7 snadných receptů na pomazánky s červeným zelím, které zachutnají každému!

Červené zelí má většina z nás spojené s pečenou kachnou a knedlíky.

Tato brukvovitá zelenina má ale v kuchyni i mnoho jiných využití.

Pojďme si představit chutné recepty na pomazánky z červeného zelí.

Je jednoduchá, zdravá a pochutnávat si na ní můžete k svačině, obědu i večeři!

Připravit ji lze se zelí nakládaného i čerstvého.

Kterou variantu vyzkoušíte jako první?

Výborná pomazánka z červeného zelí nejen na chlebíčky

Na první pohled spojení netradičních ingrediencí, které ale dělá z této pomazánky opravdu výjimečný gurmánský zážitek. Natřená na krekry může být skvělým zpestřením na domácí oslavy či večírky.

Ingredience:

  • 400 g červeného zelí
  • 1 cibule
  • 250 ml jablečného džusu
  • 200 g smetanového sýra
  • 2 PL červeného vinného octa
  • 1 PL slunečnicového oleje
  • 1 PL borůvkové nebo brusinkové marmelády
  • Několik kapek čerstvé citronové šťávy
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka na ozdobu
  • slunečnicová semínka na ozdobu

Postup:

  1. Červené zelí omyjte, očistěte a nakrájejte na proužky.
  2. Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli.
  3. Na slunečnicovém oleji lehce osmahněte cibuli a zelí.
  4. Osolte, opepřete, pokapejte octem a jablečnou šťávou, přikryjte a vařte přibližně 20 minut.
  5. Nechte vychladnout.
  6. Červené zelí slijte, tekutinu z vaření si ponechte.
  7. Zelí rozmixujte společně se smetanovým sýrem, marmeládou a citronovou šťávou.
  8. V případě potřeby přidejte trochu tekutiny z vaření.
  9. Ozdobte slunečnicovými semínky a petrželkou.

Tuto pomazánku můžete podávat na rozmanitém čerstvém či opečeném pečivu.

Celozrnné pečivo namazené pomazánkou připravenou z červeného zelí.
zdroj: finedininglovers.it

Pomazánka z červeného zelí chutná skvěle nejen s pečivem, ale také s nejrůznějšími tyčinkami, krekry či preclíky. Načerpejte inspiraci z našich receptů na slané pečivo!

Pomazánka z nakládaného červeného zelí

Skvělá, chutná a zdravá pomazánka, jejíž chuť můžete ozvláštnit tím, že ji na závěr posypete například strouhaným sýrem.

Ingredience:

  • 300 g sterilovaného červeného zelí
  • 2 vejce
  • 100 g tvrdého salámu, například poličanu
  • majolka
  • koření vegeta nebo podravka

Postup:

  1. Červené zelí propláchněte a nasekejte na menší kousky.
  2. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  3. Na malé kousky nakrájejte též salám.
  4. Vše smíchejte v misce a přidejte požadované množství majolky a koření.
Míska s pomazánkou z vajíček, nakládaného červeného zelí a uzeniny.
zdroj: varecha.pravda.sk

Recepty na pomazánky z červeného zelí se výborně snoubí především s čerstvým pečivem. Upečte si k nim křupavé domácí bagety!

Jednoduchá zelná pomazánka s cizrnou

Vydatná pomazánka ozvláštněná o cizrnu a mandlové máslo.

Ingredience:

  • 400 g cizrny v plechovce
  • 1/4 hlavy červeného zelí
  • 2 PL mandlového másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 PL kmínu
  • 2 čajové lžičky citronové šťávy
  • sůl

Postup:

  1. Všechny ingredience vložte do kuchyňského robotu.
  2. Pomalu je zpracovávejte do hladké konzistence a během procesu přidávejte tekutinu z plechovky s cizrnou.

Pomazánka z červeného zelí a cizrny chutná skvěle nejen s pečivem, ale také s rozmanitými kousky zeleniny.

zdroj: theplantbasedcatholic.com

Recepty na pomazánky z červeného zelí nejsou jedinou možností, jak tuto zdravou surovinu do našeho jídelníčku zařadit. Vyzkoušejte i další recepty na červené zelí. Připravte si z něj salát, polévku či dušenou přílohu.


Pomazánka s červeným zelím

K přípravě pomazánky nemusíte vždy používat zelí nakládané, lze ji připravit i z čerstvého. Pouze musíte při přípravě počítat s časem, který je nutný k podušení zelí.

Ingredience:

  • 400 g červeného zelí
  • 1 cibule
  • 1 PL olivového oleje
  • 2 PL červeného vinného octa
  • 200 ml jablečné šťávy
  • 2 PL mletých vlašských ořechů
  • 200 g smetanového sýra
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř
  • semínka (slunečnicová, lněná, sezamová) na ozdobu
  • čerstvé bylinky na ozdobu

Postup:

  1. Červené zelí očistěte, omyjte a nakrájejte na tenké proužky.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  3. Obojí společně osmahněte na rozpáleném oleji a dochuťte solí a pepřem.
  4. Podlijte červeným vinným octem a jablečnou šťávou.
  5. Společně duste přibližně 20 minut.
  6. Poté červené zelí sceďte.
  7. Vývar nevylévejte, červené zelí nechte vychladnout.
  8. Následně zelí rozmixujte společně s mletými ořechy, smetanovým sýrem a citronovou šťávou.
  9. V případě potřeby přidejte trochu vývaru z červeného zelí a dochuťte kořením.
  10. Ozdobte rozmanitými semínky a čerstvými bylinkami.

Pomazánku z červeného zelí podávejte s čerstvým pečivem.

Krajíce chleba namazené pomazánkou s červeným zelím.
zdroj: bosskitchen.com

Zdravá pomazánka z červeného zelí a ořechů

Kombinace červeného zelí a vlašských ořechů může znít zvláštně, nicméně chutná naprosto jedinečně. Vyzkoušejte ji prostřednictvím tohoto receptu.

Ingredience:

  • 1 střední červené zelí
  • 1 šálek strouhanky
  • 1 šálek jogurtu
  • 1 šálek vlašských ořechů
  • 2 stroužky česneku
  • 3 PL olivového oleje
  • 2 PL citronové šťávy
  • 1/2 čajové lžičky muškátového oříšku
  • 1 čajová lžička citronové kůry
  • sůl, pepř
  • čerstvý kopr

Postup:

  1. Červené zelí nakrájejte na kousky a dejte je do kuchyňského robotu společně s citronovou šťávou a solí.
  2. Nakrouhejte zelí na malé kousky.
  3. Přidejte koření, strouhanku, olivový olej, rozdrcené stroužky česneku a nasekané vlašské ořechy.
  4. Míchejte v robotu, dokud se vše nespojí.
  5. Přidejte jogurt, citronovou kůru a opět promíchejte.
  6. V případě potřeby přidejte více citronové šťávy nebo koření.
  7. Pomazánku vložte na 2-3 hodiny do chladničky.
  8. Před podáváním přidejte na povrch kopr a zakápněte trochou olivového oleje.

Pomazánku podávejte namazanou na čerstvém pečivu či se slanými tyčinkami.

Miska s pomazánkou z rozmanitých ingredencí včetně červeného zelí a ořechů.
zdroj: food52.com

Červená pomazánka se zelím, paprikou a kukuřicí

Velmi rychlá, jednoduchá a chutná pomazánka, kterou bude mít připravenou během několika málo minut.

Ingredience:

  • 2 šálky sterilovaného červeného zelí
  • 1 šálek sterilované kukuřice
  • 1 šálek červené papriky
  • tatarská omáčka
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Zelí propláchněte a pokrájejte.
  2. Červenou papriku nakrájejte na malé kousky.
  3. V misce smíchejte červené zelí, kukuřici a papriku.
  4. Přidejte požadované množství tatarské omáčky.
  5. Dochuťte solí a pepřem.

Pomazánku servírujte nejlépe na žitném pečivu.

Toustový chléb s pomazánkou se zelím, kukuřicí a paprikou.
zdroj: mnamrecepty.eu

Krém s červeným zelím a zeleninovým vývarem

Domníváte se, že zeleninový vývar se hodí pouze na přípravu polévek či pod maso? Tento recept vás přesvědčí o tom, že je skvělý i do pomazánek.

Ingredience:

  • 500 g červeného zelí
  • 1000 ml zeleninového vývaru
  • 2-3 PL olivového oleje
  • sůl, pepř
  • mák na ozdobu

Postup:

  1. Červené zelí propláchněte a nasekejte na menší kousky.
  2. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  3. Na malé kousky nakrájejte též salám.
  4. Vše smíchejte v misce a přidejte požadované množství majolky a koření.
  5. Pórky očistěte a omyjte.

Pomazánku s červeným zelím podávejte na opečených krutonech posypanou mákem.

Zelná pomazánka připravovaná se zeleninovým vývarem.
zdroj: star.it.

Proč zařadit červené zelí do svého jídelníčku?

Červené zelí je v obchodech k sehnání po celý rok, ať již nakládané nebo čerstvé. O zelí obecně se ví, že je velmi zdravou potravinou bohatou na mnoho zdraví prospěšných látek. Obsahuje vitamín C, A, E i K. Z minerálních látek v něm najdeme zejména vápník, fosfor, mangan, draslík či hořčík. V neposlední řadě je skvělým zdrojem některých antioxidantů, zejména antokyanů, které se doporučují jako prevence před onkologickými či kardiovaskulárními onemocněními.

Jak červené zelí konzumovat?

Červené zelí lze konzumovat v mnoha rozmanitých podobách. Kromě receptů na pomazánky z červeného zelí ho tak můžete do svého jídelníčku zařadit v podobě rozmanitých salátů, jako nakládanou pochoutku, vydatnou polévku či lahodnou dušenou přílohu. Fantazii se meze nekladou a chutná vždy skvěle.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X