Koření přidáváme do každé polévky.
Do některých se však přidává ve větším množství.
My vám dnes přinášíme 5 lahodných receptů na polévky s kořením, na kterých si pochutná celá rodina.
Tak pojďme na to!
Kořeněná rajčatová polévka
Tato rajčatovo-kokosová polévka plná koření je neuvěřitelně snadná na přípravu, dokonale krémová a navíc luxusně chutná. Zvládnete ji připravit za méně než 20 minut!
INGREDIENCE
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 cibule, velká
- 1 mrkev, velká
- 500 g konzervovaných rajčat, celých nebo nakrájených na kostičky
- 2 lžíce mletého čerstvého zázvoru
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 lžička soli
POSTUP
- Zahřejte olej ve velkém hrnci na středně vysokém plameni.
- Cibuli a mrkev nakrájejte nahrubo a přidejte do hrnce.
- Zázvor a česnek nasekejte nahrubo a přidejte do hrnce se zeleninou.
- Přidejte sůl a vše poduste pod pokličkou po dobu 3-10 minut v závislosti na tom, kolik máte času.
- Přidejte římský kmín, poté rajčata z konzervy a kokosové mléko.
- Trochu kokosového mléka si vyhraďte, pokud chcete trochu pokapat navrch.
- Celou směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte na středně nízkém ohni 8–10 minut nebo dokud zelenina nezměkne.
- Rozmixujte do hladka ponorným mixérem.
- Ochutnejte a v případě potřeby přidejte několik špetek soli.
Máme pro vás i další výborné recepty na polévky pro zdraví, které si zamilujete. Jakou vyzkoušíte jako první?
Veganská kari polévka z červené čočky
Vyzkoušejte tento úžasný recept na polévku z kari a červené čočky s rýží. Jedná se o snadný a sytý pokrm, který je navíc veganský a bezlepkový.
INGREDIENCE
- 1 velká cibule
- 2 mrkve
- 1 řapíkatý celer
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce kari
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 2 velká rajčata (nebo použijte 1 plechovku rajčat)
- 1 šálek červené čočky, sušené
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 400 ml kokosového mléka
- 1 lžíce petrželky, čerstvé
- sůl a pepř podle chuti
K servírování:
- 2 lžíce čerstvé petrželky
- 2 šálky vařené rýže
POSTUP
- Nakrájejte na kostičky 1 velkou cibuli, 2 mrkve a 1 řapíkatý celer.
- Ve velkém hrnci rozehřejte lžíci oleje a přidejte zeleninu nakrájenou na kostičky.
- Restujte, dokud nezměkne a nezezlátne.
- Přidejte 4 stroužky nasekaného česneku, zamíchejte, potom zeleninu dejte na stranu hrnce a přidejte 1 polévkovou lžíci kari a 1/2 lžičky římského kmínu.
- Jemně restujte koření, dokud neztmavne, a poté je smíchejte zpět se zeleninou.
- Do hrnce nyní přidejte 2 velká rajčata nakrájená na kostičky (nebo použijte 1 konzervu rajčat).
- Promíchejte a nechte na středním plameni dusit asi 5 minut, dokud rajčata nezměknou.
- Do hrnce nyní přidejte také 1 šálek červené čočky, kterou jste předtím opláchli pod tekoucí vodou, a zalijte 3 šálky zeleninového vývaru a polovinou kokosového mléka.
- Přidejte také 1 polévkovou lžící najemno nakrájené čerstvé petrželky.
- Hrnec přikryjte pokličkou a vařte při nízké teplotě asi 20-30 minut, dokud nebude čočka uvařená a měkká.
- Poté polovinu polévky vyjměte z hrnce a rozmixujte do hladka.
- Vraťte zpět do hrnce.
- Zalijte zbytkem kokosového mléka a dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte horké s vařenou rýží (použijte dlouhozrnnou rýži, basmati nebo jasmínovou rýži) nebo česnekovým naanem.
Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Objevte podobné tipy
Kmínová polévka
Tuto dobrotu často vařily naše babičky a to z několika důvodů. Polévka je rychlá, lahodná a úžasně voní kmínem. Byla by škoda na tento skvělý recept zapomenout!
INGREDIENCE
- 1 malá cibule
- 2 lžičky drceného kmínu
- 4 malé brambory
- 1 lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 vejce
- 5 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru nebo vody
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- sůl
- snítka petrželky na ozdobu
POSTUP
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- V hrnci se silným dnem zahřejte olej na středním plameni.
- Přidejte cibuli a restujte, dokud nezesklovatí.
- Přidejte kmín a míchejte asi 1 minutu, dokud se nerozvine kmínové aroma.
- Vsypte mouku a míchejte asi 1-2 minuty.
- Hrnec stáhněteeme z plotny a přidejte jednu odměrku kuřecího vývaru.
- Opatrně promíchejte metličkou, aby nevznikly hrudky.
- Přidejte další naběračku vývaru, prošlehejte.
- Nyní můžete přidat zbytek tekutiny.
- Osolte, opepřete a dobře promíchejte.
- Hrnec vraťte na sporák a opatrně přidejte na kostičky nakrájené brambory.
- Zvyšte teplotu a přiveďte polévku k varu.
- Snižte plamen na minimum, přikryjte pokličkou a nechte polévku dusit asi 15 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké.
- Čas od času promíchejte, protože mouka má tendenci klesat na dno hrnce, kde by se mohla začít připalovat.
- Nakonec hrnec odstavte ze sporáku, do polévky rozklepněte jedno celé vejce a zašlehejte ho.
- Polévku dále nevařte.
- Podle chuti osolte, promíchejte a podávejte.
Marocká polévka harira
Harira je tradiční marocká polévky z cizrny a čočky s čerstvými bylinkami a spoustou koření. Podávejte s plátky citronu a teplým pita chlebem.
INGREDIENCE
- extra panenský olivový olej
- 1 velká žlutá cibule nakrájená nadrobno
- 2 nakrájené řapíky řapíkatého celeru
- 1 mrkev, oloupaná a nakrájená
- sůl
- 4 nasekané stroužky česneku
- 1 a ½ lžičky černého pepře
- 1 a ½ lžičky kurkumy
- 1 lžička římského kmínu
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky kajenského pepře
- 800 g konzervovaných drcených rajčat
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 1 šálek nasekaného čerstvého koriandru
- 1 šálek zelené čočky, opláchnuté
- 1 šálek červené čočky, opláchnuté
- 400 g konzervované cizrny
- 7 šálků zeleninového nebo kuřecího vývaru
- ¼ šálku dlouhozrnné rýže
- klínky citronu k podávání
POSTUP
- Ve velkém hrnci zahřejte 4 lžíce extra panenského olivového oleje na středním plameni, dokud se nezačne třpytit.
- Přidejte cibuli, řapíkatý celer a mrkev.
- Dochuťte solí.
- Restujte 5 minut za pravidelného míchání, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte česnek a koření a restujte 1 až 2 minuty za pravidelného míchání.
- Přidejte drcená rajčata, rajčatový protlak, koriandr, čočku (zelenou i červenou) a cizrnu.
- Také přidejte špetku soli a vařte 5 minut za občasného míchání.
- Přidejte vývar a zvyšte teplotu.
- Přiveďte k varu, poté stáhněte plamen na nízkou teplotu.
- Zakryjte a nechte 45 minut dusit, dokud nejsou luštěniny zcela uvařené a velmi měkké (občas zkontrolujte a přidejte další vývar nebo vodu).
- Vmíchejte rýži a vařte dalších 15 minut nebo dokud není rýže zcela uvařená.
- Podávejte s klínky citronu.
Inspirujte se i našimi dalšími recepty na polévky z červené čočky. Máme pro vás 5 neotřelých variant!
Protizánětlivá kuřecí polévka se zázvorem
Kombinace kuřecích prsou se zdravou zeleninou, zázvorem a voňavým kořením včetně léčivé kurkumy vás nadchne! Polévka je sytá, neuvěřitelně zdravá a rozhodně byste ji měli zařadit do svého jídelníčku.
INGREDIENCE
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká žlutá cibule, nakrájená
- 4 velké mrkve, nakrájené
- 3 stonky řapíkatého celeru, nakrájené
- 2 šálkx nakrájeného zelí
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička cibulového prášku
- 1/2 lžičky rozmarýnu
- 1/2 lžičky tymiánu
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 4 lžíce zázvoru, nasekaného
- 9 – 10 šálků kuřecího vývaru
- 1 kg kuřecích prsou, nakrájených na 5 cm kostky
- 2 šálky mraženého hrášku
POSTUP
- Do velkého hrnce přidejte olivový olej a poté nakrájenou cibuli, mrkev, řapíkat celer a zelí.
- Vařte do mírného změknutí, asi 6-7 minut.
- Přidejte česnek, zázvor a koření – sůl, pepř, kurkumu, cibulový prášek, rozmarýn a tymián.
- Za stálého míchání pár minut vařte.
- Poté přidejte kuřecí vývar a přiveďte k varu.
- Kuřecí prsa osolte a přidejte do hrnce.
- Vařte, dokud nebudou uvařená, asi 15 minut.
- Kuře vyjměte a nechte trochu vychladnout.
- Kuře naporcujte dvěma vidličkami.
- Přidejte zpět do hrnce spolu s mraženým hráškem.
- Pokračujte ve vaření asi 10 minut.
- Ochutnejte a podávejte s čerstvě mletým černým pepřem.
Připravili jsme si pro vás podrobný článek o zázvoru. Zázvor pomáhá proti nevolnosti i chřipce. Do jakých pokrmů a nápojů se toto štiplavé koření hodí? Jaké sloučeniny mu dávají jeho typickou štiplavou chuť? Jak se zázvorem péct a vařit? To vše a mnohem více se u nás dozvíte!
Jakou polévku s kořením máte nejraději? Podělte se o recept s přáteli na Facebooku!