Nejlepší recepty z pohanky (dietní i fitness)

„Pohanka zasytí.“

„Je skvělá při alergii na lepek.“

„Působí proti oparům.“

Koupili jste v euforii 3 balení a teď hledáte ten správný recept?

Právě jste nalezli. Přečtěte si následujících 10 snadných receptů s pohankou a hned budete mít inspiraci na příští večeři.

 Co vaříme z pohanky?

Z pohankové mouky se tradičně připravuje:

  • slaná i sladká kaše
  • palačinky
  • lívanečky
  • placky
  • domácí nudle

Pohanka jakožto nerozemleté zrno se zpracovává do:

  • karbanátků
  • nákypů
  • rizot
  • polévek

Pohanková kaše sladká

INGREDIENCE

  • 200 g pohanky
  • 150 ml mléka
  • 150 ml vody
  • 50 g cukru / medu
  • skořice
  • 2 lžíce másla
  • špetka soli
  • ovoce / ořechy na dozdobení

POSTUP

  1. Pohanku zalijeme vodou a necháme asi 1 hodinu nabobtnat. Na namočení používáme vodu v dvojnásobném množství než je objem pohanky.
  2. Pak ji zalijeme mlékem a za občasného míchání asi 5 minut vaříme, lehce osolíme.
  3. Přidáme cukr nebo med. Promícháme a přelijeme na talíře.
  4. Sladkou kaši na talíři polijeme máslem a sypeme skořicí, promícháváme s ovocem a sypeme ořechy či kokosem nebo poléváme smetanou.

Sladká pohanková kaše je vhodná k snídani.

Pohanková kaše slaná

INGREDIENCE

  • 200 g pohanky
  • 300 ml vývaru
  • 3 lžíce másla
  • špetka soli
  • 3 plátky slaniny
  • pažitka
  • sýr

POSTUP

  1. Pohanku zalijeme vývarem a necháme asi 1 hodinu nabobtnat.
  2. Pak ji asi 5 minut vaříme, lehce osolíme.
  3. Promícháme a přelijeme na talíře.
  4. Na pánvičce orestujeme nakrájenou slaninu.
  5. Slanou kaši servírujeme s máslem a sypeme pažitkou a sýrem. Ozdobíme slaninou.
  6. Můžeme podávat s čepičkou smetany či bílého jogurtu, se zeleninovou oblohou či dušenými houbami.

Pohanková kaše naslano je výbornou, zdravou večeří.

Pohankové palačinky

INGREDIENCE

  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku pšeničné mouky
  • lžička cukru
  • lžička sody
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku podmáslí
  • 1 vejce
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 2 lžíce másla na smažení

POSTUP

  1. Vejce rozšleháme v podmáslí.
  2. Přidáme zbylé ingredience.
  3. Umixujeme.
  4. Na malém ohni opatrně smažíme z obou stran.
  5. Servírujeme s jogurtem a ovocem.
  1. Pohankové palačinky mají více vlákniny než pšeničné.

Foto zdroj: pinterest.com

Sladké pohankové palačinky potíráme nebo plníme džemem, ochuceným tvarohem nebo rychle podušeným ovocem a sypeme cukrem nebo pokapeme medem.

Pohankové karbanátky

INGREDIENCE

  • 2 hrnky vařené pohanky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • kari
  • 1/2 cukety
  • pórek, sýr, uzenina, česnek dle uvážení
  • 1 lžíce oleje
  • pažitka
  • kukuřičná mouka nebo strouhanka na obalení

POSTUP

  1. Na pohankové karbanátky si nejdříve uvaříme pohanku.
  2. Pak ji doplníme cuketou, vejcem, solí, kořením.
  3. Podle vlastní chuti přidáme nastrouhaný sýr, uzeninu, nadrobno nakrájený pórek, česnek…
  4. Vytvarujeme karbanátky, které obalíme v kukuřičné strouhance, a usmažíme.

Jako alternativu k mletému masu vyzkoušejte pohankové karbanátky

Dalším receptem s pohankou a cuketou se můžete ispirovat zde,

Pohankové rizoto

Výbornou a zdravou formou přípravy pohanky je spojení se zeleninou na způsob rizota.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky pohanky
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • špetka soli
  • zelenina (pokrájená podušená mrkev, sterilovaný hrášek, nakládaná paprika, kukuřice v sladkokyselém nálevu)
  • 1 lžička kari
  • lžička oleje na orestování
  • sýr na posyp
  • hrst bazalky na ozdobu

POSTUP

  1. Pohanku necháme hodinu nabobtnat, pak vaříme 5-10minut.
  2. Na pánvi orestujeme zeleninu.
  3. Přidáme pohanku, koření, promícháme a dovaříme společně po dobu 2 minut.
  4. Na talíři dozdobíme strouhaným sýrem a čerstvou bazalkou.
Pohankové rizoto je zdravá a překvapivě rychlá večeře.
Foto zdroj: pinterest.com

Pro houbovou variaci rizota se podívejte sem, pokud dáváte před houbami přednost uzenému masu, doporučuji tento recept.

Pohanková polévka

Pohanka obsahuje vitamín B a například také hořčíko jehož účincích na zdraví si můžete počíst zde. Proto z pohanky vaříme také polévku, která tím získá nejen charakteristickou vůni, ale i mnoho živin.

INGREDIENCE

  • hrnek pohanky
  • 2 litry zeleninového / hovězího vývaru
  • 1 lžíce másla
  • 3 mrkve
  • 1 petržel
  • 4 brambory
  • cibule
  • 2 stroužky česneku
  • špetka soli
  • petrželka na ozdobení

POSTUP

  1. V hrnci zpěníme máslo.
  2. Přidáme cibulku, česnek, sůl a kořenovou zeleninu.
  3. Orestujeme po dobu asi 5 minut, občas zamícháme.
  4. Vlijeme vývar, přiáme brambory na kostičky a povaříme 10minut.
  5. Přidáme odmočenou pohanku a vaříme dalších 10 minut.
  6. Na talíři ozdobíme lístkem petrželky.
Pohanku lze mimo jiné dát také do polévky.
foto zdroj: google.com

Zapékaná pohanka s hokkaido

INGREDIENCE

  • 300 g odmočené pohanky
  • 1 hokkaido dýně
  • 200 g tvrdého sýra
  • česnek
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce rostlinného oleje

POSTUP

  1. Pohanku odmočte ve vodě (asi hodinu).
  2. Polévkovou lžící vydlabejte dýni.
  3. Zapékací mísu vymažte olejem.
  4. Pohanku smíchejte s pokrájenou dýní, posekaným česnekem, nakonec přimíchejte nakrájený sýr. Vylijte směs do formy a přelite vejci se solí.
  5. Pohanku zapékáme 45 minut při 180ºC (než změkne dýně).

Zapečená pohanka s hokaido je ideální zdravá večeře.

Dýni hokkaido můžeme použít i do salátu, dodá mu příjemnou oříškovou chuť.

 Zapékaná pohanka s cuketou

INGREDIENCE

  • 250 g pohanky
  • 250 g cukety
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • kousek celeru
  • 8 cherry rajčátek
  • 2 vejce
  • majoránka
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Pohanku necháme odmočit a kratičce povaříme do poloměkka.
  2. Cuketu nakrájíme na čtvrtky koleček a rajčata na polovičky, cibuli a česnek nadrobno, mrkev a celer nastrouháme.
  3. Pohanku scedíme, promícháme s připravenou zeleninou, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a vše promícháme
  4. Směs vložíme do vymazané zapékací misky, zalijeme vývarem z pohanky a v předehřáté troubě pečeme doměkka
  5. Pak rozšleháme vejce, osolíme je a přelijeme s nimi směs.
  6. Dopečeme do ztuhnutí vaječné krusty.

Výborný recept na zapékanou pohanku s cuketou

Pohanku lze přidávat i do dalších zapékaných pokrmů, například zde najdete výborné recepty s houbami, do kterých se pohanka také hodí.

Zapékané mleté maso s pohankou

INGREDIENCE

  • 500 g pohanky
  • 500 g mletého masa
  • cibulka
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • oregano, tymián, kmín, majoránka nebo bazalka dle chuti
  • 2 vejce
  • 100 g tvrdého sýra

POSTUP

  1. Mleté maso předem opečeme a krátce podusíme na tuku. Můžeme k němu už přidat cibuli, česnek nebo zeleninu.
  2. Odmočenou pohanku krátve povaříme do poloměkka, pak promícháme s masovou směsí a vše osolíme, okořeníme a vylijeme do vymazané formy.
  3. Pečeme 45 min při 180ºC, pak přelijeme rozšlehaným vejcem se strouhaným sýrem a dopečeme do zlatova.
  4. Servírujeme s čerstvou zeleninou.

Recept na zapékané mleté maso s pohankou

 Zapékaná pohanka s uzeným masem

INGREDIENCE

  • 300 g pohanky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka, tymián nebo oregáno
  • 200 g uzeného masa
  • 4 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • 1 pórek

POSTUP

  1. Uzeninu krájíme na kostičky nebo nudličky, pro chuť ji můžeme krátce osmahnout spolu s cibulí a další zeleninou na tuku.
  2. Odmočenou pohanku přivedeme k varu a pak zcedíme.
  3. Vymažeme pečící formu, promícháme pohanku s uzeným masem, osolíme, okořeníme a směs vylijeme do formy.
  4. Pečeme při 180ºC asi 50 minut.
  5. Na talíři dozdobíme sekaným pórkem.
  6. Servírujeme s pečivem.

Recept na zapékané mleté maso s pohankou je snadný a vydatný.

Pohanka se zeleninou

Zelenina se k pohance výborně hodí. Můžeme připravit zcela dietní jídla jen se zeleninou a v tom případě dáváme přednost například cuketě, patisonu nebo dýni. Hodí se i špenát, zelí, kapusta, rajčata, papriky nebo brokolice.

INGREDIENCE

  • 300 g květáku
  • 6 rajčat
  • 150 g feta sýru
  • 1 cuketa
  • 1 porek
  • 300 ml pohanky
  • 4 stroužky česneku
  • bylinky
  • 2 šalotky
  • 2 vajíčka
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce másla

POSTUP

  • Pohanku necháme odmočit (minimálně hodinu).
  • Zeleninu pokrájime na kousky a rychle osmahneme na másle.
  • Pohanku krátce povaříme a scedíme, smícháme se zeleninou.
  • Přidáme nasekané bylinky a česnek.
  • Osolíme, opepříme.
  • Přelijeme do zapekaci formy a pečeme ve vyhřáté troubě 40 minut při 180ºC.
  • Posypeme feta sýrem a dopečeme do zlatova.

Recept na zapečenou pohanku se zeleninou

Další zajímavé informace o pohance

Pohankou můžeme:

  • zahušťovat polévky
  • vařit z ní kaše
  • smažit palačinky
  • tvořit z ní placky
  • podávat jí vařenou se zeleninou
  • zapékanou s dalšími ingrediencemi

Chceme-li mít jídlo z pohanky chutné, není na škodu ji předem trochu opražit, ztratí svou mírně natrpklou chuť a nahradí ji jemnou oříškovou chutí a při další přípravě zůstává celá. Na zapékání používáme většinou pohanku ve formě krupek nebo lámanky.

Pohanku předem povaříme v mírně osolené vodě. Objem vody se dává zhruba dvojnásobný nebo jej měříme tak, že by voda měla přesahovat asi 2 prsty nad pohanku. Vody nedáváme příliš, abychom ji nemuseli slévat.

Pohanku zapékáme buď ve střídavých vrstvách nebo promíchanou s dalšími ingrediencemi zhruba 30-40 minut.

Pokud necháte pohanku vždy předem nabobtnat v mléce (místo vody nebo vývaru), její chuť bude jemnější a dětem se bude více zamlouvat.

Sypkou pohanku získáme i dušením, kdy ji dusíme při mírné teplotě a podléváme postupně vodou podle potřeby. Na zapékání můžeme použít i pohankovou mouku, ze které uvaříme kaši a po vychladnutí ji připravíme k zapékání.

Inspirovali jste se? Sdílejte recept s přáteli a podělte se s nimi o kulinářské dojmy!

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4 (80%) 16 hodnocení

Milan & Ondra

Oba jsme fanoušci dobrého jídla a vaření nás baví. Na webu AZ-recepty vás chceme inspirovat tradičními, ale i méně obvyklými recepty. Budeme rádi, když naše recepty vyzkoušíte a dáte nám vědět jak vám chutnalo. Dobrou chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00