,,Pohanka zasytí.“
,,Je skvělá při alergii na lepek.“
,,Působí proti oparům.“
Koupili jste v euforii 3 balení a teď přemýšlíte, co s ní budete dělat?
Pak jste tu správně!
Máme pro vás 10 luxusních receptů na recepty z pohanky ve sladkých i slaných variantách.
Pohankové palačinky
Připravte si tyto chutné palačinky ze směsi pohankové a pšeničné mouky. Nejen vaše děti ji jistě ocení!
INGREDIENCE
- 1/2 hrnku pohankové mouky
- 1/2 hrnku pšeničné mouky
- lžička cukru
- lžička sody
- špetka soli
- 1/2 hrnku podmáslí
- 1 vejce
- 1/2 vanilkového cukru
- 2 lžíce másla na smažení
POSTUP
- Vejce rozšleháme v podmáslí.
- Přidáme zbylé ingredience.
- Umixujeme.
- Na malém ohni opatrně smažíme z obou stran.
- Servírujeme s jogurtem a ovocem.

Karbanátky z pohanky
Vyzkoušejte tento recept na plnohodnotné jídlo, které je zdravé a chutné a samozřejmě snadné. S nejvyšší pravděpodobností si na maso ani nevzpomenete!
INGREDIENCE
- 200 g uvařených pohankových krup
- 4 vejce
- 1 malá cuketa
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 4-5 žampionů, nakrájených nadrobno
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 2 lžíce strouhanky
- 4 lžíce strouhaného parmazánu
- 2 lžíce hladké mouky
- olivový olej
- sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička celého kmínu a/nebo 2 lžíce sezamových semínek
POSTUP
- Rozpálíme si pánev, přidáme olivový olej a restujeme cibuli a česnek, dokud nezesklovatí.
- Poté přidáme žampiony a několik minut je restujeme.
- Cuketu nastrouháme na velmi jemno a rukama ji vymačkáme, abychom odstranili co nejvíce tekutiny.
- Pohankové kroupy dáme do mísy, přidáme žampiony, cuketu, petrželku, parmazán, strouhanku a hladkou mouku.
- Podle chuti osolíme a přidáme kmín nebo sezamová semínka.
- Vejce rozšleháme vidličkou a přidáme do krupice.
- Vše dobře promícháme.
- Rozpálíme pánev, přidáme olej a dáme na ni těsto tak, abychom vytvořili placičku.
- Smažíme několik minut z každé strany.
- Podáváme se zakysanou smetanou a krátce orestovanou růžičkovou kapustou a/nebo mrkví.

Pohankové cookies s čokoládou
Ochutnejte tyto veganské čokoládové sušenky z pohanky! Jsou bez ořechů, lepku i mléka, přirozeně slazené a navíc jsou jednoduché na přípravu. To prostě musíte vyzkoušet!
INGREDIENCE
- 1 hrnek pohankové mouky
- 1/2 hrnku kokosového cukru
- 1/3 šálku rozpuštěného kokosového oleje
- 2 lžíce vody
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička jablečného octa
- 1/2 šálku hořkých čokoládových peciček
POSTUP
- Předehřejeme si troubu na 175 °C a vyložíme velký plech pečicím papírem.
- Ve velké míse smícháme pohankovou mouku, kokosový cukr, olej, vodu, vanilku, sůl a jedlou sodu.
- Poté přidáme ocet, který zreaguje s jedlou sodou, aby sušenky trochu nakynuly.
- Vmícháme čokoládové pecičky a pomocí polévkové lžíce těsto nabíráme na 12 kopečků rovnoměrně rozmístěných na vyloženém plechu.
- Každou sušenku vyrovnáme rukama, protože se tyto sušenky jen mírně roztečou.
- Pečeme, dokud nejsou okraje pevné, asi 10 minut.
- Před podáváním necháme alespoň 10 minut vychladnout.

Zapékaná pohanka s vejci
Nejlepší snídaně, kterou jste kdy měli! Připravte si pohanku s vejcem, špenátem a muškátovým oříškem, které skvěle doplňuje čedar a opečené vlašské ořechy. Je to symfonie textur a chutí.
INGREDIENCE
- ½ šálku pohankové krupice
- 2 lžíce amarantu
- 1 lžička černých chia semínek
- 2 šálky vody
- ¼ lžičky soli
- 1 malá cibule
- 250 g listů baby špenátu
- sůl a pepř dle chuti
- 1 šálek tvarohu
- 50 g sýra čedar
- štědrá špetka muškátového oříšku
- 30 g opražených vlašských ořechů, nasekaných
- 2 vejce
POSTUP
- Předehřejeme si troubu na 190 stupňů Celsia.
- Osolenou vodu přivedeme k varu.
- Přidáme pohankovou krupici, amarant a chia semínka.
- Přikryjeme, snížíme teplotu a za občasného míchání vaříme 10–15 minut, dokud není směs krémová a všechna voda se nevsákne.
- Mezitím na nepřilnavé pánvi opečeme na středním plameni cibuli se solí a pepřem, dokud nezesklovatí.
- Snižíme teplotu, přidáme špenát a mícháme, dokud špenát úplně nezvadne, asi 1 minutu.
- Vypneme sporák a dáme stranou.
- Tvaroh smícháme s čedarem a muškátovým oříškem.
- Vmícháme špenátovou směs a opražené vlašské ořechy.
- Mícháme, dokud se vše dobře nespojí.
- Pohankovou směs rozdělíme mezi 2 formičky vhodné do trouby a rovnoměrně rozprostřeme.
- Navrch dáme špenátovo-sýrovou směs a uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce.
- Posypeme solí a pečeme v troubě asi 15–20 minut nebo dokud vejce neztuhne.

Pohankové rizoto
Výbornou a zdravou formou přípravy pohanky je její spojení se zeleninou na způsob rizota. Vyzkoušejte následující recept, který je snadný a výživný.
INGREDIENCE
- 2 hrnky pohanky
- 1/2 l zeleninového vývaru
- špetka soli
- zelenina (pokrájená podušená mrkev, sterilovaný hrášek, nakládaná paprika, kukuřice v sladkokyselém nálevu)
- 1 lžička kari
- lžička oleje na orestování
- sýr na posypání
- hrst bazalky na ozdobu
POSTUP
- Pohanku necháme hodinu nabobtnat, pak vaříme 5-10 minut.
- Na pánvi orestujeme zeleninu.
- Přidáme pohanku, koření, promícháme a dovaříme společně po dobu 2 minut.
- Na talíři dozdobíme strouhaným sýrem a čerstvou bazalkou.

Máme pro vás i další recepty na rizoto z pohanky 4x jinak. Inspirujte se!
Objevte podobné tipy
Hovězí polévka s pohankou a zeleninou
Tato zdravá pohanková polévka je plná křehkého masa a je skvěle sytá a výživná. Servírujte ji k obědu či večeři.
INGREDIENCE
- 4 litry vody
- 1/2 šálku pohanky
- 500 g hovězího masa s kostí
- 1 lžíce oleje na smažení
- 1 velká nakrájená mrkev
- 1 malá nakrájená cibule
- 2 velké brambory, nakrájené na kostičky
- 1/4 šálku čerstvých bylinek (petrželka nebo kopr)
- 3 bobkové listy
- 1 lžíce soli
- 1 lžička mletého černého pepře
POSTUP
- Vložíme maso do velkého polévkového hrnce naplněného vodou.
- Přivedeme k varu a poté stáhneme plamen na střední stupeň.
- Přidáme bobkové listy a necháme maso vařit alespoň 40 minut.
- Dochutíme solí.
- Přidáme pohanku a vaříme dalších 15 minut.
- Očistíme a nakrájíme brambory.
- Přidáme je do polévky.
- Nakrájíme cibuli, bylinky a mrkev na malé kostičky.
- Zahřejeme olej v pánvi a na středním plameni orestujeme mrkev a cibuli do zlatova.
- Přidáme zeleninu do polévky a vaříme 5 minut.
- Do polévky přidáma nasekané bylinky.
- Užijte si to!

Vyzkoušejte i naše další skvělé recepty na pohankové polévky které vám určitě zachutnají! Příprava je snadná, rychlá a výsledek stojí za to.
Teplý salát z pohanky a červené řepy
Tento salát je lehký, s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem kalorií. Navíc je přirozeně bez lepku a skvěle vás zasytí. Užijte si ho!
INGREDIENCE
- 2 šálky pohanky
- 3 velké červené řepy
- 50 g baby špenátu
- 2-3 velké žampiony
- ½ pórku, bílé a zelené části, nakrájené na plátky
- 2 velké stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1/3 lžičky hrubé mořské soli
- černý pepř dle chuti
- 2 lžíce lískových ořechů, nasekaných
- 3 lžíce olivového oleje
- 1-2 lžíce balzamikového octa
- čerstvá petrželka k servírování
POSTUP
- Předehřejeme si troubu na 200 °C.
- Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na velké kostky.
- V hmoždíři si připravíme rozmarýnovou sůl roztlučením suchého rozmarýnu a mořské soli na jemný prášek.
- Vložíme kousky červené řepy do misky.
- Pokapeme 1 lžíci olivového oleje a 1 lžíci balzamikového octa a ochutíme rozmarýnovou solí a pepřem.
- Pečeme asi 40 minut, dokud kousky řepy nezměknou.
- Pečlivě zkontrolujeme, zda pohanka neobsahuje drobné kamínky a nečistoty (nedoporučujeme ji však oplachovat, protože se pak stává kašovitou).
- Do malého hrnce se skleněnou poklicí vložíme pohanku a přidáme 3 hrnky / 720 ml vody, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu.
- Nesolíme ji, dokud není uvařená, protože sůl negativně ovlivňuje texturu pohanky.
- Jakmile se voda přivede k varu, stáhneme plamen na minimum a vaříme na mírném ohni, dokud se všechna voda nevstřebá.
- Jakmile se voda zcela vsákne, hrnec necháme dalších 10 minut (s pevně nasazenou poklicí), aby se pohanka dovařila ve vlastní páře.
- Na pánvi rozehřejeme zbývající dvě lžíce olivového oleje.
- Přidáme nakrájený pórek a orestujeme na mírném ohni téměř do měkka.
- K pórku přidáme na kostičky nakrájený česnek a restujeme, dokud nebude průsvitný a voňavý.
- Dále přidáme nakrájené žampiony a smažíme, dokud nejsou hotové.
- Dochutíme solí a pepřem a lžící balzamikového octa.
- Necháme vařit.
- Přidáme špenát a necháme ho zvadnout.
- Nakonec přidáme uvařenou pohanku.
- Dobře promícháme a dokořeníme.
- Rozdělíme do misek, navrch dáme pečené kousky červené řepy, lískové ořechy a trochu čerstvé petrželky.

Kaštanový dort z pohankové mouky
Spojení lahodných oříškových tónů pohanky s jemným kaštanovým krémem vytváří jemný, vláčný dezert, který si užije nejen vaše rodina, ale i ti nejnáročnější hosté!
INGREDIENCE
- 1/2 šálku (75 g) pohankové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 4 vejce, oddělené
- 1 lžička (5 ml) vanilkového extraktu
- 1/2 šálku (105 g) třtinového cukru
- 1/2 šálku (125 ml) kaštanového krému
- 1/4 šálku (60 ml) řepkového oleje
- moučkový cukr, na posypání
- crème fraîche (volitelně)
POSTUP
- Předehřejeme si troubu na 180 °C a mřížku umístíme do středu.
- Dno 20 cm formy vyložíme pečicím papírem.
- Poté vyložíme i vnitřní stěny formy pásem pečícího papíru.
- V míse smícháme mouku a prášek do pečiva.
- Dáme stranou.
- V jiné míse šleháme bílky elektrickým šlehačem, dokud se nevytvoří měkké vrcholky.
- Postupně přidáváme vanilkový a třtinový cukr a šleháme, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Dáme stranou.
- Ve velké míse ušleháme žloutky, kaštanový krém a olej.
- Vmícháme suché ingredience do hladka.
- Pomocí stěrky jemně vmícháme bílky do těsta.
- Lžící vložíme těsto do připravené pánve.
- Pečeme 35 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu dortu nevyjde čisté.
- Před vyjmutím z formy necháme vychladnout.
- Dort se může uprostřed mírně propadnout.
- Nakonec poprášíme moučkovým cukrem.
- Pokud chcete, podávejte s crème fraîche.

Sladká kokosová kaše z pohanky
Tato pohanková kaše, která se připravuje přes noc, je sytá, zdravá a veganská a skvěle se hodí k snídani. Připravuje se z pohankové krupice, kokosového mléka, chia semínek a je slazena čerstvým ovocem.
INGREDIENCE
Na kaši:
- 1 šálek pohankové krupice
- 1/4 šálku chia semínek
- šálky neslazeného kokosového mléka
- 1 šálek vody
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky skořice
- špetka soli
Na topping (vše volitelné):
- 1/2 šálku vlašských ořechů nebo jakýchkoli jiných nesolených ořechů dle vašeho výběru
- 1 a 1/2 šálku semínek granátového jablka (můžete použít jakékoli jiné čerstvé ovoce, které máte doma)
- 1/2 šálku neslazeného strouhaného kokosu
POSTUP
- V misce smícháme pohankovou krupici, chia semínka, kokosové mléko, vodu, vanilkový extrakt, skořici a sůl.
- Zakryjeme strečovou fólií a necháme přes noc uležet v lednici.
- Ráno ji dáme do hrnce a za občasného míchání vaříme 10–12 minut nebo dokud nedosáhne požadované hustoty.
- Ozdobíme ovocem, kokosem a ořechy.
- Servírujeme.

Vyzkoušejte také našich 8 dalších receptů na kaši z pohanky! Jsou rychlé, levné a snadné.
Pohankový chléb
Upéct chleba od nuly nemusí být vůbec tak složité, jak se na první pohled zdá? Tento nadýchaný chléb z pohanky zvládnou i úplní začátečníci. Pohanková mouku dodává tomuto vydatnému pečivu výživnost a ořechovou chuť. Navíc je přirozeně veganský!
INGREDIENCE
- 2 lžíce lněné mouky
- 7 lžic vody
- 1 a ¾ šálku hladké mouky
- ½ šálku pohankové mouky
- ¼ šálku psyllia
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 a ¼ lžičky sušeného droždí
- 2 lžíce kokosového cukru
- ½ lžičky soli
- ⅓ šálku olivového oleje
- 1 lžička jablečného octa
- 1 a ½ šálku neslazeného mandlového mléka, teplého
- ¼ šálku slunečnicových semínek
POSTUP
- Formu na chléb vyložíme pečicím papírem.
- Dáme stranou.
- V malé míse smícháme lněnou mouku a vodu, a necháme 5 minut stát, aby se z nich stala gelovitá hmota.
- V mixéru prošleháme mouku, psyllium, prášek do pečiva, droždí, cukr a sůl.
- Přidáme zbývající ingredience a šleháme do hladka. (Směs bude lepkavá.)
- Těsto vložíme do připravené formy a rozetřeme mokrou stěrkou.
- Posypeme semínky, přikryjeme a necháme na teplém místě 45–60 minut kynout, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Když těsto vykyne, odkryjeme a vložíme do trouby na 45–50 minut.
- Chléb by měl být hotový, když po poklepání zní dutě a zvenčí je kůrka.
- Před krájením na 16-18 plátků necháme těsto úplně vychladnout na mřížce.
- Chléb zůstane čerstvý až 3 dny, když je uložen ve vzduchotěsné nádobě v lednici.

Tipy na přípravu pohanky
Chceme-li mít jídlo z pohanky chutné, není na škodu ji předem trochu opražit, ztratí svou mírně natrpklou chuť a nahradí ji jemnou oříškovou chutí a při další přípravě zůstává celá. Na zapékání používáme většinou pohanku ve formě krupek nebo lámanky.
Pokud necháte pohanku vždy předem nabobtnat v mléce (místo vody nebo vývaru), její chuť bude jemnější a dětem se bude více zamlouvat.
Pohanka byla významnou součástí kuchyně po mnoho staletí, pak téměř vymizela.
Touha po zdravém životním stylu ale opět oživila zájem o tuto jedinečnou plodinu. Co to pohanka vlastně je? Jaké jsou její druhy? A zdravotní benefity? To vše a mnohem více se dozvíte v našem obsáhlém článku o pohance!
Inspirovali jste se? Sdílejte recept s přáteli a podělte se s nimi o kulinářské dojmy!