V horkém létě máme někdy tendenci polévku z hlavního jídla vynechávat. Ale to není zrovna dobrý způsob, jak zjednodušit letní stravování.
Léto je obdobím, kdy je dispozici čerstvá zelenina v řadě druhů a byla by škoda této možnosti nevyužít.
Zjednodušíme proto pouze přípravu polévky, kdy omezíme nebo zcela vynecháme zahušťování jíškou a v opravdovém parnu vyzkoušíme některou ze studených polévek.
Svěží polévka z hrášku
Patříte mezi milovníky zeleného hrášku ? Jemná polévka plná mlaďoučkého a slaďoučkého hrášku, jejíž příprava je poměrně jednoduchá, bude to pravé v teplém létě.
INGREDIENCE
- 750 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
- 450 g zeleného hrášku
- 2 plátky chleba
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce nasekaného estragonu
- 2 lžíce zakysané smetany
- sůl a pepř
- čerstvá máta
POSTUP
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
- V hrnci rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli.
- Přidáme hrášek, osolíme, zalijeme vývarem.
- Krátce povaříme asi 5 až 8 minut.
- Mezitím si nasucho na pánvi nebo v toustovači opražíme krutony z chleba.
- Hotovou polévku odstavíme, rozmixujeme, dochutíme a vmícháme estragon.
- Podáváme s krutony a porcí zakysané smetany přímo do talíře.
- Zdobíme lístky máty.
zdroj: laurencariscooks.com
Rychlá cuketová polévka
Cukety v létě rostou jako z vody, tak proč si nezkusit připravit tuto rychlou polévku, příprava je jednoduchá a zabere miniumum času, ovšem výsledek je delikátní.
INGREDIENCE
- 2 střední cukety
- 2 brambory
- 1 menší pórek
- 1 cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- pár snítek tymiánu a máty
- 1 l zeleninového vývaru
POSTUP
- Na olivovém oleji osmahneme jemně krájenou cibuli a dva stroužky česneku.
- Přidáme jednu nakrájenou cuketu, brambory, pórek, tymián, sůl a pepř.
- Zalijeme vývarem.
- Vaříme asi 15 až 20 minut, dokud brambory nezměknou.
- Mezitím na troše olivového oleje osmahneme jeden česnek nakrájený na menší kostičky.
- Vyndáme ho, aby se nepřepálil, a na česnekovém oleji opečeme nakrájené tenké proužky z druhé cukety.
- Uvařenou zeleninu v polévce rozmixujeme dohladka.
- Podle chuti osolíme a opepřete.
- Na talířích ozdobíme plátky opečené cukety.
zdroj: www.onegreenplanet.org
Objevte podobné tipy
Studená polévka z okurek
INGREDIENCE
- 7 okurek
- 500 g zakysané smetany
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- 1 svazek petrželky
- trochu kopru
- 1/2 červené cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
- špetku koriandru
POSTUP
- Okurky oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- Přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nasekaný kopr a petrželku.
- Ke směsi přilijeme citrónovou šťávu, koriandr, olivový olej, pepř, sůl a zakysanou smetanu.
- Vše spolu dáme do mixéru, a pokud bude polévka příliš hustá, přilijeme trochu čisté vody.
- Hotovou polévku dáme zchladit do lednice na cca 2 hodiny.
- Při servírování můžeme posypat čerstvou cibulkou, nebo navrch přidat lžíci zakysané smetany.
zdroj: www.foodandwine.com
Lehká bramborová polévka s houbami
Bramboračka rozhodně patří mezi nejoblíbenější české polévky. Ale klasická bývá zahušťovaná moukou, zkuste připravit tuto odlehčenou variantu, která přijde v teplém létě vhod.
INGREDIENCE
- hrst sušených hub
- 1 větší mrkev
- 1 petržel
- 1/4 menšího celeru
- růžičková kapusta nebo pokrájený kapustový list
- 1 malá cibule
- sůl
- 2 kuličky nového koření
- 4 kuličky pepře
- 1 bobkový list
- 5 brambor
- pepř
- majoránka
- stroužek česneku
POSTUP
- Sušené houby zalijeme vařící vodou a necháme je nabobtnat.
- Zeleninu očistíme a pokrájíme.
- Z cibule jen ořízneme kořínky a odstraníme vrchní vrstvu slupky.
- Do hrnce s osolenou vodou vložíme zeleninu, celou cibuli, kuličky koření a bobkový list.
- Přivedeme k varu, povaříme, dokud zelenina není téměř měkká.
- Přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory, houby i s tekutinou z nich a společně vaříme doměkka.
- Z polévky vyjmeme cibuli, koření, polévku dochutíme solí a pepřem, majoránkou a čerstvě prolisovaným stroužkem česneku.
zdroj: www.tasteactually.com
Možností využití různých druhů zeleniny jsou široké, horkém létě jsou velmi oblíbené studené polévky. Zkuste třeba i rajčatovou nebo z červené řepy.