Chutná vám pohanka a hledáte inspiraci na její přípravu? Udělejte si z ní polévku.
Vyzkoušejte naše skvělé recepty na pohankové polévky které vám určitě zachutnají!
Příprava je snadná, rychlá a výsledek stojí za to. Tak se do toho pojďme pustit!
Pohanková polévka s mrkví
Hledáte recept který by chutnal celé rodině? Vyzkoušejte tento klasický recept který si jistě zamilujete
Ingredience
- ½ šálku pohanky
- 2 lžíce oleje
- 0.5 kg hovězího masa
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 2 brambory
- 3 bobkové listy
- ¼ šálku čerstvé petržele
- voda
- sůl, pepř
Postup
- Hovězí maso omyjeme a vložíme do hrnce se studenou vodu a pomalu přivedeme k varu.
- Mezitím si orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a brambory a dusíme asi 10 minut.
- Maso vaříme asi 40 minut, poté osolíme a přidáme pohanku a vaříme dalších 15 minut.
- Do polévky přidáme zeleninovou směs a vaříme spolu dalších 10 minut dokud nebude zelenina měkká.
- Maso vyjmeme, nakrájíme na kostičky a vrátíme zpět do polévky.
- Podáváme s čerstvou petrželí.

Pohankový krém s červenou řepou
Tato zdravá polévka s pohankou a červenou řepou nejen skvěle vypadá, ale hlavně skvěle chutná a je plná vitamínů a zasytí. Ideální svačina.
Ingredience
- 200 g pohanky
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 kg červené řepy
- 400 g krájených rajčat – 1 plechovka
- ½ lžičky rozmarýnu
- 600 ml zeleninového vývaru
- zakysaná smetana
- sůl, pepř
Postup
- Pohanku propláchneme a uvaříme podle návodu do měkka.
- V hrnci rozpálíme olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, smažíme asi 5 minut.
- Mezitím si oloupeme a nakrájíme řepu a přidáme ji do hrnce.
- Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme dokud nebude řepa měkká.
- Do hrnce přidáme rajčata a vaříme další 3 minuty.
- Polévku rozmixujeme na hladký krém a poté smícháme pohanku.
- Dochutíme rozmarýnem, solí, pepřem. Podáváme se zakysanou smetanou

Pokud máte ráda polévky z červené řepy tak určitě vyzkoušejte i tyto vynikající recepty na pravé boršče.
Kuřecí polévka s pohankou
Skvělý kuřecí vývar, jemné maso, zelenina a pohanka. To vše najdete v této polévce, vyzkoušejte ji i vy!
Ingredience
- 2 mrkve
- 1 malý pórek
- 1 malá sladká brambora
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 malá petržel
- 1 paprika
- 1 lžička mletého koriandru
- ¾ lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky nového koření
- 100 g pohanky
- 300 g kuřecího masa
- čerstvá petrželka
- sůl, pepř
Postup
- Do hrnce vložíme kuře a zalijeme studenou vodou. Pomalu přivedeme k varu a vaříme 1 hodinu.
- Mazitím si očistíme a nakrájíme pórek, mrkve, sladkou bramboru, petržel a papriku na drobno.
- Nakrájenou zeleninu přidáme do kuřecího vývaru a vaříme 10 minut.
- Pohanku přidáme do hrnce a vaříme dokud nám nezměkne. Přidáme koření.
- Kuřecí maso vyjmeme z hrnce, nakrájíme na kostičky a vložíme zpět do hrnce.
- Dochutíme solí, pepřem a podáváme s čerstvou petrželkou.

Objevte podobné tipy
Polévka s pohankou a chilli
Pokud máte rádi pikantní polévky tak musíte vyzkoušet tuhle polévky. Chilli spolu s bazalkou a rajčaty tvoří neodolatelnou kombinaci.
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 800 g krájených rajčat
- 1 chilli paprička
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mleté papriky
- 30 g čerstvé bazalky
- 250 ml zeleninového vývaru
- 250 ml vody
- 250 ml vody
- 150 g pohanky
- sůl a pepř
Postup
- Nadrobno nakrájenou cibuli si orestujeme na oleji dokud nezačne chytat zlatou barvu.
- Přidáme prolisovaný česnek a chilli a smažíme další 2 minuty.
- Přimícháme rajčata, papriku, polovinu čerstvé bazalky a dusíme 15 minut.
- Zalijeme vývarem , přidáme pohanku a vaříme do měkka.
- Jakmile je pohanka uvařená tak přilijeme vodu dobře promícháme.
- Podáváme s čerstvou bazalkou.

Zeleninová pohanková polévka
Tato polévka jistě nadchne nejen vegetariány. Je plná vitamínů a taky plná chutí.
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 1 šálek pohanky
- 1.5 l vody
- 350 g dýně
- 250 g brokolice
- 1 stroužek česneku
- 2 bobkové listy
- 1 plátek řasy wakame
- 2 stonky řapíkatého celeru
- sůl
Postup
- Celer a dýni nakrájíme nadrobno, brokolici si rozdělíme na růžičky.
- V hrnci rozpálíme olej a orestujeme celer a prolisovaný česnek.
- Jakmile zelenina začne mít zlatou barvu tak přidáme dýni a brokolici a dusíme několik minut.
- Zalijeme vodou a přidáme pohanku, bobkový list a nadrobno nakrájenou řasu. Osolíme a opepříme.
- Vaříme asi 20 minut dokud nebude pohanka a zelenina měkká.

Proč jíst pohanku?
Důvodů proč jíst pohanku je hned několik a my si řekneme ty hlavní z nich.
- Je to dobrý zdroj bílkovin a komplexních sacharidů
- Skvělý zdroj vlákniny
- Bohatá na vitamíny jako je vitamin A a B6
- Obsahuje spoustu minerálů jako draslík, fosfor, vápník a magnesium
- Příznivě působí na srdeční činnost
- Považuje se za super potravinu a má příjemnou oříškovou chuť
- Velice široké využití v kuchyni
Už jste vyzkoušeli naše skvělé recepty na pohankové polévky? Napište nám do komentářů která vám chutnala nejvíce.