Recepty na fantastické polévky s pohankou které si oblíbíte!

Chutná vám pohanka a hledáte inspiraci na její přípravu? Udělejte si z ní polévku.

Vyzkoušejte naše skvělé recepty na pohankové polévky které vám určitě zachutnají!

Příprava je snadná, rychlá a výsledek stojí za to. Tak se do toho pojďme pustit!

Pohanková polévka s mrkví

Hledáte recept který by chutnal celé rodině? Vyzkoušejte tento klasický recept který si jistě zamilujete

Ingredience

  • ½ šálku pohanky
  • 2 lžíce oleje
  • 0.5 kg hovězího masa
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 2 brambory
  • 3 bobkové listy
  • ¼ šálku čerstvé petržele
  • voda
  • sůl, pepř

Postup

  1. Hovězí maso omyjeme a vložíme do hrnce se studenou vodu a pomalu přivedeme k varu.
  2. Mezitím si orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a brambory a dusíme asi 10 minut.
  3. Maso vaříme asi 40 minut, poté osolíme a přidáme pohanku a vaříme dalších 15 minut.
  4. Do polévky přidáme zeleninovou směs a vaříme spolu dalších 10 minut dokud nebude zelenina měkká.
  5. Maso vyjmeme, nakrájíme na kostičky a vrátíme zpět do polévky.
  6. Podáváme s čerstvou petrželí.
Vývar s masem a zeleninou v bílé misce.
zdroj: momsdish.com

Pohankový krém s červenou řepou

Tato zdravá polévka s pohankou a červenou řepou nejen skvěle vypadá, ale hlavně skvěle chutná a je plná vitamínů a zasytí. Ideální svačina.

Ingredience

  • 200 g pohanky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 kg červené řepy
  • 400 g krájených rajčat – 1 plechovka
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • zakysaná smetana
  • sůl, pepř

Postup

  1. Pohanku propláchneme a uvaříme podle návodu do měkka.
  2. V hrnci rozpálíme olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, smažíme asi 5 minut.
  3. Mezitím si oloupeme a nakrájíme řepu a přidáme ji do hrnce.
  4. Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme dokud nebude řepa měkká.
  5. Do hrnce přidáme rajčata a vaříme další 3 minuty.
  6. Polévku rozmixujeme na hladký krém a poté smícháme pohanku.
  7. Dochutíme rozmarýnem, solí, pepřem. Podáváme se zakysanou smetanou
Krém z červené řepy se zajysanou smetanou.
zdroj: thehappyfoodie.com

Pokud máte ráda polévky z červené řepy tak určitě vyzkoušejte i tyto vynikající recepty na pravé boršče.

Kuřecí polévka s pohankou

Skvělý kuřecí vývar, jemné maso, zelenina a pohanka. To vše najdete v této polévce, vyzkoušejte ji i vy!

Ingredience

  • 2 mrkve
  • 1 malý pórek
  • 1 malá sladká brambora
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 malá petržel
  • 1 paprika
  • 1 lžička mletého koriandru
  • ¾ lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky nového koření
  • 100 g pohanky
  • 300 g kuřecího masa
  • čerstvá petrželka
  • sůl, pepř

Postup

  1. Do hrnce vložíme kuře a zalijeme studenou vodou. Pomalu přivedeme k varu a vaříme 1 hodinu.
  2. Mazitím si očistíme a nakrájíme pórek, mrkve, sladkou bramboru, petržel a papriku na drobno.
  3. Nakrájenou zeleninu přidáme do kuřecího vývaru a vaříme 10 minut.
  4. Pohanku přidáme do hrnce a vaříme dokud nám nezměkne. Přidáme koření.
  5. Kuřecí maso vyjmeme z hrnce, nakrájíme na kostičky a vložíme zpět do hrnce.
  6. Dochutíme solí, pepřem a podáváme s čerstvou petrželkou.
Kuřecí vývar se zeleninou v modré misce.
zdroj: whereismyspoon.co

Polévka s pohankou a chilli

Pokud máte rádi pikantní polévky tak musíte vyzkoušet tuhle polévky. Chilli spolu s bazalkou a rajčaty tvoří neodolatelnou kombinaci.

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 800 g krájených rajčat
  • 1 chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté papriky
  • 30 g čerstvé bazalky
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml vody
  • 250 ml vody
  • 150 g pohanky
  • sůl a pepř

Postup

  1. Nadrobno nakrájenou cibuli si orestujeme na oleji dokud nezačne chytat zlatou barvu.
  2. Přidáme prolisovaný česnek a chilli a smažíme další 2 minuty.
  3. Přimícháme rajčata, papriku, polovinu čerstvé bazalky a dusíme 15 minut.
  4. Zalijeme vývarem , přidáme pohanku a vaříme do měkka.
  5. Jakmile je pohanka uvařená tak přilijeme vodu dobře promícháme. 
  6. Podáváme s čerstvou bazalkou.
Zeleninová polévka s bazalkou v bílém taliři.
zdroj: yumsome.com

Zeleninová pohanková polévka

Tato polévka jistě nadchne nejen vegetariány. Je plná vitamínů a taky plná chutí.

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 1 šálek pohanky
  • 1.5 l vody
  • 350 g dýně
  • 250 g brokolice
  • 1 stroužek česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 plátek řasy wakame
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • sůl

Postup

  1. Celer a dýni nakrájíme nadrobno, brokolici si rozdělíme na růžičky.
  2. V hrnci rozpálíme olej a orestujeme celer a prolisovaný česnek.
  3. Jakmile zelenina začne mít zlatou barvu tak přidáme dýni a brokolici a dusíme několik minut.
  4. Zalijeme vodou a přidáme pohanku, bobkový list a nadrobno nakrájenou řasu. Osolíme a opepříme.
  5. Vaříme asi 20 minut dokud nebude pohanka a zelenina měkká.
Polévka se zeleninou a wakame řasou v modré misce.
zdroj: macrosano.com

Proč jíst pohanku?

Důvodů proč jíst pohanku je hned několik a my si řekneme ty hlavní z nich.

  • Je to dobrý zdroj bílkovin a komplexních sacharidů
  • Skvělý zdroj vlákniny
  • Bohatá na vitamíny jako je vitamin A a B6
  • Obsahuje spoustu minerálů jako draslík, fosfor, vápník a magnesium
  • Příznivě působí na srdeční činnost
  • Považuje se za super potravinu a má příjemnou oříškovou chuť
  • Velice široké využití v kuchyni

Už jste vyzkoušeli naše skvělé recepty na pohankové polévky? Napište nám do komentářů která vám chutnala nejvíce. 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X