Červená čočka patří mezi nejlépe stravitelné luštěniny.
Připravte z ní polévku – je rychlá, snadná, výživná a voní exotikou .
Inspirujte se v našem článku a poznejte tradiční recepty z celého světa.
Zkuste polévku z červené čočky se zázvorem nebo třeba se špetkou chilli.
Indická polévka z červené čočky
Luštěniny a zelenina jsou základním kamenem indické kuchyně. Stejně jako tato tradiční polévka z červené čočky se zázvorem. Zabydlí se i u Vás doma?
Ingredience
- 150 g červené čočky
- 2 červené cibule
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 3 mrkve
- 1 brambora
- 1 l zeleninového vývaru/ vody + 1 kostka zeleninového bujónu
- 2 stroužky česneku
- 2 plátky zázvoru
- malá plecohvka rajčatového protlaku
- 3 PL olivového oleje
- 1 PL kari koření
- sůl, pepř
- koriandr na ozdobu
Postup
- V hrnci s rozpáleným olejem opečte nadrobno nakrájenou cibuli
- Přidejte nakrájenou mrkev a stonky celeru a orestujte
- Zasypte kořením, nadrobno nasekaným česnekem a zázvorem
- Přidejte rajčatový protlak a promíchejte
- Zalijte vývarem nebo vodou s bujónem
- Do polévky přisypte nakrájené brambory a čočku
- Vařte dokud brambory nezměknou
- Dochuťte solí a pepřem
- Servírujte ozdobené čerstvým koriandrem

Brazilská krémová polévka z červené čočky s kokosovým mlékem
Nejlepší polévka z červené čočky je krásně vláčná, jemná a chuťově vyvážená. Toho docílíte přidáním kokosového mléka a tou správnou kombinací koření.
Ingredience
- 150 g červené čočky
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- 1 bobkový list
- 1 chilli paprička
- ½ l zeleninového vývaru nebo ½ litru vody a ½ kostky zeleninového bujónu
- sůl, pepř
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 PL olivového oleje
Postup
- Cibuli nakrájenou najemno osmahněte na oleji v hrnci
- Přidejte červenou čočku a mrkev
- Krátce opečte
- Přidejte nasekaný česnek a promíchejte
- Zalijte vývarem nebo vodou s rozpuštěným bujónem a přiveďte k varu
- Přidejte bobkový list a nasekanou chilli papričku
- Vařte asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne
- Zalijte kokosovým mlékem
- Osolte a opepřete podle chuti
- Podávejte ozdobené petrželkou

Harira – kořeněná a hustá polévka z Maroka
Tradiční marocká polévka z červené čočky s kurkumou a s cizrnou dýchá africkou exotikou
Ingredience
- 150 g jehněčího nebo hovězího masa
- 50 g červené čočky
- 1 plechovka cizrny
- 80 g řapíkatého celeru
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 plechovka krájených rajčat
- svazek petrželové natě
- 1 malý rajčatový protlak
- 5 PL nudlí do polévky
- ½ ČL sušeného zázvoru
- ½ ČL kurkumy
- ½ ČL římského kmínu
- větvička koriandru
- sůl
Postup
- V hrnci rozehřejte olivový olej
- Orestujte na něm najemno nasekanou cibuli a na kostky nakrájené maso
- Zasypte kořením, přidejte protlak a krátce osmahněte
- Přidejte nakrájený řapíkatý celer, nasekanou petrželku, rajčata, slitou cizrnu a červenou čočku
- Zalijte vodou tak aby byly suroviny ponořené
- Vařte dokud maso nezměkne
- Přisypte polévkové nudle a znovu krátce povařte
- Pokud je třeba polévku zahustit, vsypte lžíci hladké mouky a provařte
- Dochuťte solí a podávejte ozdobené koriandrem

TIP: Cizrna je velmi zajímavá potravina. Podívejte se na tyto skvělé recepty s cizrnou a zahrňte ji do svého jídelníčku.
Objevte podobné tipy
Bavorská čočková polévka s klobásou
Původní recept na polévku z červené čočky a rajčat získá úplně nový rozměr, když ho obohatíte kouskem uzeniny. Polévka pak klidně nahradí hlavní jídlo.
Ingredience
- 200 g červené čočky
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 mrkve
- 1 stonek řapíkatého celeru
- ½ plechovky krájených rajčat
- 500 ml vývaru
- 200 g vinné klobásy
- 2 PL hladké mouky
- sůl, pepř
- ½ ČL římského kmínu
- ½ ČL kurkumy
- špetka mletého chilli
Postup
- Na olivovém oleji osmažte cibuli, mrkev a řapíkatý celer
- Přisypte čočku a krátce orestujte
- Přidejte nasekaný česnek a koření
- Zalijte rajčaty z plechovky a vývarem
- Vařte dokud čočka nezměkne
- Pokud je polévka příliš hustá, dolijte vodu
- Vinnou klobásu rozkrájejte ostrým nožem na silnější kolečka
- Obalte je v hladké mouce a z obou stran osmažte v pánvi na oleji
- Polévku servírujte v miskách uprostřed ozdobenou několika kolečky klobásy

Rychlá polévka z červené čočky pro děti
Polévka z červené čočky a z mrkve je zdravá a hotová během chvilky. Je méně kořeněná a proto se skvěle hodí i pro mladší členy rodiny.
Ingredience
- 200 g červené čočky
- 1 menší cibule
- 4 mrkve
- 2 PL másla
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 rajský protlak
- sůl
- 1 ČL oregana
Postup
- Cibuli nakrájejte na drobno, mrkev na půlkolečka
- V hrnci rozpusťte máslo a osmažte na něm zeleninu
- Přidejte čočku a rajčatový protlak
- Krátce orestujte
- Zalijte vývarem a vařte dokud zelenina a čočka nezměkne
- Osolte a přidejte oregano
- Hotovou polévku rozmixujte
- Servírujte ozdobené chlebovými krutony

Proč červenou čočku zařadit do jídleníčku
Ačkoliv v české kuchyni se červená čočka teprve pomalu zabydluje, ve světě patří k jedné z neojblíbenějších a nejstarších pěstovaných plodin. Není se čemu divit – nemusí se namáčet, její připrava je velmi rychlá a využití široké. Je považována za superpotravinu a přináší celou řadu zdravotních benefitů. Pojďme se podívat jaké.
- Je bohatá na železo – pomáhá při chudokrevnosti
- Je skvělým zdrojem bílkovin – je vhodná pro vegetariány, vegany nebo v případě že se snažíte omezit spotřebu masa.
- Skrývá v sobě celou škálu vitaminů a minerálů – např. selen, draslík, hořčík, zinek, mangan, fosfor a důležité vitaminy skupiny B včetně kyseliny listové.
- Zlepšuje vzhled a kvalitu pokožky, činnost mozku, pomáhá při depresích nebo krvetvorbě
- Obsahuje hodně vlákniny a tím pomáhá při hubnutí. Pokrmy s vysokým obsahem vlákniny dobře a na delší dobu zasytí, tím pádem si i bez hladovění můžete udržet skvělou postavu
- Má málo cukru – je vhodná pro diabetiky
- Je dobře stravitelná – červená čočka nenadýmá, dobře ji stráví i malé děti a je jedinou luštěninou, která se doporučuje během těhotenství

Polévka z červené čočky se připravuje už tisíce let. Pochází ze západní a střední Asie a postupně nachází své místo v kuchyních celého světa. Je totiž rychlá, opravdu výživná a můžete do ní přidat vše, co máte rádi.