Nejlepší rychlé polévky v létě do vaší kuchyně: zdravé a chutné!

V horkém létě máme někdy tendenci polévku z hlavního jídla vynechávat. Ale to není zrovna dobrý způsob, jak zjednodušit letní stravování.

Léto je obdobím, kdy je dispozici čerstvá zelenina v řadě druhů a byla by škoda této možnosti nevyužít.

Zjednodušíme proto pouze přípravu polévky, kdy omezíme nebo zcela vynecháme zahušťování jíškou a v opravdovém parnu vyzkoušíme některou ze studených polévek.

Svěží polévka z hrášku

Patříte mezi milovníky zeleného hrášku ? Jemná polévka plná mlaďoučkého a slaďoučkého hrášku, jejíž příprava je poměrně jednoduchá, bude to pravé v teplém létě.

INGREDIENCE

  • 750 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 450 g zeleného hrášku
  • 2 plátky chleba
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce nasekaného estragonu
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl a pepř
  • čerstvá máta

POSTUP

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
  2. V hrnci rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli.
  3. Přidáme hrášek, osolíme, zalijeme vývarem.
  4. Krátce povaříme asi 5 až 8 minut.
  5. Mezitím si nasucho na pánvi nebo v toustovači opražíme krutony z  chleba.
  6. Hotovou polévku odstavíme, rozmixujeme, dochutíme a vmícháme estragon.
  7. Podáváme s krutony a porcí zakysané smetany přímo do talíře.
  8. Zdobíme lístky máty.

Svěží polévka z hrášku v létězdroj: laurencariscooks.com

Rychlá cuketová polévka

Cukety v létě rostou jako z vody, tak proč si nezkusit připravit tuto rychlou polévku, příprava je jednoduchá a zabere miniumum času, ovšem výsledek je delikátní.

INGREDIENCE

  • 2 střední cukety
  • 2 brambory
  • 1 menší pórek
  • 1 cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • pár snítek tymiánu a máty
  • 1 l zeleninového vývaru

POSTUP

  1. Na olivovém oleji osmahneme jemně krájenou cibuli a dva stroužky česneku.
  2. Přidáme jednu nakrájenou cuketu, brambory, pórek, tymián, sůl a pepř.
  3. Zalijeme vývarem.
  4. Vaříme asi 15 až 20 minut, dokud brambory nezměknou.
  5. Mezitím na troše olivového oleje osmahneme jeden česnek nakrájený na menší kostičky.
  6. Vyndáme ho, aby se nepřepálil, a na česnekovém oleji opečeme nakrájené  tenké proužky z druhé cukety.
  7. Uvařenou zeleninu v polévce rozmixujeme dohladka.
  8. Podle chuti osolíme a opepřete.
  9. Na talířích ozdobíme plátky opečené cukety.

Rychlá cuketová polévkazdroj: www.onegreenplanet.org

Studená polévka z okurek

INGREDIENCE

  • 7 okurek
  • 500 g zakysané smetany
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 svazek petrželky
  • trochu kopru
  • 1/2 červené cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti
  • špetku koriandru

POSTUP

  1. Okurky oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nasekaný kopr a petrželku.
  3. Ke směsi přilijeme citrónovou šťávu, koriandr, olivový olej, pepř, sůl a zakysanou smetanu.
  4. Vše spolu dáme do mixéru,  a pokud bude polévka příliš hustá, přilijeme trochu čisté vody.
  5. Hotovou polévku dáme zchladit do lednice na cca 2 hodiny.
  6. Při servírování můžeme posypat čerstvou cibulkou, nebo navrch přidat lžíci zakysané smetany.

Studená polévka z okurekzdroj: www.foodandwine.com

Lehká bramborová polévka s houbami

Bramboračka rozhodně patří mezi nejoblíbenější české polévky. Ale klasická bývá zahušťovaná moukou, zkuste připravit tuto odlehčenou variantu, která přijde v teplém létě vhod.

INGREDIENCE

  • hrst sušených hub
  • 1 větší mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 menšího celeru
  • růžičková kapusta nebo pokrájený kapustový list
  • 1 malá cibule
  • sůl
  • 2 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • 1 bobkový list
  • 5 brambor
  • pepř
  • majoránka
  • stroužek česneku

POSTUP

  1. Sušené houby zalijeme vařící vodou a necháme je nabobtnat.
  2. Zeleninu očistíme a pokrájíme.
  3. Z cibule jen ořízneme kořínky a odstraníme vrchní vrstvu slupky.
  4. Do hrnce s osolenou vodou vložíme zeleninu, celou cibuli, kuličky koření a bobkový list.
  5. Přivedeme k varu, povaříme, dokud zelenina není téměř měkká.
  6. Přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory, houby i s tekutinou z nich a společně vaříme doměkka.
  7. Z polévky vyjmeme cibuli, koření, polévku dochutíme solí a pepřem, majoránkou a čerstvě prolisovaným stroužkem česneku.

Lehká bramborová polévka s houbamizdroj: www.tasteactually.com

Možností využití různých druhů zeleniny jsou široké, horkém létě jsou velmi oblíbené studené polévky. Zkuste třeba i rajčatovou nebo z červené řepy.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.