Chutné nové brambory v levných úpravách

Tak jako každé jaro, objevují se postupně na trhu nové brambory z letošní sklizně. Všechny dobré vlastnosti, které brambory mají a které z nich proto dělají jednu z našich nejdůležitějších základních potravin, se u nových brambor ještě zvyšují. Dobře a nápaditě připravené nové brambory mohou být opravdovou pochoutkou.

Brambory jsou známé svou poměrně nízkou kalorickou hodnotou, neobsahují téměř žádné tuky, přitom jsou bohaté na živiny, které jsou pro naše tělo zdrojem energie. Mají blahodárný účinek na srdce a cévy, metabolismus tekutin v těle, Taky jsou výborným zdrojem minerálních látek a vitamínů.

1. Bramborový salát z nových brambor

Se skvěle hodí na letní oslavu, doplní také grilované maso, ale nejspíš ho budete uzobávat i samotný.

INGREDIENCE :

  • 8 menších nových brambor
  • 1 svazek ředkviček
  • 200 g zelených fazolek
  • 1 balení polníčku

na zálivku

  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce vlažné vody
  • 2 lžičky vinného octa
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice
  • nasekaná pažitka
  • sůl, pepř

POSTUP :

  1. Nejprve si omyjeme brambory a uvaříme je i se slupkou.
  2. Ke konci varu brambor si dáme vařit i fazolky, těm stačí zhruba 5 minut.
  3. Mezitím si omyjeme polníček a ředkvičky a ty pak nakrájíme na plátky.
  4. Přendáme do mísy a připravíme si zálivku tak, že smícháme všechny na ní potřebné ingredience.
  5. Bramborový salát můžete podávat buď teplý, nebo počkat, až brambory a fazolky vystydnou.
  6. Pak už jen stačí promíchat vše dohromady a přelít zálivkou.

Bramborový salát z nových brambor

zdroj : noredpepper.blogspot.com

2. Plněné pečené nové brambory

Lze podávat jako chuťovku nebo i samostatně k večeři.

INGREDIENCE :

  • 2 nové brambory
  • 2 vejce
  • 50g slaniny nebo šunky
  • 50g tvrdého strouhaného sýru
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • pažitka
  • máslo

POSTUP :

  1. Odřízneme horní třetinu brambor.
  2. Vydlabeme vnitřek brambor.
  3. Brambory osolíme a opepříme.
  4. Vložíme šunku nebo slaninu na kostičky.
  5. Dovnitř umístíme vajíčko a opět posypeme troškou slaniny nebo šunky.
  6. Nakonec posypeme strouhaným sýrem.
  7. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 25 – 30 minut při 180°C.
  8. Upečené brambory zdobíme pažitkou.

Plněné pečené nové brambory

zdroj : keils.com

3. Pečené nové brambory s česnekem a bylinkami

INGREDIENCE :

  • 1 kg malých nových brambor
  • sůl a pepř
  • 1 citrón
  • 3 stroužky utřeného česneku
  • bylinky
  • 4 lžíce olivového oleje

POSTUP :

  1. Brambory dobře omyjeme.
  2. Nařízneme po celé délce na proužky.
  3. Pokapeme citrónem.
  4. Do oleje přidáme bylinky, sůl, pepř, česnek.
  5. Brambory dáme do misky, k nim přidáme směs z oleje a dobře promícháme.
  6. Naskládáme je na plech vyložený pečícím papírem a dáme do vyhřáté trouby.
  7. Pečeme 25 – 30 minut při 180°C.
  8. Upečené brambory zdobíme bylinkami.

Pečené nové brambory s česnekem a bylinkami

zdroj : rasamalaysia.com

Nové brambory mají vyšší obsah vody, proto se nehodí na smažení hranolků, bramboráků a jiných bramborových příloh. Pro nižší obsah škrobu se nehodí ani na bramborové kaše, které se při jejich použití nedaří dobře vyšlehat. Totéž platí pro bramborová těsta, která z nových brambor řídnou, vyžadují více mouky a jsou pak tužší, než bychom si přáli. Proto na různě upravované bramborové přílohy nebo na samostatná jídla z brambor zatím ještě využíváme skladovaných brambor.

Sdílejte svým přátelům

5 (100%) 1 vote

No Comments

  • Já jsem tento recept připravovala hrozně dávno. Hned začnu připravu. Vejce i pažitku na zahrádce mám. Moc díky za inspiraci.

  • Další Blbka, která neví co je smažení, pečení, vaření atd. – napsat necháme opéct na pánvi může myslet vážně opravdu jenom gastronomicky nevzdělané Tele…..

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *