Vyzkoušejte tyto skvělé recepty na zabijačkové polévky!
To že se nedostanete na pravou vesnickou zabijačku neznamená, že si nemůžete vychutnat tyto speciality.
Zabijačka má stále velkou tradici na vesnicích, ale produkty z ní můžeme koupit i v řeznictví.
Všechny tyto recepty jsou velice snadné a vybere si opravdu každý.
Tak pojďme na to!
Černá polévka ze zabijačky
Tuhle polévku budete asi znát pod názvem Prdelačka a jedná se o klasickou českou polévku jak ji znáte ze zabijaček.
Ingredience
- 1.5l vývaru – ideálně ovarového
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule
- 100 g krup
- 300 ml vepřové krve
- 2 lžičky majoránky
- 3 stroužky česneku
- feferonka a chleba k podávání
- sůl
Postup
- Ovarový vývar nalijeme do hrnce, přivedeme k varu a přilijeme k němu scezenou vepřovou krev.
- Míchejte asi 20 minut. Pozor, nesmí dojít k varu, jinak by se nám krev srazila!
- Mezitím si uvaříme kroupy podle návodu, scedíme a necháme zatím stranou.
- Přidáme uvařené kroupy, dochutíme solí, majoránkou a prolisovaných česnekem.
- Podáváme s osmaženou cibulkou a feferonkou. Skvěle chutná s chlebem.

Vyzkoušejte některý z našich výborných receptů na domácí chleba!
Zabijačková polévka z jelita
Tuhle velice snadnou polévku budete mít na stole během chvilky a její chuť vás ohromí.
Ingredience
- 1 cibule
- 2 lžíce sádla
- 6 šálků vývaru
- 2 jelita
- 2 lžičky majoránky
- 100 ml červeného vína
- krutony
- sůl, pepř

Postup
- V hrnci rozehřejeme sádlo a osmažíme na něm na kostičky nakrájenou cibuli.
- Jakmile bude mít cibule zlatavou barvu tak ji zalijeme vývarem.
- Jelita vyjmeme ze střívek a přidáme je do polévky spolu se lžičkou majoránky.
- Přilijeme víno a na mírném plameni vaříme asi 5 minut.
- Dochutíme solí, pepřem, posypeme krutony a můžeme podávat.
Jitrnicová polévka
Máte rádi zabijačkové polévky ale bez krve? Tak to bude tento recept přímo pro vás!
Ingredience
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 2 jitrnice
- ¼ celeru
- 1 brambora
- ¼ zelí
- 1 lžička majoránky
- 3 bobkové listy
- petrželka
- sůl, pepř
Postup
- Jitrnice si orestujeme na troše oleje do zlatova ze všech stran.
- Zalijeme vývarem a přivedeme k varu.
- Mezitím si v pánvi rozehřejeme olej a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Restujeme asi 5 minut.
- Jitrnice vyjmeme a necháme stranou. Vývar použijeme později na zeleninu.
- Přidáme brambory, zelí a zalijeme vývarem, přidáme bobkové listy, sůl, pepř a majoránku.
- Vaříme na mírném plameni asi 10-15 minut dokud nebude zelenina měkká.
- Jitrnice nakrájíme na kolečka a dáme zpět do polévky.
- Servírujeme s čerstvou petrželkou.

Objevte podobné tipy
Ovarová polévka
Tahle voňavá polévka je skvělou kombinací vepřového masa, zeleniny a krup. Zkuste si ji doma i vy!
Ingredience
- 1 vepřové koleno
- voda
- 200 g celeru
- 1 petržel
- 2 mrkve
- 2 cibule
- 2 bobkové listy
- 2 stroužky česneku
- 100 g krup
- sůl, pepř
Postup
- Vepřové koleno vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme asi 1.5 hodiny.
- Mezitím si uvaříme kroupy podle návodu.
- 20 minut před koncem přidáme do hrnce očištěnou zeleninu.
- Jakmile je maso měkké tak vyjmeme koleno z vody, maso obereme a nakrájíme na kostičky a vložíme zpět do polévky.
- Do polévky přidáme kroupy, dochutíme solí a pepřem a podáváme.

Domácí zabijačková polévka
Nedostanete se k zabijačkovým produktům ale stejně byste si dali výbornou polévku? Nevadí, skvělou vepřovou polévku si můžete snadno uvařit doma.
Ingredience
- 1.5 kg vepřové maso s kostí
- 2 mrkve
- 2 brambory
- 1 petržel
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- sůl, pepř
Postup
- Vepřové maso a kosti vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou.
- Pomalu přivedeme k varu. Přidáme bobkový list, nové koření a na mírném plameni ývat táhneme 2 hodiny.
- Půl hodiny před koncem přidáme očištěnou mrkev, brambory a petržel.
- Hotovou polévku přecedíme. Maso obereme z kostí, zeleninu nakrájíme a vše vložíme zpět do polévky.
- Dochutíme solí a pepřem.

Přínosy vepřového masa pro zdraví
Vepřové maso a produkty z něj nejen skvěle chutnají, ale májí také hromadu zdravotních benefitů o kterých jste možná ani nevěděli.
Mezi benefity patří:
- Je to velice kvalitní zdroj bílkovin.
- Výborný zdroj železa
- Vepřové maso je také skvělé pro budování svalů a to díky beta alaninu.
- Spousta vitamínu B6 a B12 který je nezbytný pro správnou funkci mozku.
- Bohatý na vitamín B, má ho více než třeba hovězí a nebo jehněčí maso.
- Skvělý zdroj minerálů jako je selen, fosfor a thiamin.
Skvělý způsob jak využít vepřové maso a jeho produkty jsou tyto výborné zabijačkové polévky.
Kterou z nich si uvaříte jako první?