Plněné vánoční cukroví – chlouba svátečního stolu

Plněné cukroví je jako ta pomyslná třešnička na dortu.

Po skvělé rybí polévce, dokonale usmaženém řízku a lahodném salátu se rodina těší, jakým cukrářským kouzlem ji překvapíte o letošních Vánocích.

A právě plněné cukroví je z principu královnou sváteční tabule, neboť jeho příprava má 3 fáze:

  • pečení korpusů
  • plnění cukroví
  • dodatečné zdobení

Vhodnými náplněmi jsou:

  • krém
  • bílkový sníh
  • šlehačka
  • speciální náplně

Ke zdobení pak nejspíše zvolíte:

  • polevu
  • ořechy
  • drobné ozdoby
Plněné cukroví dozdobí váš vánoční stůl
Foto zdroj: pinterest.com

Plněné cukroví a vhodné těsto

Korpusy na plněné cukroví musíme péct ve formičkách, . Jako těsto se používá některý druh lineckého čili křehkého těsta. Linecké těsto můžeme vylepšit ořechy, kakaem, čokoládou, nebo kokosem.

Plněné cukroví a tvarování

Zpracované těsto vkládáme po malých kouscích do formiček, které není (protože linecké je tučnější) třeba vymazávat. Lístkové těsto vyválíme na tenký plát.

Nejčastějším plněným cukrovím bývají tyto tvary :

  •  košíčky
  •  ořechy
  •  kornoutky
  •  rohlíčky
  •  trubičky
  •  rakvičky

1. Plněné vánoční košíčky

Na košíčky používáme křehké linecké těsto.

INGREDIENCE

  • 600g hladké mouky (pro hodně křehké těsto část mouky nahraďte solamylem nebo pudinkovým práškem s vhodnou příchutí)
  • 400g másla nebo rostlinného tuku
  • 200g moučkového cukru
  • 2 žloutky

POSTUP

Těsto:

  1. Na vál prosijeme mouku.
  2. Přidáme cukr a nakrájený nebo nastrouhaný tuhý tuk.
  3. Přidáme žloutek.
  4. Do těsta zahněteme další zvolené přísady.
  5. Konečky prstů zpracujeme vše jako na drobenku.
  6. Pak vše slepíme do hroudy.
  7. Těsto zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a odložíme do chladu alespoň na 2 hod.
  8. Vychlazené linecké těsto rozválíme na plát 3 – 5 mm.
  9. Vykrojíme přibližný tvar košíčku a vtlačíme do formičky, ty přeložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě do zrůžovění. Při 180°C je to zhruba10-15 minut.

Plnění košíčků:

  1. Po vychladnutí plníme. Jako náplň můžeme použít máslový krém nastavený moučnou kaší nebo uvařeným pudinkem.
  2. Na dochucení krému použijte rozpuštěnou čokoládu či ořechy.
  3. Vršek košíčku s krémem dozdobte ořechem nebo některou z drobných ozdob.
Plněné vánoční košíčky s máslovým krémem.
Foto zdroj: pinterest.com

Další varianty plnění košíčků:

  • ořechová náplň:  drcené piškoty, ořechy, máslo, kakao, rum
  • pudinkový krém s okapaným kompotovaným ovocem (pro zvýšení trvanlivosti potřeme rozpuštěnou želatinou)

2. Plněné vánoční kornoutky

Kornoutky jsou velmi originálním vánočním cukrovím. Jedinou speciální pomůckou je jakýkoli kužel, na který můžete upečené těsto navinout.

INGREDIENCE

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg medu
  • 3 žloutky
  • 5 lžic mléka

A na krém:

  • 1 kondenzované mléko
  • 300 g másla

POSTUP

Nejprve si připravíme krém:

  1. 2 hodiny povařte kondenzované mléko
  2. Do zchladlého kondenzovaného mléka vmíchejte máslo.

Nyní je čas se pustit do korpusů:

  1. Uhněteme těsto a vyválíme na velmi tenko.
  2. Vykrajujeme kolečka o průměru 15 – 20cm.
  3. Pečeme na pečícím papíru do lehké změny barvy.
  4. Každé horké kolečko podržíme navinuté na kuželíku (vystydlé již nepůjde navinout, proto navíjíme hned po upečení).
  5. Špičku namočíme do čokolády.
  6. Vnitřek plníme karamelovým krémem.
Plněné vánoční kornoutky mají mnoho svátečních variant.
Foto zdroj: pinterest.com

3. Plněné vánoční rohlíčky

Korpus na rohlíčky pečeme rovněž ve formičkách. Hodí se na ně pouze křehké linecké těsto, které můžeme různě upravit přidáním kakaa, mletých ořechů nebo skořice.

INGREDIENCE

  • 600g hladké mouky (pro hodně křehké těsto část mouky nahraďte solamylem nebo pudinkovým práškem s vhodnou příchutí)
  • 400g másla nebo rostlinného tuku
  • 200g moučkového cukru
  • 2 žloutky

POSTUP:

Těsto:

  1. Na vál prosijeme mouku.
  2. Přidáme cukr a nakrájený nebo nastrouhaný tuhý tuk.
  3. Přidáme žloutek.
  4. Do těsta zahněteme další zvolené přísady.
  5. Konečky prstů zpracujeme vše jako na drobenku.
  6. Pak vše slepíme do hroudy.
  7. Těsto zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a odložíme do chladu alespoň na 2 hod.
  8. Vychlazené linecké těsto rozválíme na plát 3 – 5 mm.
  9. Vykrojíme tvar rohlíčku a vtlačíme do formičky. Formičky přeložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě do zrůžovění. Při 180°C je to zhruba10-15 minut.

Plnění rohlíčků:

  1. Rohlíčky plníme máslovým krémem s různými příchutěmi. Krém by měl být tužší.
  2. Nanesený krém necháme v chladu ztuhnout.
  3. Nakonec rohlíčky pokapeme nebo přelijeme čokoládovou polevou a dozdobíme některými drobnými kupovanými ozdobami.
Vánoční rohlíčky plněné krémem a dozdobené ponořením do čokoládové polevy.
Foto zdroj: pinterest.com

Jako náplň je vhodné do krému přidat nastrouhané ořechy, a dodat tak plněnému cukroví některé důležité vitamíny a minerály.

4. Plněné vánoční trubičky

Trubičky děláme z křehkého těsta.

INGREDIENCE

  • 600g hladké mouky (pro hodně křehké těsto část mouky nahraďte solamylem nebo pudinkovým práškem s vhodnou příchutí)
  • 400g másla nebo rostlinného tuku
  • 200g moučkového cukru
  • 2 žloutky

POSTUP

Těsto:

  1. Na vál prosijeme mouku.
  2. Přidáme cukr a nakrájený nebo nastrouhaný tuhý tuk.
  3. Přidáme žloutek.
  4. Do těsta zahněteme další zvolené přísady.
  5. Konečky prstů zpracujeme vše jako na drobenku.
  6. Pak vše slepíme do hroudy.
  7. Těsto zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a odložíme do chladu alespoň na 2 hod.
  8. Vychlazené linecké těsto rozválíme na plát 3 – 5 mm a vykrájíme z něj proužky.

POSTUP VÝROBY TRUBIČEK:

  1. Trubičky na plech skládáme spojem dolů.
  2. Pečeme do zrůžovění.
  3. Upečené trubičky ihned po vyjmutí z trouby sesuneme a narovnáme na plochý tác.
  4. Vychladlé trubičky plníme bílkovým sněhem, krémem nebo šlehačkou.
  5. Povrch jen pocukrujeme nebo částečně polijeme některou z polev.
Plněné cukroví můžete nazdobit dle svého vkusu.
Foto zdroj: pinterest.com

5. Plněné vánoční rakvičky

INGREDIENCE

  • 400g hladké mouky
  • 250g Hery
  • 60g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce kakaa

Na krém:

  • 1 sladké kondenzované mléko
  • 250 g másla
  • 50 g Hery
  • 2 lžíce rumu

 

POSTUP

Těsto:

  1. Na vál prosijeme mouku.
  2. Přidáme cukr a nakrájený nebo nastrouhaný tuhý tuk.
  3. Přidáme žloutek.
  4. Do těsta zahněteme další zvolené přísady.
  5. Konečky prstů zpracujeme vše jako na drobenku.
  6. Pak vše slepíme do hroudy, těsto rozdělíme na 30 dílků a vytlačíme do formiček rakviček.

POSTUP VÝROBY RAKVIČEK:

Krém:

  1. Sladké kondenzované mléko zkaramelizujeme povařením 2 hod. (Do hrnce s vodou dáme celou konzervu)
  2. Počkáme až vychladne.
  3. Nakrouháme do misky máslo.
  4. Přelijeme jej zkaramelizovaným mlékem.
  5. Krém dáme do zdobící špičky a na každou rakvičku vytvoříme vlnky.
  6. Múžeme a nemusíme přestříkat polevou a dozdobit vánočními ozdobami.

Plněné cukroví s kakaovým krémem ještě dozdobéme polevou

 

Tip pro snadnější přípravu: Skvělé (a rychlé!) plněné cukroví (trubičky a košíčky) připravíte také z lístkového těsta! Pozor, neplatí to o kornoutkách, rohlíčkách a rakvičkách.

Povedlo se? Vidíte. Sdílejte recept s přáteli a pochlubte se!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *