Hledáte recept na jednoduchou letní i zimní večeři?
Vyzkoušejte některý náš recept na dýňovou polévku!
Máme několik variant a je jen na vás, kterou zvolíte.
Oblíbíte si veganskou variantu s kokosovým mlékem nebo pikantní verzi pro gurmány?
Vyzkoušejte je všechny!
Recept na dýňovou polévku (základní)
Nejjednodušší a nejznámější varianta dýňové polévky nesmí chybět ani na našem seznamu. Pokud s hokkaido teprve začínáte, tento recept na vynikající polévku určitě vyzkoušejte. Až si budete jistí v kramflecích, nebojte se experimentovat s různými surovinami navíc, jako třeba pražené oříšky, mrkev nebo chilli.
INGREDIENCE
- Dýně o hmotnosti 1,2 kg
- 1 cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku , oloupané, celé
- 750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 50 ml vody
- Sůl a pepř
- 150 ml smetany
POSTUP:
- Dýni nakrájejte na 3 cm plátky. Oloupejte slupku a vydlabejte dužinu s jádry. Nakrájejte na kousky.
- Dejte dýně, cibuli, česnek, vývar a vodu do hrnce a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni, dokud není dýně měkká.
- Sejměte z ohně a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
- Dochuťte solí a pepřem a přilijte smetanu.
- Podávejte ozdobené trochou smetany.

Sledujete raději videa s recepty? Podívejte se na video recept na tuto skvělou dýňovou polévku:
Krémová polévka z dýně hokkaido
Jak již napovídá název, tato varianta polévky je plná koření a exotických ingrediencí. Ale nemusíte se bát, míru pálivosti volíte jen vy sami.
INGREDIENCE
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 2 hrnky mrkve nakrájené na čtvrtiny
- 1 střední cibule nakrájená na kostičky
- 3 stroužky česneku
- 1 střední dýně hokkaido
- 2 lžičky chili
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 1 lžička uzené papriky
- 1/4 čajové lžičky kajenského pepře (nemusí být)
- 2 hrnky zeleninového vývaru
- Šťáva z 1 limetky
- 1 plechovka kokosového mléka
- Sůl a pepř podle chuti
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Dýni rozkrojte a vydlabejte vnitřek.
- Položte řezem dolů na plech a přidejte mrkev a cibuli. Vše pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte cca 30 minut, poté přidejte česnek a pečte dalších 10 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- Všechny pečené suroviny vložte do mixéru a přidejte koření, vývar a limetkovou šťávu. Rozmixujte do hladka.
- Přidejte kokosové mléko a zamíchejte.
- Pokud je polévka dostatečně teplá, můžete ihned podávat. V opačném případě přelijte do hrnce a prohřejte na mírném ohni.

Vyzkoušejte i další krémové polévky, které vás zahřejí nejen v zimním období.
Objevte podobné tipy
Bezlepková polévka z pečené dýně (vegan)
Zdravější varianta krémové polévky z dýně hokkaido vás překvapí svou plnou chutí a nezatíží organismus ani naši planetu víc, než je nezbytně nutné. Objevte kouzlo veganské varianty dýňové polévky, která vám pohladí bříško zevnitř.
INGREDIENCE
- polovina dýně Hokkaido
- 1 lžička olivového oleje
- 160 g zeleninového vývaru
- 70 g kokosového mléka
- sůl dle chuti
- kokosové mléko
- dýňový olej
- pečená dýňová semínka
POSTUP:
- Rozřízněte dýni na poloviny, vydlabejte semínka a vnitřek potřete olivovým olejem a osolte.
- Dejte péct do trouby řezem dolů na 200°C po dobu cca 20 minut. Poté otočte řezem nahoru a pečte dalších 10 minut, nebo dokud není dýně měkká.
- Dýni oloupejte, pokud má tvrdou slupku a nakrájejte na kostky.
- Vložte dýni do mixéru, zalijte vývarem a přidejte kokosové mléko a sůl. Mixujte dohladka.
- Polévku nalijte do hrnce a vařte několik minut.
- Servírujte horké ozdobené kapkou dýňového oleje, kokosového mléka a posypané praženými dýňovými semínky.

Zajímáte se o zdravý životní styl a zkoušíte rádi veganské recepty? Pak musíte ochutnat i lahodné veganské dobroty z pórku!
Hokkaido polévka s karamelizovanou cibulí
Sladká chuť pečené dýně se výborně doplňuje s jinými nasládlými ingrediencemi. Vyzkoušejte třeba lahodnou kombinaci s karamelizovanou cibulkou, která povýší vaši polévku na gurmánský zážitek!
INGREDIENCE
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 středně velké cibule nakrájené na malé kousky
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 plechovku dýňového pyré
- 1/2 lžičky papriky
- 1/2 čajové lžičky česneku
- 1/2 čajové lžičky mořské soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 2 šálky zeleninového vývaru s nízkým obsahem sodíku
- dýňová semínka na ozdobu
POSTUP:
- Ve velkém hrnci rozehřejte na mírném plameni olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte asi 15 minut. Přidejte špetku soli a restujte dalších 5 minut. Dejte pozor, aby se cibulka nespálila.
- Když je cibule hotová, přidejte citronovou šťávu. Zamíchejte a seškrábněte všechny připečené kousky ze dna hrnce. Vařte, dokud se kapalina téměř úplně neodpaří.
- Poté přidejte dýně, papriku, česnek, sůl, pepř a vývar a nechte cca 5 minut vařit.
- Pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka.
- Podávejte horké, ozdobené dýňovými semínky.

Máte rádi chuť karamelizované cibule? Vyzkoušejte ty nejlepší recepty na cibulovou polévku.
Dýňová polévka se zázvorem a mrkví
Další ze skvělých veganských polévek potěší i skutečné gurmány. Vyzkoušejte orientální kombinaci se zázvorem a sladkou mrkví, na které si pochutná celá rodina.
INGREDIENCE
- 4 mrkve
- 1 kousek čerstvého zázvoru
- 500 ml vody
- 0,5 lžičky soli
- 1 lžička kokosového oleje
- dýňový olej na ozdobu
- 0,5 lžičky drceného kokosu
POSTUP:
- Oloupejte zázvor a polovinu nastrouhejte. Druhou polovinu zázvoru nakrájejte na malé kousky.
- Oloupejte a nakrájejte mrkev na silnější kolečka.
- V hrnci zahřejte kokosový olej a přidejte nasekanou mrkev a zázvor. Restujte, dokud nezačne mrkev hnědnout. Přidejte vodu, přive´dte k varu a vařte cca 10 minut.
- Pomocí tyčového mixéru rozmixujte do hladka.
- Přidejte sůl a nechte projít varem.
- Podávejte horké, posypané strouhaným zázvorem, kokosem a pokapané dýňovým olejem.

Zajímá vás, jak fungují drtiče kuchyňského odpadu? Mrkněte se! Také vám poradíme s jejich výběrem.
Už víte, která varianta dýňové polévky zvítězí u vás?
Ať už si vyberete kteroukoliv, nejlépe si ji vychutnáte horkou, podávanou s čerstvým křupavým pečivem.
Troufáte si na upečení vlastních houstiček či bagetek?
Podívejte se na naše skvělé tipy a recepty na pečení domácího pečiva, se kterými je zvládnete i vy!