Uvařte si společně s námi lahodnou polentu. Můžete jí snídat, obědvat i večeřet.

Zkuste si své pokrmy lehce osvěžit touto nekonečně všestrannou surovinou. Vychutnejte si polentu na tisíc způsobů a postupem času zjistíte jak rozmanité její využití je.

Na začátek se, ale inspirujte v našem článku.

Zjistěte jak si jí správně uvařit, aby měla ideální konzistenci, jak dlouho jí péct, abyste z ní mohli vyrobit například hranolky a další užitečné tipy a triky.

Co je polenta?

Polenta je pokrm z vařené kukuřičné mouky. K výrobě kukuřičné mouky se obvykle používá žlutá kukuřice, ale běžné jsou to také pohanka a bílá kukuřice, stejně jako kombinace všech tří.

Před pěstováním kukuřice se v 16. století používaly jiné mouky jako kaštanová mouka, jáhly, špalda a cizrna.

Při vaření polenty se zrno pomalu dusí ve čtyřnásobném až pětinásobném množství vody, dokud se voda nevstřebá.

Základní podoba uvařené kaše z kukuřičné mouky.
Zdroj: loveandlemons.com

Odrůdy polenty

Stejně jako ovesné vločky nebo rýže je polenta velmi univerzální a lze ji podávat na různé způsoby k jakémukoli jídlu. Podle přípravy pokrmu existují různé druhy polenty:

  • Hrubě mletá polenta
  • Jemně mletá polenta
  • Instantní polenta
  • Bílá polenta
  • Předvařená polenta
Různé odrůdy a typy polenty v řadě za sebou.
Zdroj: nonnabox.com

Nutriční hodnoty polenty (na 100 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinyVlákninaSůl
369 kcal79 g1,6 g1,8 g0,2 g7 g3,9 g7 mg

Jak chutná polenta?

Polenta chutná jako kukuřičná kaše. Vařená zrna by měla chutnat sladce a měla by být na skus měkká, ne hořká a tvrdá. Čím lepší kukuřičná mouka bude, tím lépe bude vaše polenta chutnat.

Jak uvařit polentu

Vaření polenty není složité. Přiveďte k varu osolenou vodu, pomalu vmíchejte polentu, a poté vařte asi 45 minut a každých 10 minut polentu promíchejte.

Tato dlouhá doba vaření a míchání umožní zrnům nabobtnat a uvařit se.

Jak se správně připravuje polenta?

z kukuřičné krupice – přidává se voda a vaří se asi hodinu

instantní – je předvařená a opět vysušená, proto její vaření netrvá tak dlouho, než změkne, nabobtná a zhoustne. Tento typ polenty se vaří 1 – 2 minuty. Ideální poměr pro instantní polentu, ze které má být v konečném stadiu kaše, je 100 g polenty na 1 litr vroucí vody.

Jak dlouho péct polentu?

Polentu pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 20–25 minut, nebo dokud není nahoře zlatavě hnědá.

Jak má vypadat správně uvařená polenta?

Optimální konzistence polenty na talíři se podobá krémovým míchaným vajíčkům, tedy hebká, jemně zhoustlá, hlavně bez hrudek, protože ty jsou u polenty nežádoucí. Neměla by v ní stát lžíce, ani se nedá krájet nožem, ale ani nestéká ze lžíce jako polévka. Má mít konzistenci podobnou husté krupičné kaši.

Jak si v pár krocích uvařit a upéct knedlíčky z polenty.
Zdroj: insidetherustickitchen.com

Kam polentu použít?

Polenta se používá různými způsoby v závislosti na jídle, ve kterém se podává.

Jako přílohu podávejte měkkou polentu, buď čistou, nebo s bylinkami či sýrem.  
Polentu použijte jako základ pro vegetariánské hlavní jídlo přelité omáčkou nebo vydatným zeleninovým ragú.  
Polentu podávejte místo těstovin nebo rýže jako přílohu k masovým omáčkám, dušenému masu nebo chilli.  
Vyzkoušejte uvařenou naměkko polentu jako teplé snídaňové cereálie s čerstvým nebo sušeným ovocem, ořechy, skořicí a mlékem.  
Použijte pečená nebo grilovaná kolečka polenty jako základ kanapek nebo předkrmů.  
K dušenému masu použijte předvařenou nebo domácí polentu.  
Polentou nahraďte sušenky nebo listové těsto na koláče
Nejrůznější možnosti kam kukuřičnou kaši použít.
Zdroj: Befunky.com

Čím nahradit polentu?

Pokud servírujete polentu ke snídani, vyzkoušejte místo toho ovesné vločky, krupici nebo rýžovou kaši.

Pokud polentu plánujete podávat s vydatnou masovou omáčku, můžete ji zaměnit za bramborovou kaši, těstoviny, rizoto nebo restovanou zeleninu, či pyré.

Recepty s polentou

Polenta se v Itálii podává na mnoho způsobů.

Polenta concia – kukuřičná mouka vařená s máslem a sýrem. Polenta concia se dá jíst jako první chod nebo jako příloha k dušenému masu, jako je hovězí.

Polenta žlutá a bílá – bývají součástí jídel, jako je treska vařená v mléce, s černou sépií a plátky křupavé smažené polenty se podávají s játry a cibulí.

Polenta může být podávána s různými omáčkami, jako je rajčatová omáčka nebo „bílá“ omáčka z klobásy a hub. Může se podávat se šnečí omáčkou nebo se vaří v mléce a podává se ochucená olejem, česnekem a chilli papričkami.

Polenta se dokonce používá k výrobě dezertů, jako je ovocný koláč; koláč ochucený semínky grappy a fenyklu, jablečno-ořechový pudink z polenty.

Frittelle di polenta – smažená kolečka polenty slazená cukrem, rozinkami a čokoládou.

Polenta e osei -je dort plněný meruňkovou zavařeninou a potažený žlutým marcipánem. Podává se s kandovanými nebo čokoládovými vajíčky.

Sladký dezert vyrobený z kukuřičné mouky a borůvek.
Zdroj: foodlustpeoplelove.com

Jak polentu skladovat?

Neuvařenou polentu skladujte v chladné a tmavé spíži po dobu až dvou let. Ujistěte se, že každé otevřené balení je dobře a neprodyšně uzavřené.

Předvařenou polentu, která není otevřená, není nutné chladit.

Uvařená polenta by měla být skladována v lednici v uzavřené nádobě po dobu 2 až 3 dnů.

Použité zdroje

What Is Polenta?, Miri Rotkovitz, The Spruce Eats, 21. 07. 2021, [citováno: 14. 04. 2022]
Polenta: All you Need to Know About the Comfort Food of Northern Italy , Francine Segan, La Cucina Italiana, 01. 02. 2022, [citováno: 14. 04. 2022]
X