Nejlepší recepty z nových brambor v 7 delikátních úpravách. Vyzkoušejte je všechny!

S bramborami jako přílohou nikdy nemůžete sáhnout vedle.

Připravit je můžete na různé způsoby.

My jsme si pro vás nachystali 7 vynikajících receptů na nové brambory tak, jak je neznáte.

Je libo pečené s bylinkami, vařené v řeckém stylu nebo raději se špenátem a kapary?

Tak či onak s nimi naděláte velkou parádu!

Brambory s česnekem a parmezánem ve smetanové omáčce

Užijte si tuto jednoduchou a přitom naprosto luxusní přílohu, která se skvěle hodí třeba k pečenému masu jakéhokoli druhu.

Ingredience

  • 700 g nových brambor, očištěných
  • 2 a 1/2 lžičky soli
  • 1/4 šálku másla
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku 12% smetany
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu
  • 1/8 lžičky kajenského pepře
  • čerstvá nasekaná petrželka
  • sůl a čerstvý černý pepř dle chuti

Postup

  1. Přidejte brambory do hrnce a zalijte 2 litry studené vody.
  2. Vmíchejte sůl.
  3. Přiveďte k varu na vysokém plameni.
  4. Jakmile se voda začne vařit, snižte plamen a brambory vařte odkryté 13–15 minut nebo dokud nezměknou.
  5. Nepřevařujte, nebo se rozpadnou.
  6. Ihned sceďte a dejte stranou.
  7. Zatímco se brambory vaří, připravte si smetanovou omáčku.
  8. Ve velké pánvi rozpusťte na středním plameni máslo.
  9. Přidejte česnek a restujte za častého míchání, dokud nebude voňavý, asi 30 sekund.
  10. Vmíchejte mouku a vařte do světle zlatavé barvy, asi minutu.
  11. Postupně zašlehejte kuřecí vývar a za stálého šlehání vařte do mírného zhoustnutí.
  12. Vmíchejte smetanu, kajenský pepř a parmezán.
  13. Dochuťte solí a pepřem, podle chuti.
  14. Směs nechte zhoustnout.
  15. Pokud je příliš hustá, přidejte podle potřeby více mléka.
  16. Promíchejte vařené brambory se smetanovou omáčkou.
  17. Před podáváním ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou.
Česnekovo-sýrová smetanová omáčka s bramborami a čerstvými bylinkami v pánvi.
www.littlebroken.com

Jarní salát z nových brambor

Svěží a zdravý salát z chřestu, nových brambor, cukrového hrášku, ředkviček, nakládané jarní cibulky, přelitý domácí hořčičnou zálivkou, se skvěle hodí jako vynikající příloha například k masu nebo ho můžete servírovat jen tak jako zdravou večeři.

Ingredience

  • 900 g nových brambor
  • 450 g chřestu
  • 110 g zelených fazolek nebo cukrového hrášku
  • 4 malé až střední ředkvičky, nakrájené na tenké plátky

Na nákládanou jarní cibulku:

  • 3 jarní cibulky (asi 170 g)
  • 1/4 šálku bílého vinného octa
  • 1/4 šálku vody
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 a 1/2 lžičky cukru

Na hořčičnou zálivku:

  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce hrubozrnné hořčice
  • 2 lžičky hladké dijonské hořčice
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup

  1. Vložte brambory do hrnce a zalijte je vodou.
  2. Přiveďte k varu a vařte asi 15 minut, nebo dokud špička nože snadno nepropíchne bramboru.
  3. Brambory sceďte a nechte vychladnout, dokud nebudou mít téměř pokojovou teplotu.
  4. Mezitím si naložte jarní cibulku.
  5. Na dně malé nádoby s víkem šlehejte ocet, vodu, sůl a cukr, dokud se sůl a cukr nerozpustí.
  6. Nakrájejte cibulku a světlejší zelené části nadrobno a ponořte je do octové směsi.
  7. Zakryjte a vložte do lednice, dokud je nebudete připraveni použít (ideálně minimálně na hodinu, nejlépe přes noc).
  8. Odložte si nevyužité zelené části cibulky.
  9. Naplňte kastrol osolenou vodou a přiveďte ji k varu.
  10. Připravte si velkou mísu s ledem a vodou.
  11. Z chřestu odřízněte tuhé konce.
  12. Jakmile se voda vaří, přidejte chřest.
  13. O minutu později přidejte cukrový hrášek nebo zelené fazolky.
  14. O dvě minuty později slijte obojí dohromady a poté je vložte do ledové lázně, dokud nevychladnou.
  15. Zeleninu sceďte a rozložte na utěrku, aby absorbovala přebytečnou vodu.
  16. Nakrájejte chřest a cukrový hrášek na cca 1,3 cm kousky a vložte je do velké mísy.
  17. Brambory nakrájejte na středně velké kousky a přidejte je do mísy.
  18. Ředkvičky nakrájejte na co nejtenčí plátky.
  19. Pokud jsou obzvlášť velké, můžete je nejprve podélně rozčtvrtit.
  20. Část odložené zelené části jarních cibulek nakrájejte na tenké plátky (není nutné použít všechny, protože by cibulová chuť mohla přebít ostatní chutě) a přidejte je do mísy.
  21. Když jste připraveni salát podávat, hodinu nebo dvě předem prošlehejte ingredience na dresink a přidejte je k zelenině podle chuti.
  22. Vmíchejte tolik nakládané jarní cibulky, kolik chcete, zbytek si nechte na jiné využití.
  23. Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem podle chuti.
  24. Užijte si to!
Svěží a zdravý salát z chřestu, brambor, cukrového hrášku, ředkviček, nakládané jarní cibulky, přelitý domácí hořčičnou zálivkou, servírovaný v misce s vedle položenou vařečkou.
www.smittenkitchen.com

Rozdrcené pečené brambory s čedarem

Netradiční recept na nové brambory, které se před pečením v troubě nejprve uvaří a poté rozdrtí. Vznikne vám tak něco jako bramborová kaše s krásně křupavými okraji. Skvělá všestranná příloha, která se hodí téměř ke každému pokrmu!

Ingredience

  • 12 malých nových brambor
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • čerstvý rozmarýn
  • sýr čedar

Postup

  1. Přiveďte k varu hrnec s osolenou vodou.
  2. Přidejte brambory a vařte, dokud nebudou měkké.
  3. Předehřejte troubu na 230 stupňů Celsia a plech vyložte pečicím papírem.
  4. Pečící papír bohatě pokapejte olivovým olejem.
  5. Dejte vařené brambory na plech a ponechte mezi jednotlivými bramborami dostatek místa.
  6. Šťouchadlem na brambory jemně přitlačte každou bramboru, dokud se mírně nerozmáčkne, otočte šťouchadlem o 90 stupňů a znovu rozmačkejte.
  7. Vršek každé drcené brambory potřete dalším olivovým olejem.
  8. Brambory posypte solí, pepřem a nasekaným čerstvým rozmarýnem.
  9. Pečte 20-25 minut dozlatova.
  10. Vyjměte a podle potřeby přidejte čedar.
Brambory z trouby pečené se sýrem na plechu vyloženém pečícím papírem.
www.butterandbaggage.com

Nové brambory se špenátem a kapary

Tato skandinávská příloha kombinuje brambory s baby špenátem a kapary, čímž vytváří skutečný chuťový orgasmus! Dokonale se hodí například k pečeným rybám.

Ingredience

  • 1 kg nových brambor, podélně rozpůlených
  • 30 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule, nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 2 lžíce kapar, opláchnuté a okapané
  • 300 g baby špenátu
  • ½ citronu, vymačkaného, plus další klínky k podávání

Postup

  1. Brambory vařte 10 minut nebo dokud nezměknou, poté slijte.
  2. Mezitím rozehřejte máslo a olej na pánvi, přidejte cibuli a opékejte 5 minut nebo do změknutí.
  3. Přidejte česnek a kapary a opékejte další minutu.
  4. Dále přidejte brambory a hřbetem vidličky je lehce rozmačkejte.
  5. Přidejte špenát a míchejte, dokud nezvadne.
  6. Přelijte citronovou šťávou, okořeňte a poté podávejte.
Miska brambor, baby špenátu a kaparů.
www.realfood.tesco.com

Bramborový salát s šalotkovo-petrželkovou zálivkou

V jednoduchosti je krása a to přesně potvrzuje následující recept. Brambory promíchané se zálivkou z octa, hořčice, šalotky a petrželky jsou snadné a přitom tak dobré! Podávejte je jako neotřelou přilohu nebo jako lehkou večeři.

Ingredience

  • 1 kg nových brambor, oloupaných
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • 3 malé šalotky, velmi jemně nasekané
  • 1 hrst čerstvé petrželky, nasekané nahrubo

Postup

  1. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka.
  2. Sceďte a nechte mírně vychladnout.
  3. Vyšlehejte hořčici s octem a pomalu přilévejte olivový olej.
  4. Přidejte nakrájenou šalotku a petrželku a dobře ochuťte mořskou solí a čerstvě mletým černým pepřem.
  5. Uvařené brambory rozkrojte napůl a ozdobte šalotkovo-petrželkovou zálivkou.
Brambory promíchané se zálivkou z octa, hořčice, šalotky a petrželky servírované na talíři.
www.jamieoliver.com

Máme pro vás i další recepty na jednoduché a zdravé zálivky, které přivedou vaše saláty k dokonalosti!

Vařené brambory v řeckém stylu

Vychutnejte si brambory s úžasnou středomořskou chutí, které jsou perfektní přílohou pro rodinnou večeři. Feta, česnek, citrón a čerstvé bylinky posouvají nové brambory na zcela novou úroveň!

Ingredience

  • 900 g nových brambor, rozkrojených napůl
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 šálku rozdrobeného sýra feta
  • 1-2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 citron, kůra a šťáva
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup

  1. Vložte brambory do velkého hrnce a přidejte studenou vodu tak, aby brambory překrývala zhruba o centimetr.
  2. Přiveďte k varu na středně vysokém plameni, přidejte 2 lžičky soli, snižte teplotu a nechte vařit, dokud brambory nezměknou, asi 5 až 8 minut v závislosti na jejich velikosti.
  3. Mezitím smíchejte fetu, česnek, petrželku, citronovou kůru, 2 lžíce citronové šťávy a olivový olej ve velké misce.
  4. Brambory sceďte a přidejte do mísy.
  5. Promíchejte, dochuťte a podávejte.
Brambory s fetou, česnekem, citrónem a čerstvými bylinkami na talíři.
www.platedcravings.com

Pečené brambory s parmezánem a čerstvými bylinkami

Snadná příloha, která potěší úplně každého. Nové brambory jsou v tomto receptu zlaté a křupavé zvenku a jemné uvnitř. Tak pojďme si je společně připravit!

Ingredience

  • 700 g nových brambor, omytých, osušených a nakrájených na poloviny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 malé stroužky nasekaného česneku
  • pepř a sůl dle chuti
  • 1 až 2 lžíce čerstvých bylinek, jemně nasekaných  (např. petrželka a tymián)
  • 1 až 2 lžíce najemno nastrouhaného parmezánu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
  2. Nové brambory omyjte, osušte a nakrájejte na poloviny.
  3. Brambory promíchejte se 2 lžícemi olivového oleje, česnekem, mletým pepřem a solí.
  4. Do velkého pekáče přidejte brambory.
  5. Brambory pečte v troubě 35 až 40 minut.
  6. Zatímco se brambory opékají, nasekejte bylinky a nastrouhejte parmezán.
  7. Když jsou brambory hotové, promíchejte je s jemně nasekanými bylinkami a parmezánem.
  8. Ihned podávejte.
Brambory z trouby se sýrem a bylinkami na oválném talíři.
www.greenvalleykitchen.com

Máme pro vás i další recepty na pečené brambory z trouby. Oblíbená lahůdka na 9 způsobů!

Nové brambory mají vyšší obsah vody, proto se nehodí na smažení hranolků, bramboráků a jiných bramborových příloh. Pro nižší obsah škrobu se nehodí ani na bramborové kaše, které se při jejich použití nedaří dobře vyšlehat.

Totéž platí pro bramborová těsta, která z nových brambor řídnou, vyžadují více mouky a jsou pak tužší, než bychom si přáli. Proto na různě upravované bramborové přílohy nebo na samostatná jídla z brambor zatím ještě využíváme skladovaných brambor.

Nemusíte se však bát i z nových brambor dělat třeba vynikající bramborové saláty.

A jak vám naše recepty na nové brambory chutnaly? Napište nám do komentářů!

Komentáře
  1. Já jsem tento recept připravovala hrozně dávno. Hned začnu připravu. Vejce i pažitku na zahrádce mám. Moc díky za inspiraci.

  2. Další Blbka, která neví co je smažení, pečení, vaření atd. – napsat necháme opéct na pánvi může myslet vážně opravdu jenom gastronomicky nevzdělané Tele…..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X