Nejlepší recepty na rizoto z pohanky zdravě a chutně ve 4 variantách. Inspirujte se!

Rýžové rizoto je taková klasika, ale už jste vyzkoušeli uvařit rizoto z pohankových semínek?

Pohanka se vaří snadno a rychle vstřebává okolní tekutiny. Můžete si ji připravit na mnoho způsobů, jak s masem, tak i v bez masových variantách.

Recepty na pohankové rizoto si zamilujete a vaše tělo vám za tuto zdravou alternativu pokrmu poděkuje. Nechte se inspirovat některými z našich receptů.

Pohankové rizoto s kuřecím masem

Pokrm z kuřecím masem, pestem a pohankou, který připravíte během 30 minut a nakrmíte jím celou rodinu. Rychle a chutně.

Ingredience

  • 280 g kuřecích prsou bez kůže
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 pórek, nakrájený
  • 1/3 hrnku sušených rajčat, nakrájených
  • 1 hrnek pohankových semínek
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 1/3 hrnku bazalkového pesta
  • hrst čerstvé petrželky, nasekané
  • 1/3 hrnku nastrouhaného parmezánu
  • pepř

Postup

  • Kuřecí maso osušte a nakrájejte na kostky.
  • V hrnci zahřejte olej, přidejte pórek a kuřecí maso. Opékejte, dokud nezačne maso lehce zlátnout až hnědnout.
  • Přidejte nakrájená sušená rajčata, pohanku a promíchejte.
  • Přilijte vývar, přiveďte k varu a poté snižte plamen na minimum.
  • Přikryjte hrnec a vařte po dobu 25 minut, dokud se veškerá tekutina nevstřebá a pohanka nebude měkká.
  • Přisypte trochu strouhaného sýra, přidejte pesto, vše promíchejte a nakonec stáhněte z plotýnky.
  • Podávejte s nasekanou petrželkou a dochuťte černým pepřem.
Kuřecí rizoto s pohankou a pestem.
zdroj: healthymummy.com

Rizoto z pohanky a červenou řepou

Rubínově červené rizoto z červené řepy a jemným sýrem ricotta, který nenechá vaše chuťové pohárky bez chuti. Vyzkoušejte!

Ingredience

  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 3 – 4 vařené řepy, oloupané, nakrájené na kostičky
  • 1 menší cibule
  • 3 – 4 stroužky česneku, jeden lisovaný
  • 1 menší červená cibule, oloupaná, nakrájená na kostičky
  • 75 ml červeného nebo bílého vína
  • 1/4 lžičky kmínu
  • 1 snítka čerstvého tymiánu nebo 1/4 lžičky sušeného tymiánu
  • 200 g pohanky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 – 3 lžíce ricotty nebo kozího tvarohu
  • vlašské ořechy, řeřicha, semínka z granátového jablka na ozdobu

Postup

  • Troubu rozehřejte na 190°C a opražte v ní cibuli, dokud nezměkne, přibližně 20 minut.
  • Přidejte 3 stroužky česneku a pečte dalších 10 minut, dokud také nezměkne.
  • Poté cibuli i česnek vyjměte z trouby a rozmixujte v mixéru na hladké pyré. Odložte stranou.
  • Ohřejte vývar v kastrolu na středně vysokém ohni.
  • V dalším hrnci rozpalte olej a přidejte nakrájenou červenou cibuli, restujte 2 minuty, nebo dokud není průsvitná.
  • Přidejte pohanku a promíchejte.
  • Přilijte víno a nechte za stálého míchání zredukovat téměř na malé množství.
  • Přidejte červenou řepu, tymián a postupně přidávejte po naběračkách horký vývar. Často míchejte a nechte vždy pohanku nasát tekutinu.
  • Ke konci přimíchejte cibulové česnekové pyré.
  • Podávejte s ricottou navrch a posypané vlašskými ořechy, semínky z granátového jablka a řeřichou.
Červené rizoto z červené řepy a řeřichou.
zdroj: thedutchfoodie.com

Červená řepa chutná skvěle nejen v hlavních jídlech, ale také v moučnících. Nechte se inspirovat některými sladkými recepty z červené řepy!


Hráškové pohankové rizoto

Rizoto ze zeleného hrášku a špenátu v lahodné kombinaci s kozím tvarohem. Zdravé a chutné, inspirujte se!

Ingredience

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 jarní cibulky, jemně nasekané
  • 3 stroužky česneku, drcené
  • 380 g syrové pohanky
  • 1 l horkého zeleninového vývaru
  • 250 ml vody
  • 420 g mraženého hrášku
  • 4 šálky baby špenátových listů
  • 1/2 šálku lístků máty
  • 1 čajová lžička jemně nastrouhané citronové kůry
  • 375 ml vody
  • 15g h měkkého kozího tvarohu
  • mořská sůl
  • popraskaný černý pepř

Postup

  • Na velké pánvi rozehřejte olej na středním ohni.
  • Přidejte nasekanou jarní cibulku a česnek, vařte 3 až 4 minuty.
  • Přisypejte pohanku a vařte za stálého míchání 2 až 3 minuty.
  • Zvyšte teplotu na maximum, přilijte vývar a vodu a za občasného míchání vařte 20 minut nebo do vstřebání.
  • Zatímco se pohanka vaří, vložte do mixéru hrášek, špenát, mátu, citronovou kůru a vodu a rozmixujte dohladka.
  • Do pánve přidejte hrachovou směs z mixéru, 100 g kozího tvarohu, sůl a pepře a za stálého míchání vařte 2 až 3 minuty.
  • Hotové rizoto pak stáhněte z plotny a podávejte se zbývajícím kozím tvarohem. Dle chuti osolte a opepřete.
Hrachové špenátové rizoto s kozím tvarohem.
zdroj: donnahay.com.au

A co dalšího si uvařit z hrachu ? Vyzkoušejte některé další recepty na pokrmy z hrášku a cizrny!

Pohankové rizoto s houbami

Snadný na přípravu a vydatný pokrm plný chutných hub s pórkem.

Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 450 g hub, očištěných a nakrájených na plátky
  • sůl
  • 2 póry, nakrájené na půlkruhy
  • 1 velký stroužek česneku, lisovaný
  • 1 šálek pohanky
  • 1/2 šálku červeného vína
  • 3 šálky ohřátého zeleninového vývaru
  • 1/2 šálku strouhaného parmezánu
  • nasekaná petržel na ozdobu

Postup

  • V hrnci na středním ohni rozehřejte 1 lžíci másla.
  • Jakmile se rozpustí, přidejte houby a špetku soli a nechte vařit přibližně 10 minut, dokud houby nevypustím přebytečnou tekutinu a ta se neodpaří.
  • Poté směs přendejte na vedlejší talíř.
  • Do toho samého hrnce přidejte druhou lžíci másla.
  • Jakmile se rozpustí, přidejte nakrájený pórek a za občasného míchání opékejte přibližně 10 minut.
  • Do hrnce přidejte česnek a opékejte další 1 až 2, dokud nezačne česnek vonět.
  • Poté přisypejte pohanku, přilijte víno, dokud se úplně nevstřebá.
  • Následně zalijte asi 1/2 zeleninového vývaru a směs udržujte na mírném ohni.
  • Obsah v hrnci by se měl začít vařit a pohanka by měla tekutinu pohlcovat. Po 5 minutách varu vyzkoušejte, jestli je pohanka na skus měkká.
  • Je-li měkká, vypněte oheň, přidejte hotové houby, nastrouhaný parmezán a promíchejte, aby se vše spojilo.
  • Podávejte posypané petrželkou.
Rizoto z pohanky, hub a pórku posypané parmezánem a petrželkou.
zdroj: runningtothekitchen.com

Naše lesy jsou bohaté na různé druhy jedlých hub. A v tomto článku najdeme mnoho skvělých receptů na přípravu houbových polévek. Vyzkoušejte!

Proč zařadit pohanku do našeho jídelníčku?

Z pohanky se dá připravit mnoho různých pokrmů co se týče sladkých snídaňových kaší, přes pohankovou mouku, ze které můžete péct domácí moučníky či sladké pečivo, až po výrobu knedlíků k hlavním jídlům.

Obsahuje vlákninu, mnoho vitamínů a minerálů. Je lehce stravitelná a co je hlavní, že neobsahuje lepek.

A jaké přínosy pro zdraví našeho těla nám přináší konzumace pohanky?

  • snižuje krevní tlak a posiluje zdraví srdce
  • je bohatá na vlákninu, tedy zlepšuje trávení
  • pohanka jako dobrá volba pro regulaci hmotnosti
  • napomáhá při zvládání cukrovky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X