Máte doma uzené maso a nevíte co s ním? Vyzkoušejte tyto skvělé recepty na polévky z uzeného masa.
Ukážeme si jak recepty z hovězího a vepřového tak i z krůtího masa.
Všechny recepty jsou velice chutné a snadné.
Vybere si opravdu každý.
Polévka z uzeného hovězího s kroupami
Klasická polévka která je stále velmi oblíbená a to naprostým právem. Vyzkoušejte ji i vy!
Ingredience
- 1 cibule
- ¼ celeru
- 1 mrkev
- 2 lžíce oleje
- 2 šálky uzeného hovězího masa
- voda
- vývar
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 šálek krup
- 2 bobkové listy
- sůl, pepř
Postup
- V hrnci si rozpálíme olej a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a celer.
- Jakmile nám zelenina začne měknout, asi za 6-8 minut, přidáme na kostičky nakrájené hovězí maso.
- Přidáme vodu, vývar, plechovku rajčat, kroupy, bobkový list a přivedeme k varu.
- Vaříme asi 30-45 minut dokud nebudou kroupy měkké. Dochutíme solí a pepřem a podáváme.

Krémová zeleninová polévka s uzeným vepřovým
Tahle úžasná kombinace květáku, česneku a voňavého uzeného masa vás dostane. Vyzkoušejte ji a uvidíte sami!
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 8 stroužků česneku
- 650g květáku
- 7 šálků vývaru
- 2 lžičky oregana
- 300 g uzeného vepřového masa
- sůl, pepř
Postup
- V hrnci rozpálíme olej a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
- Mícháme dokud nám nezačne zelenina chytat zlatavou barvu ale dáváme pozor abychom ji nespálili.
- Mezitím si nakrájíme květák na kostičky a přidáme je spolu s vývarem do hrnce.
- Vaříme dokud nám květák nezměkne a to asi 20 minut.
- Do polévky přidáme uzené maso, krátce spolu povaříme a můžeme podávat.

Máte rádi krémové polévky? Načerpejte inspiraci a podívejte se i na tyto skvělé recepty na krémové polévky.
Uzená polévka s nudlemi
Kombinace uzeného hovězího masa, zeleniny a nudlí nikdy nezklame a hodí se nejen na chladné dny.
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 3 mrkve
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 4 šálky uzeného hovězího masa
- 6 šálků vývaru
- 230 g vaječných nudlí
- petržel
- sůl a pepř
Postup
- V hrnci rozpálíme olej a orestujeme 3-5 minut nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme nakrájenou mrkev, celer a dochutíme solí a pepřem.
- Zeleninu zalijeme vývarem, přidáme na kousky nakrájené hovězí maso a vaříme asi 15 minut.
- Mezitím si připravíme nudle podle návodu, scedíme a necháme stranou.
- Podáváme s nudlemi a s nasekanou petrželkou.

Objevte podobné tipy
Polévka z uzeného krůtího masa s rýží
Skvělý způsob jak využít uzené krůtí maso.Tuto polévku plnou chutí a vůni si jistě zamilujete.
Ingredience
- 3 šálky uzeného krůtího masa (lze nahradit kuřecím)
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 mrkev
- ½ šálku celeru
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce rýže
- 1.5 litru vývaru
- 1 lžička tymiánu
- sůl, pepř
Postup
- V hrnci rozpálíme olej a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a celer.
- Mezitím si nakrájíme krůtí maso na kostičky.
- Rýži propláchneme a přidáme k zelenině. Zalijeme vývarem, přidáme prolisovaný česnek, tymián, sůl a pepř.
- Vaříme asi 10 minut a přidáme krůtí maso.
- Vaříme dalších asi 10 minut dokud nebude rýže uvařená do měkka.

Fazolová uzená polévka
Tato polévka je nejenom velice jednoduchá, ale také báječně chutná. Přesvědčte se o tom sami!
Ingredience
- 1 lžíce oleje
- 0.5 kg uzeného vepřového masa
- 1 pórek
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 3 stroužky česneku
- 1 plechovka bílých fazolí
- 1 plechovka krájených rajčat
- 2 bobkové listy
- ½ lžičky tymiánu
- vývar
- voda
- sůl, pepř
Postup
- V hrnci si rozpálíme olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, pórek, česnek, sůl a dusíme asi 15 minut.
- Fazole scedíme a přidáme do hrnce spolu s rajčaty, bobkovým listem a tymiánem.
- Zalijeme vývarem a vodou a vaříme na mírném plameni asi 30 minut.
- Přidáme uzené vepřové maso a dobře promícháme.
- Dochutíme solí, pepřem a podáváme.

Co je to uzené maso a jak se připravuje
Uzení je velice oblíbená metoda zpracování masa, jedná se o tepelnou úpravu kouřem za nízkých teplot.
Maso musí být také naloženo v solné směsi a to asi na 4-6 týdnů.
Teploty se pohybují podle druhu maso, obecně však můžeme říct že je to kolem 50-60 stupňů, záleží však na druhu masa.
Dřevo vhodné pro uzení je například bukové, akátové, třešňové a nebo olšové.
Jedině tak dosáhneme toho že maso nebude vysušené a bude mít plnou, kouřovou chuť.
Čas uzení je 6-8 hodin, některé kusy masa se udí až 22 hodin.
Vy si můžete už hotové a vyuzené maso koupit a vychutnat si ho doma třeba v polévkách.
Které polévky z uzeného masa jste vyzkoušeli a jak vám chutnaly? Podělte se s námi o to v komentářích.