„Pohanka zasytí.“
„Je skvělá při alergii na lepek.“
„Působí proti oparům.“
Koupili jste v euforii 3 balení a teď hledáte ten správný recept?
Přečtěte si následujících 11 snadných receptů s pohankou a hned budete mít inspiraci na příští večeři.
Sladká pohanková kaše
INGREDIENCE
- 200 g pohanky
- 150 ml mléka
- 150 ml vody
- 50 g cukru / medu
- skořice
- 2 lžíce másla
- špetka soli
- ovoce / ořechy na dozdobení
POSTUP
- Pohanku zalijeme vodou a necháme asi 1 hodinu nabobtnat. Na namočení používáme vodu v dvojnásobném množství než je objem pohanky.
- Pak ji zalijeme mlékem a za občasného míchání asi 5 minut vaříme, lehce osolíme.
- Přidáme cukr nebo med. Promícháme a přelijeme na talíře.
- Sladkou kaši na talíři polijeme máslem a sypeme skořicí, promícháváme s ovocem a sypeme ořechy či kokosem nebo poléváme smetanou.
Pohanková kaše slaná
INGREDIENCE
- 200 g pohanky
- 300 ml vývaru
- 3 lžíce másla
- špetka soli
- 3 plátky slaniny
- pažitka
- sýr
POSTUP
- Pohanku zalijeme vývarem a necháme asi 1 hodinu nabobtnat.
- Pak ji asi 5 minut vaříme, lehce osolíme.
- Promícháme a přelijeme na talíře.
- Na pánvičce orestujeme nakrájenou slaninu.
- Slanou kaši servírujeme s máslem a sypeme pažitkou a sýrem. Ozdobíme slaninou.
- Můžeme podávat s čepičkou smetany či bílého jogurtu, se zeleninovou oblohou či dušenými houbami.
Pohankové palačinky
INGREDIENCE
- 1/2 hrnku pohankové mouky
- 1/2 hrnku pšeničné mouky
- lžička cukru
- lžička sody
- špetka soli
- 1/2 hrnku podmáslí
- 1 vejce
- 1/2 vanilkového cukru
- 2 lžíce másla na smažení
POSTUP
- Vejce rozšleháme v podmáslí.
- Přidáme zbylé ingredience.
- Umixujeme.
- Na malém ohni opatrně smažíme z obou stran.
- Servírujeme s jogurtem a ovocem.
Tip: Zdravějšího způsobu smažení docílíte na keramických pánvích z naší recenze.
Sladké pohankové palačinky potíráme nebo plníme džemem, ochuceným tvarohem nebo rychle podušeným ovocem a sypeme cukrem nebo pokapeme medem.
Pohankové karbanátky
INGREDIENCE
- 2 hrnky vařené pohanky
- 1 vejce
- špetka soli
- kari
- 1/2 cukety
- pórek, sýr, uzenina, česnek dle uvážení
- 1 lžíce oleje
- pažitka
- kukuřičná mouka nebo strouhanka na obalení
POSTUP
- Na pohankové karbanátky si nejdříve uvaříme pohanku.
- Pak ji doplníme cuketou, vejcem, solí, kořením.
- Podle vlastní chuti přidáme nastrouhaný sýr, uzeninu, nadrobno nakrájený pórek, česnek…
- Vytvarujeme karbanátky, které obalíme v kukuřičné strouhance, a usmažíme.
Pohankové rizoto
Výbornou a zdravou formou přípravy pohanky je spojení se zeleninou na způsob rizota.
INGREDIENCE
- 2 hrnky pohanky
- 1/2 l zeleninového vývaru
- špetka soli
- zelenina (pokrájená podušená mrkev, sterilovaný hrášek, nakládaná paprika, kukuřice v sladkokyselém nálevu)
- 1 lžička kari
- lžička oleje na orestování
- sýr na posyp
- hrst bazalky na ozdobu
POSTUP
- Pohanku necháme hodinu nabobtnat, pak vaříme 5-10minut.
- Na pánvi orestujeme zeleninu.
- Přidáme pohanku, koření, promícháme a dovaříme společně po dobu 2 minut.
- Na talíři dozdobíme strouhaným sýrem a čerstvou bazalkou.
Objevte podobné tipy
Pohanková polévka
INGREDIENCE
- hrnek pohanky
- 2 litry zeleninového / hovězího vývaru
- 1 lžíce másla
- 3 mrkve
- 1 petržel
- 4 brambory
- cibule
- 2 stroužky česneku
- špetka soli
- petrželka na ozdobení
POSTUP
- V hrnci zpěníme máslo.
- Přidáme cibulku, česnek, sůl a kořenovou zeleninu.
- Orestujeme po dobu asi 5 minut, občas zamícháme.
- Vlijeme vývar, přiáme brambory na kostičky a povaříme 10minut.
- Přidáme odmočenou pohanku a vaříme dalších 10 minut.
- Na talíři ozdobíme lístkem petrželky.
Zapékaná pohanka s hokkaido
INGREDIENCE
- 300 g odmočené pohanky
- 1 hokkaido dýně
- 200 g tvrdého sýra
- česnek
- 2 vejce
- sůl, pepř
- 3 lžíce rostlinného oleje
POSTUP
- Pohanku odmočte ve vodě (asi hodinu).
- Polévkovou lžící vydlabejte dýni.
- Zapékací mísu vymažte olejem.
- Pohanku smíchejte s pokrájenou dýní, posekaným česnekem, nakonec přimíchejte nakrájený sýr. Vylijte směs do formy a přelite vejci se solí.
- Pohanku zapékáme 45 minut při 180ºC (než změkne dýně).
Dýni hokkaido můžeme použít i do salátu, dodá mu příjemnou oříškovou chuť.
Zapékaná pohanka s cuketou
INGREDIENCE
- 250 g pohanky
- 250 g cukety
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- kousek celeru
- 8 cherry rajčátek
- 2 vejce
- majoránka
- sůl, pepř
POSTUP
- Pohanku necháme odmočit a kratičce povaříme do poloměkka.
- Cuketu nakrájíme na čtvrtky koleček a rajčata na polovičky, cibuli a česnek nadrobno, mrkev a celer nastrouháme.
- Pohanku scedíme, promícháme s připravenou zeleninou, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a vše promícháme
- Směs vložíme do vymazané zapékací misky, zalijeme vývarem z pohanky a v předehřáté troubě pečeme doměkka
- Pak rozšleháme vejce, osolíme je a přelijeme s nimi směs.
- Dopečeme do ztuhnutí vaječné krusty.
Pohanku lze přidávat i do dalších zapékaných pokrmů, například zde najdete výborné recepty s houbami, do kterých se pohanka také hodí.
Zapékané mleté maso s pohankou
INGREDIENCE
- 500 g pohanky
- 500 g mletého masa
- cibulka
- 3 lžíce oleje
- sůl, pepř
- oregano, tymián, kmín, majoránka nebo bazalka dle chuti
- 2 vejce
- 100 g tvrdého sýra
POSTUP
- Mleté maso předem opečeme a krátce podusíme na tuku. Můžeme k němu už přidat cibuli, česnek nebo zeleninu.
- Odmočenou pohanku krátce povaříme do poloměkka, pak promícháme s masovou směsí a vše osolíme, okořeníme a vylijeme do vymazané formy.
- Pečeme 45 min při 180ºC, pak přelijeme rozšlehaným vejcem se strouhaným sýrem a dopečeme dozlatova.
- Servírujeme s čerstvou zeleninou.
Zapékaná pohanka s uzeným masem
INGREDIENCE
- 300 g pohanky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- majoránka, tymián nebo oregano
- 200 g uzeného masa
- 4 lžíce oleje
- sůl, pepř
- 1 pórek
POSTUP
- Uzeninu krájíme na kostičky nebo nudličky, pro chuť ji můžeme krátce osmahnout spolu s cibulí a další zeleninou na tuku.
- Odmočenou pohanku přivedeme k varu a pak zcedíme.
- Vymažeme pečící formu, promícháme pohanku s uzeným masem, osolíme, okořeníme a směs vylijeme do formy.
- Pečeme při 180 ºC asi 50 minut.
- Na talíři dozdobíme sekaným pórkem.
- Servírujeme s pečivem.
Pohanka se zeleninou
Zelenina se k pohance výborně hodí. Můžeme připravit zcela dietní jídla jen se zeleninou a v tom případě dáváme přednost například cuketě, patisonu nebo dýni. Hodí se i špenát, zelí, kapusta, rajčata, papriky nebo brokolice.
INGREDIENCE
- 300 g květáku
- 6 rajčat
- 150 g feta sýru
- 1 cuketa
- 1 pórek
- 300 ml pohanky
- 4 stroužky česneku
- bylinky
- 2 šalotky
- 2 vajíčka
- sůl, pepř
- 2 lžíce másla
POSTUP
- Pohanku necháme odmočit (minimálně hodinu).
- Zeleninu pokrájíme na kousky a rychle osmahneme na másle.
- Pohanku krátce povaříme a scedíme, smícháme se zeleninou.
- Přidáme nasekané bylinky a česnek.
- Osolíme, opepříme.
- Přelijeme do zapékací formy a pečeme ve vyhřáté troubě 40 minut při 180 ºC.
- Posypeme feta sýrem a dopečeme dozlatova.
Chceme-li mít jídlo z pohanky chutné, není na škodu ji předem trochu opražit, ztratí svou mírně natrpklou chuť a nahradí ji jemnou oříškovou chutí a při další přípravě zůstává celá. Na zapékání používáme většinou pohanku ve formě krupek nebo lámanky.
Pokud necháte pohanku vždy předem nabobtnat v mléce (místo vody nebo vývaru), její chuť bude jemnější a dětem se bude více zamlouvat.
Jste na zdravé a dietní jídla? Inspirujte se našimi recepty na bulgur či kuskus. Nebudete litovat.
Inspirovali jste se? Sdílejte recept s přáteli a podělte se s nimi o kulinářské dojmy!