6 rychlých receptů na letní polévky, které vám přijdou vhod. Zdravé a chutné!

V horkém létě máme někdy tendenci polévku z hlavního jídla vynechávat.

Ale to není zrovna dobrý způsob, jak zjednodušit letní stravování.

Léto je obdobím, kdy je dispozici čerstvá zelenina v řadě druhů a byla by škoda této možnosti nevyužít.

Připravili jsme si pro vás ty nejlepší recepty na letní polévky v 6 různých variantách.

Užijte si je!

Rychlá cuketová polévka

Cukety v létě rostou jako z vody, tak proč si nezkusit připravit tuto rychlou polévku. Příprava je jednoduchá a zabere miniumum času, ovšem výsledek je delikátní.

INGREDIENCE

  • 2 střední cukety
  • 2 brambory
  • 1 menší pórek
  • 1 cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • pár snítek tymiánu a máty
  • 1 l zeleninového vývaru

POSTUP

  1. Na olivovém oleji osmahneme jemně krájenou cibuli a dva stroužky česneku.
  2. Přidáme jednu nakrájenou cuketu, brambory, pórek, tymián, sůl a pepř.
  3. Zalijeme vývarem.
  4. Vaříme asi 15 až 20 minut, dokud brambory nezměknou.
  5. Mezitím na troše olivového oleje osmahneme jeden česnek nakrájený na menší kostičky.
  6. Vyndáme ho, aby se nepřepálil, a na česnekovém oleji opečeme nakrájené  tenké proužky z druhé cukety.
  7. Uvařenou zeleninu v polévce rozmixujeme dohladka.
  8. Podle chuti osolíme a opepřete.
  9. Na talířích ozdobíme plátky opečené cukety.
Polévka z cuket servírovaná v misce na talíři se lžící, ozdobená cuketou a bylinkami.
www.onegreenplanet.org

Možná se vám budou hodit naše recenze plynových varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Letní ovocné Gazpacho

Tato lení polévka z ovoce je tak neuvěřitelně osvěžující, že ji budete chtít jíst každý horký den. Navíc je neuvěřitelně snadná na přípravu a tak není problém si ji udělat naprosto kdykoli.

INGREDIENCE

  • 6 šálků žlutého melounu, oloupaného a zbaveného semínek, nakrájeného na kousky
  • 1 lžíce čerstvé máty   
  • 1 šálek jahod zbavených stopek a nakrájených na čtvrtky
  • 1 broskev, zbavená pecky a nakrájená na kostičky
  • 1/2 šálku borůvek
  • 1/2 šálku jogurtu
  • 1 lžíce medu

POSTUP

  • Vložíme kousky melounu do kuchyňského robotu a rozmixujeme na pyré.
  • Ve velké míse smícháme mátu, jahody, broskev a borůvky.
  • V samostatné malé misce smícháme jogurt a med.
  • Do malých misek rovnoměrně rozdělíme pyré z melounu, poklademe ho nakrájeným ovocem a navrch přidáme kopeček medového jogurtu.
  • Pokud chcete udělat toto jídlo veganské, nahraďte jogurt a med sójovým nebo kokosovým jogurtem a agáve.
Melounová polévka v mističkách, ozdobená čerstvým ovocem a jogurtem.
www.weelicious.com

Studená polévka z okurek

Možná zní studená polévka pro někoho trochu neobvykle, ale na léto je to ideální volba. Skvěle osvěží, poskytne vám potřebné vitamíny a navíc si pochutnáte!

INGREDIENCE

  • 7 okurek
  • 500 g zakysané smetany
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 svazek petrželky
  • trochu kopru
  • 1/2 červené cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti
  • špetku koriandru

POSTUP

  1. Okurky oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nasekaný kopr a petrželku.
  3. Ke směsi přilijeme citrónovou šťávu, koriandr, olivový olej, pepř, sůl a zakysanou smetanu.
  4. Vše spolu dáme do mixéru,  a pokud bude polévka příliš hustá, přilijeme trochu čisté vody.
  5. Hotovou polévku dáme zchladit do lednice na cca 2 hodiny.
  6. Při servírování můžeme posypat čerstvou cibulkou, nebo navrch přidat lžíci zakysané smetany.
Okurková polévka v hlubokém talíři, ozdobená čerstvou cibulkou a zakápnutá olivovým olejem.
www.foodandwine.com

Máme pro vás i další nejlepší recepty na polévky za studena aneb zdraví a osvěžení v jednom!


Lehká bramborová polévka s houbami

Bramboračka rozhodně patří mezi nejoblíbenější české polévky. Ale klasická bývá zahušťovaná moukou, zkuste připravit tuto odlehčenou variantu, která přijde v teplém létě vhod.

INGREDIENCE

  • hrst sušených hub
  • 1 větší mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 menšího celeru
  • růžičková kapusta nebo pokrájený kapustový list
  • 1 malá cibule
  • sůl
  • 2 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • 1 bobkový list
  • 5 brambor
  • pepř
  • majoránka
  • stroužek česneku

POSTUP

  1. Sušené houby zalijeme vařící vodou a necháme je nabobtnat.
  2. Zeleninu očistíme a pokrájíme.
  3. Z cibule jen ořízneme kořínky a odstraníme vrchní vrstvu slupky.
  4. Do hrnce s osolenou vodou vložíme zeleninu, celou cibuli, kuličky koření a bobkový list.
  5. Přivedeme k varu, povaříme, dokud zelenina není téměř měkká.
  6. Přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory, houby i s tekutinou z nich a společně vaříme doměkka.
  7. Z polévky vyjmeme cibuli, koření, polévku dochutíme solí a pepřem, majoránkou a čerstvě prolisovaným stroužkem česneku.
Polévka z brambor s houbami v mističce na prkýnku.
www.tasteactually.com

Zelená polévka ve vietnamském stylu

Vyzkoušejte tento zdravý veganský vývar plný zeleniny a quinoy. Jedná se o rychlý a snadný recept, který obsahuje ty nejlepší vietnamské příchutě, jako je citronová tráva, zázvor a máta, a jedna porce má méně než 150 kalorií.

INGREDIENCE

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 svazek jarní cibulky, nakrájené (včetně zelených kousků)
  • 1 stonek citronové trávy, zbavený dřevnatých vnějších listů, nakrájený nadrobno
  • kousek zázvoru o velikosti vlašského ořechu, jemně nasekaný
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 1 červená chilli paprička nakrájená nadrobno
  • 3 lžíce quinoy
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 100 g brokolice nakrájené na 1 cm kousky
  • 100 g zelených fazolek nakrájených na 2 cm kousky
  • 100 g mraženého hrášku, rozmraženého
  • 100 g špenátu, nasekaného
  • hrst bazalky, nasekané
  • hrst máty, nasekané
  • šťáva a kůra z 1 limety

POSTUP

  • Na pánvi rozehřejeme olivový olej.
  • Přidáme jarní cibulku, citronovou trávu, zázvor, česnek a chilli a restujeme 3–4 minuty do změknutí.
  • Přidáme quinou a vývar a vaříme, dokud quinoa nezměkne.
  • Dáme přidáme brokolici a zelené fazolky a vaříme 3 minuty, poté vmícháme hrášek a špenát a vaříme ještě další 2 minuty.
  • Okořeníme, poté vmícháme bylinky a limetkovou kůru a šťávu a podáváme.
Zeleninová polévka v hlubokém talíři se lžící.
www.olivemagazine.com

Pokud jste milovníci asijské kuchyně, nezapomeňte vyzkoušet i naše tradiční recepty na vietnamskou polévku Pho v 6 originálních variantách. Inspirujte se!

Letní polévka z rajčat s praženou kukuřicí a nakládanými chilli papričkami

Kombinace pražené kukuřice a rajčat je naprosto luxusní a pár nakládaných chilli papriček to ještě vylepší. Tato polévka má mexickou příchuť a nejen milovníci této kuchyně si zaručeně pochutnají!

INGREDIENCE

  • 5 lžic olivového oleje
  • 10 g másla
  • 1 cibule, nakrájená nahrubo
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 1,2 kg rajčat, nakrájených
  • ½-1 lžička krupicového cukru (v případě potřeby – některá rajčata nejsou dost sladká)
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 kukuřičný klas
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 2 nakládané chilli papričky, nakrájené na kolečka
  • několik snítek koriandru

POSTUP

  • Na pánvi se silným dnem rozehřejeme 4 lžíce oleje a všechno máslo a restujeme cibuli s trochou soli, dokud nebude úplně měkká.
  • Přidáme česnek a kmín a restujeme další 4 minuty.
  • Vsypeme rajčata a přidáme cukr, pokud používáme.
  • Znovu osolíme.
  • Přikryjeme a vaříme na mírném ohni – neměli bychom přidávat žádnou vodu, protože z rajčat vyteče tekutina – asi 30 minut.
  • Možná bude polévka potřebovat trochu déle.
  • Necháme vychladnout.
  • Předehřejeme troubu na 190 stupňů Celsia.
  • Mezitím vložíme kukuřici, stojící na jednom konci, do malé zapékací formy.
  • Ostrým nožem odřízneme jádra na proužky odshora dolů a pohybujeme se dokola.
  • Okořeníme a přidáme 1 lžíci oleje.
  • Do kukuřice vmícháme olej.
  • Pečeme 15 minut, nebo dokud na některých jádrech nezůstanou zlaté skvrny, v polovině promíchneme.
  • Polévku rozmixujeme na kaši v kuchyňském robotu.
  • Protlačíme přes nylonové síto.
  • Vmícháme smetanu a dochutíme kořením.
  • Pokud chceme polévku řidší, přidáme více vody, ale po přidání znovu dochutíme.
  • Polévku podáváme teplou nebo studenou, ozdobenou trochou zakysané smetany, praženou kukuřicí, nakládanými chilli papričkami a koriandrem.
Rajčatová polévka na talíři se lžící, ozdobená kukuřicí, chilli, zakysanou smetanou a bylinkami. Vedle je položená mistička zakysané smetany a mistička pražené kukuřice.
www.telegraph.co.uk

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X