Nejchutnější knedlíčky do polévek

Knedlíčky v polévce jsou asi nejoblíbenější zavářkou do masových i zeleninových vývarů. Připravit se dají z nejrůznějších surovin a obohatí i velmi jednoduchý vývar, ve kterém pak stačí jen zelenina a už nepostrádáme těstovinovou zavářku. Mezi nejčastější patří knedlíčky zhotovené z jater, ale dobré jsou i knedlíčky z masa, uzeniny, droždí, zeleniny, hub a dalších surovin.

Ať už zvolíme jakoukoliv základní surovinu, tak vždy platí, že ji musíme rozmělnit mletím, mixováním, posekáním nebo ji alespoň velmi jemně nakrájet. Pro spojení použijeme vejce a na zahuštění pak mouku nebo strouhanku, někdy i jinou surovinu. Knedlíčky kořeníme podle chuti, nejpoužívanějším kořením je vedle soli jistě pepř, zázvor, špetka chilli nebo kari koření, majoránka nebo oregano. Vhodné je i použití zelených natí pažitky, petrželky, cibule nebo pórku. Hmota na knedlíčky musí být přiměřeně hustá, aby se knedlíčky nerozvářely. Knedlíčky tvarujeme ručně a aby se hmota nelepila, tak si ruce namáčíme ve studené vodě. Můžeme tvarovat i malou lžičkou .

Velmi oblíbené jsou knedlíčky z jater. Z hlediska výživových hodnot a složení jsou játra sice bohatá na cholesterol, ale zároveň i na lecitin, který napomáhá snižování hladiny cholesterolu v krvi. Nalezneme zde i vysoké zastoupení vitamínů A, D a B. Játra jsou velice kvalitním zdrojem železa.

1. Játrové knedlíčky

INGREDIENCE :

  • 100g vepřová játra
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 1 malá lžička másla
  • 1/2 ks cibule
  • stroužeky česneku
  • majoránka
  • sůl
  • mletý pepř

POSTUP :

  1. Na pánvi rozpustíme máslo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Játra rozmixujeme, osolíme a opepříme.
  3. Přidáme nastrouhaný  česnek,  lžíci strouhanky a hladké mouky, majoránku a  rozšlehané vajíčko.
  4. Na závěr přidáme orestovanou cibulku a promíchejte.
  5. Do osolené vařící vody vložíme vytvarované knedlíčky.
  6. Povaříme 3-5 minut
  7. Jakmile vyplavou nahoru, vyndáme je stranou do misky.
  8. Vkládáme do hotového vývaru a podáváme.

Krupicové knedlíčkyzdroj : matkavari.cz

2. Krupicové knedlíčky

INGREDIENCE :

  • 3 – 4 lžíce dětské krupice
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • muškátový oříšek
  • možno přidat i nasekanou pažitku

POSTUP :

  1. Vajíčka rozšleháme vidličkou, osolíme necelou půl lžičkou soli, strouhneme muškátový oříšek (asi třikrát).
  2. Zahustíme krupicí tak, aby vzniklo hustší těstíčko.
  3. Necháme 10 minut odstát, pokud je těstíčko moc husté, zředíme pár kapkami vody, pokud je řídké, přidáme krupici.
  4. Zaváříme pomocí lžičky do vroucí vody, nabíráme tak půl lžičky těstíčka, knedlíčky nabudou.
  5. Povaříme 3-5 minut
  6. Jakmile vyplavou nahoru, vyndáme je stranou do misky.
  7. Vkládáme do hotového vývaru a podáváme.

Krupicové knedlíčky

 3. Drožďové knedlíčky

INGREDIENCE :

pro 20 knedlíčků velikosti cca 3–4 cm

  • 2 balení čerstvého droždí
  • 1 malá cibule
  • 1 celé vejce
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1-2 lžíce másla
  • zelené bylinky (nasekaná pažitka nebo  petrželka, libeček, majoránka)
  • sůl, pepř

POSTUP :

  1. Na másle osmažíme na mírném ohni dosklovita nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme rozdrobené droždí a necháme ho rozpustit. Až z droždí vznikne tekutá kašička.
  3. Vsypeme mouku a ještě krátce smažíme.
  4. Směs dáme do misky vychladnout.
  5. Do vychladlé drožďové směsi rozklepneme vejce
  6. Přiměřeně osolíme  a opepříme, přidáme bylinky
  7. Zahustíme strouhankou tak, aby byla hmota vláčná.
  8. Z hmoty  tvarujme kulaté knedlíčky. Pokud se těsto lepí, pomůžeme si strouhankou, ve které si obalíme prsty spolu s hmotou na knedlíčky.
  9. Do osolené vařící vody vložíme vytvarované knedlíčky
  10. Povaříme 3-5 minut
  11. Jakmile vyplavou nahoru, vyndáme je stranou do misky.
  12. Vkládáme do hotového vývaru a podáváme.

Drožďové knedlíčky v polévcezdoj : pažitka.cz

4. Morkové knedlíčky

INGREDIENCE :

  • 65 g morku
  • 30 g másla
  • 2 vejce
  • 1–2 žloutky
  • 1–2 bílky
  • 120 g čerstvé strouhanky
  • 50 g mouky
  •  sůl
  • muškátový oříšek
  • petržel  a pažitka

POSTUP :

  • Připravíme si strouhanku, čerstvá je vždy lepší než sušená, neabsorbuje tolik tekutiny a těsto je díky tomu mnohem lehčí a nadýchanější, čerstvý bílý chléb zbavíme kůrky a v mixéru nebo kútru najemno nastrouháme.
  • Pokud nemáme příliš výkonný mixér, můžeme ještě předtím nechat chleba chvíli v mrazáku – mixování pak půjde mnohem lehčeji.
  • Morek s máslem vyšleháme do pěny, přidáme vejce a žlouteky, strouhanku a mouku a promícháme.
  • Nakonec zlehka vmícháme ušlehané bílky
  • Dochutíme solí, muškátovým oříškem a bylinkami
  • Vaříme v osolené vodě podle velikosti šest až deset minut
  • Uvařené vyndáme stranou do misky.
  • Vkládáme do hotového vývaru a podáváme.

Morkové knedlíčky

zdroj : www.saveur.com

Možnosti využití surovin z kterých lze knedlíčky vyrobit je poměrně široké, můžete zkusit použít vařené polévkové maso,  uzeniny, nebo uzené maso, vymačkanou směs z vinné klobásy,  houby, sýry, zeleninu.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *