5 úžasných receptů na řepové polévky, jak je neznáte. Vyzkoušejte všechny!

Máte chuť na něco zdravého a výživného?

Vyzkoušejte naše recepty na polévky z červené řepy 5x jinak.

Dali byste si krémovou, s dýní nebo raději kořeněnou s chilli?

Najdete je tu všechny!

Krémová polévka z pečené řepy

Tato veganská polévka je extra krémová, chutná a výživná. Je snadná a vhodná i pro děti. Chuť řepy zde nevyniká díky přidaným bramborám, mrkvi a jablku, takže si na své přijdou i ti, co řepu nemají zrovna dvakrát v lásce.

Ingredience

  • 3 – 4 lžíce olivového oleje
  • 1 středně žlutá cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 velké stroužky česneku, lisované
  • 2 šálky nakrájené řepy (~ 3 velké řepy)
  • 1 šálek brambor, nakrájených na kostičky
  • 1 šálek mrkve, nakrájené na kostičky
  • 1 zelené jablko, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 a ¼ – 1 a ½ lžičky soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 šálek kešu mléka
  • 3 – 4 lžíce čerstvého kopru, jemně nasekaného

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 ° C a vyložte plech pečícím papírem.
  2. Umyjte řepu, odřízněte konce a oloupejte.
  3. Oloupané řepy nakrájejte na kousky velké cca 1,2 cm.
  4. Obalte je 1 – 2 lžícemi olivového oleje a posypte je trochou soli a pepře.
  5. Pečte 30 -3 5 minut, dokud není řepa měkká.
  6. Během pečení jednou nebo dvakrát promíchejte.
  7. Zahřejte velký hrnec na středním plameni.
  8. Přidejte 2 lžíce olivového oleje a po zahřátí přidejte cibuli a restujte 5-6 minut.
  9. Jakmile cibule změkne, přidejte česnek, brambory, mrkev, sůl a pepř a dobře promíchejte.
  10. Za občasného míchání vařte 5 minut.
  11. Přidejte do hrnce pečenou řepu, jablko a vývar.
  12. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a přikryjte pokličkou.
  13. Duste 20 minut, dokud brambory nezměknou.
  14. Opatrně přeneste polévku do mixéru a mixujte, dokud nebude hladká a krémová.
  15. Přidejte citronovou šťávu a kešu mléko a míchejte dalších 30 sekund.
  16. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte.
  17. Nalijte polévku zpět do hrnce a vmíchejte čerstvý kopr.
  18. Vařte dalších 5 minut na mírném ohni.
  19. Podávejte horké, pokapané olivovým olejem a posypané čerstvým koprem.
Krémová řepová polévka s koprem servírovaná v misce se lžící.
www.crowdedkitchen.com

Řepu nemusíte zpracovávat pouze do polévek. Přinášíme vám 12 úžasných receptů na červenou řepu ve sladkých i slaných variantách.

Řepová polévka s kmínem a chilli

Lahodná kořeněná výživná polévka se zeleninou vás zahřeje a zároveň uspokojí chuťové buňky i těch nejnáročnějších strávníků!

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule, oloupaná a nakrájená na drobné kostičky
  • 2 tyčinky řapíkatého celeru, nakrájeného na drobné kostičky
  • ½ středního pastiňáku, oloupaného a najemno nasekaného
  • 3 stroužky česneku, lisované
  • 1 čajová lžička celého kmínu, opraženého
  • 1 čajová lžička chilli prášku
  • 3 velké červené řepy, oloupané a hrubě nasekané
  • 1 litr zeleninového vývaru, horký
  • ½ citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Na ozdobu:

  •     100 g pistácií, bez skořápky
  •     100 ml crème fraîche
  •     hrachové výhonky

Postup

  1. Olej zahřejte ve velkém hrnci na středním plameni.
  2. Přidejte máslo a nechte ho zpěnit, poté přidejte cibuli, celer, pastiňák, česnek a koření.
  3. Míchejte jednu až dvě minuty a poté mírně snižte teplotu.
  4. Nechte zeleninu vařit, dokud nezměkne, přibližně dalších osm minut.
  5. Přidejte červenou řepu a pak přilijte vývar.
  6. Přiveďte k varu, poté přikryjte a vařte, dokud řepa nezměkne, přibližně 30 minut.
  7. Mezitím vezměte pistácie a jednu minutu blanšírujte ve vroucí vodě.
  8. Tím získají jasně zelenou barvu.
  9. Sceďte a ihned ochlaďte v ledové vodě.
  10. Znovu sceďte, osušte kuchyňskou utěrkou a poté je nasekejte nahrubo.
  11. Jakmile je červená řepa měkká, rozmixujte polévku tyčovým mixérem.
  12. Vymačkejte více než polovinu citronu a poté dochuťte solí a pepřem.
  13. Nandejte polévku do teplých misek a pak ozdobte crème fraîche, pistáciemi a hráškovými výhonky.
Kořeněná polévka z řepy ozdobená hrachovými výhonky servírovaná v misce se lžící.
www.foodandwine.ie

Ukrajinský boršč

Boršč je ve východní Evropě známá polévka, která může mít mnoho podob. Tento recept obsahuje červenou řepu, hovězí maso a nadýchané knedlíčky, které se vaří přímo v polévce.

Ingredience

Na hovězí vývar:

  • 1,4 kg hovězího hřbetu
  • 8 šálků vody a další podle potřeby
  • 1 velká cibule, nahrubo nasekaná
  • 1 velká mrkev, nahrubo nasekaná
  • 1 řapík řapíkatého celeru, nahrubo nasekaný

Na polévku:

  • 500 g řepy, ořezané a oloupané
  • 3 velké mrkve, ořezané a oloupané
  • 1/4 velkého zelí, nakrájeného
  • 2 velké brambory, oloupané a nakrájené na tenké plátky
  • 2 velké cibule nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce cukru
  • sůl a černý pepř dle chuti

Na ukrajinské knedlíčky:

  • 1 šálek hladké mouky
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1/2 šálku mléka
  • 1 velké vejce, rozšlehané
  • černý pepř dle chuti

K podávání:

  • zakysaná smetana dle chuti
  • čerstvý kopr dle chuti
  • klínky citrónu dle chuti  

Postup

  1. Připravte si hovězí vývar.
  2. Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte maso a přiveďte k varu.
  3. Snižte teplotu a duste asi 30 minut.
  4. Odstraňujte průběžně pěnu, která během vaření vznikne, předejte tak nepříjemnému zakalení.
  5. Přidejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer.
  6. Duste zakryté 1 hodinu nebo dokud maso neopadne z kosti a podle potřeby přidejte vodu.
  7. Přeneste hovězí maso do misky a vykostěte ho.
  8. Nasekejte ho na kousky a dejte stranou.
  9. Zbavte vývar zeleniny a dejte ho stranou.
  10. Nyní si připravte samotnou polévku.
  11. Přidejte řepu a mrkev do hovězího vývaru a vařte zakryté do měkka asi 45 minut.
  12. Vyjměte zeleninu z vývaru, nechte ji vychladnout, dokud se s ní nebude snadno manipulovat, a poté ji nahrubo nastrouhejte.
  13. Dejte stranou.
  14. Přidejte do vývaru zelí, brambory a cibuli.
  15. Přiveďte zpět k varu a poté přikryjte duste 20 minut.
  16. Přidejte nastrouhanou řepu a mrkev, rajčatový protlak, cukr a podle chuti sůl a pepř.
  17. Pokud podáváte s knedlíčky, je na čase si je připravit.
  18. Knedlíčky si připravíte tak, že v malé misce rozšleháte mouku, prášek do pečiva, sůl a kmín.
  19. V samostatné misce rozšlehejte mléko, rozšlehané vejce a pepř podle chuti.
  20. Přidejte do směsi s moukou a vidličkou promíchejte, dokud nevznikne tuhé lepkavé těsto.
  21. Pomocí polévkové lžíce přeneste těsto do horké polévky, ne vařící.
  22. Zakryjte na 5 minut a nechte knedlíčky udělat v páře.
  23. Knedlíčky otočte a nechte je v páře dalších 5 minut.
  24. Do polévky přidejte vyhrazené maso a ohřívejte asi 5 minut.
  25. Podávejte boršč v zahřátých miskách s trochou zakysané smetany, čerstvým koprem a klínkem citrónu.
Řepová polévka se zeleninou ozdobená koprem na talíři se lžící.
www.thespruceeats.com

Pokud vás tento pokrm nadchl, určitě se podívejte i na naše další recepty na boršč aneb vyzkoušejte tradiční ukrajinskou polévku i jinak!

Polévka s červenou řepou a křenem

Tato zářivě fialová polévka má bohatou a zemitou chuť díky čerstvé řepě a pálivému křenu. Podávejte navíc s další zakysanou smetanou jako skvělý oběd či večeři.

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená na plátky
  • 500 g brambor, oloupaných a nasekaných
  • 750g červené řepy, oloupané a nasekané
  • 600ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 100 ml zakysané smetany
  • 4-5 lžíc křenu
  • malá hrst kopru (volitelně)

Postup

  1. Na velké pánvi zahřejte polovinu olivového oleje.
  2. Přidejte cibuli a na mírném ohni ji za stálého míchání jemně povařte, asi 5 minut, dokud nezměkne.
  3. Přidejte brambory a červenou řepu a za stálého míchání vařte 3-4 minuty.
  4. Přilijte kuřecí nebo zeleninový vývar a 500 ml vody.
  5. Přiveďte k varu a poté částečně zakryjte pokličkou na 20–25 minut, dokud zelenina nezměkne.
  6. Rozmixujte s polovinou zakysané smetany do hladka.
  7. Dochuťte solí a mletým černým pepřem a podle chuti přidejte křen.
  8. Podávejte se zbývající zakysanou smetanou a ozdobte koprem.
Řepová polévka s křenem v misce ozdobená koprem se smetanou.
www.realfood.tesco.com

Dýňovo-řepová polévka s tymiánem

Tymián a balzamikový ocet dodávají této zeleninové polévce neuvěřitelnou chuť, jakou si ani nedovedete představit, dokud ji nevyzkoušíte!

Ingredience

  • 1/2 střední dýně (na kostky)
  • 2 střední řepy (na kostičky)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 šálku tymiánu
  • 1 lžička balzamikového octa
  • 1 kostka zeleninového vývaru
  • zakysaná smetana nebo jogurt (volitelně)

Postup

  1. Na olivovém oleji osmažte cibuli a stroužek nasekaného česneku.
  2. Když je zelenina krásně měkká, přidejte hrst tymiánových listů.
  3. Přidejte dýni na kostičky a červenou řepu.
  4. Protože vaření řepy trvá déle, nakrájejte ji na menší kostky
  5. Přidejte kostku zeleninového vývaru.     
  6. Podlejte vodou, přiveďte k varu a duste asi 45 minut.
  7. Přidejte lžičku balzamikového octa a promíchejte.
  8. Nechte trochu vychladnout a poté rozmixujte do hladka.
  9. Podávejte s kopečkem jogurtu a dalšími lístky tymiánu.
Zeleninová polévka servírovaná na talíři, s vedle položenou dýní a řepou.
www.pumpkinlicious.com

Jak odstranit skvrny od červené řepy

Syrová řepa může na vašich rukou zanechat pěknou neplechu. Naštěstí se nepříjemné zbarvení dá poměrně snadno odstranit citrónovou šťávou.

  • Na ruce vymačkejte trochu čerstvé citrónové šťávy, promněte a opláchněte.
  • Chcete-li odstranit fleky od řepy z prkýnka, posypte obarvenou oblast solí, kterou vetřete na plochu spolu s polovinou citrónu. Dobře opláchněte a podle potřeby opakujte.
  • Po manipulaci s řepou vždy ihned opláchněte prkénko, abyste zabránili vzniku skvrn.

Jak se vám naše recepty líbily? Budeme se těšit na vaši zpětnou vazbu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X