Máte chuť na něco zdravého a výživného?
Vyzkoušejte naše recepty na polévky z červené řepy 5x jinak.
Dali byste si krémovou, s dýní nebo raději kořeněnou s chilli?
Najdete je tu všechny!
Krémová polévka z pečené řepy
Tato veganská polévka je extra krémová, chutná a výživná. Je snadná a vhodná i pro děti. Chuť řepy zde nevyniká díky přidaným bramborám, mrkvi a jablku, takže si na své přijdou i ti, co řepu nemají zrovna dvakrát v lásce.
Ingredience
- 3 – 4 lžíce olivového oleje
- 1 středně žlutá cibule, nakrájená na kostičky
- 2 velké stroužky česneku, lisované
- 2 šálky nakrájené řepy (~ 3 velké řepy)
- 1 šálek brambor, nakrájených na kostičky
- 1 šálek mrkve, nakrájené na kostičky
- 1 zelené jablko, oloupané a nakrájené na kostičky
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 a ¼ – 1 a ½ lžičky soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1 šálek kešu mléka
- 3 – 4 lžíce čerstvého kopru, jemně nasekaného
Postup
- Předehřejte troubu na 190 ° C a vyložte plech pečícím papírem.
- Umyjte řepu, odřízněte konce a oloupejte.
- Oloupané řepy nakrájejte na kousky velké cca 1,2 cm.
- Obalte je 1 – 2 lžícemi olivového oleje a posypte je trochou soli a pepře.
- Pečte 30 -3 5 minut, dokud není řepa měkká.
- Během pečení jednou nebo dvakrát promíchejte.
- Zahřejte velký hrnec na středním plameni.
- Přidejte 2 lžíce olivového oleje a po zahřátí přidejte cibuli a restujte 5-6 minut.
- Jakmile cibule změkne, přidejte česnek, brambory, mrkev, sůl a pepř a dobře promíchejte.
- Za občasného míchání vařte 5 minut.
- Přidejte do hrnce pečenou řepu, jablko a vývar.
- Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a přikryjte pokličkou.
- Duste 20 minut, dokud brambory nezměknou.
- Opatrně přeneste polévku do mixéru a mixujte, dokud nebude hladká a krémová.
- Přidejte citronovou šťávu a kešu mléko a míchejte dalších 30 sekund.
- Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte.
- Nalijte polévku zpět do hrnce a vmíchejte čerstvý kopr.
- Vařte dalších 5 minut na mírném ohni.
- Podávejte horké, pokapané olivovým olejem a posypané čerstvým koprem.

Řepu nemusíte zpracovávat pouze do polévek. Přinášíme vám 12 úžasných receptů na červenou řepu ve sladkých i slaných variantách.
Řepová polévka s kmínem a chilli
Lahodná kořeněná výživná polévka se zeleninou vás zahřeje a zároveň uspokojí chuťové buňky i těch nejnáročnějších strávníků!
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 cibule, oloupaná a nakrájená na drobné kostičky
- 2 tyčinky řapíkatého celeru, nakrájeného na drobné kostičky
- ½ středního pastiňáku, oloupaného a najemno nasekaného
- 3 stroužky česneku, lisované
- 1 čajová lžička celého kmínu, opraženého
- 1 čajová lžička chilli prášku
- 3 velké červené řepy, oloupané a hrubě nasekané
- 1 litr zeleninového vývaru, horký
- ½ citronu
- sůl a čerstvě mletý pepř
Na ozdobu:
- 100 g pistácií, bez skořápky
- 100 ml crème fraîche
- hrachové výhonky
Postup
- Olej zahřejte ve velkém hrnci na středním plameni.
- Přidejte máslo a nechte ho zpěnit, poté přidejte cibuli, celer, pastiňák, česnek a koření.
- Míchejte jednu až dvě minuty a poté mírně snižte teplotu.
- Nechte zeleninu vařit, dokud nezměkne, přibližně dalších osm minut.
- Přidejte červenou řepu a pak přilijte vývar.
- Přiveďte k varu, poté přikryjte a vařte, dokud řepa nezměkne, přibližně 30 minut.
- Mezitím vezměte pistácie a jednu minutu blanšírujte ve vroucí vodě.
- Tím získají jasně zelenou barvu.
- Sceďte a ihned ochlaďte v ledové vodě.
- Znovu sceďte, osušte kuchyňskou utěrkou a poté je nasekejte nahrubo.
- Jakmile je červená řepa měkká, rozmixujte polévku tyčovým mixérem.
- Vymačkejte více než polovinu citronu a poté dochuťte solí a pepřem.
- Nandejte polévku do teplých misek a pak ozdobte crème fraîche, pistáciemi a hráškovými výhonky.

Ukrajinský boršč
Boršč je ve východní Evropě známá polévka, která může mít mnoho podob. Tento recept obsahuje červenou řepu, hovězí maso a nadýchané knedlíčky, které se vaří přímo v polévce.
Ingredience
Na hovězí vývar:
- 1,4 kg hovězího hřbetu
- 8 šálků vody a další podle potřeby
- 1 velká cibule, nahrubo nasekaná
- 1 velká mrkev, nahrubo nasekaná
- 1 řapík řapíkatého celeru, nahrubo nasekaný
Na polévku:
- 500 g řepy, ořezané a oloupané
- 3 velké mrkve, ořezané a oloupané
- 1/4 velkého zelí, nakrájeného
- 2 velké brambory, oloupané a nakrájené na tenké plátky
- 2 velké cibule nakrájené na kostičky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce cukru
- sůl a černý pepř dle chuti
Na ukrajinské knedlíčky:
- 1 šálek hladké mouky
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička kmínu
- 1/2 šálku mléka
- 1 velké vejce, rozšlehané
- černý pepř dle chuti
K podávání:
- zakysaná smetana dle chuti
- čerstvý kopr dle chuti
- klínky citrónu dle chuti
Postup
- Připravte si hovězí vývar.
- Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte maso a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a duste asi 30 minut.
- Odstraňujte průběžně pěnu, která během vaření vznikne, předejte tak nepříjemnému zakalení.
- Přidejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer.
- Duste zakryté 1 hodinu nebo dokud maso neopadne z kosti a podle potřeby přidejte vodu.
- Přeneste hovězí maso do misky a vykostěte ho.
- Nasekejte ho na kousky a dejte stranou.
- Zbavte vývar zeleniny a dejte ho stranou.
- Nyní si připravte samotnou polévku.
- Přidejte řepu a mrkev do hovězího vývaru a vařte zakryté do měkka asi 45 minut.
- Vyjměte zeleninu z vývaru, nechte ji vychladnout, dokud se s ní nebude snadno manipulovat, a poté ji nahrubo nastrouhejte.
- Dejte stranou.
- Přidejte do vývaru zelí, brambory a cibuli.
- Přiveďte zpět k varu a poté přikryjte duste 20 minut.
- Přidejte nastrouhanou řepu a mrkev, rajčatový protlak, cukr a podle chuti sůl a pepř.
- Pokud podáváte s knedlíčky, je na čase si je připravit.
- Knedlíčky si připravíte tak, že v malé misce rozšleháte mouku, prášek do pečiva, sůl a kmín.
- V samostatné misce rozšlehejte mléko, rozšlehané vejce a pepř podle chuti.
- Přidejte do směsi s moukou a vidličkou promíchejte, dokud nevznikne tuhé lepkavé těsto.
- Pomocí polévkové lžíce přeneste těsto do horké polévky, ne vařící.
- Zakryjte na 5 minut a nechte knedlíčky udělat v páře.
- Knedlíčky otočte a nechte je v páře dalších 5 minut.
- Do polévky přidejte vyhrazené maso a ohřívejte asi 5 minut.
- Podávejte boršč v zahřátých miskách s trochou zakysané smetany, čerstvým koprem a klínkem citrónu.

Pokud vás tento pokrm nadchl, určitě se podívejte i na naše další recepty na boršč aneb vyzkoušejte tradiční ukrajinskou polévku i jinak!
Objevte podobné tipy
Polévka s červenou řepou a křenem
Tato zářivě fialová polévka má bohatou a zemitou chuť díky čerstvé řepě a pálivému křenu. Podávejte navíc s další zakysanou smetanou jako skvělý oběd či večeři.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na plátky
- 500 g brambor, oloupaných a nasekaných
- 750g červené řepy, oloupané a nasekané
- 600ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 100 ml zakysané smetany
- 4-5 lžíc křenu
- malá hrst kopru (volitelně)
Postup
- Na velké pánvi zahřejte polovinu olivového oleje.
- Přidejte cibuli a na mírném ohni ji za stálého míchání jemně povařte, asi 5 minut, dokud nezměkne.
- Přidejte brambory a červenou řepu a za stálého míchání vařte 3-4 minuty.
- Přilijte kuřecí nebo zeleninový vývar a 500 ml vody.
- Přiveďte k varu a poté částečně zakryjte pokličkou na 20–25 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Rozmixujte s polovinou zakysané smetany do hladka.
- Dochuťte solí a mletým černým pepřem a podle chuti přidejte křen.
- Podávejte se zbývající zakysanou smetanou a ozdobte koprem.

Dýňovo-řepová polévka s tymiánem
Tymián a balzamikový ocet dodávají této zeleninové polévce neuvěřitelnou chuť, jakou si ani nedovedete představit, dokud ji nevyzkoušíte!
Ingredience
- 1/2 střední dýně (na kostky)
- 2 střední řepy (na kostičky)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1/2 šálku tymiánu
- 1 lžička balzamikového octa
- 1 kostka zeleninového vývaru
- zakysaná smetana nebo jogurt (volitelně)
Postup
- Na olivovém oleji osmažte cibuli a stroužek nasekaného česneku.
- Když je zelenina krásně měkká, přidejte hrst tymiánových listů.
- Přidejte dýni na kostičky a červenou řepu.
- Protože vaření řepy trvá déle, nakrájejte ji na menší kostky
- Přidejte kostku zeleninového vývaru.
- Podlejte vodou, přiveďte k varu a duste asi 45 minut.
- Přidejte lžičku balzamikového octa a promíchejte.
- Nechte trochu vychladnout a poté rozmixujte do hladka.
- Podávejte s kopečkem jogurtu a dalšími lístky tymiánu.

Jak odstranit skvrny od červené řepy
Syrová řepa může na vašich rukou zanechat pěknou neplechu. Naštěstí se nepříjemné zbarvení dá poměrně snadno odstranit citrónovou šťávou.
- Na ruce vymačkejte trochu čerstvé citrónové šťávy, promněte a opláchněte.
- Chcete-li odstranit fleky od řepy z prkýnka, posypte obarvenou oblast solí, kterou vetřete na plochu spolu s polovinou citrónu. Dobře opláchněte a podle potřeby opakujte.
- Po manipulaci s řepou vždy ihned opláchněte prkénko, abyste zabránili vzniku skvrn.
Jak se vám naše recepty líbily? Budeme se těšit na vaši zpětnou vazbu!