Máte rádi houby?
Dneska si ukážeme ty nejlepší recepty na polévky z hlívy ústřičné které si určitě zamilujete.
Načerpejte inspiraci a vyzkoušejte něco nového.
Gulášová polévka z hlívy
Vyzkoušejte tuhle verzi s hlívou ústřičnou a uvidíte sami že gulášová polévka nemusí být nutně vždy s masem aby chutnala skvěle. Vegetariáni mohou v receptu vynechat slaninu.
Ingredience
- 600 g hlívy ústřičné
- 100 g slaniny
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 2 brambory
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička majoránky
- 1 dl smetany na vaření
- voda
- sůl, pepř
Postup
- Slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme. Není třeba dávat olej.
- Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a mrkev, krátce orestujeme a zalijeme vodou.
- Přidáme nakrájenou hlívu, dochutíme solí a pepřem a vaříme asi 30 minut.
- Do hrnce dáme nadrobno nakrájené brambory a vaříme dalších 15 minut.
- Dochutíme česnekem, majoránkou, přilijeme smetanu, dobře promícháme a podáváme.

Nudlová polévka s hlívou a zeleninou
V této polévce nám hlíva nahrazuje maso a její chuť se zeleninou a bylinkami je naprosto fantastická.
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 3 mrkve
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 stroužky česneku
- 4 šálky vývaru
- 2 šálky hlívy ústřičné
- 1.5 šálku nudlí
- 1 lžička oregana
- 1 lžička tymiánu
- petržel
- sůl, pepř
Postup
- Připravíme si směs najemno nasekané cibule, mrkví a řapíkatého celeru.
- V hrnci si rozpálíme olej a zeleninovou směs restujeme asi 5 minut.
- Zalijeme vývarem a přivedeme k varu.
- Přidáme nakrájené houby a koření a vaříme asi 30 minut.
- Mezitím si uvaříme nudle podle návodu a necháme stranou.
- Polévku podáváme spolu s nudlemi.Dobrou chuť.

Objevte podobné tipy
Krémová houbová polévka
Tato krémová polévka vás svojí chutí hub, pórku a bylinek dostane. Navíc je velice jednoduchá na přípravu. Vyzkoušejte ji!
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 1 pórek
- ½ lžičky rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- 1 stroužek česneku
- 300 g hlívy ústřičné
- 200 g žampionů
- 150 ml bílého vína
- 500 ml vývaru
- 120 ml smetany na vaření
- parmazán a piniové oříšky na posypání
- petržel
- sůl, pepř
Postup
- Rozpálíme olej a orestujeme na něj na kolečka nakrájený pórek a restujeme 8 minut.
- Přidáme rozmarýn, bobkový list, prolisovaný česnek, sůl a pepř a dobře promícháme.
- Přidáme houby a restujeme dalších 10 minut.
- Do hrnce nalijeme bílé víno a dusíme 10 minut, poté přidáme i vývar a vaříme dalších 20 minut.
- Vyjmeme bobkové listy, přilijeme smetanu a rozmixujeme do hladka.
- Polévku servírujeme s hoblinkami parmazánu, piniovými oříšky a petrželkou.

TIP: Máte rádi houby? Vyzkoušejte i tyhle výborné recepty s houbami!
Rychlá polévka z hlívy ústřičné
Máte chuť na skvělou polévku a nemáte moc času? Tak tento recept s exoticým nádechem je přesně pro vás.
Ingredience
- 600 g hlívy ústřičné
- 2 vejce
- 5 šálku vody
- 8 plátků zázvoru
- 4 jarní cibulky
- sůl, pepř
Postup
- Do hrnce dáme vařit vodu, natrháme do ní hlívu na kousky a přidáme plátky zázvoru. Vaříme 7 minut.
- Přidáme sůl a vaříme další 2 minuty.
- V misce si rozšleháme vejce a opatrně nalijeme do hrnce. Počkáme asi minutu dokud nezačne vejce tuhnout a rozmícháme.
- Dochutíme pepřem a podáváme s jemně nasekanou jarní cibulkou.

Proč jíst hlívu ústřičnou?
- Nízký obsah kalorií a je to teda vhodná potraviny i do diety.
- Vysoký obsah bílkovin.
- Skvělý zdroj vitamínů jako jsou draslík, fosfor a niacin.
- Velmi oblíbená potravina nejen vegetariánů či veganů.
- Dobrá dostupnost – seženete ji v každém větším supermarketu a nebo asijských potravinách.
- Je jednoduchá na úpravu a přípravu a široké využití v kuchyni.
Zpracování hlívy ústřičné je opravdu široké a vy můžeme dneska vyzkoušet naše skvělé recepty na polévky z hlívy ústřičné. Která vám chutnala nejvíce?