
Zdroj: thebananadiaries.com

Vánoční plněné rohlíčky

Korpus na plněné rohlíčky pečeme rovněž ve formičkách. Hodí se na ně pouze křehké linecké těsto, které můžeme různě upravit přidáním kakaa, mletých ořechů nebo skořice.

Co budeme potřebovat

  • 600 g hladké mouky (pro hodně křehké těsto část mouky nahraďte solamylem nebo pudinkovým práškem s vhodnou příchutí)
  • 400 g másla nebo rostlinného tuku
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 žloutky

Postup

  • Na vál prosejeme mouku.
  • Přidáme cukr a nakrájený nebo nastrouhaný tuhý tuk.
  • Přidáme žloutek.
  • Do těsta zahněteme další zvolené přísady.
  • Konečky prstů zpracujeme vše jako na drobenku.
  • Pak vše slepíme do hroudy.
  • Těsto zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a odložíme do chladu alespoň na 2 hod.
  • Vychlazené linecké těsto rozválíme na plát 3 – 5 mm.
  • Vykrojíme tvar rohlíčku a vtlačíme do formičky. Formičky přeložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě do zrůžovění. Při 180 °C je to zhruba 10-15 minut.
  • Rohlíčky plníme máslovým krémem s různými příchutěmi. Krém by měl být tužší.
  • Nanesený krém necháme v chladu ztuhnout.
  • Nakonec rohlíčky pokapeme nebo přelijeme čokoládovou polevou a dozdobíme některými drobnými kupovanými ozdobami.
Plněné a polo máčené vánoční cukroví.
Zdroj: homebaking.at

Vánoční plněné mušle

Skoro jako italské plněné těstoviny, ale ze sladkého těsta a lahodného krému. Vyzkoušejte tento recept na plněné vánoční cukroví.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 250 g změklého másla
  • 150 ml bílého jogurtu

Na dokončení

  • Marmeláda dle chuti, nutella či jiná náplň
  • Moučkový cukr na posypání

Postup

  • V míse smíchejte mouku a cukru, poté přidejte změklé máslo.
  • Postupně přidávejte jogurt a propracovávejte v hladké těsto.
  • Poté vyválejte v zhruba 5 mm silný plát a vykrajujte kolečka s průměrem zhruba 8,5 cm.
  • Každé vykrojené kolečko dejte do formy na ravioly, přidejte požadovanou (marmeláda, nutella, povidla) náplň a sevřete.
  • Po uzavření mušličky ji opatrně vyjměte a dejte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Takto připravené mušličky pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu zhruba 15 minut.
  • Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Pokud nemáte formu na ravioly, i tak si můžete tyto úžasné plněné mušličky vyrobit.
Jednoduše vykrojená kolečka po naplnění překládejte na polovinu a ozdobte kraje vidličkou.
Čím menší mušličky vyrobíte, tím slavnostnější vzhled získáte.

Křehké a vláčné těsto s náplní.
Zdroj: gutekueche.at

Plněné vánoční kokosky

Sladké kokosové pusinky a jemný krém je skvělá volba pro každý slavnostní stůl!

Co budeme potřebovat

  • 3 velké vaječné bílky
  • 120 g moučkového cukru
  • 75 g moučkového cukru, prosátého
  • ½ lžičky kukuřičné mouky
  • ½ lžičky bílého vinného octa
  • 1 vanilkový lusk
  • 45 g kokosu
  • 200 g čerstvých brusinek
  • 75 ml pomerančové šťávy
  • 150 ml husté smetany

Postup

  • Předehřejte troubu na 120 ˚C.
  • Ušlehejte bílky, špetku soli a 75 g moučkového cukru, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
  • Přidejte moučkový cukr a šlehejte při vysoké rychlosti 3-4 minuty, dokud se nevytvoří velmi hustá, lesklá pusinka.
  • Přidejte kukuřičnou mouku, ocet a semínka vanilky.
  • Na plechy, pomocí cukrářského pytlíku vytvořte přibližně 60 mini pusinek (30 na plech).
  • 30 g sušeného kokosu rovnoměrně rozdělte na vršky pusinek.
  • Pečte 50–60 minut, plechy v polovině pečení vyměňte, dokud nebudou pusinky pevné na dotek.
  • Vypněte troubu, otevřete dvířka a nechte pusinky uvnitř, dokud nevychladnou.
  • Mezitím vložte brusinky do pánve s pomerančovou šťávou, vanilkovým luskem a zbývajícími 45 g moučkového cukru.
  • Za častého míchání přiveďte k varu a vařte 15 minut, dokud nezhoustne.
  • Vyjměte vanilkový lusk.
  • Jemně ušlehejte smetanu; vmíchejte zbývajících 15 g kokosu.
  • Pusinky spojíme krémem ze smetany a brusinek.  
Plněné sladké a křehké vánoční cukroví krémem.
Zdroj: iambaker.net

Krémy na plnění vánočního cukroví

Karamelový krém

Co budeme potřebovat

  • 180 g cukru
  • 80 g másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce vody

Postup

  • Do hrnce dejte cukr a na velmi mírném plameni pomalu rozpouštějte, ale nemíchejte.
  • Až se cukru rozpustí, přidejte na kousky nakrájené máslo a teprve nyní zamíchejte.
  • Na závěr opatrně přilijte smetanu ke šlehání.
  • Po dobu 10 – 15 minut nechte směs na malém plameni probublávat a občas promíchejte.
  • Směs by měla získat krémovou konzistenci.
  • Nechte vychladit a můžete používat.

Kokosový krém s bílou čokoládou

Co budeme potřebovat

  • 70 g strouhaného kokosu (mohou být i plátky kokosu)
  • 100 g bílé čokolády
  • 90 g másla či margarínu
  • špetka soli

Postup

  • Pokud používáte plátky kokosu, začněte tím, že je v sekáčku nasekáte na jemno.
  • Bílou čokoládu nalámejte na kousky a také rozdrťte v sekáčku. Pokud ho nemáte k dispozici, můžete jednoduše nastrouhat.
  • Přidejte sůl a změklé máslo či margarín a vyšlehejte.
  • Nyní krém můžete dát do zdobícího sáčku a libovolně použít.

Tento krém je krásně lehký a díky použitým surovinám je i zdravý. Výborně se hodí do pečiva, kde je třeba více krému např. plněné trubičky, pařížské tyčinky nebo třeba linecké košíčky.

Čokoládový krém

Ingredience

  • 250 g čerstvého sýra
  • 200 g hořké čokolády, ideálně s vysokým obsahem kakaa
  • 1 lžíce medu

Postup

  • Nejprve rozpusťte čokoládu spolu s medem. Poté nechte lehce vychladnout.
  • Přidejte čerstvý sýr a důkladně promíchejte. Dejte alespoň na 1 hodinu do lednice vychladit.
  • Po vychlazení směs našlehejte ručním šlehačem, naplňte zdobicí sáček a použijte dle libosti.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X