4 skvělé recepty na polévky s hlívou ústřičnou které možná neznáte!

Máte rádi houby?

Dneska si ukážeme ty nejlepší recepty na polévky z hlívy ústřičné které si určitě zamilujete.

Načerpejte inspiraci a vyzkoušejte něco nového.

Gulášová polévka z hlívy

Vyzkoušejte tuhle verzi s hlívou ústřičnou a uvidíte sami že gulášová polévka nemusí být nutně vždy s masem aby chutnala skvěle. Vegetariáni mohou v receptu vynechat slaninu.

Ingredience

  • 600 g hlívy ústřičné
  • 100 g slaniny
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 brambory
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička majoránky
  • 1 dl smetany na vaření
  • voda
  • sůl, pepř

Postup

  1. Slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme. Není třeba dávat olej.
  2. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a mrkev, krátce orestujeme a zalijeme vodou.
  3. Přidáme nakrájenou hlívu, dochutíme solí a pepřem a vaříme asi 30 minut.
  4. Do hrnce dáme nadrobno nakrájené brambory a vaříme dalších 15 minut.
  5. Dochutíme česnekem, majoránkou, přilijeme smetanu, dobře promícháme a podáváme.
Houbová polévka se zeleninou a bylinkami v tmavé misce.
zdroj: rosacooking.com

Nudlová polévka s hlívou a zeleninou

V této polévce nám hlíva nahrazuje maso a její chuť se zeleninou a bylinkami je naprosto fantastická.

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 4 šálky vývaru
  • 2 šálky hlívy ústřičné
  • 1.5 šálku nudlí
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička tymiánu
  • petržel
  • sůl, pepř

Postup

  1. Připravíme si směs najemno nasekané cibule, mrkví a řapíkatého celeru.
  2. V hrnci si rozpálíme olej a zeleninovou směs restujeme asi 5 minut.
  3. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu.
  4. Přidáme nakrájené houby a koření a vaříme asi 30 minut.
  5. Mezitím si uvaříme nudle podle návodu a necháme stranou.
  6. Polévku podáváme spolu s nudlemi.Dobrou chuť.
Houbová polévka se zeleninou a nudlemi.
zdroj: oneingredientchef.com

Krémová houbová polévka

Tato krémová polévka vás svojí chutí hub, pórku a bylinek dostane. Navíc je velice jednoduchá na přípravu. Vyzkoušejte ji!

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 1 pórek
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • 1 stroužek česneku
  • 300 g hlívy ústřičné
  • 200 g žampionů
  • 150 ml bílého vína
  • 500 ml vývaru
  • 120 ml smetany na vaření
  • parmazán a piniové oříšky na posypání
  • petržel
  • sůl, pepř

Postup

  1. Rozpálíme olej a orestujeme na něj na kolečka nakrájený pórek a restujeme 8 minut.
  2. Přidáme rozmarýn, bobkový list, prolisovaný česnek, sůl a pepř a dobře promícháme.
  3. Přidáme houby a restujeme dalších 10 minut.
  4. Do hrnce nalijeme bílé víno a dusíme 10 minut, poté přidáme i vývar a vaříme dalších 20 minut.
  5. Vyjmeme bobkové listy, přilijeme smetanu a rozmixujeme do hladka.
  6. Polévku servírujeme s hoblinkami parmazánu, piniovými oříšky a petrželkou.
Rozmixovaná krémová polévka z hub v bílé misce se sýrem, oříšky a bylinkami.
zdroj: iga.net

TIP: Máte rádi houby? Vyzkoušejte i tyhle výborné recepty s houbami!

Rychlá polévka z hlívy ústřičné

Máte chuť na skvělou polévku a nemáte moc času? Tak tento recept s exoticým nádechem je přesně pro vás.

Ingredience

  • 600 g hlívy ústřičné
  • 2 vejce
  • 5 šálku vody
  • 8 plátků zázvoru
  • 4 jarní cibulky
  • sůl, pepř

Postup

  1. Do hrnce dáme vařit vodu, natrháme do ní hlívu na kousky a přidáme plátky zázvoru. Vaříme 7 minut.
  2. Přidáme sůl a vaříme další 2 minuty.
  3. V misce si rozšleháme vejce a opatrně nalijeme do hrnce. Počkáme asi minutu dokud nezačne vejce tuhnout a rozmícháme.
  4. Dochutíme pepřem a podáváme s jemně nasekanou jarní cibulkou.
Asijská houbová polévka se zázvorem a vejcem v tmavé misce.
zdroj: spicetheplate.com

Proč jíst hlívu ústřičnou?

  • Nízký obsah kalorií a je to teda vhodná potraviny i do diety.
  • Vysoký obsah bílkovin.
  • Skvělý zdroj vitamínů jako jsou draslík, fosfor a niacin.
  • Velmi oblíbená potravina nejen vegetariánů či veganů.
  • Dobrá dostupnost – seženete ji v každém větším supermarketu a nebo asijských potravinách.
  • Je jednoduchá na úpravu a přípravu a široké využití v kuchyni.

Zpracování hlívy ústřičné je opravdu široké a vy můžeme dneska vyzkoušet naše skvělé recepty na polévky z hlívy ústřičné. Která vám chutnala nejvíce?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X