Pohanka aneb recept na zdravou snídani i večeři

„Pohanka zasytí.“ „Je skvělá při alergii na lepek.“ „Působí proti oparům.“

Koupili jste v euforii 3 balení a teď hledáte ten správný recept?

Právě jste nalezli. Přečtěte si následujících 5 snadných receptů s pohankou a hned budete mít inspiraci na příští večeři.

 Co vaříme z pohanky

Z pohankové mouky se tradičně připravuje:

  • slaná i sladká kaše
  • palačinky
  • lívanečky
  • placky
  • domácí nudle

Pohanka jakožto nerozemleté zrno se zpracovává do:

  • karbanátků
  • nákypů
  • rizot
  • polévek

Pohanku lze také zapékat.

Foto zdroj: pinterest.com

Pohanková kaše sladká

INGREDIENCE

  • 200 g pohanky
  • 150 ml mléka
  • 150 ml vody
  • 50 g cukru / medu
  • skořice
  • 2 lžíce másla
  • špetka soli
  • ovoce / ořechy na dozdobení

POSTUP

  1. Pohanku zalijeme vodou a necháme asi 1 hodinu nabobtnat. Na namočení používáme vodu v dvojnásobném množství než je objem pohanky.
  2. Pak ji zalijeme mlékem a za občasného míchání asi 5 minut vaříme, lehce osolíme.
  3. Přidáme cukr nebo med. Promícháme a přelijeme na talíře.
  4. Sladkou kaši na talíři polijeme máslem a sypeme skořicí, promícháváme s ovocem a sypeme ořechy či kokosem nebo poléváme smetanou.

 

Sladká pohanková kaše je vhodná k snídani.

Pohanková kaše slaná

INGREDIENCE

  • 200 g pohanky
  • 300 ml vývaru
  • 3 lžíce másla
  • špetka soli
  • 3 plátky slaniny
  • pažitka
  • sýr

 

POSTUP

  1. Pohanku zalijeme vývarem a necháme asi 1 hodinu nabobtnat.
  2. Pak ji asi 5 minut vaříme, lehce osolíme.
  3. Promícháme a přelijeme na talíře.
  4. Na pánvičce orestujeme nakrájenou slaninu.
  5. Slanou kaši servírujeme s máslem a sypeme pažitkou a sýrem. Ozdobíme slaninou.
  6. Můžeme podávat s čepičkou smetany či bílého jogurtu, se zeleninovou oblohou či dušenými houbami.

Pohanková kaše naslano je výbornou, zdravou večeří.

Pohankové palačinky

INGREDIENCE

  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku pšeničné mouky
  • lžička cukru
  • lžička sody
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku podmáslí
  • 1 vejce
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 2 lžíce másla na smažení

POSTUP

  1. Vejce rozšleháme v podmáslí.
  2. Přidáme zbylé ingredience.
  3. Umixujeme.
  4. Na malém ohni opatrně smažíme z obou stran.
  5. Servírujeme s jogurtem a ovocem.

 

  1. Pohankové palačinky mají více vlákniny než pšeničné.

Foto zdroj: pinterest.com

Sladké pohankové palačinky potíráme nebo plníme džemem, ochuceným tvarohem nebo rychle podušeným ovocem a sypeme cukrem nebo pokapeme medem.

Pohankové karbanátky

INGREDIENCE

  • 2 hrnky vařené pohanky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • kari
  • 1/2 cukety
  • pórek, sýr, uzenina, česnek dle uvážení
  • 1 lžíce oleje
  • pažitka
  • kukuřičná mouka nebo strouhanka na obalení

 

POSTUP

  1. Na pohankové karbanátky si nejdříve uvaříme pohanku.
  2. Pak ji doplníme cuketou, vejcem, solí, kořením.
  3. Podle vlastní chuti přidáme nastrouhaný sýr, uzeninu, nadrobno nakrájený pórek, česnek…
  4. Vytvarujeme karbanátky, které obalíme v kukuřičné strouhance, a usmažíme.

Jako alternativu k mletému masu vyzkoušejte pohankové karbanátky

Dalším receptem s pohankou a cuketou se můžete ispirovat zde,

Pohankové rizoto

Výbornou a zdravou formou přípravy pohanky je spojení se zeleninou na způsob rizota.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky pohanky
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • špetka soli
  • zelenina (pokrájená podušená mrkev, sterilovaný hrášek, nakládaná paprika, kukuřice v sladkokyselém nálevu)
  • 1 lžička kari
  • lžička oleje na orestování
  • sýr na posyp
  • hrst bazalky na ozdobu

POSTUP

  1. Pohanku necháme hodinu nabobtnat, pak vaříme 5-10minut.
  2. Na pánvi orestujeme zeleninu.
  3. Přidáme pohanku, koření, promícháme a dovaříme společně po dobu 2 minut.
  4. Na talíři dozdobíme strouhaným sýrem a čerstvou bazalkou.
Pohankové rizoto je zdravá a překvapivě rychlá večeře.
Foto zdroj: pinterest.com

Pro houbovou variaci rizota se podívejte sem, pokud dáváte před houbami přednost uzenému masu, doporučuji tento recept.

Pohanková polévka

Pohanka obsahuje vitamín B a například také hořčíko jehož účincích na zdraví si můžete počíst zde. Proto z pohanky vaříme také polévku, která tím získá nejen charakteristickou vůni, ale i mnoho živin.

INGREDIENCE

  • hrnek pohanky
  • 2 litry zeleninového / hovězího vývaru
  • 1 lžíce másla
  • 3 mrkve
  • 1 petržel
  • 4 brambory
  • cibule
  • 2 stroužky česneku
  • špetka soli
  • petrželka na ozdobení

POSTUP

  1. V hrnci zpěníme máslo.
  2. Přidáme cibulku, česnek, sůl a kořenovou zeleninu.
  3. Orestujeme po dobu asi 5 minut, občas zamícháme.
  4. Vlijeme vývar, přiáme brambory na kostičky a povaříme 10minut.
  5. Přidáme odmočenou pohanku a vaříme dalších 10 minut.
  6. Na talíři ozdobíme lístkem petrželky.

 

Pohanku lze mimo jiné dát také do polévky.
foto zdroj: google.com

Tip na závěr: Pokud necháte pohanku vždy předem nabobtnat v mléce (místo vody nebo vývaru), její chuť bude jemnější a dětem se bude více zamlouvat.

Inspirovali jste se? Sdílejte recept s přáteli a podělte se s nimi o kulinářské dojmy!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *