Neváhejte ochutnat recepty na polévky na podzim, které jsou zdravé a zasytí. Inspirujte se!

Léto je fuč a začínají chladnější dny. Jak by se člověk mohl zahřát lépe, než když zkusí recepty na podzimní polévky.

Neváhejte experimentovat a pohrajte si s různými druhy zeleniny, s nimiž vykouzlíte ty nejlepší pochoutky pro své blízké i přátelé.

Chystáte malou oslavu, posezení s kamarády nebo jen nevíte co k večeři?

Takové jídlo plné zeleniny a toho správného koření nejen zahřeje, ale zároveň pohladí vaše chuťové buňky.

Jednoduchá podzimní polévka

Mrkev, dýně a sladké brambory tvoří skvělou kombinaci pro zdravou a dokonale barevnou pochoutku, která je ideální pro chladné dny. Neváhejte omrknout také recepty na dýňovou buchtu, ta poslouží jako skvělý zákusek po polévce a hlavním chodu.

Ingredience:

  • 2 a 1/2 hrnku loupané máslové dýně nakrájené na kostky
  • 1 oloupaný velký sladký brambor nakrájený na kostičky
  • 3 střední mrkve nakrájené na plátky
  • 1/4 hrnku koncentrátu pomerančové šťávy
  • 3 hrnky odtučněného mléka
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 3 polévkové lžíce zakysané smetany se sníženým obsahem tuku
  • 2 lžíce jemně nasekané pažitky
  • 1 lžíce opražených sezamových semínek

Postup

  • Dýni, sladké brambory i mrkev vložíme do parního koše, který zavěsíme ve velkém hrnci naplněném minimálně 1 litrem vody.
  • Přivedeme k varu, zaklopíme poklicí a vaříme 12 – 16 minut v páře, aby byla zelenina měkká.
  • Poté odstavíme a necháme zhruba 10 minut odpočinout, aby nebyla zelenina tak horká.
  • Přendáme do nádoby kuchyňského robota, přilijeme koncentrát pomerančové šťávy a zapneme na střední rychlost.
  • Mixujeme, dokud není směs hezky hladká.
  • Přelijeme do velkého hrnce, vmícháme mléko, sůl, pepř a na mírném ohni vaříme tak dlouho, až se směs prohřeje. To trvá cca 5 – 7 minut. Hlídáme, aby se polévka zbytečně dlouho nevařila
  • Rozdělíme na porce a do každé z nich dáme 1 a 1/2 lžičky zakysané smetany, 1 lžičku pažitky a 1/2 lžičky sezamových semínek.
Dýňová podzimní polévka se sladkými bramborami a mrkví.
Zdroj: https://www.tasteofhome.com/

Fazolová podzimní polévka s chilli

Jestli existuje pokrm, který rozhodně dokáže zahřát, pak je to jednoznačně tato lahůdka. Nejen, že dokonale zasytí, ale bude nám po ní krásně teploučko a nebude se nám chtít nic dělat. Výhodou je, že se připravuje v pomalém hrnci, takže není potřeba jí hlídat.

Ingredience:

  • 1 plechovka pečených drcených rajčat
  • 450 g čerstvých rajčat nakrájených na malé kostičky
  • 1 polévková lžíce chilli prášku
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 3 – 4 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 nakrájená velká cibule
  • 1 nakrájená velká mrkev
  • 1 velká nakrájená chilli paprička (ideálně odrůda Poblano)
  • 3/4 hrnku pšeničných otrub
  • Sůl podle chuti
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře (kdo má rád ostřejší, může dát víc)
  • 1 – 2 hrnky vody

Na dokončení:

  • 1 plechovka opláchnutých černých fazolí
  • 1 plechovka opláchnutých červených fazolí

Na ozdobu:

  • Zakysaná smetana
  • Strouhaný sýr čedar
  • Nakrájená jarní cibulka
  • Čerstvý koriandr
  • Měsíčky čerstvé limetky

Postup

  • Připravíme si pomalý hrnec o objemu 5 až 6 litrů a postupně do něj dáme drcená rajčata, nakrájená rajčata, chilli prášek, kmín, koriandr, česnek, cibuli, mrkev, chilli papričku poblano, otruby, 1 – 2 hrnky vody a promícháme.
  • Osolíme, opepříme, znovu zamícháme a zaklopíme.
  • Při nižší teplotě necháme vařit 7 až 8 hodin, při vyšší stačí 5 – 6 hodin.
  • Jakmile jsou otruby uvařené, přisypeme červené i černé fazole, znovu zaklopíme a ještě tak 15 minut vaříme.
  • Podáváme ozdobené zakysanou smetanou, čedarem, nakrájenou jarní cibulkou, koriandrem a nakonec i měsíčky limetky.
Vegetariánské chilli s obilovinami a fazolemi.
Zdroj: https://www.countryliving.com/

Smetanová rajčatová polévka

Tento recept se vám bude hodit pro chladné podzimní, ale klidně i zimní večery. Zvlášť když třeba venku zaprší, bude foukat studený vítr a vy přijdete domů a budete se třást zimou jako ratlík. Vydatná zelenina spolu s těstovinami vykouzlí úsměv na rtech i toho největšího mrzouta.

Ingredience:

  • 1 polévková lžíce čerstvého nesoleného másla
  • 1/2 středně velké cibule nakrájené na kostičky
  • 4 prolisované stroužky česneku
  • 3 lžičky italského koření
  • 1/2 lžičky mleté červené papriky
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce rajčatové pasty
  • 3 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 plechovka oloupaných nakrájených rajčat
  • 4 hrnky sýrových těstovin – tortellini
  • 1/3 hrnku smetany ke šlehání 33 %
  • 1/2 hrnku čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • 3 hrsti baby špenátu
  • Mořská sůl podle chuti
  • 1/4 – 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžíce nasekané bazalky na ozdobu

Postup

  • Ve velkém hrnci si při střední teplotě rozpustíme máslo. Přidáme cibuli a necháme vařit, dokud nebude měkká a nezesklovatí, takže asi 5 – 6 minut.
  • Přihodíme česnek a za stálého míchání vaříme, až začne intenzivně vonět, asi 1 – 2 minuty.
  • Přisypeme italské koření, červenou papriku, mouku a mícháme asi 2 minuty, až se vše propojí.
  • Přidáme rajčatovou pastu a vaříme tak 2 – 3 minut, aby získala tmavší barvu.
  • Zalijeme vývarem, vhodíme rajčata a přivedeme k varu. Stáhneme teplotu na nízký stupeň a vaříme. 
  • Nasypeme do hrnce tortellini a necháme vařit, dokud nejsou měkké a dostatečně provařené. To bude trvat cca 10 – 12 minut.
  • Vmícháme smetanu, parmazán a mícháme tak dlouho, až se vše spojí.
  • Zasypeme špenátem a necháme ho tzv. zavadnout.
  • Dochutíme solí i pepřem, ještě tak 1 – 2 minuty povaříme a odstavíme.
  • Rozdělíme do misek a ozdobíme bazalkou. Kdo chce, může si ještě polévku posypat dalším parmazánem.
Snadná rajčatová polévka pro chladné podzimní večery.
Zdroj: https://www.delish.com/

Vydatná hovězí polévka

Receptů z pomalého hrnce není nikdy dost. Proto neváhejte a pusťte se do přípravy této podzimní polévky, která má skvělou chuť, je nadupaná skvělými surovinami a zahřeje vás na hodně dlouhou dobu.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce rajčatové pasty
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 3 hrnky hovězího vývaru
  • 600 g hovězího masa na polévku nakrájeného na kousky
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 2 středně velké mrkve nakrájené na šikmé špalíčky
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 2 – 3 stroužky česneku nakrájené nadrobno
  • 1/4 malého svazku petržele
  • 1/2 hrnku kuskusu
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti

Postup

  • Připravíme si pomalý hrnec o objemu 5 až 6 litrů.
  • Do hrnce dáme rajčatový protlak, kmín, papriku a ruční metlou či mixérem prošleháme. Postupně zašleháme hovězí vývar.
  • Hovězí maso promícháme s moukou, solí, pepřem a přidáme do pomalého hrnce.
  • Přihodíme mrkev, cibuli i česnek. Petrželovou nať svážeme kuchyňským provázkem a rovněž dáme do hrnce.
  • Zakryjeme a vaříme do změknutí masa.
  • Při vysoké teplotě necháme vařit 3 a 1/2 až 4 a 1/2 hodiny, pokud nastavíme nízkou teplotu, je potřeba nechat polévku vařit 7 – 8 hodin.
  • Zhruba 15 minut předtím, než budeme servírovat polévku, dáme do misky kuskus, 1/4 lžičky soli a zalijeme 2/3 hrnku vroucí vody.
  • Zakryjeme, aby mohl kuskus pracovat a vstřebat veškerou tekutinu. Zaklopené necháme asi 10 – 12 minut.
  • Listy petrželky nasekáme nadrobno a přimícháme do kuskusu.
  • Hotovou polévku naservírujeme do misek a nahoru dáme trochu kuskusu.
Gulášová polévka z hovězího masa se zeleninou vařená v pomalém hrnci.
Zdroj: https://www.womansday.com/

Krémová bramboračka

Mezi podzimní polévky rozhodně patří ta bramborová. Je tak trochu jiná, než ta klasická, ale přesto chutná fantasticky. Díky jemné konzistenci si na ní pochutná opravdu každý.

Ingredience:

  • 6 plátků slaniny nakrájené na kousky
  • 1 středně velká cibule nakrájená na kostičky
  • 3 očištěné mrkve na kostičky
  • 3 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na kousky
  • 6 celých červených brambor oloupaných a nakrájených na kostky
  • 8 hrnků kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 3 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání (33 %)
  • 1/2 lžičky soli (nebo více, pokud to nebude stačit)
  • Mletý černý pepř podle chuti
  • 1/2 lžičky směsi koření Cajun
  • 1 lžička nasekané čerstvé petržele
  • 1 hrnek strouhaného sýru (Čedar, Parmazán atd.)

Postup

  • Do hrnce dáme kousky slaniny a na střední teplotu opékáme, aby byla hezky křupavá a získala hnědý odstín.
  • Hotovou slaninu vyjmeme a odložíme stranou. Tuk z ní slijeme, trochu v hrnci necháme a vrátíme jej zpět na plotnu.
  • Vhodíme cibuli, mrkev, celer a restujeme cca 2 minuty. Přidáme nakrájené brambory a necháme restovat dalších 5 minut.
  • Osolíme, opepříme a ochutíme cajunským kořením. Zalijeme vývarem a přivedeme k mírnému varu.
  • Po 10 minutách vaření, nebo když už budou brambory měkčí, přidáme mouku rozšlehanou v mléce a vaříme ještě 5 minut.
  • Odebereme zhruba polovinu polévky a pomocí tyčového ponorného mixéru rozmixujeme dohladka. Dáváme pozor, aby na nás polévka nevycákla.
  • Když máme rozmixováno, vrátíme tekutinu zpět do hrnce a důkladně promícháme se zbývající polévkou, dokud se nespojí.
  • Znovu prohřejeme a podle potřeby ještě dochutíme solí či kořením.
  • Nakonec vmícháme smetanu a hned pak petrželku. Tou můžeme polévku i ozdobit.
  • Servírujeme v miskách ozdobené petrželkou, strouhaným sýrem a křupavými kousky slaniny, kterou jsme si připravili na začátku.
Perfektní bramborová polévka pro zahřátí.
Zdroj: https://www.thepioneerwoman.com/

Zeleninová polévka s divokou rýží

Divoká rýže sice není v našich kuchyních tak často používanou surovinou, ale přesto si k nám svou cestičku našla. Spolu se sezónní zeleninou dokážete vykouzlit vynikající pochoutku, která zahřeje nejen na podzim. Dobré je, že se připravuje v tlakovém hrnci Instant Pot, takže s ní nebude tolik práce.

Ingredience:

  • 6 hrnků zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1 hrnek nevařené divoké rýže
  • 250 g žampionů nakrájených na plátky
  • 4 nasekané stroužky česneku
  • 2 středně velké mrkve nakrájené na kostičky
  • 2 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na kostičky
  • 1 velký sladký brambor oloupaný a nakrájený na kostky
  • 1 nakrájená bílá cibule
  • 1 bobkový list
  • 1 a 1/2 lžíce koření Old Bay
  • 1 plechovka neslazeného kokosového mléka
  • 2 – 3 velké hrsti nahrubo nasekané kapusty bez košťálu
  • Jemná mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

  • Do nádoby tlakového hrnce nalijeme zeleninový vývar, přidáme divokou rýži, houby, česnek, mrkev, celer, sladké brambory, cibuli, bobkový list i koření Old Bay.
  • Vše důkladně promícháme, aby se suroviny spojily. Zakryjeme a na vysoký tlak vaříme 25 minut.
  • Poté necháme Instant Pot odpočinout a přirozeně uvolnit páru po dobu 10 minut.
  • Následně s maximální opatrností otevřeme odvzdušňovací otvor a uvolníme zbývající tlak.
  • Odstraníme víko a vyjmeme bobkový list.
  • Přilijeme kokosové mléko, vhodíme kapustu a jemně mícháme, aby se vše spojilo. Ochutnáme a podle potřeby ještě dochutíme.
  • Ještě teplé servírujeme. Zdobíme podle fantazie.
Luxusní podzimní polévka z divoké rýže a čerstvé sezónní zeleniny.
Zdroj: https://www.gimmesomeoven.com/

Květáková polévka

V dnešní uspěchané době často není čas na nějaké zdlouhavé vyvážení, ale přesto jíst se musí. Pokud máte hlad a chcete si udělat například malou svačinu, tahle podzimní polévka je na to ideální. Recept je na 1 porci, ale není problém znásobit množství surovin podle počtu strávníků.

Ingredience:

  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • 2 hrnky rozdrobeného vařeného květáku
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • Špetka mletého černého pepře
  • 40 g smetanového sýra
  • 1/2 hrnku řeckého jogurtu
  • 2 plátky slaniny
  • 1 lžička nasekané čerstvé petrželky
  • 1/4 lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry

Postup

  • Do nádoby mixéru/kuchyňského robota dáme květák, vývar, česnekový prášek, pepř a rozmixujeme dohladka.
  • Přendáme do hrnce, přivedeme k varu na středně vysokou teplotu.
  • Vmícháme smetanový sýr a v případě potřeby ještě přilijeme vývar.
  • Jakmile dosáhneme vyhovující konzistence, necháme polévku prohřát a odstavíme.
  • Při servírování přelijeme jogurtem, posypeme slaninou, petrželkou a citronovou kůrou.
Krémová květáková polévka připravené do 30 minut.
Zdroj: https://www.eatingwell.com/

Hrachovka se šunkou

Pouhých 30 minut stačí k tomu, aby se z několika málo ingrediencí vykouzlila dokonalá polévka, která chutná naprosto skvěle. Možná vás trochu zaskočí její zelená barva, ale věřte, že si jí vychutnáte.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 hnědá cibule nakrájená nadrobno
  • 1 pórek nakrájený na tenké plátky (pouze světlá část)
  • 1 kg brambor – oloupaných a nakrájených nadrobno
  • 4 hrnky (1 litr) kuřecího vývaru
  • 360 g mraženého hrášku
  • 350 g nahrubo nakrájené šunky
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • 2 hrnky vody

Postup

  • V hrnci rozehřejeme 1 lžíci oleje na středním stupni. Přidáme cibuli, pórek a restujeme cca 5 minut, aby cibule změkla.
  • Přidáme brambory, vývar a vodu. Přivedeme k varu. Teplotu snížíme na minimum a vaříme 10 minut do změknutí brambor.
  • Vmícháme hrášek a ještě necháme vařit dalších 5 minut, až bude hrášek měkčí.
  • Mezitím na pánvi rozehřejeme druhou lžíci olivového oleje na středně vysokou teplotu a vhodíme na něj šunku.
  • Za stálého míchání restujeme zhruba 5 – 6 minut dozlatova. Potom jí přendáme na talíř vyložený kuchyňskými papírovými utěrkami.
  • Polovinu zeleninové směsi odebereme do vysoké mísy a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka.
  • Vrátíme zpět do hrnce a promícháme. Polévku rozdělíme do misek, zalijeme smetanou a posypeme šunkou.                                                  

Tip: Vyzkoušejte také recepty na hrachovou kaši, protože hrachu není nikdy dost.

Lahodná polévka z hrášku s kousky vařené šunky, pepřem a pažitkou.
Zdroj: https://www.taste.com.au/

Cibulačka se žampiony

Padla na vás malá deprese a nic moc vás nebaví, protože je vám stále zima? S tím si poradí vynikající podzimní polévky, po kterých se budete olizovat až na hlavě. Perfektně prohřejí celé tělo, skvěle chutnají a jejich příprava je naprostá hračka.

Ingredience:

  • 3/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 3 velké žluté nebo hnědé cibule nakrájené nahrubo
  • 450 g rozpůlených žampionů
  • 6 snítek čerstvého tymiánu
  • 1 malý bobkový list
  • 1 a 1/2 hrnku suchého bílého vína
  • 4 široké proužky čerstvé citronové kůry
  • 1 polévková lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 snítky rozmarýnu (otrhat lístky)
  • 5 oloupaných stroužků česneku
  • 7 hrnků vody
  • 1 bochník chleba natrhaný na 4 cm kousky

Postup

  • Ve velkém hrnci zahřejeme na středním stupni 1/4 hrnku oleje, přidáme cibuli a za stálého míchání restujeme cca 25, aby byla zlatavě hnědá.
  • Přihodíme houby, tymián, bobkový list, dochutíme 1 lžičkou soli a vaříme 10 minut, přičemž v průběhu vaření seškrabujeme zhnědlé kousky ze dna pánve.
  • Jakmile jsou houby zhnědlé a odpaří se voda, přilijeme bílé víno, přidáme citronovou kůru a za neustálého míchání necháme vařit dalších 5 minut. Cibule musí vypadat jako džem.
  • Přilijeme všech 7 hrnků vody a přivedeme k varu. Zakryjeme poklicí, aby se polévka mohla vařit.
  • Po 40 minutách vaření zašleháme hořčici a sójovou omáčku. Dochutíme solí a pepřem.
  • Mezitím co se polévka vaří, předehřejeme si troubu na 180 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem.
  • Lístky rozmarýnu spolu s česnekem rozmixujeme v kuchyňském robotu nadrobno.
  • Přendáme do větší mísy, vmícháme 1/2 lžičky soli, přilijeme zbývající olej a přihodíme nakrájený chléb. Promícháme, aby se směs dostala všude.
  • Chléb rozprostřeme na plech s papírem, olej necháme v míse na potom.
  • Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 10 minut do zlatohnědé barvy.
  • Hotové krutony vrátíme zpět do mísy a promícháme s olejem.
Houbová a cibulová polévka s česnekovými krutony ciabatta.
Zdroj: https://www.taste.com.au/

Vietnamský kuřecí vývar s nudlemi

Připravit vydatnou a hlavně chutnou polévku je někdy velké umění, jindy naprostá hračka. Stačí jen mít ty správné ingredience. Jestli fandíte asijské kuchyni, pak si tuto pochoutku určitě užijete a rádi se k tomuto receptu budete vracet.

Ingredience:

  • 1 celé kuře
  • 1 hnědá cibule nakrájená nahrubo
  • 2 nahrubo nakrájené mrkve
  • 3 nakrájené jarní cibulky (jen bílou část)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 kousek zázvoru nahrubo nakrájený (cca 6 cm)
  • 4 hvězdičky anýzu
  • 1 tyčinka skořice
  • 4 hřebíčky
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 polévková lžíce semínek koriandru
  • 1 svazek koriandru
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • Šťáva z 2 větších limetek
  • 250 g rýžových nudlí
  • 50 g fazolových klíčků
  • 1 hrst červených chilli papriček nakrájených na kousky
  • 2 a ½ litru vody
  • Zelené části jarních cibulek nakrájené na plátky

Postup

  • Kuře omyjeme pod studenou vodou a vložíme do nádoby pomalého hrnce.
  • Přidáme cibuli, mrkev, bílou část jarních cibulek, česnek, zázvor a rozdrcený koriandr.
  • Vše zalijeme vodou, aby bylo kuře zcela pod hladinou. Pokud nám uvedené množství vody nebude stačit, přidáme.
  • Zakryjeme poklicí a vaříme při nízké teplotě 8 hodin.
  • Po uplynutí této doby kuře opatrně vyjmeme a obereme veškeré maso, které nakrájíme na kousky. Kůži i kosti vyhodíme.
  • Vývar z pomalého hrnce přecedíme do hrnce a přivedeme k varu.
  • Snížíme teplotu a přidáme hnědý cukr, rybí omáčku a limetkovou šťávu.
  • Mezitím co se bude polévka vařit, uvaříme si nudle podle návodu na obalu.
  • Připravíme si polévkové misky, do nich dáme dostatek nakrájeného kuřecího masa, fazolové klíčky, zelenou jarní cibulku, lístky koriandru a chilli papričky.
  • Zalijeme horkou polévkou a servírujeme s kouskem limetky.
Vietnamská kuřecí nudlová polévka.
Zdroj: https://www.bestrecipes.com.au/

Co jsou pšeničné otruby?

V podstatě jsou to hlavně části slupek, přičemž otruby se dají získat při zpracování pšenice. Jsou nadupané proteiny, tuky, vitamíny i minerály.

Přesto se v našich kuchyních tak moc nevyužívají, což je škoda. Mnoho lidí má totiž otruby zažité jen jako krmivo pro koně, ale to už se změnilo. Značná část otrub je tvořena vlákninou a to celých 43 %.

Kam se dají otruby použít?

Otruby se hodí jako přísada do domácího pečiva či housek, které bude díky nim bohaté na vlákninu. Zároveň se dá využít do müsli, v jogurtu, ale i jako součást müsli tyčinek.

Neváhejte je přimíchat do těsta na sušenky či muffiny, případně do kaše ke snídani. No a v neposlední řadě se dá otrubami skvěle zahustit třeba polévka.

Na co jsou prospěšné?

  • Doplňování vlákniny do stravy.
  • Prevence proti zácpě.
  • Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu

Na co si dát pozor?

Vzhledem k tomu, že otruby obsahují tzv. lignin, který je dost tvrdý, může velmi nepříjemně narušit sliznici střev. To je také důvod, proč jejich konzumace není vhodná pro jedince trpící kolitidou či dráždivým trakčníkem.

Jaké jsou druhy fazolí?

Fazole jsou velmi lahodnou potravinou, která by na našem jídelníčku rozhodně nesmí chybět. Bohužel jejich často zdlouhavá příprava a následný výskyt plynatosti mnohé z nás od jejich konzumace odradí.

To je ovšem škoda, protože jsou nadupané rozpustnou i nerozpustnou vlákninou, bílkovinami, ale i dalšími významnými látkami. Celkově je možné vybírat z 11 druhů fazolí. Které to jsou?

Adzuki

Jsou původem z Číny. Charakteristická je jejich jemně oříšková chuť. Mají množství bílkovin, vápníku a fosforu. Tento druh je doporučován při léčbě ledvinových onemocnění.

Stačí jen na 3 – 4 hodiny namočit a pak ve stejné vodě uvařit po dobu 1 hodiny v tlakovém hrnci. Výhodou je, že jsou hodně syté, takže nám vydrží pocit nasycení mnohem déle.

Barevná

Mají moučnou konzistenci, ale jinak jsou téměř univerzální. Dají se totiž použít v polévkách, do salátů omáček, ale vynikající jsou i jako pyré či zapečené. Perfektně si rozumí s ostřejším kořením, proto jsou tou správnou volbou do chilli con carne.

Bílá

Chuť je hodně jemná s krémovou strukturou. Ideální na tvorbu fazolového pyré. Jinak se dají použít do polévek, salátů i jako příloha. Dá se z ní připravit super pomazánka.

Jediné, co nepotěší je nutnost namáčení na 8 až 12 hodin. V tlakovém hrnci jsou uvařené během 20 minut, zatímco v klasickém hrnci to chce cca 1,5 hodiny.

Černá

Díky nasládlé chuti jsou dokonalou surovinou do salátů. Původem jsou z Jižní Ameriky, ale pěstují se také v Thajsku a Číně. Je to oblíbená ingredience v mexické kuchyni. Doba namáčení i přípravy je stejná jako u bílých fazolí.

Mungo

Tohle je hodně oblíbený druh na klíčení, neboť nemá tendenci plesnivět ani nepodlého hnilobě. Jejím rodištěm je Indie, jinak se pěstuje i v asijských zemích. Tyto fazole jsou nadupané železem, draslíkem, hořčíkem, ale i spoustou vitamínů.

Chuť se podobá zelenému hrášku a mají vysokou stravitelnost. Musí se namáčet na 4 – 8 hodin a vodu je potřeba slít. Na plotně se uvaří během 45 minut, v tlakovém hrnci jim stačí 10 minut.

Černé oko

Svůj název získal tento druh podle skvrny, která má žlutou či černou barvu na jinak bílém povrchu a vypadá jako oko. Chuť je jemná, zcela neutrální, takže záleží na tom, jaké použijeme koření a bylinky, aby byl výsledný pokrm lahodný.

Ovšem díky tak říkajíc žádné chuti jsou skvělé do polévek a zeleninových nákypů. Opět se namáčí na 8 až 12 hodin a vaří se 60 minut na plotně či 15 minut v tlakovém hrnci.

Červená

Říká se jim chilli fazole. Jsou dost velké a jejich barva se pohybuje od červené k hnědé. Původem jsou ze střední Ameriky. Když se uvaří doměkka, jsou příjemně nasládlé. Je to skvělá přílohy k pokrmům z rýže nebo kukuřice.

Nejlépe vyniknou s cayenským pepřem či pálivou paprikou. Ideální je, když se namočí na 12 – 24 hodin. Poté se za 20 minut uvaří v tlakovém hrnci nebo za 90 minut na plotně v klasickém hrnci.

Navy

Jsou zdrojem manganu, hořčíku i kyseliny listové. Doporučují se jako prevence vysokého tlaku a aterosklerózy. Hodí se do polévek, salátů, ale také do různých pomazánek nebo k zapékání. Chuť je velmi jemná.

Pinto

Největší popularitu si získal tento druh v USA a Mexiku díky pikantní moučné chuti. Bývá součástí rýžové směsi, která se zabalí to kukuřičné tortilly.

Musí se namáčet na 8 – 12 hodin a vaří se 90 minut v klasické nebo 20 minut v tlakovém hrnci. Kvůli lehčí stravitelnosti se doporučují připravovat s bylinkami.

Purpurová

Jakmile se uvaří, jejich chuť je jemná a zcela neutrální. To je také důvod, proč se využívají jako zavářka do polévek, ovšem jsou skvělé i do míchaných salátů.

Pokud chceme trochu podpořit jejich chuť, sáhneme po bylinkách a koření, například tymián, bazalka, majoránka a podobně. Před vařením je namočíme na 4 hodiny do vlažné vody, tu pak slejeme a dáme vařit v čerstvé vodě, dokud nezměknou.

Borlotti

Tyto italské fazole mají skvělou chuť, přičemž jejich slupka je o dost silnější. Jsou perfektní do salátů, ale používají se i v teplé kuchyni. Jejich textura je mramorová, takže ladí i esteticky. Když se vyloupou, používají se jako korálky k navlékání.

Kromě italské kuchyně, se těší velké popularitě také v turecké, mexické či portugalské. Použijte je do salátů, pomazánek, ragú, k dušenému masu, a hlavně do jídel tzv. z jednoho hrnce.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X