S bramborami jako přílohou nikdy nemůžete sáhnout vedle.
Připravit je můžete na různé způsoby.
My jsme si pro vás nachystali 7 vynikajících receptů na nové brambory tak, jak je neznáte.
Je libo pečené s bylinkami, vařené v řeckém stylu nebo raději se špenátem a kapary?
Tak či onak s nimi naděláte velkou parádu!
Brambory s česnekem a parmezánem ve smetanové omáčce
Užijte si tuto jednoduchou a přitom naprosto luxusní přílohu, která se skvěle hodí třeba k pečenému masu jakéhokoli druhu.
Ingredience
- 700 g nových brambor, očištěných
- 2 a 1/2 lžičky soli
- 1/4 šálku másla
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 hrnek kuřecího vývaru
- 1/2 šálku 12% smetany
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu
- 1/8 lžičky kajenského pepře
- čerstvá nasekaná petrželka
- sůl a čerstvý černý pepř dle chuti
Postup
- Přidejte brambory do hrnce a zalijte 2 litry studené vody.
- Vmíchejte sůl.
- Přiveďte k varu na vysokém plameni.
- Jakmile se voda začne vařit, snižte plamen a brambory vařte odkryté 13–15 minut nebo dokud nezměknou.
- Nepřevařujte, nebo se rozpadnou.
- Ihned sceďte a dejte stranou.
- Zatímco se brambory vaří, připravte si smetanovou omáčku.
- Ve velké pánvi rozpusťte na středním plameni máslo.
- Přidejte česnek a restujte za častého míchání, dokud nebude voňavý, asi 30 sekund.
- Vmíchejte mouku a vařte do světle zlatavé barvy, asi minutu.
- Postupně zašlehejte kuřecí vývar a za stálého šlehání vařte do mírného zhoustnutí.
- Vmíchejte smetanu, kajenský pepř a parmezán.
- Dochuťte solí a pepřem, podle chuti.
- Směs nechte zhoustnout.
- Pokud je příliš hustá, přidejte podle potřeby více mléka.
- Promíchejte vařené brambory se smetanovou omáčkou.
- Před podáváním ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou.

Jarní salát z nových brambor
Svěží a zdravý salát z chřestu, nových brambor, cukrového hrášku, ředkviček, nakládané jarní cibulky, přelitý domácí hořčičnou zálivkou, se skvěle hodí jako vynikající příloha například k masu nebo ho můžete servírovat jen tak jako zdravou večeři.
Ingredience
- 900 g nových brambor
- 450 g chřestu
- 110 g zelených fazolek nebo cukrového hrášku
- 4 malé až střední ředkvičky, nakrájené na tenké plátky
Na nákládanou jarní cibulku:
- 3 jarní cibulky (asi 170 g)
- 1/4 šálku bílého vinného octa
- 1/4 šálku vody
- 1 polévková lžíce soli
- 1 a 1/2 lžičky cukru
Na hořčičnou zálivku:
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 polévkové lžíce hrubozrnné hořčice
- 2 lžičky hladké dijonské hořčice
- 2 lžíce bílého vinného octa
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Vložte brambory do hrnce a zalijte je vodou.
- Přiveďte k varu a vařte asi 15 minut, nebo dokud špička nože snadno nepropíchne bramboru.
- Brambory sceďte a nechte vychladnout, dokud nebudou mít téměř pokojovou teplotu.
- Mezitím si naložte jarní cibulku.
- Na dně malé nádoby s víkem šlehejte ocet, vodu, sůl a cukr, dokud se sůl a cukr nerozpustí.
- Nakrájejte cibulku a světlejší zelené části nadrobno a ponořte je do octové směsi.
- Zakryjte a vložte do lednice, dokud je nebudete připraveni použít (ideálně minimálně na hodinu, nejlépe přes noc).
- Odložte si nevyužité zelené části cibulky.
- Naplňte kastrol osolenou vodou a přiveďte ji k varu.
- Připravte si velkou mísu s ledem a vodou.
- Z chřestu odřízněte tuhé konce.
- Jakmile se voda vaří, přidejte chřest.
- O minutu později přidejte cukrový hrášek nebo zelené fazolky.
- O dvě minuty později slijte obojí dohromady a poté je vložte do ledové lázně, dokud nevychladnou.
- Zeleninu sceďte a rozložte na utěrku, aby absorbovala přebytečnou vodu.
- Nakrájejte chřest a cukrový hrášek na cca 1,3 cm kousky a vložte je do velké mísy.
- Brambory nakrájejte na středně velké kousky a přidejte je do mísy.
- Ředkvičky nakrájejte na co nejtenčí plátky.
- Pokud jsou obzvlášť velké, můžete je nejprve podélně rozčtvrtit.
- Část odložené zelené části jarních cibulek nakrájejte na tenké plátky (není nutné použít všechny, protože by cibulová chuť mohla přebít ostatní chutě) a přidejte je do mísy.
- Když jste připraveni salát podávat, hodinu nebo dvě předem prošlehejte ingredience na dresink a přidejte je k zelenině podle chuti.
- Vmíchejte tolik nakládané jarní cibulky, kolik chcete, zbytek si nechte na jiné využití.
- Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem podle chuti.
- Užijte si to!

Vyzkoušejte také naše recepty na svěží saláty s čerstvou jarní zeleninou!
Rozdrcené pečené brambory s čedarem
Netradiční recept na nové brambory, které se před pečením v troubě nejprve uvaří a poté rozdrtí. Vznikne vám tak něco jako bramborová kaše s krásně křupavými okraji. Skvělá všestranná příloha, která se hodí téměř ke každému pokrmu!
Ingredience
- 12 malých nových brambor
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- čerstvý rozmarýn
- sýr čedar
Postup
- Přiveďte k varu hrnec s osolenou vodou.
- Přidejte brambory a vařte, dokud nebudou měkké.
- Předehřejte troubu na 230 stupňů Celsia a plech vyložte pečicím papírem.
- Pečící papír bohatě pokapejte olivovým olejem.
- Dejte vařené brambory na plech a ponechte mezi jednotlivými bramborami dostatek místa.
- Šťouchadlem na brambory jemně přitlačte každou bramboru, dokud se mírně nerozmáčkne, otočte šťouchadlem o 90 stupňů a znovu rozmačkejte.
- Vršek každé drcené brambory potřete dalším olivovým olejem.
- Brambory posypte solí, pepřem a nasekaným čerstvým rozmarýnem.
- Pečte 20-25 minut dozlatova.
- Vyjměte a podle potřeby přidejte čedar.

Objevte podobné tipy
Nové brambory se špenátem a kapary
Tato skandinávská příloha kombinuje brambory s baby špenátem a kapary, čímž vytváří skutečný chuťový orgasmus! Dokonale se hodí například k pečeným rybám.
Ingredience
- 1 kg nových brambor, podélně rozpůlených
- 30 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 2 lžíce kapar, opláchnuté a okapané
- 300 g baby špenátu
- ½ citronu, vymačkaného, plus další klínky k podávání
Postup
- Brambory vařte 10 minut nebo dokud nezměknou, poté slijte.
- Mezitím rozehřejte máslo a olej na pánvi, přidejte cibuli a opékejte 5 minut nebo do změknutí.
- Přidejte česnek a kapary a opékejte další minutu.
- Dále přidejte brambory a hřbetem vidličky je lehce rozmačkejte.
- Přidejte špenát a míchejte, dokud nezvadne.
- Přelijte citronovou šťávou, okořeňte a poté podávejte.

Bramborový salát s šalotkovo-petrželkovou zálivkou
V jednoduchosti je krása a to přesně potvrzuje následující recept. Brambory promíchané se zálivkou z octa, hořčice, šalotky a petrželky jsou snadné a přitom tak dobré! Podávejte je jako neotřelou přilohu nebo jako lehkou večeři.
Ingredience
- 1 kg nových brambor, oloupaných
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 6 lžic extra panenského olivového oleje
- 3 malé šalotky, velmi jemně nasekané
- 1 hrst čerstvé petrželky, nasekané nahrubo
Postup
- Brambory uvařte v osolené vodě doměkka.
- Sceďte a nechte mírně vychladnout.
- Vyšlehejte hořčici s octem a pomalu přilévejte olivový olej.
- Přidejte nakrájenou šalotku a petrželku a dobře ochuťte mořskou solí a čerstvě mletým černým pepřem.
- Uvařené brambory rozkrojte napůl a ozdobte šalotkovo-petrželkovou zálivkou.

Máme pro vás i další recepty na jednoduché a zdravé zálivky, které přivedou vaše saláty k dokonalosti!
Vařené brambory v řeckém stylu
Vychutnejte si brambory s úžasnou středomořskou chutí, které jsou perfektní přílohou pro rodinnou večeři. Feta, česnek, citrón a čerstvé bylinky posouvají nové brambory na zcela novou úroveň!
Ingredience
- 900 g nových brambor, rozkrojených napůl
- 2 lžičky soli
- 1/2 šálku rozdrobeného sýra feta
- 1-2 stroužky česneku, nasekané
- 1 citron, kůra a šťáva
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
- Vložte brambory do velkého hrnce a přidejte studenou vodu tak, aby brambory překrývala zhruba o centimetr.
- Přiveďte k varu na středně vysokém plameni, přidejte 2 lžičky soli, snižte teplotu a nechte vařit, dokud brambory nezměknou, asi 5 až 8 minut v závislosti na jejich velikosti.
- Mezitím smíchejte fetu, česnek, petrželku, citronovou kůru, 2 lžíce citronové šťávy a olivový olej ve velké misce.
- Brambory sceďte a přidejte do mísy.
- Promíchejte, dochuťte a podávejte.

Pečené brambory s parmezánem a čerstvými bylinkami
Snadná příloha, která potěší úplně každého. Nové brambory jsou v tomto receptu zlaté a křupavé zvenku a jemné uvnitř. Tak pojďme si je společně připravit!
Ingredience
- 700 g nových brambor, omytých, osušených a nakrájených na poloviny
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 malé stroužky nasekaného česneku
- pepř a sůl dle chuti
- 1 až 2 lžíce čerstvých bylinek, jemně nasekaných (např. petrželka a tymián)
- 1 až 2 lžíce najemno nastrouhaného parmezánu
Postup
- Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
- Nové brambory omyjte, osušte a nakrájejte na poloviny.
- Brambory promíchejte se 2 lžícemi olivového oleje, česnekem, mletým pepřem a solí.
- Do velkého pekáče přidejte brambory.
- Brambory pečte v troubě 35 až 40 minut.
- Zatímco se brambory opékají, nasekejte bylinky a nastrouhejte parmezán.
- Když jsou brambory hotové, promíchejte je s jemně nasekanými bylinkami a parmezánem.
- Ihned podávejte.

Máme pro vás i další recepty na pečené brambory z trouby. Oblíbená lahůdka na 9 způsobů!
Nové brambory mají vyšší obsah vody, proto se nehodí na smažení hranolků, bramboráků a jiných bramborových příloh. Pro nižší obsah škrobu se nehodí ani na bramborové kaše, které se při jejich použití nedaří dobře vyšlehat.
Totéž platí pro bramborová těsta, která z nových brambor řídnou, vyžadují více mouky a jsou pak tužší, než bychom si přáli. Proto na různě upravované bramborové přílohy nebo na samostatná jídla z brambor zatím ještě využíváme skladovaných brambor.
Nemusíte se však bát i z nových brambor dělat třeba vynikající bramborové saláty.
A jak vám naše recepty na nové brambory chutnaly? Napište nám do komentářů!
Já jsem tento recept připravovala hrozně dávno. Hned začnu připravu. Vejce i pažitku na zahrádce mám. Moc díky za inspiraci.
Další Blbka, která neví co je smažení, pečení, vaření atd. – napsat necháme opéct na pánvi může myslet vážně opravdu jenom gastronomicky nevzdělané Tele…..