Hledáte inspiraci na chutný snack či občerstvení pro hosty?
Pak vyzkoušejte naše vynikající recepty na plněné žampiony se sýrem!
Máme pro vás pečené i smažené varianty, které potěší všechny vaše chuťové buňky.
Tak pojďme na to!
Pečené žampiony s fetou a špenátem
Jednoduchý recept, který zvládnete připravit za cca 30 minut! Skvěle se hodí jako předkrm, který uspokojí všechny vaše hosty.
Co budete potřebovat
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 šálky čerstvého špenátu
- 100 g sýru feta
- 1 stroužek česneku
- 12 žampionů
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Na pánvi rozehřejte olej.
- Přidejte špenát a před přidáním prolisovaného česneku asi minutu restujte.
- Za stálého míchání restujte spolu s česnekem další minutu nebo dokud špenát úplně nezvadne.
- Sundejte z plotny.
- Žampiony buď očistěte vlhkým hadříkem nebo oloupejte slupku.
- V malé misce smíchejte restovaný špenát a rozdrobenou fetu.
- Každý žampion naplňte asi lžičkou náplně.
- Umístěte plněné žampiony na plech a pečte po dobu cca 20 minut.
- Podávejte teplé nebo studené.

Máme pro vás i další skvělé recepty na plněné žampiony! Chuťovka nejen na párty.
Žampiony plněné slaninou a parmazánem
Žampiony plněné křupavou slaninou a slaným parmazánem a pečené k dokonalosti si naprosto zamilujete! Navíc jsou jednoduché na přípravu a nejen díky tomu si je nepřipravíte pouze jednou.
Co budete potřebovat
- 1/2 šálku parmazánu
- 6 plátků slaniny, osmažené a nakrájené
- 2 lžíce čerstvé petrželky, nasekané
- 1/4 lžičky soli nebo podle chuti
- 1/4 lžičky pepře nebo podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 g velkých žampionů, očištěných a bez nožiček
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Do středně velké mísy přidejte parmazán, slaninu, petrželku a sůl a pepř podle chuti.
- Vše smíchejte dohromady a dejte stranou.
- Do velké pánve vhodné do trouby přidejte olivový olej a zahřejte na středním plameni.
- Přidejte žampiony a opékejte asi 2 až 3 minuty z každé strany, dokud nezačnou trochu hnědnout.
- Do každého žampionu přidejte asi 1 polévkovou lžíci směsi sýrovo-slaninové směsi.
- Vložte plněné žampiony do trouby a pečte 5 minut nebo dokud se sýr nerozpustí.
- Dobrou chuť!

Objevte podobné tipy
Smažené plněné žampiony
Perfektní snack, který si zamilujete! Dokonale křupavé žampiony plněné smetanovým sýrem s kajenským pepřem a tabascem uspokojí všechny vaše chuťové buňky a touhu po něčem smaženém.
Co budete potřebovat
Na náplň:
- 230 g smetanového sýru s pažitkou
- 1/4 lžičky sušeného česneku
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1 lžička tabasca (volitelně)
- 20 velkých žampionů
Na obalení:
- 230 g panko strouhanky
- 3 rozšlehaná vejce
- 1 šálek hladké mouky
- olej na smažení
Postup
- Nejprve si očistěte žampiony.
- Oddělte stonek od klobouku jemným pohybem stonku tam a zpět.
- Udělejte to se všemi žampiony a poté je dejte stranou.
- Smíchejte smetanový sýr, česnekový prášek, kajenský pepř, tabasco, sůl a pepř.
- Vezměte vrchovatou lžičku sýrové směsi a naplňte klobouček žampionu.
- Takto naplňte všechny žampiony.
- Připravte si 3 misky.
- První misku naplňte moukou, druhou rozšlehaným vejcem a třetí panko strouhankou.
- Klobouček obalte v mouce a setřeste přebytek.
- Poté klobouček ponořte do rozšlehaného vejce a ujistěte se, že je celý obalený.
- Nakonec obalte strouhankou.
- Takto si připravte všechny žampiony a nechte 10 minut odležet.
- Po 10 minutách dejte žampiony na 30 minut do mrazáku.
- Zahřejte olej v pánvi na středním plameni.
- Smažte do zlatohněda.
- Podávejte horké s klínky citronu.

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Žampiony plněné modrým sýrem
Tak tohle je naprosto luxusní předkrm či svačinka! Kloboučky žampionů plněné směsí smetanového a modrého sýra, cibule, česneku, bílého vína a citronové šťávy jsou nezapomenutelnou delikatesou, kterou prostě musíte vyzkoušet!
Co budete potřebovat
- 24 velkých hnědých žampionů, očištěných
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ cibule, nakrájená
- 4 stroužky česneku, lisované
- 2 lžíce bílého vína
- 1 lžíce citronové šťávy
- ¼ šálku strouhanky
- 110 g smetanového sýra
- ½ šálku modrého sýra
- ¼ lžičky soli nebo podle chuti
- ¼ lžičky pepře nebo podle chuti
- 1 lžíce petrželky (na ozdobu)
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Očistěte žampiony kartáčkem na houby a poté jemně odstraňte nožičky, aniž byste žampiony polámali.
- Žampiony položte na pekáč a pečte je 10 až 15 minut, dokud z nich nevyteče voda.
- Případnou další vlhkost nasajte papírovými ubrousky.
- Nakrájejte nožičky žampionů.
- Do pánve přidejte máslo a olivový olej a zahřívejte, dokud se máslo na střední teplotě nerozpustí.
- Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte, dokud cibule nezesklovatí.
- Přidejte nakrájené nožičky a restujte další 3 minuty.
- Dále přidejte víno, citronovou šťávu a strouhanku a promíchejte.
- Přidejte také smetanový sýr a dobře míchejte, dokud se smetanový sýr nerozpustí a nezapracuje do směsi.
- Nakonec přidejte modrý sýr, promíchejte a vařte dalších pár minut.
- Naplňte žampiony náplní.
- Pečte 10 až 15 minut.
- Ozdobte petrželkou.

A co takové recepty na nivovou pomazánku v 6 variantách? Sýrová pochoutka pro všechny příležitosti!
Pečené žampiony s čedarem a šunkou
Pokud hledáte snadný a působivý předkrm o 5 ingrediencích, jste na správném místě! Tyto žampiony plněné šunkou a sýrem vám zaberou asi 5 minut, ale jsou na úrovni luxusní restaurace. Navíc jsou nízkosacharidové, keto, bezlepkové, bez obilovin a bez cukru!
Co budete potřebovat
- 8 velkých bílých žampionů
- 85 g změkčeného smetanového sýra
- 1 a ½ šálku strouhaného čedaru
- 1 a ½ šálku nakrájené šunky
- 1 lžička česnekové soli
- čerstvá petrželka
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Odstraňte stonky ze žampionů a vyhoďte nebo uschovejte je pro jiné použití.
- Smíchejte všechny ostatní ingredience.
- Naplňte směsí kloboučky hub.
- Pečte 30 minut nebo dokud žampiony nezměknou a náplň nezezlátne.
- Ozdobte čerstvou petrželkou.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!