Nejlepší recepty na plněné žampiony! Chuťovka nejen na párty

Plněné papriky jistě všichni znáte, ale co takové recepty na plněné žampiony?

Náplně z mletého masa, nebo různých druhů sýrů, případně plněné jen s nakrájenou zeleninou jsou naprosto ideální jak na grilovací sezónu, tak i po zbytek roku.

Možností, čím vším si naplnit žampiony, je nespočetně mnoho. Tak neváhejte!

Vyzkoušejte recepty z našeho článku a nechte se inspirovat.

Žampiony naplněné sýrem

Plněné houby jsou jak snadným předkrmem, tak chutnou přílohou.

Ingredience

  • rostlinný olej
  • 500 g žampionů
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1/4 hrnečku strouhanky
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1/3 hrnku čerstvě nastrouhaného parmezánu, trochu nechte na posypání
  • 1/3 hrnku smetanového sýra, měkkého
  • hrst čerstvě nasekané petržele na ozdobu
  • hrstka čerstvě nasekaného tymiánu

Postup

  • Předehřejte troubu na 200°C. Plech na pečení vymažte rostlinným olejem.
  • Odstraňte nožičky z hub a nahrubo je nasekejte. Kloboučky žampiónů vyskládejte na plech.
  • Na pánvi rozpusťte kousek másla.
  • Přidejte nasekané nožičky hub a vařte, dokud není voda z hub vypařená, přibližně 5 minut.
  • Poté přidejte česnek a vařte další 1 minutu, dokud nebude česnek více vonět.
  • Přidejte strouhanku a opět nechte opékat další 3 minuty.
  • Směs na pánvi dochutíte solí a pepřem.
  • Odstraňte pánev z plotýnky a nechte směs mírně vychladnout.
  • Ve velké misce smíchejte směs houbových stonků, parmezánu, smetanového sýra, petrželky a tymiánu.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Naplňte houbové kloboučky náplní a posypte je parmezánem.
  • Vložte do trouby a pečte přibližně 20 minut, dokud houby nejsou měkké a náplň se sýrem na vrchu není zlatá.
  • Nakonec ozdobte petrželkou.
pečené sýrové žampiony s petrželkou
zdroj: delish.com

Pakliže máte sraz s přáteli na grilovací párty, můžete připravit některé tyto pochoutky v alobalu. Nebudete litovat a všichni si skvěle pochutnáte.

Žampiony s náplní mletého masa

Jednoduchý předkrm na párty nabitý všemi příchutěmi vaší oblíbené italské masové omáčky v jednom.

Ingredience

  • 900 g žampionů
  • 450 g mletého hovězího masa
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky pepře
  • 1 čajová lžička italského koření
  • špetka vloček chilli koření
  • 1 a 1/2 šálku rajčatové omáčky
  • 1 šálek nastrouhaného sýra mozzarella
  • 1/4 šálku strouhaného sýra parmezánu

Postup

  • Předehřejte troubu na 200°C.
  • Houby opláchněte a zbavte nožiček. Čepičky vyskládejte na plech, aby se daly později plnit.
  • Na velké pánvi rovnoměrně osmahněte mleté maso, dokud není hnědé.
  • Přidejte česnek, sůl, pepř, italské koření a vločky z chilli koření, důkladně zamíchejte a opékejte další 1 až 2 minuty.
  • Následně přidáme rajčatovou omáčku a necháme dusit po dobu 15 až 20 minut, nebo dokud není směs velmi hustá a přebytečná voda není odpařená.
  • V případě potřeby dochuťte solí nebo pepřem.
  • Když je masová směs hotová, naplňte jí houbové čepičky.
  • Masovou směs v houbách následně posypte mozzarellou a parmazánem.
  • Pečte při teplotě 150°C po dobu 20 až 25 minut, nebo dokud nebudou houby měkké a sýr nebude zlatohnědý.
zapečené plněné žampiony s masem
zdroj: cupcakesandkalechips.com

Plněné žampiony s nivou

Niva a smetanový sýr jsou v kombinaci se zelenou jarní cibulkou a máslem skvělou nádivkou pro vaše plněné žampiony. Nebojte se experimentovat a přidejte do směsi pár vlašských ořechů. Dosáhnete tak jedinečné chuti.

Ingredience

  • 450 g žampionů
  • 3 polévkové lžíce másla
  • 4 kousky smetanového sýra
  • 1/2 šálku modrého sýra
  • 2 lžíce zelené jarní cibulky, jemně nasekané

Postup

  • Plech vyložíme pečícím papírem a předehřejte troubu na 200°C.
  • Odstraňte nožičky z žampionů a nasekejte je.
  • Máslo rozpusťte na velké pánvi na středním ohni.
  • Přidejte nasekané nožičky a kloboučky z hub a za stálého míchání vařte po dobu 5 minut.
  • Ve střední misce smíchejte smetanový sýr a modrý sýr niva. Řádně promíchejte.
  • Přidejte osmahnuté stonky z hub a nakrájenou zelenou jarní cibulku. Opět zamíchejte.
  • Houbové kloboučky z pánve přeskládejte na plech tak, aby se daly naplnit.
  • Každou houbovou čepičku naplňte sýrovou náplní.
  • Následně vložte do trouby a pečte, dokud vrcholky hub nebudou zlatohnědé.
bezmasé žampiony s plísňovým sýrem
zdroj: thespruceeats.com

Ohodnotili jsme elektrické vestavné trouby do kuchyně. Pokud vás to zajímá, může vám to pomoci i ve vašem výběru.

Plněné žampiony s šunkou a špenátem

Ingredience

  • 450 g velkých žampionů
  • 4 polévkové lžíce másla, plus trochu na vymazání pekáče
  • 2 cibule
  • 1/2 šálku šunky, na kostičky
  • 1 malý stroužek česneku, mletý
  • 2 šálky baby špenátu, hrubě nasekaný
  • 1 šálek strouhanky
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky pepře
  • 1 dcl smetany nebo mléka
  • 1/4 až 1/2 šálku mozzarelly

Postup

  • Umyjte a odřízněte nožičky hub od kloboučků. Nožičky nasekejte a odložte stranou.
  • Připravte si zapékací misku a vymažte ji máslem.
  • Na pánvi rozehřejte zbývající část předepsaného másla.
  • Nakrájejte cibuli na kostičky, vhoďte do rozpálené pánve spolu s nasekanými nožičkami z hub, šunkou a česnekem. Řádně promíchejte.
  • Následně přidejte špenát a restujte do měkka.
  • Přidejte strouhanku, sůl, pepř a opět dobře promíchejte.
  • V případě potřeby, že budete chtít ze směsi udělat trochu omáčku, přidejte trochu smetany nebo mléka.
  • Houbové kloboučky vyskládejte do zapékací mísy a všechny naplňte směsí z pánve.
  • Na každou naplněnou houbovou čepičku dejte trochu nastrouhaného sýra Mozzarella.
  • Pečete při 170°C přibližně 20 minut, dokud se sýr nerozpustí a houby nebudou měkké.
špenátovo-šunkové houby
zdroj: cookingclassy.com

Žampiony jako hlavní chod? V tom případě recepty ze sladkých brambor budou přílohou velmi atraktivní a chutnou. Tak neváhejte!

Jak poznat jedlý žampion od jedovatého?

Žampion zápašný (odborně pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře. Po požití této jedovaté odrůdy můžete skončit v nemocnici.

Jedovatý žampion poznáte tak, když ho poškrábete na hlavičce nebo nožičce, tak okamžitě žloutkově zežloutne. Po chvíli zešedne a vrátí se do matné podoby.
Když poškrábete některý z jedlých žampionů, například ovčí, není poznat žádná reakce, ale po čase poškozené místo lehce zežloutne.

Jedlé žampiony krásně voní, většinou anýzem nebo po hořkých mandlích.
Nejedlé buď nevoní vůbec nebo po karbolu.

V přírodě existuje mnoho různých druhý žampionů, které lidé s oblibou sbírají. Ale v dnešní době je snadno naleznete v kterémkoliv obchodě s potravinami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X