Nejlepší polévky z dýně hokkaido: vyzkoušejte krémovou, pikantní i s kokosem!

Hledáte recept na jednoduchou letní i zimní večeři?

Vyzkoušejte lahodnou dýňovou polévku!

Polévka z dýně hokkaido má několik variant a je jen na vás, kterou zvolíte.

Oblíbíte si veganskou variantu s kokosovým mlékem nebo pikantní verzi pro gurmány?

Vyzkoušejte je všechny!

Nejoblíbenější dýňová polévka – základní recept

Nejjednodušší a nejznámější varianta dýňové polévky nesmí chybět ani na našem seznamu. Pokud s hokkaido teprve začínáte, tento recept na vynikající polévku určitě vyzkoušejte. Až si budete jistí v kramflecích, nebojte se experimentovat s různými surovinami navíc, jako třeba pražené oříšky, mrkev nebo chilli.

INGREDIENCE

  • Dýně o hmotnosti 1,2 kg
  • 1 cibule, nakrájená 
  • 2 stroužky česneku , oloupané, celé
  • 750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 50 ml vody
  • Sůl a pepř
  • 150 ml smetany

POSTUP:

  1. Dýni nakrájejte na 3 cm plátky. Oloupejte slupku a vydlabejte dužinu s jádry. Nakrájejte na kousky.
  2. Dejte dýně, cibuli, česnek, vývar a vodu do hrnce a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni, dokud není dýně měkká.
  3. Sejměte z ohně a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
  4. Dochuťte solí a pepřem a přilijte smetanu.
  5. Podávejte ozdobené trochou smetany. 
Recept na oblíbenou krémovou dýňovou polévku.
Zdroj: recipetineats.com

Sledujete raději videa s recepty? Podívejte se na video recept na tuto skvělou dýňovou polévku:

Mexická polévka z dýně hokkaido s kokosovým mlékem

Jak již napovídá název, tato varianta polévky je plná koření a exotických ingrediencí. Ale nemusíte se bát, míru pálivosti volíte jen vy sami. 

INGREDIENCE

  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 2 hrnky mrkve nakrájené na čtvrtiny
  • 1 střední cibule nakrájená na kostičky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 střední dýně hokkaido
  • 2 lžičky chili 
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/4 čajové lžičky kajenského pepře (nemusí být)
  • 2 hrnky zeleninového vývaru
  • Šťáva z 1 limetky
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • Sůl a pepř podle chuti

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 180°C.
  2. Dýni rozkrojte a vydlabejte vnitřek. 
  3. Položte řezem dolů na plech a přidejte mrkev a cibuli. Vše pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte cca 30 minut, poté přidejte česnek a pečte dalších 10 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
  4. Všechny pečené suroviny vložte do mixéru a přidejte koření, vývar a limetkovou šťávu. Rozmixujte do hladka.
  5. Přidejte kokosové mléko a zamíchejte.
  6. Pokud je polévka dostatečně teplá, můžete ihned podávat. V opačném případě přelijte do hrnce a prohřejte na mírném ohni.
Recept na mexickou dýňovou polévku.
Zdroj: simplyquinoa.com

Vyzkoušejte i další krémové polévky, které vás zahřejí nejen v zimním období.

Bezlepková polévka z pečené dýně hokkaido (vegan)

Zdravější varianta krémové polévky z dýně hokkaido vás překvapí svou plnou chutí a nezatíží organismus ani naši planetu víc, než je nezbytně nutné. Objevte kouzlo veganské varianty dýňové polévky, která vám pohladí bříško zevnitř.

INGREDIENCE

  • polovina dýně Hokkaido
  • 1 lžička olivového oleje
  • 160 g zeleninového vývaru
  • 70 g kokosového mléka
  • sůl dle chuti
  • kokosové mléko
  • dýňový olej
  • pečená dýňová semínka

POSTUP:

  1. Rozřízněte dýni na poloviny, vydlabejte semínka a vnitřek potřete olivovým olejem a osolte.
  2. Dejte péct do trouby řezem dolů na 200°C po dobu cca 20 minut. Poté otočte řezem nahoru a pečte dalších 10 minut, nebo dokud není dýně měkká.
  3. Dýni oloupejte, pokud má tvrdou slupku a nakrájejte na kostky. 
  4. Vložte dýni do mixéru, zalijte vývarem a přidejte kokosové mléko a sůl. Mixujte dohladka.
  5. Polévku nalijte do hrnce a vařte několik minut.
  6. Servírujte horké ozdobené kapkou dýňového oleje, kokosového mléka a posypané praženými dýňovými semínky.
Recept na zdravou krémovou dýňovou polévku.
Zdroj: elephantasticvegan.com

Zajímáte se o zdravý životní styl a zkoušíte rádi veganské recepty? Pak musíte ochutnat i lahodné veganské dobroty z pórku!

Hokkaido polévka s karamelizovanou cibulí

Sladká chuť pečené dýně se výborně doplňuje s jinými nasládlými ingrediencemi. Vyzkoušejte třeba lahodnou kombinaci s karamelizovanou cibulkou, která povýší vaši polévku na gurmánský zážitek!

INGREDIENCE

  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 středně velké cibule nakrájené na malé kousky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 plechovku dýňového pyré 
  • 1/2 lžičky papriky
  • 1/2 čajové lžičky česneku
  • 1/2 čajové lžičky mořské soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 2 šálky zeleninového vývaru s nízkým obsahem sodíku
  • dýňová semínka na ozdobu

POSTUP:

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte na mírném plameni olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte asi 15 minut. Přidejte špetku soli a restujte dalších 5 minut. Dejte pozor, aby se cibulka nespálila.
  2. Když je cibule hotová, přidejte citronovou šťávu. Zamíchejte a seškrábněte všechny připečené kousky ze dna hrnce. Vařte, dokud se kapalina téměř úplně neodpaří.
  3. Poté přidejte dýně, papriku, česnek, sůl, pepř a vývar a nechte cca 5 minut vařit. 
  4. Pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka.
  5. Podávejte horké, ozdobené dýňovými semínky.
Recept na polévku z dýně s karamelizovanou cibulkou.
Zdroj: withfoodandlove.com

Máte rádi chuť karamelizované cibule? Vyzkoušejte ty nejlepší recepty na cibulovou polévku.

Polévka z dýně se zázvorem a mrkví (vegan)

Další ze skvělých veganských polévek potěší i skutečné gurmány. Vyzkoušejte orientální kombinaci se zázvorem a sladkou mrkví, na které si pochutná celá rodina.

INGREDIENCE

  • 4 mrkve
  • 1 kousek čerstvého zázvoru
  • 500 ml vody
  • 0,5 lžičky soli
  • 1 lžička kokosového oleje
  • dýňový olej na ozdobu
  • 0,5 lžičky drceného kokosu

POSTUP:

  1. Oloupejte zázvor a polovinu nastrouhejte. Druhou polovinu zázvoru nakrájejte na malé kousky. 
  2. Oloupejte a nakrájejte mrkev na silnější kolečka.
  3. V hrnci zahřejte kokosový olej a přidejte nasekanou mrkev a zázvor. Restujte, dokud nezačne mrkev hnědnout. Přidejte vodu, přive´dte k varu a vařte cca 10 minut.
  4. Pomocí tyčového mixéru rozmixujte do hladka.
  5. Přidejte sůl a nechte projít varem.
  6. Podávejte horké, posypané strouhaným zázvorem, kokosem a pokapané dýňovým olejem.
Recept na krémovou dýňovou polévku se zázvorem a mrkví.
Zdroj: elephantasticvegan.com

Už víte, která varianta dýňové polévky zvítězí u vás?

Ať už si vyberete kteroukoliv, nejlépe si ji vychutnáte horkou, podávanou s čerstvým křupavým pečivem.

Troufáte si na upečení vlastních houstiček či bagetek?

Podívejte se na naše skvělé tipy a recepty na pečení domácího pečiva, se kterými je zvládnete i vy!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.