5 světových receptů na polévky z červené čočky. Jakou si zkusíte udělat?

Červená čočka patří mezi nejlépe stravitelné luštěniny.

Připravte z ní polévku – je rychlá, snadná, výživná a voní exotikou .

Inspirujte se v našem článku a poznejte tradiční recepty z celého světa.

Zkuste polévku z červené čočky se zázvorem nebo třeba se špetkou chilli.

Indická polévka z červené čočky

Luštěniny a zelenina jsou základním kamenem indické kuchyně. Stejně jako tato tradiční polévka z červené čočky se zázvorem. Zabydlí se i u Vás doma?

Ingredience

  • 150 g červené čočky
  • 2 červené cibule
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 3 mrkve
  • 1 brambora
  • 1 l zeleninového vývaru/ vody + 1 kostka zeleninového bujónu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 plátky zázvoru
  • malá plecohvka rajčatového protlaku
  • 3 PL olivového oleje
  • 1 PL kari koření
  • sůl, pepř
  • koriandr na ozdobu

Postup

  1. V hrnci s rozpáleným olejem opečte nadrobno nakrájenou cibuli
  2. Přidejte nakrájenou mrkev a stonky celeru a orestujte
  3. Zasypte kořením, nadrobno nasekaným česnekem a zázvorem
  4. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte
  5. Zalijte vývarem nebo vodou s bujónem
  6. Do polévky přisypte nakrájené brambory a čočku
  7. Vařte dokud brambory nezměknou
  8. Dochuťte solí a pepřem
  9. Servírujte ozdobené čerstvým koriandrem
čočková polévka v miskách
Zdroj: detoxinista.com

Brazilská krémová polévka z červené čočky s kokosovým mlékem

Nejlepší polévka z červené čočky je krásně vláčná, jemná a chuťově vyvážená. Toho docílíte přidáním kokosového mléka a tou správnou kombinací koření.

Ingredience

  • 150 g červené čočky
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • 1 chilli paprička
  • ½ l zeleninového vývaru nebo ½ litru vody a ½ kostky zeleninového bujónu
  • sůl, pepř
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 PL olivového oleje

Postup

  1. Cibuli nakrájenou najemno osmahněte na oleji v hrnci
  2. Přidejte červenou čočku a mrkev
  3. Krátce opečte
  4. Přidejte nasekaný česnek a promíchejte
  5. Zalijte vývarem nebo vodou s rozpuštěným bujónem a přiveďte k varu
  6. Přidejte bobkový list a nasekanou chilli papričku
  7. Vařte asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne
  8. Zalijte kokosovým mlékem
  9. Osolte a opepřete podle chuti
  10. Podávejte ozdobené petrželkou
čočková polévka s miskou bylinek a lžící na dřevěném podkladu
Zdroj: braziliankitchenabroad.com

Harira – kořeněná a hustá polévka z Maroka

Tradiční marocká polévka z červené čočky s kurkumou a s cizrnou dýchá africkou exotikou

Ingredience

  • 150 g jehněčího nebo hovězího masa
  • 50 g červené čočky
  • 1 plechovka cizrny
  • 80 g řapíkatého celeru
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • svazek petrželové natě
  • 1 malý rajčatový protlak
  • 5 PL nudlí do polévky
  • ½ ČL sušeného zázvoru
  • ½ ČL kurkumy
  • ½ ČL římského kmínu
  • větvička koriandru
  • sůl

Postup

  1. V hrnci rozehřejte olivový olej
  2. Orestujte na něm najemno nasekanou cibuli a na kostky nakrájené maso
  3. Zasypte kořením, přidejte protlak a krátce osmahněte
  4. Přidejte nakrájený řapíkatý celer, nasekanou petrželku, rajčata, slitou cizrnu a červenou čočku
  5. Zalijte vodou tak aby byly suroviny ponořené
  6. Vařte dokud maso nezměkne
  7. Přisypte polévkové nudle a znovu krátce povařte
  8. Pokud je třeba polévku zahustit, vsypte lžíci hladké mouky a provařte
  9. Dochuťte solí a podávejte ozdobené koriandrem
čočková polévka ozdobená koriandrem v modré misce
Zdroj: acedarspoon.com

TIP: Cizrna je velmi zajímavá potravina. Podívejte se na tyto skvělé recepty s cizrnou a zahrňte ji do svého jídelníčku.

Bavorská čočková polévka s klobásou

Původní recept na polévku z červené čočky a rajčat získá úplně nový rozměr, když ho obohatíte kouskem uzeniny. Polévka pak klidně nahradí hlavní jídlo.

Ingredience

  • 200 g červené čočky
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 mrkve
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • ½ plechovky krájených rajčat
  • 500 ml vývaru
  • 200 g vinné klobásy
  • 2 PL hladké mouky
  • sůl, pepř
  • ½ ČL římského kmínu
  • ½ ČL kurkumy
  • špetka mletého chilli

Postup

  1. Na olivovém oleji osmažte cibuli, mrkev a řapíkatý celer
  2. Přisypte čočku a krátce orestujte
  3. Přidejte nasekaný česnek a koření
  4. Zalijte rajčaty z plechovky a vývarem
  5. Vařte dokud čočka nezměkne
  6. Pokud je polévka příliš hustá, dolijte vodu
  7. Vinnou klobásu rozkrájejte ostrým nožem na silnější kolečka
  8. Obalte je v hladké mouce a z obou stran osmažte v pánvi na oleji
  9. Polévku servírujte v miskách uprostřed ozdobenou několika kolečky klobásy
rozmixovaná polévka z červené čočky ozdobená klobásou a šalvějí v hranaté misce
Zdroj: honestcooking.com

Rychlá polévka z červené čočky pro děti

Polévka z červené čočky a z mrkve je zdravá a hotová během chvilky. Je méně kořeněná a proto se skvěle hodí i pro mladší členy rodiny.

Ingredience

  • 200 g červené čočky
  • 1 menší cibule
  • 4 mrkve
  • 2 PL másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 rajský protlak
  • sůl
  • 1 ČL oregana

Postup

  1. Cibuli nakrájejte na drobno, mrkev na půlkolečka
  2. V hrnci rozpusťte máslo a osmažte na něm zeleninu
  3. Přidejte čočku a rajčatový protlak
  4. Krátce orestujte
  5. Zalijte vývarem a vařte dokud zelenina a čočka nezměkne
  6. Osolte a přidejte oregano
  7. Hotovou polévku rozmixujte
  8. Servírujte ozdobené chlebovými krutony
rozmixovaná čočková polévka ozdobená chlebovými krutony
Zdroj: easyrecepiesforkidsguide.com

Proč červenou čočku zařadit do jídleníčku

Ačkoliv v české kuchyni se červená čočka teprve pomalu zabydluje, ve světě patří k jedné z neojblíbenějších a nejstarších pěstovaných plodin. Není se čemu divit – nemusí se namáčet, její připrava je velmi rychlá a využití široké. Je považována za superpotravinu a přináší celou řadu zdravotních benefitů. Pojďme se podívat jaké.

  • Je bohatá na železo – pomáhá při chudokrevnosti
  • Je skvělým zdrojem bílkovin – je vhodná pro vegetariány, vegany nebo v případě že se snažíte omezit spotřebu masa.
  • Skrývá v sobě celou škálu vitaminů a minerálů – např. selen, draslík, hořčík, zinek, mangan, fosfor a důležité vitaminy skupiny B včetně kyseliny listové.
  • Zlepšuje vzhled a kvalitu pokožky, činnost mozku, pomáhá při depresích nebo krvetvorbě
  • Obsahuje hodně vlákniny a tím pomáhá při hubnutí. Pokrmy s vysokým obsahem vlákniny dobře a na delší dobu zasytí, tím pádem si i bez hladovění můžete udržet skvělou postavu
  • Má málo cukru – je vhodná pro diabetiky
  • Je dobře stravitelná – červená čočka nenadýmá, dobře ji stráví i malé děti a je jedinou luštěninou, která se doporučuje během těhotenství
miska s polévkou z červené čočky se stonky koriandru
Zdroj: xoandso.com

Polévka z červené čočky se připravuje už tisíce let. Pochází ze západní a střední Asie a postupně nachází své místo v kuchyních celého světa. Je totiž rychlá, opravdu výživná a můžete do ní přidat vše, co máte rádi.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.