Pomazánky jsou skvělým způsobem, jak dětem podstrčit zdravé suroviny bez odmlouvání.
Na pěkně nazdobeném a vykrojeném toastovém chlebu propašujete dětem i méně oblíbené ingredience, jako jsou luštěniny nebo zelenina.
A jaké recepty na pomazánky pro děti pro vás máme?
Těšte se na sýrovou, avokádovou či tvarohovou variantu.
Ať vám i dětem chutná!
Sýrová pomazánka s česnekem a bylinkami
Tato pomazánka je zemitá a bohatá, ale zároveň se po ní nebudete cítit těžcí. Navíc je to skvělý způsob, jak do dětí dostat ne vždy oblíbený květák.
INGREDIENCE
- 230 g smetanového sýra, změkčeného
- 2 lžíce másla, změklého
- 1 malý stroužek česneku, nakrájený na čtvrtky
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 šálku nasekaných listů petrželky
- 1 lžíce nasekané pažitky
- krekry nebo toasty (k podávání)
POSTUP
- Smíchejte smetanový sýr, máslo, česnek a sůl v misce kuchyňského robotu.
- Pulzujte do hladka.
- Přidejte petrželku a pažitku a několikrát promíchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Přendejte směs do malé misky nebo skleněné nádoby.
- Zakryjte a dejte do lednice alespoň na 30 minut.
- Podávejte s krekry nebo toasty.

Máme pro vás i další nejlepší recepty na pomazánky ze sýru! Vytvořte jednoduchou, ale chutnou svačinku nebo večeři.
Vajíčkový salát pro děti
Sendviče s vajíčkovým salátem chutnají vždy tak skvěle! Je strašně jednoduché je připravit a můžete je použít i jako rychlý oběd či svačinku na cesty.
INGREDIENCE
- 4 natvrdo vařená vejce, nakrájená
- 1 nakládaná okurka, nasekaná nadrobno
- 3 lžíce majonézy
- 1 lžička čerstvého kopru, nasekaného
- 1/2 lžičky soli
- 1 řapík řapíkatého celeru, nakrájený
- 2 lžičky citronové šťávy
- 4 plátky chleba
POSTUP
- Smíchejte prvních 7 ingrediencí v misce.
- Podle potřeby opečte chléb dozlatova.
- Na 2 plátky chleba natřete salát a zakryjte zbylými plátky chleba, abyste vytvořili sendviče.
- Dobrou chuť!

Zdravá domácí nutella
Vyzkoušejte tento jednoduchý a lahodný recept na domácí nutellu, z které budou vaše ratolesti nadšené!
INGREDIENCE
- 2 šálky lískových ořechů
- 1/4 šálku kakaového prášku
- 1/2 šálku plnotučného kokosového mléka
- 1/4 šálku javorového sirupu
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 špetky soli
POSTUP
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Lískové ořechy položte na plech a pečte 12–15 minut, dokud nebudou voňavé a lehce hnědé.
- Vyjměte z trouby.
- Chcete-li ořechy zbavit slupek, vložte je do záhybu kuchyňské utěrky a jemně je masírujte, dokud se neodstraní většina slupek.
- Oloupané lískové ořechy vložte do kuchyňského robotu a zpracujte do hladkého krému, což může trvat asi 8-10 minut.
- Nezapomeňte několikrát oškrábat strany.
- Přidejte zbývající ingredience a znovu zpracujte do hladka.
- Může to trvat několik minut.
- Pokud je nutella příliš hustá, přidejte trochu kokosového mléka.
- Uchovávejte ve vzduchotěsné skleněné nádobě asi týden.

Možná se vám budou hodit i naše recenze kuchyňských vah. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Tvarohová pomazánka s pažitkou
Jednoduchá a nenáročná na suroviny! Taková je následující pomazánka z tvarohu. Navíc je vhodná i pro děti, které si ji zajisté oblíbí.
INGREDIENCE
- 200 g tvarohu
- 100 g másla
- 40 g tvrdého sýra
- hrubší svazek pažitky
- sůl
- bílý pepř
POSTUP
- Máslo utřete s tvarohem, přidejte najemno nastrouhaný tvrdý sýr, posekanou pažitku a dochuťte solí a bílým pepřem.
- Dobrou chuť!

Je libo i naše další perfektní recepty na pomazánku z tvarohu? Jednou ochutnáte a neodoláte!
Objevte podobné tipy
Okurkové tzatziki s rajčaty
Řecké tzatziki ocení i vaše děti! Tato pomazánka je úžasně osvěžující a zdravá. Plátky rajčat zde navíc tvoří skvělý barevný doplněk.
INGREDIENCE
- 3 šálky řeckého bílého jogurtu
- 1 salátová okurka, oloupaná, podélně rozpůlená, zbavená semínek
- 3 lžíce jemně nasekaného čerstvého kopru
- 1 velký stroužek česneku, nasekaný
- 1 velké rajče, nakrájené na čtvrtky, poté na tenké plátky
POSTUP
- Umístěte sítko nad velkou mísu.
- Nalijte jogurt do sítka vyloženého tenkou tkaninou; nechte 3 hodiny odstát při pokojové teplotě (tekutina vyteče a jogurt zhoustne).
- Přeneste jogurt do střední misky.
- Mezitím si nahrubo nastrouhejte okurku.
- Umístěte ji do jiného sítka; nechte stát při pokojové teplotě, dokud většina tekutiny nevyteče, asi 3 hodiny.
- Vymačkejte z okurky přebytečnou vlhkost.
- Do jogurtu vmíchejte okurku, kopr a česnek.
- Nakonec vmíchejte rajčata, osolte, opepřete a podávejte.

Pomazánka z hrášku a avokáda
Tato zářivá zelená pomazánka má sladkou, osvěžující chuť zeleného hrášku v kombinaci se smetanovým avokádem. Nejen, že je superzdravá, ale je také supervšestranná! Použijte ji jako dip k vaší oblíbené zelenině, přidejte kopeček do salátů či si ji natřete na sendvič.
INGREDIENCE
- 2 šálky zeleného hrášku, čerstvého nebo mraženého
- 1 malé avokádo, vypeckované a nahrubo nakrájené
- 3 lžíce jarní cibulky nebo pažitky, nasekané nadrobno
- 2 a 1/2 lžíce limetkové šťávy
- 1/4 plus 1/8 lžičky soli
- 1/8 lžičky černého pepře
- extra jarní cibulka nebo pažitka, jemně nasekaná (na ozdobu)
POSTUP
- Rozmixujte zelený hrášek, avokádo, jarní cibulku, limetkovou šťávu, sůl a černý pepř v kuchyňském robotu.
- Zpracovávejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Užijte si to!

Vyzkoušejte i naše zdravé avokádové recepty naslano i nasladko. Jsou vynikající!
Mrkvový hummus
Vyzkoušejte chutnější, barevnější a zdravější variaci tradičního cizrnového hummusu. Tento recept navíc obsahuje mrkev, který mu dodá trochu sladkosti a další živiny.
INGREDIENCE
- 1 velká mrkev, nakrájená nahrubo
- 400 g konzervované cizrny, okapané a propláchnuté
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 střední stroužek česneku, lisovaný
- 3 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky Tahini
- 1/2 lžičky uzené papriky
POSTUP
- Vložte mrkev do malého hrnce a zalijte vodou.
- Přiveďte k varu.
- Vařte 15-20 minut (do změknutí)
- Mrkev sceďte a nechte vychladnout.
- Přidejte všechny ingredience do kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka.
- Užijte si to!

Zdravý tuňákový salát
Tento jednoduchý a zdravý salát z tuňáku se skvěle hodí k syrové zelenině nebo krekrům, ale můžete si ho namazat třeba i na toasty. Připravuje se z řeckého jogurtu, takže je mnohem zdravější než tradiční verze s majonézou.
INGREDIENCE
- 1 plechovka (185g) tuňáka ve vlastní šťávě, scezená
- 1/4 šálku (65 g) řeckého jogurtu
- 1 malá jarní cibulka, nakrájená nadrobno
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 polévková lžíce nasekané pažitky
POSTUP
- Vložte všechny ingredience do malé mísy a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Podávejte se syrovou zeleninou, krekry nebo na toustu.

Máme pro vás i další recepty na pomazánky z ryb. Jsou dietní, zdravé a prostě božské. Inspirujte se!
Jak vybírat suroviny na pomazánky pro děti?
- Oblíbený a současně i vhodný na základ je tvaroh, podobně jako sýry.
- Pomazánku můžeme připravit i ze samotné zeleniny nebo z jemnějších druhů tepelně upraveného masa nebo z vaječných žloutků.
- Solíme velmi mírně a koření pokud možno zcela vynecháme, podobně jako dochucující prostředky typu hořčice nebo kečupu.
- V případě potřeby dochutíme citronovou šťávou.
- Chceme-li pomazánku zjemnit, tak použijeme trochu sladké nebo zakysané smetany či jogurtu a vyhneme se tak použití majonézy.
- Také s uzeninou nakládáme velmi opatrně.
- Vynecháváme i cibuli nebo česnek, zvláště pro menší děti a pomazánku spíše mírně doplníme sekanou pažitkou, cibulkovou natí nebo lístky řeřichy.
- Jednotlivé suroviny můžeme mezi sebou vzájemně kombinovat, vždy se snažíme pomazánku doplnit trochou čerstvé zeleniny nebo ovoce.
Která dětská pomazánka u vás vede? Pochlubte se v sekci komentářů pod článkem!