Polenta

Kukuřičná polenta tradiční pokrm italské kuchyně

Je druhem slané kaše, která se připravuje z kukuřičné krupice. Patří mezi velmi rozšířené pokrmy na Balkáně, v Rumunsku a severní Itálii, kde se řadí mezi vyhlášené kulinářské lahůdky.

Jak se správně připravuje polenta ?

  1. z kukuřičné krupice – přidává se voda a vaří se asi hodinu
  2. instantní – předvařená, předem uvařena výrobcem a opět vysušena, proto jí to pak v kuchyni netrvá tak dlouho, než změkne, nabobtná a zhoustne. Tento typ polenty se vaří 1 – 2 minuty.

Jak má vypadat správně uvařená polenta ?

Optimální konzistence polenty na talíři se podobá krémovým míchaným vajíčkům, tedy hebká, jemně zhoustlá, hlavně bez hrudek, protože ty jsou u polenty nežádoucí. Takže v ní ani nestojí lžíce, ani se nedá krájet nožem, ale ani nestéká ze lžíce jako polévka. Má mít konzistenci opravdu příjemně husté krupičné kaši.

Ideální poměr pro instantní polentu, ze které má být v konečném stadiu kaše, je 100 g polenty na 1 litr vroucí vody.

Jaké živiny obsahuje polenta ?

  • vitamíny A, C, E
  • minerály draslík, železo, hořčík, zinek , fosfor

Jak použít polentu v kuchyni ?

Polenta se může podávat samotná nebo s masem, zeleninou, sýrem nebo houbami či jako příloha k různým jídlům, podobně jako bramborová kaše. Můžeme ji smažit v oleji, opákat na pánvi do zlatova, grilovat, ale i zapékat.

Polenta

zdroj : medicalnewstoday.com