Neexistuje snad nikdo kdo by neznal recept na pochoutkový salát a alespoň jednou v životě ho neochutnal.
Tento pokrm patří do českého kulinářského repertoáru už několik desetiletí.
My jsme vám přinesli nápadité varianty jak si ho doma připravit a vychutnat.
Zkusíte nějakou z nich?
Český retro pochoutkový salát
Vraťte se zpátky v čase s tímto typickým bufetovým salátem, který u nás přežil už několik desetiletí, což svědčí o jeho oblíbenosti. Můžeme ho zařadit do klasického českého kulinářského repertoáru.
Co budeme potřebovat
- 400 g šunkového salámu
- 180 g kyselých okurek (nakrájeným nadrobno)
- 60 g hrášku z plechovky
- ½ cibule (nakrájená nadrobno)
- 300 g majonézy
- 20 g hořčice
- Lžička octa
- 10 g krupicového cukru
- Lžička worcesterské omáčky
- Lžička pepře
- Sůl (podle chuti)
Postup
- Salám si nakrájíme na malé kostičky nebo nudličky
- Kyselé okurky taktéž nakrájíme na velmi malé kostičky
- Společně vložíme do mísy
- Přidáme okapaný hrášek a nakrájenou cibuli
- Společně promícháme a začneme přidávat koření
- Začneme s worcesterem, poté přidáváme hořčici, cukr, ocet, pepř
- Ingredience smícháme a přidáme majonézu
- Salát ochutnáme a podle chuti dosolíme
- Pozor, abychom salát nepřesolili, salám i majonéza se mohou lišit v množství soli, kterou obsahují
- Salát nakonec necháme uležet v lednici minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc

Pochoutkový salát po italsku
I takhle můžeme tento retro salát připravit a podávat! Recept je více „fresh“ variantou s kopou zeleniny a doplněný o krémovou mozzarellu, ale zálivka je tradičně z majonézy, hořčice, cukru a octa.
Co budeme potřebovat
Na salát
- 4 keříková rajčata (nakrájená na kostičky)
- 10 žlutých cherry rajčat (nakrájených nadrobno)
- Zelenou papriku (nakrájenou na kostičky)
- 40 g oliv
- ½ červené cibule (nakrájenou na kostičky)
- 230 g mozzarelly (nadrobno nakrájená)
- 500 g šunkového salámu (nakrájený na kostičky)
- Hrst čerstvé bazalky
- Hrst čerstvé petrželky
- 2 lžičky olivového oleje
- Stroužek česneku
- Špetka soli
- Špetka pepře
Na toasty
- Toasty
- Olivový olej
- 4 stroužky česneku
- Špetka soli
- Špetka pepře
Na zálivku
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- Lžička hořčice
- Lžička cukru
- 200 g majonézy
- ½ lžičky soli
- Lžička bílého octa
- ½ lžičky italského koření
- Špetka pepře
Postup
- Jako první si nakrájíme veškerou zeleninu
- Potom nakrájíme mozzarellu a nakonec salám
- Do velké mísy přidáme keříková rajčata a postupně přidáváme všechny zbylé ingredience až na petrželku
- Ve vedlejší míse si smícháme všechny ingredience na zálivku
- Směs mícháme, aby se ingredience rovnoměrně propojily, a dáme stranou
- Na česnekové toasty si jednotlivé plátky dozlatova opečeme na pánvi
- Jakmile jsou opečené, každý plátek pokapeme lžičkou olivového oleje
- Poté je potřeme stroužkem česneku a posypeme špetkou soli a pepře
- Nakrájený a promíchaný salát zalijeme připravenou zálivkou z majonézy a rovnoměrně promícháme, aby se zelenina obalila
- Ochutnáme a popřípadě podle našich preferencí dochutíme
- Hotový salát podáváme s česnekovými toasty jako přílohu

Pochoutkový salát na chlebíčky
Společně s vlašským a bramborovým salátem je právě tento recept nejlepším základem pro tradiční slavnostní chlebíčky.
Co budeme potřebovat
- 280 g hrášku v konzervě (okapaného)
- 150 g šunkového salámu (nakrájený na kostičky)
- 100 g čedaru (nastrouhaný)
- 25 g cibule (nakrájené najemno)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- Lžíce citronové šťávy
- 150 g majonézy
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
Na chlebíčky
- Veka
- Uvařená vajíčka
- Salám
- Šunka
- Tvrdý sýr
- Kyselé okurky
- Červená paprika (nakrájená)
- Koriandr nebo pažitka
Postup
- Do velké mísy přidáme hrášek, šunkový salám, čedar a cibuli,
- Ve vedlejší míse si smícháme majonézu, rostlinný olej a citronovou šťávu
- Když jsme připravení salát podávat, zalijeme ho majonézovou zálivkou a pořádně promícháme, aby se všechny ingredience v ní obalily
- Salát ochutnáme a podle naší chutě ho dosolíme a opepříme
- Na nakrájenou veku jako první navrstvíme připravený majonézový salát
- Poté salát ozdobíme podle našich chutí a kreativity s vypsanými přísadami
Salát můžeme zálivkou dochutit ihned, a poté ho umístit do lednice, kde se chutě krásně rozleží a vyniknou. Po pár hodinách nebo dokonce druhý den, salát bude chutnat úplně jinak a chlebíčky se vám rozplynou na jazyku.

Objevte podobné tipy
Fit pochoutkový salát s domácím chlebem
Zdravější verze tohoto retro salátu je tady! Vychutnejte si kombinaci jogurtu a zakysané smetany na doma dělaném plátku chleba. Garantujeme vám, že jinak už ho jíst nebudete!
Co budeme potřebovat
- 500 g měkkého salámu (šunkového)
- 8 kyselých okurek
- 75 g hrášku z konzervy (nebo mražený)
- Červenou cibuli
- 250 g bílého jogurtu
- 200 g zakysané smetany
- 5 lžic hořčice
- Špetka soli
- Špetka pepře
Na chléb
- 420 g hladké mouky
- 2 lžičky droždí v prášku
- 2 lžičky soli
- 360 ml studené vody
Postup
- Pro tento recept na pochoutkový salát začneme přípravou domácího chleba
- Do velké mísy smícháme mouku s droždím a solí
- Směs zalijeme studenou vodou a lehce promícháme
- Zapracujeme všechnu mouku, tak aby se všechna promíchala s vodou
- Těsto bude lepit
- Z propracovaného těsta v míse vytvoříme bochánek, který zakryjeme potravinářskou fólií
- Těsto necháme na teplém místě 2-3 hodiny kynout (pro lepší výsledek viz TIP)
- Velký plech do trouby lehce poprášíme moukou
- Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozpůlíme ho na dvě části
- Ty propracujeme a vytvarujeme z nich buď chlebové bochníky nebo dlouhé bagetové šišky
- Vytvarovaná těsta položíme na pomoučený plech a přikryjeme utěrkou
- Takto je necháme odpočívat dalších 45 minut
- Během tohoto času si dáme předehřát troubu na 220 stupňů a začneme připravovat naší zdravou verzi salátu
- Šunkový měkký salám a kyselé okurky nakrájíme na malé kostičky
- Cibuli taktéž nakrájíme na malé kostičky a spaříme vařící vodou
- Pokud používáme mražený hrášek, tak ho k cibuli nasypeme a necháme ho společně s cibulí 30 vteřin povařit
- Hrášek s cibulí poté scedíme a přidáme je k salámu a okurkám
- Promícháme a přidáme hořčici
- Postupně vmícháváme jogurt se zakysanou smetanou
- Všechno společně promícháme a ochutnáme
- Podle potřeby osolíme a opepříme, klidně přidáme ještě trochu hořčice
- Salát přendáme do servírovací mísy a dáme odpočinout do lednice, alespoň na 1 hodinu
- Nakynuté bochníky před samotným pečením lehce nožem nařežeme
- Poté bochníky umístíme do předehřáté trouby na střední rošt
- Pečeme ho 20-25 minut, dokud nám kůrka nezačne zlátnout
- Že je chléb upečený poznáme podle dutého zvuku, který vydává, když na něj poklepeme
- Chléb z trouby vyndáme a před krájením ho necháme alespoň 5 minut odpočívat a vychladnout
- Finální produkt podáváme s domácím upečených chlebem
Okamžitě můžeme pokračovat krokem číslo 8, ale pro bezkonkurenčně nejlepší chuť a texturu chleba doporučujeme nechat vykynuté těsto odpočinout v lednici po dobu nejméně 12 hodin až 2 dnů. Většinou těsto nechávám odpočívat v lednici cca 18 hodin a teprve potom pokračuji krokem číslo 8.

Pochoutkový velikonoční salát s vejcem
Nejlepší výslužka, kterou můžete pohostit vaše koledníky, kteří si přišli vykoledovat nějakou tu dobrotu. Lahodným salátem určitě na své velikonoční cestě nepohrdnou.
Co budeme potřebovat
- 300 g měkkého salámu
- 100 g nakládaných kyselých okurek
- 3 vejce
- 100 g cibule
- 150 g nakládaného hrášku
- 200 g majonézy
- Sůl
- Pepř
Postup
- Šunkový salám si nakrájíme na tenké nudličky
- Kyselé okurky nakrájíme na drobné kostičky, které přidáme k salámu
- Vejce oloupeme, společně i se žloutkem je najemno nakrájíme
- To samé uděláme s cibulí a vše přidáme k salámu
- Přidáme okapaný hrášek a majonézu
- Vše spolu promícháme a podle chuti osolíme a opepříme

Domácí majonéza
Majonéza je prakticky základem receptu na pochoutkový salát. A co může být lepší než pravá domácí majonéza, u které víte, co do ní dáváte, není plná barviv, konzervantů a navíc recept na ní je neskutečně jednoduchý.
Co budeme potřebovat
- 2 vaječné žloutky
- Vrchovatá lžička dijonské hořčice
- 500 ml oleje
- 1-2 lžíce bílého vinného octa
- Šťáva z ½ citronu
- Sůl
Postup
- V míse si ušleháme žloutky
- Poté přidáme hořčici a společně se žloutky šleháme
- Postupně začneme přidávat ½ oleje a pokračujeme v nepřetržitém šlehání 3-5 minut
- Když přidáme polovinu oleje, zašleháme lžíci octa
- Postupně přidáváme druhou polovinu zbývajícího oleje
- Majonézu dochutíme solí, citronovou šťávou
- Ochutnáme a popřípadě přidáme ještě jednu lžící octa

Ke všem receptů se perfektně hodí domácí pečivo, práci s ručním hnětením a pečením domácího chleba v troubě si můžete ulehčit pokud vlastníte domácí pekárnu.
Pokud o ní teprve přemýšlíte, protože nic lepšího než doma dělaný chléb není, podívejte se na tyto recenze na nejlepší domácí pekárny!
Jestli pro vás chléb není k tomuto receptu na pochoutkový salát to pravé ořechové, protože i já si z vyprávění pamatuji, že se vždy jedl takzvaně na stojáka v bufetu z papírového obalu s rohlíkem v ruce.
Proto se podívejte na tyto recepty na domácí rohlíky a bagety, které vyvolají ten správný retro pocit.