Rýžové rizoto je taková klasika, ale už jste vyzkoušeli uvařit rizoto z pohankových semínek?
Pohanka se vaří snadno a rychle vstřebává okolní tekutiny. Můžete si ji připravit na mnoho způsobů, jak s masem, tak i v bez masových variantách.
Recepty na pohankové rizoto si zamilujete a vaše tělo vám za tuto zdravou alternativu pokrmu poděkuje. Nechte se inspirovat některými z našich receptů.
Pohankové rizoto s kuřecím masem
Pokrm z kuřecím masem, pestem a pohankou, který připravíte během 30 minut a nakrmíte jím celou rodinu. Rychle a chutně.
Ingredience
- 280 g kuřecích prsou bez kůže
- 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 pórek, nakrájený
- 1/3 hrnku sušených rajčat, nakrájených
- 1 hrnek pohankových semínek
- 1 l kuřecího vývaru
- 1/3 hrnku bazalkového pesta
- hrst čerstvé petrželky, nasekané
- 1/3 hrnku nastrouhaného parmezánu
- pepř
Postup
- Kuřecí maso osušte a nakrájejte na kostky.
- V hrnci zahřejte olej, přidejte pórek a kuřecí maso. Opékejte, dokud nezačne maso lehce zlátnout až hnědnout.
- Přidejte nakrájená sušená rajčata, pohanku a promíchejte.
- Přilijte vývar, přiveďte k varu a poté snižte plamen na minimum.
- Přikryjte hrnec a vařte po dobu 25 minut, dokud se veškerá tekutina nevstřebá a pohanka nebude měkká.
- Přisypte trochu strouhaného sýra, přidejte pesto, vše promíchejte a nakonec stáhněte z plotýnky.
- Podávejte s nasekanou petrželkou a dochuťte černým pepřem.

Rizoto z pohanky a červenou řepou
Rubínově červené rizoto z červené řepy a jemným sýrem ricotta, který nenechá vaše chuťové pohárky bez chuti. Vyzkoušejte!
Ingredience
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- 3 – 4 vařené řepy, oloupané, nakrájené na kostičky
- 1 menší cibule
- 3 – 4 stroužky česneku, jeden lisovaný
- 1 menší červená cibule, oloupaná, nakrájená na kostičky
- 75 ml červeného nebo bílého vína
- 1/4 lžičky kmínu
- 1 snítka čerstvého tymiánu nebo 1/4 lžičky sušeného tymiánu
- 200 g pohanky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 – 3 lžíce ricotty nebo kozího tvarohu
- vlašské ořechy, řeřicha, semínka z granátového jablka na ozdobu
Postup
- Troubu rozehřejte na 190°C a opražte v ní cibuli, dokud nezměkne, přibližně 20 minut.
- Přidejte 3 stroužky česneku a pečte dalších 10 minut, dokud také nezměkne.
- Poté cibuli i česnek vyjměte z trouby a rozmixujte v mixéru na hladké pyré. Odložte stranou.
- Ohřejte vývar v kastrolu na středně vysokém ohni.
- V dalším hrnci rozpalte olej a přidejte nakrájenou červenou cibuli, restujte 2 minuty, nebo dokud není průsvitná.
- Přidejte pohanku a promíchejte.
- Přilijte víno a nechte za stálého míchání zredukovat téměř na malé množství.
- Přidejte červenou řepu, tymián a postupně přidávejte po naběračkách horký vývar. Často míchejte a nechte vždy pohanku nasát tekutinu.
- Ke konci přimíchejte cibulové česnekové pyré.
- Podávejte s ricottou navrch a posypané vlašskými ořechy, semínky z granátového jablka a řeřichou.

Červená řepa chutná skvěle nejen v hlavních jídlech, ale také v moučnících. Nechte se inspirovat některými sladkými recepty z červené řepy!
Objevte podobné tipy
Hráškové pohankové rizoto
Rizoto ze zeleného hrášku a špenátu v lahodné kombinaci s kozím tvarohem. Zdravé a chutné, inspirujte se!
Ingredience
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 jarní cibulky, jemně nasekané
- 3 stroužky česneku, drcené
- 380 g syrové pohanky
- 1 l horkého zeleninového vývaru
- 250 ml vody
- 420 g mraženého hrášku
- 4 šálky baby špenátových listů
- 1/2 šálku lístků máty
- 1 čajová lžička jemně nastrouhané citronové kůry
- 375 ml vody
- 15g h měkkého kozího tvarohu
- mořská sůl
- popraskaný černý pepř
Postup
- Na velké pánvi rozehřejte olej na středním ohni.
- Přidejte nasekanou jarní cibulku a česnek, vařte 3 až 4 minuty.
- Přisypejte pohanku a vařte za stálého míchání 2 až 3 minuty.
- Zvyšte teplotu na maximum, přilijte vývar a vodu a za občasného míchání vařte 20 minut nebo do vstřebání.
- Zatímco se pohanka vaří, vložte do mixéru hrášek, špenát, mátu, citronovou kůru a vodu a rozmixujte dohladka.
- Do pánve přidejte hrachovou směs z mixéru, 100 g kozího tvarohu, sůl a pepře a za stálého míchání vařte 2 až 3 minuty.
- Hotové rizoto pak stáhněte z plotny a podávejte se zbývajícím kozím tvarohem. Dle chuti osolte a opepřete.

A co dalšího si uvařit z hrachu ? Vyzkoušejte některé další recepty na pokrmy z hrášku a cizrny!
Pohankové rizoto s houbami
Snadný na přípravu a vydatný pokrm plný chutných hub s pórkem.
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 450 g hub, očištěných a nakrájených na plátky
- sůl
- 2 póry, nakrájené na půlkruhy
- 1 velký stroužek česneku, lisovaný
- 1 šálek pohanky
- 1/2 šálku červeného vína
- 3 šálky ohřátého zeleninového vývaru
- 1/2 šálku strouhaného parmezánu
- nasekaná petržel na ozdobu
Postup
- V hrnci na středním ohni rozehřejte 1 lžíci másla.
- Jakmile se rozpustí, přidejte houby a špetku soli a nechte vařit přibližně 10 minut, dokud houby nevypustím přebytečnou tekutinu a ta se neodpaří.
- Poté směs přendejte na vedlejší talíř.
- Do toho samého hrnce přidejte druhou lžíci másla.
- Jakmile se rozpustí, přidejte nakrájený pórek a za občasného míchání opékejte přibližně 10 minut.
- Do hrnce přidejte česnek a opékejte další 1 až 2, dokud nezačne česnek vonět.
- Poté přisypejte pohanku, přilijte víno, dokud se úplně nevstřebá.
- Následně zalijte asi 1/2 zeleninového vývaru a směs udržujte na mírném ohni.
- Obsah v hrnci by se měl začít vařit a pohanka by měla tekutinu pohlcovat. Po 5 minutách varu vyzkoušejte, jestli je pohanka na skus měkká.
- Je-li měkká, vypněte oheň, přidejte hotové houby, nastrouhaný parmezán a promíchejte, aby se vše spojilo.
- Podávejte posypané petrželkou.

Naše lesy jsou bohaté na různé druhy jedlých hub. A v tomto článku najdeme mnoho skvělých receptů na přípravu houbových polévek. Vyzkoušejte!
Proč zařadit pohanku do našeho jídelníčku?
Z pohanky se dá připravit mnoho různých pokrmů co se týče sladkých snídaňových kaší, přes pohankovou mouku, ze které můžete péct domácí moučníky či sladké pečivo, až po výrobu knedlíků k hlavním jídlům.
Obsahuje vlákninu, mnoho vitamínů a minerálů. Je lehce stravitelná a co je hlavní, že neobsahuje lepek.
A jaké přínosy pro zdraví našeho těla nám přináší konzumace pohanky?
- snižuje krevní tlak a posiluje zdraví srdce
- je bohatá na vlákninu, tedy zlepšuje trávení
- pohanka jako dobrá volba pro regulaci hmotnosti
- napomáhá při zvládání cukrovky.