5 variací s recepty na pochoutkový salát. Buďte inovativní, zkuste je jinak

Neexistuje snad nikdo kdo by neznal recept na pochoutkový salát a alespoň jednou v životě ho neochutnal.

Tento pokrm patří do českého kulinářského repertoáru už několik desetiletí.

My jsme vám přinesli nápadité varianty jak si ho doma připravit a vychutnat.

Zkusíte nějakou z nich?

Český retro pochoutkový salát

Vraťte se zpátky v čase s tímto typickým bufetovým salátem, který u nás přežil už několik desetiletí, což svědčí o jeho oblíbenosti. Můžeme ho zařadit do klasického českého kulinářského repertoáru.

Co budeme potřebovat

  1. 400 g šunkového salámu
  2. 180 g kyselých okurek (nakrájeným nadrobno)
  3. 60 g hrášku z plechovky
  4. ½ cibule (nakrájená nadrobno)
  5. 300 g majonézy
  6. 20 g hořčice
  7. Lžička octa
  8. 10 g krupicového cukru
  9. Lžička worcesterské omáčky
  10. Lžička pepře
  11. Sůl (podle chuti)

Postup

  1. Salám si nakrájíme na malé kostičky nebo nudličky
  2. Kyselé okurky taktéž nakrájíme na velmi malé kostičky
  3. Společně vložíme do mísy
  4. Přidáme okapaný hrášek a nakrájenou cibuli
  5. Společně promícháme a začneme přidávat koření
  6. Začneme s worcesterem, poté přidáváme hořčici, cukr, ocet, pepř
  7. Ingredience smícháme a přidáme majonézu
  8. Salát ochutnáme a podle chuti dosolíme
  9. Pozor, abychom salát nepřesolili, salám i majonéza se mohou lišit v množství soli, kterou obsahují
  10. Salát nakonec necháme uležet v lednici minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc
Tradiční česky salát se šunkovým salámem, majonézou a zeleninou.
Zdroj: cooklikeczechs.com

Pochoutkový salát po italsku

I takhle můžeme tento retro salát připravit a podávat! Recept je více „fresh“ variantou s kopou zeleniny a doplněný o krémovou mozzarellu, ale zálivka je tradičně z majonézy, hořčice, cukru a octa.

Co budeme potřebovat

Na salát

  1. 4 keříková rajčata (nakrájená na kostičky)
  2. 10 žlutých cherry rajčat (nakrájených nadrobno)
  3. Zelenou papriku (nakrájenou na kostičky)
  4. 40 g oliv
  5. ½ červené cibule (nakrájenou na kostičky)
  6. 230 g mozzarelly (nadrobno nakrájená)
  7. 500 g šunkového salámu (nakrájený na kostičky)
  8. Hrst čerstvé bazalky
  9. Hrst čerstvé petrželky
  10. 2 lžičky olivového oleje
  11. Stroužek česneku
  12. Špetka soli
  13. Špetka pepře

Na toasty

  1. Toasty
  2. Olivový olej
  3. 4 stroužky česneku
  4. Špetka soli
  5. Špetka pepře

Na zálivku

  1. 2 stroužky česneku (prolisované)
  2. Lžička hořčice
  3. Lžička cukru
  4. 200 g majonézy
  5. ½ lžičky soli
  6. Lžička bílého octa
  7. ½ lžičky italského koření
  8. Špetka pepře

Postup

  1. Jako první si nakrájíme veškerou zeleninu
  2. Potom nakrájíme mozzarellu a nakonec salám
  3. Do velké mísy přidáme keříková rajčata a postupně přidáváme všechny zbylé ingredience až na petrželku
  4. Ve vedlejší míse si smícháme všechny ingredience na zálivku
  5. Směs mícháme, aby se ingredience rovnoměrně propojily, a dáme stranou
  6. Na česnekové toasty si jednotlivé plátky dozlatova opečeme na pánvi
  7. Jakmile jsou opečené, každý plátek pokapeme lžičkou olivového oleje
  8. Poté je potřeme stroužkem česneku a posypeme špetkou soli a pepře
  9. Nakrájený a promíchaný salát zalijeme připravenou zálivkou z majonézy a rovnoměrně promícháme, aby se zelenina obalila
  10. Ochutnáme a popřípadě podle našich preferencí dochutíme
  11. Hotový salát podáváme s česnekovými toasty jako přílohu
Lahodný český retro salát v jeho lehčí italské verzi.
Zdroj: marathonsandmotivation.com

Pochoutkový salát na chlebíčky

Společně s vlašským a bramborovým salátem je právě tento recept nejlepším základem pro tradiční slavnostní chlebíčky.

Co budeme potřebovat

  1. 280 g hrášku v konzervě (okapaného)
  2. 150 g šunkového salámu (nakrájený na kostičky)
  3. 100 g čedaru (nastrouhaný)
  4. 25 g cibule (nakrájené najemno)
  5. 2 lžíce rostlinného oleje
  6. Lžíce citronové šťávy
  7. 150 g majonézy
  8. ½ lžičky soli
  9. ¼ lžičky pepře

Na chlebíčky

  1. Veka
  2. Uvařená vajíčka
  3. Salám
  4. Šunka
  5. Tvrdý sýr
  6. Kyselé okurky
  7. Červená paprika (nakrájená)
  8. Koriandr nebo pažitka

Postup

  1. Do velké mísy přidáme hrášek, šunkový salám, čedar a cibuli,
  2. Ve vedlejší míse si smícháme majonézu, rostlinný olej a citronovou šťávu
  3. Když jsme připravení salát podávat, zalijeme ho majonézovou zálivkou a pořádně promícháme, aby se všechny ingredience v ní obalily
  4. Salát ochutnáme a podle naší chutě ho dosolíme a opepříme
  5. Na nakrájenou veku jako první navrstvíme připravený majonézový salát
  6. Poté salát ozdobíme podle našich chutí a kreativity s vypsanými přísadami

Salát můžeme zálivkou dochutit ihned, a poté ho umístit do lednice, kde se chutě krásně rozleží a vyniknou. Po pár hodinách nebo dokonce druhý den, salát bude chutnat úplně jinak a chlebíčky se vám rozplynou na jazyku.

Majonézový salát s pasterovanou zeleninou na měkké vece.
Zdroj: inkitchenopen.blogspot.com

Fit pochoutkový salát s domácím chlebem

Zdravější verze tohoto retro salátu je tady! Vychutnejte si kombinaci jogurtu a zakysané smetany na doma dělaném plátku chleba. Garantujeme vám, že jinak už ho jíst nebudete!

Co budeme potřebovat

  1. 500 g měkkého salámu (šunkového)
  2. 8 kyselých okurek
  3. 75 g hrášku z konzervy (nebo mražený)
  4. Červenou cibuli
  5. 250 g bílého jogurtu
  6. 200 g zakysané smetany
  7. 5 lžic hořčice
  8. Špetka soli
  9. Špetka pepře

Na chléb

  1. 420 g hladké mouky
  2. 2 lžičky droždí v prášku
  3. 2 lžičky soli
  4. 360 ml studené vody

Postup

  1. Pro tento recept na pochoutkový salát začneme přípravou domácího chleba
  2. Do velké mísy smícháme mouku s droždím a solí
  3. Směs zalijeme studenou vodou a lehce promícháme
  4. Zapracujeme všechnu mouku, tak aby se všechna promíchala s vodou
  5. Těsto bude lepit
  6. Z propracovaného těsta v míse vytvoříme bochánek, který zakryjeme potravinářskou fólií
  7. Těsto necháme na teplém místě 2-3 hodiny kynout (pro lepší výsledek viz TIP)
  8. Velký plech do trouby lehce poprášíme moukou
  9. Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozpůlíme ho na dvě části
  10. Ty propracujeme a vytvarujeme z nich buď chlebové bochníky nebo dlouhé bagetové šišky
  11. Vytvarovaná těsta položíme na pomoučený plech a přikryjeme utěrkou
  12.  Takto je necháme odpočívat dalších 45 minut
  13. Během tohoto času si dáme předehřát troubu na 220 stupňů a začneme připravovat naší zdravou verzi salátu
  14. Šunkový měkký salám a kyselé okurky nakrájíme na malé kostičky
  15. Cibuli taktéž nakrájíme na malé kostičky a spaříme vařící vodou
  16. Pokud používáme mražený hrášek, tak ho k cibuli nasypeme a necháme ho společně s cibulí 30 vteřin povařit
  17. Hrášek s cibulí poté scedíme a přidáme je k salámu a okurkám
  18. Promícháme a přidáme hořčici
  19. Postupně vmícháváme jogurt se zakysanou smetanou
  20. Všechno společně promícháme a ochutnáme
  21. Podle potřeby osolíme a opepříme, klidně přidáme ještě trochu hořčice
  22. Salát přendáme do servírovací mísy a dáme odpočinout do lednice, alespoň na 1 hodinu
  23. Nakynuté bochníky před samotným pečením lehce nožem nařežeme
  24. Poté bochníky umístíme do předehřáté trouby na střední rošt
  25. Pečeme ho 20-25 minut, dokud nám kůrka nezačne zlátnout
  26. Že je chléb upečený poznáme podle dutého zvuku, který vydává, když na něj poklepeme
  27. Chléb z trouby vyndáme a před krájením ho necháme alespoň 5 minut odpočívat a vychladnout
  28. Finální produkt podáváme s domácím upečených chlebem

Okamžitě můžeme pokračovat krokem číslo 8, ale pro bezkonkurenčně nejlepší chuť a texturu chleba doporučujeme nechat vykynuté těsto odpočinout v lednici po dobu nejméně 12 hodin až 2 dnů. Většinou těsto nechávám odpočívat v lednici cca 18 hodin a teprve potom pokračuji krokem číslo 8.

Zdravá verze pochoutkového salátu s jogurtem a zakysanou smetanou.
Zdroj: nejrecept.cz

Pochoutkový velikonoční salát s vejcem

Nejlepší výslužka, kterou můžete pohostit vaše koledníky, kteří si přišli vykoledovat nějakou tu dobrotu. Lahodným salátem určitě na své velikonoční cestě nepohrdnou.

Co budeme potřebovat

  1. 300 g měkkého salámu
  2. 100 g nakládaných kyselých okurek
  3. 3 vejce
  4. 100 g cibule
  5. 150 g nakládaného hrášku
  6. 200 g majonézy
  7. Sůl
  8. Pepř

Postup

  1. Šunkový salám si nakrájíme na tenké nudličky
  2. Kyselé okurky nakrájíme na drobné kostičky, které přidáme k salámu
  3. Vejce oloupeme, společně i se žloutkem je najemno nakrájíme  
  4. To samé uděláme s cibulí a vše přidáme k salámu
  5. Přidáme okapaný hrášek a majonézu
  6. Vše spolu promícháme a podle chuti osolíme a opepříme
Lahodný krémový český retro salát s vajíčkem a majonézou.
Zdroj: recepty.cz

Domácí majonéza

Majonéza je prakticky základem receptu na pochoutkový salát. A co může být lepší než pravá domácí majonéza, u které víte, co do ní dáváte, není plná barviv, konzervantů a navíc recept na ní je neskutečně jednoduchý.

Co budeme potřebovat

  1. 2 vaječné žloutky
  2. Vrchovatá lžička dijonské hořčice
  3. 500 ml oleje
  4. 1-2 lžíce bílého vinného octa
  5. Šťáva z ½ citronu
  6. Sůl

Postup

  1. V míse si ušleháme žloutky
  2. Poté přidáme hořčici a společně se žloutky šleháme
  3. Postupně začneme přidávat ½ oleje a pokračujeme v nepřetržitém šlehání 3-5 minut
  4. Když přidáme polovinu oleje, zašleháme lžíci octa  
  5. Postupně přidáváme druhou polovinu zbývajícího oleje
  6. Majonézu dochutíme solí, citronovou šťávou
  7. Ochutnáme a popřípadě přidáme ještě jednu lžící octa
Krémová domácí majonéza z domácích vajec a kvalitních surovin.
Zdroj: easylowcarbmeals.com

Ke všem receptů se perfektně hodí domácí pečivo, práci s ručním hnětením a pečením domácího chleba v troubě si můžete ulehčit pokud vlastníte domácí pekárnu.

Pokud o ní teprve přemýšlíte, protože nic lepšího než doma dělaný chléb není, podívejte se na tyto recenze na nejlepší domácí pekárny!

Jestli pro vás chléb není k tomuto receptu na pochoutkový salát to pravé ořechové, protože i já si z vyprávění pamatuji, že se vždy jedl takzvaně na stojáka v bufetu z papírového obalu s rohlíkem v ruce.

Proto se podívejte na tyto recepty na domácí rohlíky a bagety, které vyvolají ten správný retro pocit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X