Nevíte, co rychle k večeři? Chcete trochu ozdravit rodinný jídelníček? Máte zbytky surovin, které je třeba chytře zpracovat?
Na všechny otázky vám najdou odpověď pomazánky. A s těmito 7 jednoduchými recepty vám nejrůznější pomazánky půjdou pěkně od ruky!
Tvarůžková pomazánka
INGREDIENCE
- 4 olomoucké tvarůžky
- 100 g másla
- 100 g pomazánkového másla
- 1 cibule
- sůl, pepř
- petrželka
POSTUP
- Tvarůžky rozmačkáme vidličkou a utřeme s máslem. a pomazánkovým máslem.
- Přidáme jemně nakrájenou cibuli, pažitku, sůl a pepř.
- Podáváme s pečivem a zeleninou.
Objevte podobné tipy
Salámová pomazánka
INGREDIENCE
- 3 lžíce majonézy
- 3 lžíce taveného sýra
- 1 lžíce másla
- 1 cibule
- 2 vejce
- 200 g šunkového salámu
- 1 paprika
- sůl, pepř
POSTUP
- Cibuli oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky.
- Papriku odsemeníme a rozkrojíme na půlky
- Obojí i zbytek ingrediencí umixujeme v hladký krém.
- Pomazánka je sytá, podáváme ji s čerstvou zeleninou a pečivem jako studenou večeři.
Mrkvová pomazánka
INGREDIENCE
- 4 mrkve
- 1 hutnější bíý jogurt
- 1 lžička kari
- sůl
- hrst bazalky
POSTUP
- Mrkve oškrábeme a krátce předvaříme.
- Vše krom bazalky umixujeme v hladký krém.
- Podáváme s pečivem, ozdobené bazalkou.
- Pomazánka je vhodná i pro děti.
Sýrová pomazánka
INGREDIENCE
- 1 cibule
- 100 g měkkého sýra
- 200 g tvrdého sýra
- pažitka
- sůl, pepř
POSTUP
- Cibuli oloupeme a rozčtvrtíme.
- Všechny ingredience umixujeme do hladka.
- Podáváme s pečivem a čerstvou zeleninou, například cherry rajčátky.
Křenová pomazánka
INGREDIENCE
- 200 g tvrdého sýru
- 1 sklenice křenu
- 1 pomazánkové máslo
- 2 lžíce majonézy
- hrst pažitky
POSTUP
- Polovinu pažitky dáme stranou, zbytek ingrediencí vymixujeme do hladka.
- Pomazánku servírujeme s pečivem nebo jako dip s masem, ozdobíme pažitkou.
Krabí pomazánka
INGREDIENCE
- 1 balení krabích tyčinek
- 120 g tvarohu
- 4 lžíce tatarské omáčky
- pažitka
- sůl, pepř
POSTUP
- Omáčku a tvaroh umixujeme.
- Vmícháme pažitku a nastrouhané krabí tyčinky.
- Dochutíme solí a pepřem,
- Podáváme s pečivem nebo krekry.
Cizrnová pomazánka
INGREDIENCE
- 2 mrkve
- 1 vejce
- 1 hrnek vařené cizrny
- bazalka
- sůl, pepř
- 3 lžíce rostlinného tuku
- 3 lžíce pomazánkového másla
POSTUP
- Žloutek utřeme s rostlinným tukem, přidáme pomazánkové máslo a bazalku.
- Bílek nasekáme na drobno a vmícháme do pomazánky.
- Polovinu cizrny vymixujeme do hladka, druhou utřeme vidličkou a vše smícháme.
- Mrkev lehce předvaříme a nastrouháme, přidáme do pomazánky a dochutíme solí a pepřem.
- Podáváme s pečivem a zeleninou.
Pomazánky podáváme s pečivem podle vlastní volby. Může to být i chléb nebo chlebové pečivo, housky, rohlíky, bagety vlastní výroby. Kromě čerstvého pečiva můžeme starší pečivo i rychle rozpékat nebo osmažit.
K rozpékání využijte například topinkovače. Je to rychlé a chutné. Zajímá vás, co všechno topinkovače umí? Přečtěte si naši recenzi.
Pokud přidáváme do pomazánek měkké uzeniny, je lepší je nastrouhat. Půjde nám to lépe, pokud před tím na chvíli vložíme uzeninu do mrazáku.