Polévky pouze s kořením: zdravé a chutné

Znáte polévky z koření? Samozřejmě, koření přidáváme do každé polévky. Ale co taková kmínová polévka nebo kari polévka?

K čemu jsou polévky z koření dobré? Obsahují velké množství daného koření, takže se jeho účinky na zdraví zvyšují. A také jsou pikantnější a velmi lahodné.

Jak na polévky z koření se dozvíte v těchto 4 snadných receptech!

Kmínová polévka

INGREDIENCE

  • 3 lžíce celého kmínu
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 kedluben
  • 1 brambor
  • bazalka a strouhaný sýr na posyp
  • sůl, pepř
  • 1 lžička hladké mouky

POSTUP

  1. Kmín povaříme 30 minut v 1 litru vody zvlášť, scedíme a kmínový vývar pak nalejeme zpět do hrnce.
  2. Přidáme zeleninový vývar.
  3. Oloupanou kedluben a brambor nakrájíme a povaříme v polévce do změknutí.
  4. Osolíme a opepříme.
  5. V hrnku se studenou vodou rozmícháme lžičku hladké mouky a vmícháme do polévky.
  6. Necháme projít varem, po minutě rozmixueme a vrátíme do hrnce.
  7. Servírueme se sýrem a bazalkou.

Recept na kmínovou polévku

Kari polévka

Kari polévka patří mezi ty chuťově výraznější.

INGREDIENCE

  • 2 lžíce kari koření
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • dužina z 1/2 dýně hokaido
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 litry zeleninového vývaru
  • 2 lžíce smetany
  • semínka slunečnice nebo snítka bazalky na ozdobu

POSTUP

  1. Oloupané stroužky česneku nasekáme nadrobno a spolu s kari kořením restujeme na másle, dokud kari nezačne silně vonět.
  2. Potom přilijeme vývar a vložíme dužinu z dýně na kostičky nakrájenou.
  3. Povaříme do změknutí a celou polévku umixujeme.
  4. Polévku vrátíme do hrnce a vmícháme smetanu.
  5. Podáváme ozdobené semínky nebo bylinkami.

Recept na kari polévku

Zázvorová polévka

Jako základ zázvorové polévky se hodí silnější masový vývar. Můžeme využít i různých odřezků nebo kostí a vývar pak scedit.

INGREDIENCE

  • 2 lžíce strouhaného zázvoru
  • 2 litry masového vývaru
  • 5 mrkví
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce másla

POSTUP

  1. Na másle orestujeme nasekaný česnek, přidáme zázvor a zalijeme vývarem.
  2. Osolíme a opepříme.
  3. Oloupané a nakrájené mrkve vložíme do polévky a povaříme do změknutí.
  4. Polévku umixujeme a vrátíme do hrnce.
  5. Podávat můžeme se lžící smetany a hrstí zelených bylinek.

Recept na zázvorovou polévku

Papriková polévka

Mletá sladká paprika, metá pálivá paprika a chilli koření jsou základním kořením pro červené pikantní polévky. Papriková je jednou z nich.

INGREDIENCE

  • 4 červené papriky
  • 1 žlutá paprika
  • 2 lžíce mleté papriky
  • 1 lžička gulášového koření
  • sůl, pepř
  • 2 litry vývaru
  • 3 větší brambory
  • bylinky na ozdobu
  • 2 lžíce másla

POSTUP

  1. Na másle orestujeme nakrájené papriky. Osolíme a okořeníme.
  2. Přilijeme vývar a přisypeme brambory na kostičky.
  3. Vaříme 20 minut, zahustíme moukou, necháme přejít varem a po 3 minutách vypneme.
  4. Servírujeme s bylinkami a pečivem.

Recept na paprikovou polévku

Všechny léčivé rostliny mají také vedlejší účinky. Zázvor může po požití většího množství vyvolávat průjem, nevolnost nebo dokonce poruchy srdečního rytmu.

K polévkám se hodí různé bílé pečivo, které si můžete také připravit podomácku.

Jakou polévku z koření máte nejraději? Podělte se o recept s přáteli na Facebooku!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.