Tradiční recepty na vietnamskou polévku Pho v 6 originálních variantách. Inspirujte se!

Rozmanité asijské polévky jsou díky svým výrazným chutím i aroma oblíbené po celém světě.

Když se řekne rýžové nudle, tenké plátky hovězího masa, koriandr, rybí omáčka a limetka, většině lidí se správně vybaví jedna tradiční vietnamská polévka.

Inspirujte se našimi recepty na polévku pho!

Výhodou je, že dnes nemusíte nikam cestovat, a přesto si ji můžete vychutnat.

Vyzkoušejte nejen vietnamskou, ale i čínskou či thajskou variantu!

Vietnamská polévka pho

Nepodceňujte první krok přípravy polévky související s cibulí a zázvorem. Pro správnou chuť polévky je velmi důležitý!

Ingredience:                                                                             

  • 1 bílá cibule
  • kousek čerstvého zázvoru, cca 8 cm
  • 5 anýzů
  • 4 celé hřebíčky
  • 3 tyčinky skořice
  • 2 kardamonové lusky
  • 1 PL celých semen koriandru
  • 8 šálků hovězího vývaru
  • 1 PL hnědého cukru
  • 2 čajové lžičky rybí omáčky
  • 220 g libového hovězího masa, například svíčkové
  • 200 g tenkých rýžových nudlí
  • sůl
  • olej
  • čerstvé bylinky (koriandr, máta, thajská bazalka), fazolové klíčky, limetka, chilli papričky na ozdobení

Postup:

  1. Cibuli a zázvor oloupejte a rozpulte.
  2. Zapněte troubu na cca 180°C, cibuli a zázvor položte na plech řezem nahoru a potřete je trochou oleje.
  3. Pečte asi 7-10 minut, dokud vršky cibule a zázvoru mírně nezhnědnou. Vyjměte je a dejte stranou.
  4. Zahřívejte anýz, hřebíček, skořici, kardamom a koriandr ve velkém hrnci po dobu asi 3 minut, dokud se nerozvoní.
  5. Přidejte cibuli, zázvor, vývar a promíchejte.
  6. Pokračujte ve vaření, dokud vývar nedosáhne bodu varu.
  7. Poté snižte teplotu na středně nízkou, přikryjte pokličkou a vařte alespoň 30 minut.
  8. Cibuli, zázvor a koření sceďte a vyhoďte.
  9. Do horkého vývaru vmíchejte rybí omáčku a cukr.
  10. Vývar ochutnejte a podle potřeby dosolte.
  11. Mezitím, co se vývar vaří, uvařte nudle podle návodu na obalu.
  12. Sceďte je v cedníku a poté je krátce propláchněte studenou vodou, aby se dále nevařily.
  13. Libové hovězí maso nakrájejte na velmi tenké plátky proti vláknu. Je velmi důležité, aby maso bylo nakrájeno natenko, aby se ve vývaru rychle uvařilo a mělo jemnou strukturu.
  14. Do každé misky dejte nudle a plátky masa. Poté je přelijte vroucím vývarem a dbejte na to, aby bylo maso zcela ponořené, aby se uvařilo.
  15. Každou misku ozdobte bylinkami a na závěr přidejte vymačkanou limetkovou šťávu.
Vietnamská nudlová polévka a hovězím masem.
zdroj: gimmesomeoven.com

Recepty na polévku pho nejsou jedinou možností, jak dostat asijskou kuchyni i na váš stůl. Uvařte si také tradiční čínu. V masové i vegetariánské podobě!

Čínská polévka pho s hovězím masem  

Směs rozmanitého koření a bylinek dodá polévce nejen intenzivní chuť, ale také vůni. Při zdobení se fantazii meze nekladou.

Ingredience:

  • 1000 g příčně rozřezané hovězí kližky
  • 1500 g hovězích kostí
  • 2 kardamomové lusky
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 čajová lžička fenyklového semínka
  • 1 PL soli
  • 350 g sušených plochých rýžových nudlí
  • 300 g svíčkové

Možnosti zdobení

  • 1 svazek čerstvé máty
  • 1 hrst česnekové pažitky
  • 4 jarní cibulky
  • prolisovaný česnek
  • 2 PL mletého zázvoru
  • sójová omáčka
  • směs balzamikového a jablečného octa v poměru 2:1
  • sušené chilli vločky
  • mletý opražený sečuánský pepř
  • nakládané chilli papričky

Postup:

  1. Vývar uvařte nejsnáze v tlakovém hrnci. Vložte do něj hovězí kližku, kosti, kardamom, badyán a fenykl a přidejte sedm až osm šálků vody.
  2. Uzavřete pokličku a přiveďte hrnec k vysokému tlaku. Podle potřeby upravte teplotu, abyste udrželi tlak. Nechte vařit pod vysokým tlakem po dobu 20 minut a poté vypněte ohřev.
  3. Na chladném hořáku nechte 15 minut přirozeně snižovat tlak a poté pokličku uvolněte.
  4. Při vaření v běžném hrnci přiveďte kližku, kosti a 12 šálků vody k varu. Před přidáním koření slijte případnou pěnu na povrchu. Upravte teplotu a vařte 3 až 4 hodiny.
  5. Bez ohledu na způsob vaření po dokončení vývaru vyjměte maso z hrnce a nechte vychladnout.
  6. Vývar přeceďte přes jemné sítko.
  7. Odstraňte tolik tuku, kolik chcete, a přidejte sůl. Měli byste mít asi 8 šálků vývaru.
  8. V hrnci s vroucí vodou uvařte nudle podle návodu.
  9. Nudle sceďte a rozdělte do misek.
  10. Navrch naaranžujte tenké plátky vařeného hovězího masa a syrové svíčkové.
  11. Vývar přiveďte k varu a do každé misky nalijte horký vývar.
  12. Polévka pho se podává ozdobená bylinkami, kořením a dalšími ingrediencemi.
Čínská varianta polévky s rýžovými nudlami a hovězím masem.
zdroj: vietworldkitchen.com

Další oblíbenou variantou asijských polévek jsou ty s čínskými houbami. Inspirujte se našimi recepty na pekingské polévky!

Kuřecí polévka pho ga

Kromě kuřecích stehen můžete použít také celé kuře. Naopak se nehodí kuřecí prsa, která neobsahují kosti a kůži, které dodají vývaru na síle.

Ingredience:

  • 1 PL oleje
  • 2 cibule
  • kousek čerstvého zázvoru, cca 5 cm
  • 2000 ml vody
  • 1500 g kuřecích stehen s kostí a kůží
  • 1 svazek koriandru
  • 5 lusků badyánu
  • 1 tyčinka skořice
  • 4 celé hřebíčky
  • 2 čajové lžičky fenyklových semínek
  • 2 čajové lžičky semínek koriandru
  • 8 čajových lžiček rybí omáčky
  • 6 čajových lžiček bílého cukru
  • 3/4 čajové lžičky soli
  • 360 g sušených rýžových nudlí
  • 2 jarní cibulky
  • 3 šálky fazolových klíčků, thajská bazalka, koriandr, chilli papričky, limetka na ozdobení

Postup:

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte na prudkém ohni olej.
  2. Vložte oloupaný a rozpůleny zázvor a cibuli  a nechte je 2-3 minut smažit, dokud nezměknou. Otočte je a ponechte další 2 minuty.
  3. Přidejte vodu, kuřecí maso a veškeré koření s výjimkou soli.
  4. Přiveďte směs k varu, pak snižte teplotu a přiklopte napůl pokličkou.
  5. Vařte na mírném ohni přibližně hodinu a půl.
  6. Jednou nebo dvakrát během vaření seberte pěnu, která vystoupí na povrch.
  7. Vyjměte kuřecí maso a vývar sceďte do čistého hrnce.
  8. Přidejte sůl a přiveďte vývar k mírnému varu. Vývar by měl být mírně slaný, pokud ne, přidejte sůl.
  9. Kuřecí maso rozdrobte, kosti a kůži vyhoďte.
  10. Těsně před podáváním připravte rýžové nudle podle návodu na obalu.
  11. Hotové nudle dejte do misek. Navrch dejte kuřecí maso a zalijte horkým vývarem.
  12. Na závěr posypejte jarní cibulkou a ozdobte fazolovými klíčky, kořením a přidejte vymačkanou limetku.
Kuřecí polévka s rýžovými nudlemi.
zdroj: recipetineats.com

Vietnamská polévka s rýžovými nudlemi

Kuřecí varianty polévky mají v porovnání s hovězími o trochu méně intenzivní chuť.

Ingredience:

  • čerstvý zázvor, cca 2 cm
  • 2 jarní cibulky
  • 1 svazek koriandru
  • 1 a 1/2 čajové lžičky semen koriandru
  • 1 celý hřebíček
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 2 šálky vody
  • 220 g kuřecích prsou
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 150 g sušených plochých rýžových nudlí
  • 2 čajové lžičky rybí omáčky
  • 1/2 čajové lžičky cukru
  • pepř
  • fazolové klíčky, snítky máty, thajská bazalka, lístky koriandru, limetka, chilli papričky na ozdobu

Postup:

  1. Zázvor oloupejte a nakrájejte na 4 nebo 5 plátků. Plochou stranou nože nebo paličkou na maso je naklepejte a dejte stranou. Zelené části cibule nakrájejte na tenké plátky, bílé na kolečka a přidejte k zázvoru.
  2. Listy koriandru nasekejte nahrubo, abyste získali dvě polévkové lžíce a dejte je stranou na ozdobu.
  3. V hrnci opékejte semínka koriandru a hřebíček na středním ohni, dokud se nerozvoní, 1 až 2 minuty.
  4. Přidejte zázvor a části zelené cibule. Míchejte asi 30 sekund
  5. Přidejte kuřecí vývar, vodu, větvičky koriandru, kuřecí maso a sůl.
  6. Na prudkém ohni přiveďte k varu a poté teplotu snižte na mírný var.
  7. Po 5 až 10 minutách vaření by mělo být kuřecí maso uvařené.
  8. Vyjměte ho a vývar bez kuřete vařte dalších 15 až 20 minut.
  9. Kuřecí maso nechte vychladnout a poté ho nakrájejte nebo rozdrobte na kousky.
  10. Rýžové nudle namočte do horké vody, dokud nejsou poddajné a neprůhledné. Slijte je, propláchněte a dejte stranou.
  11. Po uvaření vývaru jej přelijte přes jemné sítko, pevné části vyhoďte.
  12. V případě potřeby dochuťte rybí omáčkou a cukrem, abyste vytvořili výrazný pikantně sladký nádech.
  13. Vývar přiveďte k varu na prudkém ohni. Nudle vložte do síťky a ponořte je na několik sekund do horkého vývaru, aby se zahřály.
  14. Nudle vyjměte z hrnce a rozdělte je do misek.
  15. Snižte teplotu, aby vývar zůstal horký, zatímco na nudle naaranžujete kuřecí maso a ozdobíte je nasekanou zelenou cibulkou, koriandrem a posypete pepřem.
  16. Vývar naberte do misek a podle chuti jej dozdobte případnými doplňky.
Kuřecí nudlová polévka podle vietnamské receptury.
zdroj: simplyrecipes.com

Nejen Vietnam, Čína či Thajsko mají své tradiční polévky. Kromě receptů na polévky pho můžete vyzkoušet i tak zvaný japonský ramen. Existuje v mnoha rozmanitých a velmi chutných variantách.

Tradiční asijská polévka pho bo

Díky rozmanitému koření a pikantní chuti, které můžete docílit přidáním typických omáček, může tato polévka údajně pomoci i při nachlazení.

Ingredience:

  • 2 žluté cibule
  • čerstvý zázvor, cca 8 cm
  • 5 hvězdiček anýzu
  • 6 celých hřebíčků
  • 1 skořicová tyčinka
  • 2 PL hnědého cukru
  • 8 šálků hovězího vývaru
  • 2 PL rybí omáčky
  • 1 PL oleje
  • 300 g suchých rýžových nudlí
  • 300 g hovězí svíčkové

Na zdobení

  • 1/2 bílé cibule
  • 2 šálky fazolových klíčků
  • 1 svazek thajské bazalky
  • 1 svazek vietnamského koriandru
  • chilli papričky
  • 1 limetka

Postup:

  1. Cibuli a zázvor oloupejte a rozpulte.
  2. Předehřejte troubu na přibližně 180°C, cibuli a zázvor položte na plech řezem nahoru a potřete je malým množstvím oleje.
  3. Pečte asi 8-10 minut, aby jejich povrch mírně nezhnědnul.
  4. Anýz, hřebíček a zahřejte v hrnci, dokud se nerozvoní.
  5. Přidejte cibuli, zázvor, hovězí vývar a promíchejte.
  6. Přiveďte směs k varu, přikryjte pokličkou a vařte alespoň 30 minut.
  7. Následně vývar přeceďte a cibuli, zázvor a koření vyhoďte.
  8. Do horkého vývaru vmíchejte rybí omáčku a cukr.
  9. V případě potřeby vývar dosolte.
  10. Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu.
  11. Poté je sceďte a krátce propláchněte studenou vodou.
  12. Hovězí svíčkovou nakrájejte na velmi tenké plátky proti vláknu.
  13. Do každé misky dejte nudle a plátky masa.
  14. Přelijte vroucím vývarem, ozdobte bylinkami a na závěr přidejte vymačkanou limetkovou šťávu.
Tradiční asijská polévka a rýžovými nudlemi.
zdroj: meatlovessalt.com

Máte slabost pro tradiční hovězí vývar? Inspirujte se našimi recepty na vývar z hovězího masa.

Thajská polévka pho

Tato varianta obsahuje několik ingrediencí, které se v tradiční vero nepoužívají, například žampiony, rajčata či krevety.  

Ingredience:

  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 1 cibule
  • 1 šálek žampionů
  • 2 velká rajčata
  • 1/2 šálku cherry rajčátek
  • 6 PL citronové šťávy
  • 1 PL chilli pasty
  • 3 PL rybí omáčky
  • 10 krevet
  • 150 g rýžových nudlí
  • 1 chilli paprička
  • nasekaný koriandr
  • thajská bazalka
  • fazolové klíčky
  • paprička jalapeňo
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Cibuli, žampiony, rajčata a cherry rajčata nakrájejte na plátky.
  2. V hrnci přiveďte k varu kuřecí vývar.
  3. Nakrájenou cibuli a žampiony přidejte do vývaru. Občas je promíchejte a vařte, dokud nezměknou.
  4. Přidejte citronovou šťávu, chilli pastu a rybí omáčku.
  5. Důkladně promíchejte a podle chuti přidejte další koření.
  6. Poté přidejte nakrájená rajčata a vařte, dokud nezměknou.
  7. V mezidobě v malém hrnci dejte vařit vodu. Jakmile voda začne vřít, ponořte do ní nudle asi na 10-15 sekund, dokud nezměknou, a poté je vyjměte.
  8. Pokud budete nudle podávat ihned, pak je vložte do mísy. Pokud ne, propláchněte nudle studenou vodou, aby se nerozvařily.
  9. Do vroucí polévky přidejte cherry rajčata a krevety.
  10. Vařte, dokud krevety nezmění barvu na oranžovou a přestanou být průsvitné.
  11. Hotovou polévku přelijte naběračkou přes nudle.
  12. Polévku pho ozdobte bazalkou, koriandrem, fazolovými klíčky a papričkou jalapeňo.
Thajská nudlová polévka s krevetami.
zdroj: cookingwithwallflower.com

Několik zajímavostí o polévce pho

Tato tradiční vietnamská polévka s rýžovými nudlemi je i v našich končinách již několik let velmi oblíbená. Mnoho z nás si ale není jisto, jak se vlastně ono „pho“ správně vyslovuje. Originálu nejpodobnější varianta je „fu“. Mimochodem slovo „pho“ je ve skutečnosti názvem plochých dlouhých rýžových nudlí, které jsou součástí polévky. Postupem času se ale tento název ustálil i pro polévku jako takovou.

Kořeny tohoto pokrmu sahají na začátek dvacátého století do vietnamské provincie Nam Định. Původně tuto polévku Vietnamci konzumovali překvapivě k snídani, aby jim dodala energii na celý den. Dnes se ale konzumuje kdykoli. Klasická varianta je založena na hovězím vývaru. V průběhu let se polévka rozšířila nejen po celém Vietnamu, ale i do jiných zemí a tradiční receptura začala být různě obměňována. Důkazem jsou i naše rozmanité recepty na polévku pho, například s kuřecím masem či krevetami.

Polévka pho se tradičně podává v polévkových miskách s hůlkami a polévkovou lžící. A jak se má správně jíst? Nejprve hůlkami vmíchejte do vývaru rozmanité přílohy, především koření a bylinky, které mu dodají další chuť. Pak střídavě hůlkami jezte nudle, maso a zeleninu, zatímco lžící jezte vývar.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X