Recepty na poke bowl se staly trendem několika posledních let.
Pokud jste, ale do dnešní doby tuto dobrotu neochutnali, nezoufejte a nechte se námi inspirovat!
Zkuste své vlastní domácí provedení, protože doma chutná všechno líp!
Nechte si chutnat.
Poke bowl s tuňákem
Co budeme potřebovat
Na rybu
- 350 g tuňáka (nakrájeného na kostičky)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rýžového octa
- Lžíce oleje
- 2 lžíce limetkové šťávy
- Lžíce medu
- 2 lžíce sezamového oleje
- 50 g jarní cibulky (nakrájené)
Na marinádu
- 75 g majonézy
- 2 lžíce omáčky Sriracha
Na náplň do misky
- Velká okurka (nakrájená na tenké plátky)
- 150 g rýže
- Avokádo (nakrájené na tenké plátky)
- 3 ředkvičky
- 50 g jarní cibulky (nakrájená)
- Mango (nakrájené na kostičky)
- Lžíce sezamových semínek
Postup
- Rýži si uvaříme podle návodu
- Když je rýže hotová dáme jí stranou a necháme jí vychladnout
- Do velké mísy přidáme tuňáka a smícháme ho se sójovou omáčkou, octem, oběma oleji, medem, cibulkou a limetkovou šťávou
- V lednici ho pak necháme marinovat alespoň 10 minut
- Ve vedlejší misce si smícháme majonézu společně s omáčkou sriracha a dáme jí stranou
- Na misku si připravíme všechny ingredience a plníme
- Nejdříve přidáme rýži poté vrstvíme tuňáka, avokádo, okurku a mango
- Takto naplněnou mísu posypeme cibulkou a sezamovými semínky
- Marinádou, ve které jsme marinovali tuňáka, pokapeme ingredience v misce
- A podáváme s pikantní majonézou
Tento recept na poke bowl lze udělat i více interaktivní, zejména pokud pořádáte večeři s přáteli. Ingredience, kterými se misky plní lze nechat volně naservírované a nechat každého ať si zvolí množství i ingredience, které chce v misce mít.

Kokosová poke bowl s lososem
Co budeme potřebovat
Na rybu
- 350 g lososa
- 50 g sójové omáčky
- 15 ml rýžového octa
- 5 ml sezamového oleje
- 10 g medu
- Lžička mletého zázvoru
- 3 jarní cibulky (nakrájené)
Na kokosovou rýži
- 500 ml vody
- 375 ml kokosového mléka
- 10 g třtinového cukru
- Špetka soli
- 370 g jasmínové rýže
- 45 g sypaného kokosu
Na náplň do misky
- ½ salátové okurky (nakrájená na kostičky)
- Mango (nakrájené na kostičky)
- Avokádo (nakrájené na plátky)
- 135 g makadamových ořechů (nasekaných)
- Lžíce sezamových semínek
- Edamame (vařený a lze ho nahradit hráškem nebo fazolkami)
- Malý tuřín (nakrájený na plátky)
Na omáčku
- 115 g majonézy
- Stroužek česneku
- Lžička citronové šťávy
- Špetka soli
- Lžíce sriracha omáčky
Postup
- V hrnci si smícháme vodu a kokosové mléko
- Přidáme cukr, sůl a směs přivedeme k varu
- Když se kokosové mléko začne vařit přidáme rýži a snížíme teplotu
- Hrnec přikryjeme a vaříme asi 15 minut
- Poté kokosovou rýži odstraníme z plotny a necháme jí alespoň 10 minut odstát
- Poté rýži promícháme a dáme stranou
- Na marinádu si připravíme sójovou omáčku se sezamovým olejem, medem, zázvorem a polovinou nakrájené jarní cibulky, promícháme
- Lososa omyjeme a usušíme
- Poté ho nakrájíme na malé kostičky
- Nakrájeného lososa přidáme do mísy s marinádou a promícháme, aby se kousky obalily
- Lososa dáme minimálně na 15 minut do lednice odležet a marinovat
- Mezitím si na omáčku smícháme všechny potřebné ingredience a dáme jí stranou
- Pro sestavení misky začínáme s kokosovou rýží a přidáváme zbylé ingredience
- Lžíci marinovaného lososa, tuřínu, okurky, manga, edamamu a avokáda
- Lososa a avokádu posypeme sezamovými semínky
- Zbytek poke bowl posypeme makadamovými ořechy a pokapeme jí připravenou omáčkou

Veganská poke bowl s tofu
Co budeme potřebovat
Na tofu
- 75 ml sójové omáčky
- Lžíce rýžového octa
- ½ lžíce chilli pasty nebo sušeného chilli
- Lžička sezamového oleje
- 2 stroužky česneku (prolisovaného)
- 10 g zázvoru (oloupaného a nakrájeného)
- ½ červené cibule
- 400 g tofu (nakrájeného na kostičky)
Na náplň do misky
- ½ okurky (nakrájená na plátky)
- 4 ředkvičky (nakrájené na plátky)
- Avokádo (nakrájené na kostičky)
- Lžíce sezamových semínek
- 2 jarní cibulky
- Hrst koriandru
- 250 g rýže nebo quinoi
Postup
- Rýži nebo quinou si uvaříme podle návodu ve vodě
- Tofu si mezitím rozřízneme na půl
- Vysušíme ho papírovou utěrkou a nakrájíme ho na menší kostičky
- Na marinádu si ve střední misce smícháme sójovou omáčku, chilli pastu, sezamový olej, česnek, zázvor a cibuli
- Přidáme tofu a necháme 10 minut marinovat
- Na sestavení misky začneme s rýží a poté přidáváme další ingredience podle naší chuti

Objevte podobné tipy
Poke bowl s kuřecím masem
Co budeme potřebovat
- ½ hrušky (nastrouhané)
- 60 ml sójové omáčky
- 30 ml rýžového octa
- 15 ml medu
- 15 ml chilli pasty
- 10 ml sezamového oleje
- 600 g vykostěných kuřecích stehen
- 30 ml rostlinného oleje
- 350 g hnědé rýže
- Avokádo (nakrájené na kostičky)
- 200 g okurky (nakrájené na plátky)
- 250 g edamame
- 30 g nakládaného zázvoru
- Lžíce wasabi pasty
- 3 lžíce sezamových semínek
Postup
- Hnědou rýži si uvaříme podle návodu
- Když je rýže hotová dáme jí stranou a necháme vychladnout
- Ve velké míse si smícháme hrušku, sójovou omáčku, ocet, med, chilli pastu a sezamový olej
- Do marinády přidáme kuřecí stehna a promícháme
- Když jsou stehna obalená v marinádě, tak je dáme na 15 minut odležet do lednice
- Na pánvi si mezitím rozehřejeme olej na střední teplotu
- Kuře vložíme na pánev a za častého míchání vaříme
- Kuře musí zkaramelizovat a být propečené, vaříme přibližně 10 minut
- Maso poté sundáme z plotny a necháme ho lehce vychladnout
- Rýži si rozdělíme do čtyř misek a na ní začneme aranžovat zbylé ingredience
- Jako poslední vrstvíme kuře na něj dáme nakládaný zázvor a wasabi pastu
- Vše posypeme sezamovými semínky
- Podáváme s extra sójovou omáčkou k namáčení

Havajská poke bowl s mangem
Co budeme potřebovat
Na majonézu
- 3 lžíce majonézy
- Lžíce stiracha omáčky
Na marinádu
- 3 lžíce sójové omáčky
- Lžička rýžového octa
- Lžička sezamového oleje
- ½ lžičky sušeného zázvoru
- ½ lžičky wasabi pasty
- Lžička cukru krystal
Na náplň do misky
- 350 g jasmínové rýže
- 150 g listového pekingského salátu
- 300 g lososa
- Malá salátová okurka (nakrájená na plátky)
- Mango (nakrájené na kostičky)
- Avokádo (nakrájené na kostičky
Na ozdobu
- Hrst koriandru
- Jarní cibulka
- Sezamová semínka
Postup
- Jasmínovou rýži si uvaříme podle návodu
- Když je rýže uvařená promícháme jí a dáme odstát stranou
- Na pálivou majonézu si smícháme majonézu společně s sriracha v menší misce
- Misku zakryjeme a vložíme do lednice
- Ve vedlejší misce si mezitím na marinádu smícháme všechny potřebné ingredience a promícháme
- Do směsi vložíme lososa a dobře vše promícháme
- Misku znovu zakryjeme a vložíme do lednice, aby se maso marinovalo
- Na sestavení misek začneme s rýží a poté přidáváme zbylé ingredience
- Začínáme se salátem, poté přidáváme lososa, okurku, mango a avokádo
- Poke bowl posypeme koriandrem, jarní cibulkou a semínky sezamu
- Nakonec pokapeme pálivou majonézou a podáváme
Jestli nejste příznivci syrové ryby, tak vyzkoušejte jeden z těchto receptů na pečeného lososa a v tomto receptu na poke bowl ho vyměňte. Bude to výborné tak jako tak!

Květáková poke bowl s batáty
Co budeme potřebovat
- ½ květáku (nakrájený na kousky)
- Lžíce olivového oleje
- Lžička kurkumy
- Špetka soli
- 100 g quinoi
- 150 g pekingského zelí
- 200 g batátů
- 250 g uzeného lososa
- Avokádo (nakrájeného na plátky)
- Lžíce sezamových semínek
- ½ červené cibule (nakrájená na plátky)
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Plech si vyložíme pečícím papírem a rozložíme na něj kousky květáku
- Pokapeme ho olivovým olejem a vložíme ho do trouby
- V troubě ho pečeme 30 minut
- Mezitím si dáme uvařit quinou a batáty
- Quinou vaříme podle návodu, na obale
- Batáty vložíme do vody a vaříme, dokud nejsou měkké
- Květák, batáty i quinou necháme vychladnout
- Když jsou ingredience vychladlé začneme misky sestavovat
- Začneme s květákem, vařenou quinou, salátem a sladkými bramborami
- Poke bowl dozdobíme zbývajícími ingrediencemi včetně uzeného lososa

V poslední době se všude objevuje termín poke bowl, ale co to vlastně znamená? Tento pokrm se vyznačuje tím a je tak i pojmenovaný, že obsahuje na malé kostičky nakrájené sirové ryby. Miska je podávaná buď jako předkrm, ale může to být i hlavní chod. Tento tradiční pokrm se k nám dostal originálně z Havaje.