Svěží recepty na poke aneb ty nejlepší havajské plněné misky. Kterou variantu vyzkoušíte?

Recepty na poke bowl se staly trendem několika posledních let.

Pokud jste, ale do dnešní doby tuto dobrotu neochutnali, nezoufejte a nechte se námi inspirovat!

Zkuste své vlastní domácí provedení, protože doma chutná všechno líp!

Nechte si chutnat.

Poke bowl s tuňákem

Co budeme potřebovat

Na rybu

  • 350 g tuňáka (nakrájeného na kostičky)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • Lžíce oleje
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • Lžíce medu
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 50 g jarní cibulky (nakrájené)

Na marinádu

  • 75 g majonézy
  • 2 lžíce omáčky Sriracha

Na náplň do misky

  • Velká okurka (nakrájená na tenké plátky)
  • 150 g rýže
  • Avokádo (nakrájené na tenké plátky)
  • 3 ředkvičky
  • 50 g jarní cibulky (nakrájená)
  • Mango (nakrájené na kostičky)
  • Lžíce sezamových semínek

Postup

  • Rýži si uvaříme podle návodu
  • Když je rýže hotová dáme jí stranou a necháme jí vychladnout
  • Do velké mísy přidáme tuňáka a smícháme ho se sójovou omáčkou, octem, oběma oleji, medem, cibulkou a limetkovou šťávou
  • V lednici ho pak necháme marinovat alespoň 10 minut
  • Ve vedlejší misce si smícháme majonézu společně s omáčkou sriracha a dáme jí stranou
  • Na misku si připravíme všechny ingredience a plníme
  • Nejdříve přidáme rýži poté vrstvíme tuňáka, avokádo, okurku a mango
  • Takto naplněnou mísu posypeme cibulkou a sezamovými semínky
  • Marinádou, ve které jsme marinovali tuňáka, pokapeme ingredience v misce
  • A podáváme s pikantní majonézou

Tento recept na poke bowl lze udělat i více interaktivní, zejména pokud pořádáte večeři s přáteli. Ingredience, kterými se misky plní lze nechat volně naservírované a nechat každého ať si zvolí množství i ingredience, které chce v misce mít.

Rýžová miska se zeleninou a marinovaným tuňákem.
Zdroj: kitchensanctuary.com

Kokosová poke bowl s lososem

Co budeme potřebovat

Na rybu

  • 350 g lososa
  • 50 g sójové omáčky
  • 15 ml rýžového octa
  • 5 ml sezamového oleje
  • 10 g medu
  • Lžička mletého zázvoru
  • 3 jarní cibulky (nakrájené)

Na kokosovou rýži

  • 500 ml vody
  • 375 ml kokosového mléka
  • 10 g třtinového cukru
  • Špetka soli
  • 370 g jasmínové rýže
  • 45 g sypaného kokosu

Na náplň do misky

  • ½ salátové okurky (nakrájená na kostičky)
  • Mango (nakrájené na kostičky)
  • Avokádo (nakrájené na plátky)
  • 135 g makadamových ořechů (nasekaných)
  • Lžíce sezamových semínek
  • Edamame (vařený a lze ho nahradit hráškem nebo fazolkami)
  • Malý tuřín (nakrájený na plátky)

Na omáčku

  • 115 g majonézy
  • Stroužek česneku
  • Lžička citronové šťávy
  • Špetka soli
  • Lžíce sriracha omáčky

Postup

  • V hrnci si smícháme vodu a kokosové mléko
  • Přidáme cukr, sůl a směs přivedeme k varu
  • Když se kokosové mléko začne vařit přidáme rýži a snížíme teplotu
  • Hrnec přikryjeme a vaříme asi 15 minut
  • Poté kokosovou rýži odstraníme z plotny a necháme jí alespoň 10 minut odstát
  • Poté rýži promícháme a dáme stranou
  • Na marinádu si připravíme sójovou omáčku se sezamovým olejem, medem, zázvorem a polovinou nakrájené jarní cibulky, promícháme
  • Lososa omyjeme a usušíme
  • Poté ho nakrájíme na malé kostičky
  • Nakrájeného lososa přidáme do mísy s marinádou a promícháme, aby se kousky obalily
  • Lososa dáme minimálně na 15 minut do lednice odležet a marinovat
  • Mezitím si na omáčku smícháme všechny potřebné ingredience a dáme jí stranou
  • Pro sestavení misky začínáme s kokosovou rýží a přidáváme zbylé ingredience
  • Lžíci marinovaného lososa, tuřínu, okurky, manga, edamamu a avokáda
  • Lososa a avokádu posypeme sezamovými semínky
  • Zbytek poke bowl posypeme makadamovými ořechy a pokapeme jí připravenou omáčkou
Miska s lososem, krémovou kokosovou rýží a pálivou majonézou.
Zdroj: afarmgirlsdabbles.com

Veganská poke bowl s tofu

Co budeme potřebovat

Na tofu

  • 75 ml sójové omáčky
  • Lžíce rýžového octa
  • ½ lžíce chilli pasty nebo sušeného chilli
  • Lžička sezamového oleje
  • 2 stroužky česneku (prolisovaného)
  • 10 g zázvoru (oloupaného a nakrájeného)
  • ½ červené cibule
  • 400 g tofu (nakrájeného na kostičky)

Na náplň do misky

  • ½ okurky (nakrájená na plátky)
  • 4 ředkvičky (nakrájené na plátky)
  • Avokádo (nakrájené na kostičky)
  • Lžíce sezamových semínek
  • 2 jarní cibulky
  • Hrst koriandru
  • 250 g rýže nebo quinoi

Postup

  • Rýži nebo quinou si uvaříme podle návodu ve vodě
  • Tofu si mezitím rozřízneme na půl
  • Vysušíme ho papírovou utěrkou a nakrájíme ho na menší kostičky
  • Na marinádu si ve střední misce smícháme sójovou omáčku, chilli pastu, sezamový olej, česnek, zázvor a cibuli
  • Přidáme tofu a necháme 10 minut marinovat
  • Na sestavení misky začneme s rýží a poté přidáváme další ingredience podle naší chuti
Naplněná miska zeleninou, mangem a křupavým tofu.
Zdroj: carolinawidell.no

Poke bowl s kuřecím masem

Co budeme potřebovat

  • ½ hrušky (nastrouhané)
  • 60 ml sójové omáčky
  • 30 ml rýžového octa
  • 15 ml medu
  • 15 ml chilli pasty
  • 10 ml sezamového oleje
  • 600 g vykostěných kuřecích stehen
  • 30 ml rostlinného oleje
  • 350 g hnědé rýže
  • Avokádo (nakrájené na kostičky)
  • 200 g okurky (nakrájené na plátky)
  • 250 g edamame
  • 30 g nakládaného zázvoru
  • Lžíce wasabi pasty
  • 3 lžíce sezamových semínek

Postup

  • Hnědou rýži si uvaříme podle návodu
  • Když je rýže hotová dáme jí stranou a necháme vychladnout
  • Ve velké míse si smícháme hrušku, sójovou omáčku, ocet, med, chilli pastu a sezamový olej
  • Do marinády přidáme kuřecí stehna a promícháme
  • Když jsou stehna obalená v marinádě, tak je dáme na 15 minut odležet do lednice
  • Na pánvi si mezitím rozehřejeme olej na střední teplotu
  • Kuře vložíme na pánev a za častého míchání vaříme
  • Kuře musí zkaramelizovat a být propečené, vaříme přibližně 10 minut
  • Maso poté sundáme z plotny a necháme ho lehce vychladnout
  • Rýži si rozdělíme do čtyř misek a na ní začneme aranžovat zbylé ingredience
  • Jako poslední vrstvíme kuře na něj dáme nakládaný zázvor a wasabi pastu
  • Vše posypeme sezamovými semínky
  • Podáváme s extra sójovou omáčkou k namáčení
Miska s rýží plná zeleniny a marinovaného kuřecího masa.
Zdroj: vjcooks.com

Havajská poke bowl s mangem

Co budeme potřebovat

Na majonézu

  • 3 lžíce majonézy
  • Lžíce stiracha omáčky

Na marinádu

  • 3 lžíce sójové omáčky
  • Lžička rýžového octa
  • Lžička sezamového oleje
  • ½ lžičky sušeného zázvoru
  • ½ lžičky wasabi pasty
  • Lžička cukru krystal

Na náplň do misky

  • 350 g jasmínové rýže
  • 150 g listového pekingského salátu
  • 300 g lososa
  • Malá salátová okurka (nakrájená na plátky)
  • Mango (nakrájené na kostičky)
  • Avokádo (nakrájené na kostičky

Na ozdobu

  • Hrst koriandru
  • Jarní cibulka
  • Sezamová semínka

Postup

  • Jasmínovou rýži si uvaříme podle návodu
  • Když je rýže uvařená promícháme jí a dáme odstát stranou
  • Na pálivou majonézu si smícháme majonézu společně s sriracha v menší misce
  • Misku zakryjeme a vložíme do lednice
  • Ve vedlejší misce si mezitím na marinádu smícháme všechny potřebné ingredience a promícháme
  • Do směsi vložíme lososa a dobře vše promícháme
  • Misku znovu zakryjeme a vložíme do lednice, aby se maso marinovalo
  • Na sestavení misek začneme s rýží a poté přidáváme zbylé ingredience
  • Začínáme se salátem, poté přidáváme lososa, okurku, mango a avokádo
  • Poke bowl posypeme koriandrem, jarní cibulkou a semínky sezamu
  • Nakonec pokapeme pálivou majonézou a podáváme

Jestli nejste příznivci syrové ryby, tak vyzkoušejte jeden z těchto receptů na pečeného lososa a v tomto receptu na poke bowl ho vyměňte. Bude to výborné tak jako tak!

Miska s rýží, lososem a sladkým mangem.
Zdroj: vlourish.com

Květáková poke bowl s batáty

Co budeme potřebovat

  • ½ květáku (nakrájený na kousky)
  • Lžíce olivového oleje
  • Lžička kurkumy
  • Špetka soli
  • 100 g quinoi
  • 150 g pekingského zelí
  • 200 g batátů
  • 250 g uzeného lososa
  • Avokádo (nakrájeného na plátky)
  • Lžíce sezamových semínek
  • ½ červené cibule (nakrájená na plátky)

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
  • Plech si vyložíme pečícím papírem a rozložíme na něj kousky květáku
  • Pokapeme ho olivovým olejem a vložíme ho do trouby
  • V troubě ho pečeme 30 minut
  • Mezitím si dáme uvařit quinou a batáty
  • Quinou vaříme podle návodu, na obale
  • Batáty vložíme do vody a vaříme, dokud nejsou měkké
  • Květák, batáty i quinou necháme vychladnout
  • Když jsou ingredience vychladlé začneme misky sestavovat
  • Začneme s květákem, vařenou quinou, salátem a sladkými bramborami
  • Poke bowl dozdobíme zbývajícími ingrediencemi včetně uzeného lososa
Rýžová miska s opečeným květákem a batáty.
Zdroj: pumpkinandpeanutbutter.com

V poslední době se všude objevuje termín poke bowl, ale co to vlastně znamená? Tento pokrm se vyznačuje tím a je tak i pojmenovaný, že obsahuje na malé kostičky nakrájené sirové ryby. Miska je podávaná buď jako předkrm, ale může to být i hlavní chod. Tento tradiční pokrm se k nám dostal originálně z Havaje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X