Dětské pomazánky na X způsobů: recepty & inspirace

Dětské pomazánky jsou prima způsobem, jak dětem podstrčit zdravé suroviny bez odmlouvání.

Na pěkně nazdobeném a vykrojeném toastovém chlebu propašujete dětem i méně oblíbené ingredience, jako jsou luštěniny nebo zelenina.

Jak na zdravé pomazánky pro děti z více i méně oblíbených surovin se dozvíte v těchto 4 nejoblíbenějších receptech!

Tvarohová pomazánka pro děti

INGREDIENCE

  • 150 g tvarohu
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžíce margarínu

POSTUP

  1. Žloutek utřeme s margarínem, vmícháme tvaroh a najemno nastrouhaný bílek.
  2. Jemně dochutíme solí.
  3. Podáváme s bagetkami nebo toustovým chlebem, dozdobíme například obličejem z rajčátek a bazalky.

Recept na dětskou tvarohovou pomazánku

Dětská sýrová pomazánka

INGREDIENCE

  • 1 lučina
  • 150 g strouhaného eidamu
  • 1 vejce

POSTUP

  1. Žloutek utřeme se lžičkou lučiny.
  2. Bílek nasekáme na jemno a spolu se zbytkem lučiny smícháme se žloutkem.
  3. Vmícháme strouhaný eidam.
  4. Servírujeme s vajíčkem, okurkou a oblíbeným pečivem.

Recept na dětskou sýrovou pomazánku

Mezi další oblíbené pomazánky patří třeba rybí pomazánka (pokud vynecháme cibuli je vhodná pro děti), nebo mrkvová pomazánka.

Dětská zeleninová pomazánka

INGREDIENCE

  • 1 kedluben
  • 1 lučina
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • špetka majoránky
  • 1 lžička margarínu

POSTUP

  1. Žloutky utřeme vidličkou s margarínem.
  2. Kedlubnu nastrouháme a bílky nasekáme najemno. Smícháme se žloutky.
  3. Vmícháme lučinu.
  4. Dochutíme velmi jemně solí a majoránkou.
  5. Podáváme na oblíbeném pečivu.

Tuňáková pomazánka pro děti

INGREDIENCE

  • 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
  • 150 g tvarohu
  • 100 g eidamu
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 1 kyselá okurka

POSTUP

  1. Všechny ingredience promixujeme a jemně dochutíme citronovou šťávou nebo dobarvíme vodou z červené řepy.
  2. Hotovou pomazánku skladujeme v lednici maximálně 24 hodin.
  3. Podáváme na oblíbeném pečivu nebo krekrách.

Recept na tuňákovou pomazánku pro děti

Jak vybírat suroviny na pomazánky pro děti?

Oblíbený a současně i vhodný na základ je tvaroh, podobně jako sýry.

Pomazánku můžeme připravit i ze samotné zeleniny nebo z jemnějších druhů tepelně upraveného masa nebo z vaječných žloutků.

Solíme velmi mírně a koření pokud možno zcela vynecháme, podobně jako dochucující prostředky typu hořčice nebo kečupu.

V případě potřeby dochutíme citronovou šťávou.

Chceme-li pomazánku zjemnit, tak použijeme trochu sladké nebo zakysané smetany či jogurtu a vyhneme se tak použití majonézy. Také s uzeninou nakládáme velmi opatrně.

Vynecháváme i cibuli nebo česnek, zvláště pro menší děti a pomazánku spíše mírně doplníme sekanou pažitkou, cibulkovou natí nebo lístky řeřichy.

Jednotlivé suroviny můžeme mezi sebou vzájemně kombinovat, vždy se snažíme pomazánku doplnit trochou čerstvé zeleniny nebo ovoce.

Pomazánku můžeme v případě potřeby nastavit trochou vařených brambor nebo máčených ovesných vloček.

Která dětská pomazánka u vás vede? Pochlubte se v sekci komentářů pod článkem!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.