Nejlepší recepty na domácí polévkové knedlíčky na jednom místě

Už od mala milujete polévky a nespokojíte se s pouhým vývarem s nudlemi?

Pokud ano, pak jste zde správně!

Přinášíme vám totiž recepty na knedlíčky do polévky.

Dáte si klasické játrové nebo raději drožďové?

To už necháme na vás!

Játrové knedlíčky

Jsou oblíbenou variantou a jsou výtečné převážně v kombinaci s vývary.

Ingredience

  • 500 g rozmixovaných jater (ideálně telecích, ale lze použít i drůbeží, vepřové, hovězí)
  • 1 velké vejce
  • 1/2 drceného stroužku česneku
  • 1 čajová lžička soli (nebo dle chuti)
  • 1/4 čajové lžičky pepře (nebo dle chuti)
  • 1 a 1/2 šálku strouhanky (více či méně)
  • mléko (volitelně)

Postup

  1. Ve velké misce smícháme mletá játra, vejce, česnek, strouhanku, sůl a pepř dle chuti.
  2. Pokud je směs příliš hustá, přidáme mléko.
  3. Tvarujeme kuličky velikosti ořechu.
  4. Přivedeme vývar k varu a vložíme knedlíčky.
  5. Snížíme teplotu a částečně přikryté vaříme cca 15 minut.
  6. Doba vaření záleží na velikosti knedlíčků, vyzkoušíme překrojením.
Játrové polévkové knedlíčky na talíři a hrneček
Zdroj: thespruceeats.com

Krupicové knedlíčky

Nemáte doma játra nebo na ně jen nemáte chuť? Nevadí, na dobré knedlíčky postačí hrst krupice!

INGREDIENCE 

  • 3 – 4 lžíce dětské krupice
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • muškátový oříšek
  • možno přidat i nasekanou pažitku

POSTUP 

  1. Vajíčka rozšleháme vidličkou, osolíme necelou půl lžičkou soli, strouhneme muškátový oříšek (asi třikrát).
  2. Zahustíme krupicí tak, aby vzniklo hustší těstíčko.
  3. Necháme 10 minut odstát, pokud je těstíčko moc husté, zředíme pár kapkami vody, pokud je řídké, přidáme krupici.
  4. Zaváříme pomocí lžičky do vroucí vody, nabíráme tak půl lžičky těstíčka, knedlíčky nabudou.
  5. Povaříme 3-5 minut.
  6. Jakmile vyplavou nahoru, vyndáme je stranou do misky.
  7. Vkládáme do hotového vývaru a podáváme.
Krupicové polévkové knedlíčky ve vývaru v hlubokém talíři
Zdroj: www.dobruchut.aktuality.sk

Potřebujete poradit s výběrem sporáku do kuchyně? Podívejte se, co jsme si napsali o plynových sporácích. Byly by pro vás tou nejvhodnější variantou?


Masové knedlíčky

Knedlíčky nemusí být jen z jater nebo morku. Vyzkoušejte naše fantastické knedlíčky z mletého masa.

Ingredience

  • 80 g mletého masa
  • 30 g housky
  • 1 vejce
  • 10 g másla
  • 20 g cibule
  • sůl a pepř dle chuti
  • trochu petrželky

Postup

  1. K masu přidáme vejce a housku nakrájenou na kostičky.
  2. Cibuli nasekáme na drobné kousky, které zpěníme na másle.
  3. K masové směsi přimícháme cibuli, posekanou petrželku, sůl a pepř.
  4. Vše utřeme a necháme stát 45 minut.
  5. Potom prkénko posypeme strouhankou a formujeme malé masové knedlíčky, které zavaříme do polévky.
Polévkové masové knedlíčky s vývarem.
www.dobruchut.aktuality.sk

Drožďové knedlíčky

Drožďové nebo také kvasnicové knedlíčky jsou nejen levné, ale také chutné! Uvidíte, že vás příjemně překvapí.

INGREDIENCE 

pro 20 knedlíčků velikosti cca 3–4 cm

  • 2 balení čerstvého droždí
  • 1 malá cibule
  • 1 celé vejce
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1-2 lžíce másla
  • zelené bylinky (nasekaná pažitka nebo  petrželka, libeček, majoránka)
  • sůl, pepř

POSTUP 

  1. Na másle smažíme na mírném ohni nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí.
  2. Přidáme rozdrobené droždí a necháme ho rozpustit. Až z droždí vznikne tekutá kašička.
  3. Vsypeme mouku a ještě krátce smažíme.
  4. Směs dáme do misky vychladnout.
  5. Do vychladlé drožďové směsi rozklepneme vejce
  6. Přiměřeně osolíme a opepříme, přidáme bylinky
  7. Zahustíme strouhankou tak, aby byla hmota vláčná.
  8. Z hmoty tvarujme kulaté knedlíčky. Pokud se těsto lepí, pomůžeme si strouhankou, ve které si obalíme prsty spolu s hmotou na knedlíčky.
  9. Do osolené vařící vody vložíme vytvarované knedlíčky.
  10. Povaříme 3-5 minut.
  11. Jakmile vyplavou nahoru, vyndáme je stranou do misky.
  12. Vkládáme do hotového vývaru a podáváme.
Kvasnicové polévkové knedlíčky ve vývaru ve dvou talířích
Zdroj: www.tablespoon.com

Morkové knedlíčky

Pokud máte doma morek, vyzkoušejte knedlíčky, které vaší polévku opravdu ozvláštní.

INGREDIENCE 

  • 60 g morku
  • 25 g másla
  • jeden žloutek a bílek
  • 2 vejce
  • 40 g mouky
  • 100 g strouhanky
  •  špetku soli
  • petržel, pažitka a špetka muškátového oříšku

POSTUP 

  • Spojte morek a máslo a šlehejte, dokud nevznikne pěna.
  • Přidejte žloutek s vejci, mouku a strouhanku.
  • Vše promíchejte, nakonec lehce vmíchejte našlehané bílky.
  • Přidejte podle chuti sůl, oříšek a bylinky.
  • Vařte v osolené vodě 6 – 10 minut.
  • Podávejte nejlépe k vývaru.
Morkové polévkové knedlíčky ve vývaru v hrnci
Zdroj: www.dobruchut.aktuality.sk

Knedlíčky mohou v některých případech nahradit zavářku a polévku „zahustí“.

Pokud chcete polévky zahustit jiným způsobem, přečtěte si naše recepty na polévkové zavářky.

A jaké knedlíčky jsou ty vaše nejoblíbenější? Napište nám do komentářů.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X