5 úžasných polévek s vůní uzeného masa. Vyzkoušejte je!

Máte doma uzené maso a nevíte co s ním? Vyzkoušejte tyto skvělé recepty na polévky z uzeného masa.

Ukážeme si jak recepty z hovězího a vepřového tak i z krůtího masa.

Všechny recepty jsou velice chutné a snadné.

Vybere si opravdu každý.

Polévka z uzeného hovězího s kroupami

Klasická polévka která je stále velmi oblíbená a to naprostým právem. Vyzkoušejte ji i vy!

Ingredience

  • 1 cibule
  • ¼ celeru
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce oleje
  • 2 šálky uzeného hovězího masa
  • voda
  • vývar
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 šálek krup
  • 2 bobkové listy
  • sůl, pepř

Postup

  1. V hrnci si rozpálíme olej a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a celer.
  2. Jakmile nám zelenina začne měknout, asi za 6-8 minut, přidáme na kostičky nakrájené hovězí maso.
  3. Přidáme vodu, vývar, plechovku rajčat, kroupy, bobkový list a přivedeme k varu.
  4. Vaříme asi 30-45 minut dokud nebudou kroupy měkké. Dochutíme solí a pepřem a podáváme.
Hovězí polévka se zeleninou a kroupami.
zdroj: theblackpeppercorn.com

Krémová zeleninová polévka s uzeným vepřovým

Tahle úžasná kombinace květáku, česneku a voňavého uzeného masa vás dostane. Vyzkoušejte ji a uvidíte sami!

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 650g květáku
  • 7 šálků vývaru
  • 2 lžičky oregana
  • 300 g uzeného vepřového masa
  • sůl, pepř

Postup

  1. V hrnci rozpálíme olej a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
  2. Mícháme dokud nám nezačne zelenina chytat zlatavou barvu ale dáváme pozor abychom ji nespálili.
  3. Mezitím si nakrájíme květák na kostičky a přidáme je spolu s vývarem do hrnce.
  4. Vaříme dokud nám květák nezměkne a to asi 20 minut.
  5. Do polévky přidáme uzené maso, krátce spolu povaříme a můžeme podávat.
Rozmixovaná květáková polévka s vepřovým masem v bílé misce.
zdroj: meatyfied.com

Máte rádi krémové polévky? Načerpejte inspiraci a podívejte se i na tyto skvělé recepty na krémové polévky.

Uzená polévka s nudlemi

Kombinace uzeného hovězího masa, zeleniny a nudlí nikdy nezklame a hodí se nejen na chladné dny.

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 4 šálky uzeného hovězího masa
  • 6 šálků vývaru
  • 230 g vaječných nudlí
  • petržel
  • sůl a pepř

Postup

  1. V hrnci rozpálíme olej a orestujeme 3-5 minut nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme nakrájenou mrkev, celer a dochutíme solí a pepřem.
  3. Zeleninu zalijeme vývarem, přidáme na kousky nakrájené hovězí maso a vaříme asi 15 minut.
  4. Mezitím si připravíme nudle podle návodu, scedíme a necháme stranou.
  5. Podáváme s nudlemi a s nasekanou petrželkou.
Polévka z hovězího masa z nudlemi a zeleninou v bílé misce.
zdrjo: dinneratthezoo.com

Polévka z uzeného krůtího masa s rýží

Skvělý způsob jak využít uzené krůtí maso.Tuto polévku plnou chutí a vůni si jistě zamilujete.

Ingredience

  • 3 šálky uzeného krůtího masa (lze nahradit kuřecím)
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • ½ šálku celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce rýže
  • 1.5 litru vývaru
  • 1 lžička tymiánu
  • sůl, pepř

Postup

  1. V hrnci rozpálíme olej a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a celer.
  2. Mezitím si nakrájíme krůtí maso na kostičky.
  3. Rýži propláchneme a přidáme k zelenině. Zalijeme vývarem, přidáme prolisovaný česnek, tymián, sůl a pepř.
  4. Vaříme asi 10 minut a přidáme krůtí maso.
  5. Vaříme dalších asi 10 minut dokud nebude rýže uvařená do měkka. 
Polévka z krůtího masa s rýží v bílé misce.
zdroj: cookinglsl.com

Fazolová uzená polévka

Tato polévka je nejenom velice jednoduchá, ale také báječně chutná. Přesvědčte se o tom sami!

Ingredience

  • 1 lžíce oleje
  • 0.5 kg uzeného vepřového masa
  • 1 pórek
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovka bílých fazolí
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 2 bobkové listy
  • ½ lžičky tymiánu
  • vývar
  • voda
  • sůl, pepř

Postup

  1. V hrnci si rozpálíme olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, pórek, česnek, sůl a dusíme asi 15 minut.
  2. Fazole scedíme a přidáme do hrnce spolu s rajčaty, bobkovým listem a tymiánem.
  3. Zalijeme vývarem a vodou a vaříme na mírném plameni asi 30 minut.
  4. Přidáme uzené vepřové maso a dobře promícháme.
  5. Dochutíme solí, pepřem a podáváme.
Polévka s fazolemi, zeleninou a vepřovým masem v bílé misce.
zdroj: smalltownwoman.com

Co je to uzené maso a jak se připravuje 

Uzení je velice oblíbená metoda zpracování masa, jedná se o tepelnou úpravu kouřem za nízkých teplot.

Maso musí být také naloženo v solné směsi a to asi na 4-6 týdnů.

Teploty se pohybují podle druhu maso, obecně však  můžeme říct že je to kolem 50-60 stupňů, záleží však na druhu masa.

Dřevo vhodné pro uzení je například bukové, akátové, třešňové a nebo olšové.

Jedině tak dosáhneme toho že maso nebude vysušené a bude mít plnou, kouřovou chuť.

Čas uzení je 6-8 hodin, některé kusy masa se udí až 22 hodin.

Vy si můžete už hotové a vyuzené maso koupit a vychutnat si ho doma třeba v polévkách.

Které polévky z uzeného masa jste vyzkoušeli a jak vám chutnaly? Podělte se s námi o to v komentářích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X