Lahodně recepty na krémové polévky s růžičkovou kapustou! Nechte se unést na vlně jemných chutí

Někdo jí miluje, jiný zase nenávidí.

S našimi recepty na polévku s růžičkovou kapustou, změní názor i ten nejzarytější odpůrce!

Ochutnejte naše naprosto dokonale vyvážené polévky, které vás přesvědčí!

Polévka z růžičkové kapusty a brambor

Domácí polévka s růžičkovou kapustou je krémová, hustá, bohatá a super jednoduchá! Je chutná a plná živin, které by vaše tělo potřebuje.

Co budeme potřebovat

  • 1 kg růžičkové kapusty (oříznuté, očištěné a nakrájené na polovinu)
  • 300 g brambor (oloupaných a nakrájených na kostičky)
  • 2 lžíce másla
  • 120 g nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku (nasekané nahrubo)
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 120 g strouhaného sýra čedar
  • 2 lžičky provensálského koření
  • koření červené papriky
  • 30 ml mléka
  • sůl
  • černý pepř

Postup

  • Rozehřejte máslo na středně vysokou teplotu, přidejte nakrájenou cibuli a česnek a opékejte do měkka a rozvonění.
  • Přidejte nakrájenou růžičkovou kapustu, nakrájené brambory, bylinky a restujte asi 3 minuty.
  • Orestovanou zeleninu zalijte kuřecím vývarem, dochuťte solí, černým pepřem a červenou paprikou, promíchejte, aby se vše spojilo a hrnec přikryjte.
  • Snižte teplotu a vařte, dokud nejsou brambory a růžičková kapusta měkké (řekněme 10–15 minut).
  • Hrnec sejmeme ze sporáku, pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujeme na hladkou kaši.
  • Do horké polévky vmícháme mléko, nastrouhaný sýr a mícháme do rozpuštění, ochutnáme a případně dochutíme solí.

Abyste si mohli uvařit krásně krémovou a chutnou polévku je třeba mít kvalitní kuchyňské vybavení! A vše začíná u sporáku! Podívejte se na naší recenzi plynových varných desek a vylepšete si své království!

Miska plná lahodného krému z kapustičky a křehkých brambor.
Zdroj: thedinnerbite.com

Polévka s růžičkovou kapustou a čedarem

Perfektní způsob, jak spotřebovat zbytky růžičkové kapusty a čedaru. Vyzkoušejte tuto polévku a spojte příjemné s užitečným!

Co budeme potřebovat

  • troška olivového oleje
  • ½ cibule (nakrájená)
  • 100g růžičkové kapusty (nakrájená na čtvrtky)
  • 1 stroužek česneku (nasekaný)
  • 300 ml horkého kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 100 ml husté smetany
  • 55g sýru čedar (strouhaný)
  • sůl
  • černý pepř

Postup

  • V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a opékejte 3–4 minuty nebo do změknutí.
  • Nakrájenou růžičkovou kapustu vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte 2–3 minuty, poté dobře sceďte.
  • Přidejte kapustu do hrnce s cibulí.
  • Přidejte česnek a opékejte 1-2 minuty.
  • Přidejte vývar a smetanu a vařte 3-4 minuty.
  • Vmíchejte sýr, okořeňte, podle chuti, solí a čerstvě mletým černým pepřem.

Jak jsme řekli, tak se určitě i stalo! Milujete ji! Pro další inspiraci jak si kapustičku vychutnat, vyzkoušejte tyto recepty, ve kterých hraje hlavní roli.

Mistička s kapustičkou, brokolicí a sýrem.
Zdroj: damndelicious.net

Krémová veganská polévka s kapustou

Věřte tomu nebo ne, na internetu nenajdete téměř žádné recepty na polévku s růžičkovou kapustou. Zkuste ten náš, neochutnáte lepší!

Co budeme potřebovat

  • 680 g růžičkové kapusty
  • olivový olej na pokapání
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 2 velké šalotky nebo 1 žlutá cibule (nakrájená)
  • 3 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 g kešu oříšků (namočených)
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 125 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíce veganského másla
  • 1 hrst špenátu

Postup

  • Nastavte troubu na 180 stupňů.
  • Omyjte a odřízněte stonky z kapustiček.
  • Nakrájejte je na poloviny, nebo na čtvrtiny.
  • Pokapejte je olivovým olejem a poté bohatě posypte solí a pepřem.
  • Kapusty opékejte asi 20-30 minut, jen dokud nezměknou a trochu nechytnou barvu.
  • Během pečení je na pánvi několikrát promíchejte.
  • V pánvi na střední teplotu přidejte veganské máslo a nakrájenou šalotku.
  • Vařte 3 minuty, dokud nezprůhlední.
  • Přidejte česnek a vařte další 2 minuty.
  • Nyní přidejte víno a snižte teplotu. Redukujte po dobu 5-7 minut.
  • Přidejte namočené kešu, dijonskou hořčici, vývar, špenát a šalotku a opečenou růžičkovou kapustu do vysokovýkonného mixéru. Rozmixujte vše do hladka.
  • Rozmixovanou polévku vraťte do hrnce. Podle chuti upravte sůl a pepř.
  • Podávejte horkou.
Lahodná krémová polévka bez živočišných přísad.
Zdroj: runningtothekitchen.com

Klobása, růžičková kapusta v bramborové polévce

Opečte si pár toastů a odzátkujte láhev Ribera del Duero, kterou si můžete vychutnat spolu s touto zdravou polévkou s růžičkovou kapustou.

Co budeme potřebovat

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 85 italské klobásy
  • 120 g nakrájené cibule
  • 60 g nakrájené mrkve
  • 60 g celeru nakrájeného na kostičky
  • 2 lžíce jemně nasekaného česneku
  • 2 lžičky papriky (nejlépe uzené)
  • 340 g malých žlutých brambor (nakrájených na plátky)
  • 230 g růžičkové kapusty (oříznuté a nakrájené na plátky)
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 30 g nasekané ploché petrželky

Postup

  • Zahřejte 1 lžíci oleje ve velkém hrnci na střední teplotu. Přidejte klobásu a vařte za občasného míchání, dokud nezhnědne, 4 až 6 minut.
  • Do hrnce přidejte zbývající 2 lžíce oleje, cibuli, mrkev a celer.
  • Vařte za občasného míchání do změknutí asi 5 minut.
  • Přidejte česnek a paprik, vařte po dobu 30 sekund.
  • Přidejte brambory, růžičkovou kapustu a vývar a vše přiveďte k varu na vysokou teplotu.
  • Jakmile se polévka začne vařit snižte teplotu na mírnou a za občasného míchání vařte, dokud brambory nezměknou, 6 až 8 minut.
  • Vmíchejte klobásu, ocet, sůl a pepř.
  • Podávejte posypané petrželkou.
Nejlepší polévka s bramborami, kapustou, špenátem a uzeninou.
Zdroj: paleorunningmomma.com

Proč jíst růžičkovou kapustu?

Růžičková kapusta v angličtině brussel sprouts získala své jméno podle hlavního města Belgie, kde poprvé rostla v 16. století. Vypadá trochu jako mini zelí, ale nenechte se zmást malou velikostí. V každém soustu se skrývá hodně živin.

Růžičková kapusta patří do čeledi brukvovitých – příbuzná brokolice, květáku, límcovité zeleniny a kapusty.

Když je připravíte správným způsobem, má růžičková kapusta jemnou, sladkou, téměř ořechovou chuť. Ale je velmi snadné ji převařit, což může vést k hořké chuti, kašovité struktuře a silnému, sirnému zápachu.

Z tohoto důvodu má růžičková kapusta často špatnou pověst.

Výhody pro zdraví
Růžičková kapusta obsahuje spoustu přírodních látek na bázi síry. Výzkum ukazuje, že tyto sloučeniny můžou pomoci zabránit poškození vaší DNA, volnými radikály.

Křupavá zelenina, jako je růžičková kapusta, vám také může pomoci odvrátit další zdravotní problémy, jako je vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, srdeční choroby a cukrovka.

Růžičková kapusta má také karotenoidy, barevné pigmenty nalezené v rostlinách, které jsou dobré pro vaše oči.

Jak připravit růžičkovou kapustu
Hledejte jasně zelenou růžičkovou kapustu. Černé skvrny nebo žluté listy jsou známkami rozkladu. Jakmile si ji přinesete domů, růžičková kapusta vydrží v lednici týden až dva.

Před vařením ji dobře opláchněte, abyste odstranili veškeré nečistoty. Odřízněte stopku (které má tuhou strukturu, i když je uvařená) a odstraňte všechny vnější, zvadlé listy.

Růžičkovou kapustu můžete pokapat olivovým olejem a opéct ji do zlatova, nebo ji napařit v hrnci s pár centimetry vody.

Syrovou nastrouhanou růžičkovou kapustu můžete přidat do polévek a salátů.

Nevařte ji příliš dlouho. To může vést ke kašovité, hořké chuti, kterou mnoho lidí nenávidí, převaření také ničí mnoho živin v této zelenině.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X