Červené zelí má většina z nás spojené s pečenou kachnou a knedlíky.
Tato brukvovitá zelenina má ale v kuchyni i mnoho jiných využití.
Pojďme si představit chutné recepty na pomazánky z červeného zelí.
Je jednoduchá, zdravá a pochutnávat si na ní můžete k svačině, obědu i večeři!
Připravit ji lze se zelí nakládaného i čerstvého.
Kterou variantu vyzkoušíte jako první?
Výborná pomazánka z červeného zelí nejen na chlebíčky
Na první pohled spojení netradičních ingrediencí, které ale dělá z této pomazánky opravdu výjimečný gurmánský zážitek. Natřená na krekry může být skvělým zpestřením na domácí oslavy či večírky.
Ingredience:
- 400 g červeného zelí
- 1 cibule
- 250 ml jablečného džusu
- 200 g smetanového sýra
- 2 PL červeného vinného octa
- 1 PL slunečnicového oleje
- 1 PL borůvkové nebo brusinkové marmelády
- Několik kapek čerstvé citronové šťávy
- sůl, pepř
- čerstvá petrželka na ozdobu
- slunečnicová semínka na ozdobu
Postup:
- Červené zelí omyjte, očistěte a nakrájejte na proužky.
- Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli.
- Na slunečnicovém oleji lehce osmahněte cibuli a zelí.
- Osolte, opepřete, pokapejte octem a jablečnou šťávou, přikryjte a vařte přibližně 20 minut.
- Nechte vychladnout.
- Červené zelí slijte, tekutinu z vaření si ponechte.
- Zelí rozmixujte společně se smetanovým sýrem, marmeládou a citronovou šťávou.
- V případě potřeby přidejte trochu tekutiny z vaření.
- Ozdobte slunečnicovými semínky a petrželkou.
Tuto pomazánku můžete podávat na rozmanitém čerstvém či opečeném pečivu.

Pomazánka z červeného zelí chutná skvěle nejen s pečivem, ale také s nejrůznějšími tyčinkami, krekry či preclíky. Načerpejte inspiraci z našich receptů na slané pečivo!
Pomazánka z nakládaného červeného zelí
Skvělá, chutná a zdravá pomazánka, jejíž chuť můžete ozvláštnit tím, že ji na závěr posypete například strouhaným sýrem.
Ingredience:
- 300 g sterilovaného červeného zelí
- 2 vejce
- 100 g tvrdého salámu, například poličanu
- majolka
- koření vegeta nebo podravka
Postup:
- Červené zelí propláchněte a nasekejte na menší kousky.
- Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Na malé kousky nakrájejte též salám.
- Vše smíchejte v misce a přidejte požadované množství majolky a koření.

Recepty na pomazánky z červeného zelí se výborně snoubí především s čerstvým pečivem. Upečte si k nim křupavé domácí bagety!
Jednoduchá zelná pomazánka s cizrnou
Vydatná pomazánka ozvláštněná o cizrnu a mandlové máslo.
Ingredience:
- 400 g cizrny v plechovce
- 1/4 hlavy červeného zelí
- 2 PL mandlového másla
- 2 stroužky česneku
- 1 PL kmínu
- 2 čajové lžičky citronové šťávy
- sůl
Postup:
- Všechny ingredience vložte do kuchyňského robotu.
- Pomalu je zpracovávejte do hladké konzistence a během procesu přidávejte tekutinu z plechovky s cizrnou.
Pomazánka z červeného zelí a cizrny chutná skvěle nejen s pečivem, ale také s rozmanitými kousky zeleniny.

Recepty na pomazánky z červeného zelí nejsou jedinou možností, jak tuto zdravou surovinu do našeho jídelníčku zařadit. Vyzkoušejte i další recepty na červené zelí. Připravte si z něj salát, polévku či dušenou přílohu.
Objevte podobné tipy
Pomazánka s červeným zelím
K přípravě pomazánky nemusíte vždy používat zelí nakládané, lze ji připravit i z čerstvého. Pouze musíte při přípravě počítat s časem, který je nutný k podušení zelí.
Ingredience:
- 400 g červeného zelí
- 1 cibule
- 1 PL olivového oleje
- 2 PL červeného vinného octa
- 200 ml jablečné šťávy
- 2 PL mletých vlašských ořechů
- 200 g smetanového sýra
- citronová šťáva
- sůl, pepř
- semínka (slunečnicová, lněná, sezamová) na ozdobu
- čerstvé bylinky na ozdobu
Postup:
- Červené zelí očistěte, omyjte a nakrájejte na tenké proužky.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Obojí společně osmahněte na rozpáleném oleji a dochuťte solí a pepřem.
- Podlijte červeným vinným octem a jablečnou šťávou.
- Společně duste přibližně 20 minut.
- Poté červené zelí sceďte.
- Vývar nevylévejte, červené zelí nechte vychladnout.
- Následně zelí rozmixujte společně s mletými ořechy, smetanovým sýrem a citronovou šťávou.
- V případě potřeby přidejte trochu vývaru z červeného zelí a dochuťte kořením.
- Ozdobte rozmanitými semínky a čerstvými bylinkami.
Pomazánku z červeného zelí podávejte s čerstvým pečivem.

Zdravá pomazánka z červeného zelí a ořechů
Kombinace červeného zelí a vlašských ořechů může znít zvláštně, nicméně chutná naprosto jedinečně. Vyzkoušejte ji prostřednictvím tohoto receptu.
Ingredience:
- 1 střední červené zelí
- 1 šálek strouhanky
- 1 šálek jogurtu
- 1 šálek vlašských ořechů
- 2 stroužky česneku
- 3 PL olivového oleje
- 2 PL citronové šťávy
- 1/2 čajové lžičky muškátového oříšku
- 1 čajová lžička citronové kůry
- sůl, pepř
- čerstvý kopr
Postup:
- Červené zelí nakrájejte na kousky a dejte je do kuchyňského robotu společně s citronovou šťávou a solí.
- Nakrouhejte zelí na malé kousky.
- Přidejte koření, strouhanku, olivový olej, rozdrcené stroužky česneku a nasekané vlašské ořechy.
- Míchejte v robotu, dokud se vše nespojí.
- Přidejte jogurt, citronovou kůru a opět promíchejte.
- V případě potřeby přidejte více citronové šťávy nebo koření.
- Pomazánku vložte na 2-3 hodiny do chladničky.
- Před podáváním přidejte na povrch kopr a zakápněte trochou olivového oleje.
Pomazánku podávejte namazanou na čerstvém pečivu či se slanými tyčinkami.

Červená pomazánka se zelím, paprikou a kukuřicí
Velmi rychlá, jednoduchá a chutná pomazánka, kterou bude mít připravenou během několika málo minut.
Ingredience:
- 2 šálky sterilovaného červeného zelí
- 1 šálek sterilované kukuřice
- 1 šálek červené papriky
- tatarská omáčka
- sůl, pepř
Postup:
- Zelí propláchněte a pokrájejte.
- Červenou papriku nakrájejte na malé kousky.
- V misce smíchejte červené zelí, kukuřici a papriku.
- Přidejte požadované množství tatarské omáčky.
- Dochuťte solí a pepřem.
Pomazánku servírujte nejlépe na žitném pečivu.

Krém s červeným zelím a zeleninovým vývarem
Domníváte se, že zeleninový vývar se hodí pouze na přípravu polévek či pod maso? Tento recept vás přesvědčí o tom, že je skvělý i do pomazánek.
Ingredience:
- 500 g červeného zelí
- 1000 ml zeleninového vývaru
- 2-3 PL olivového oleje
- sůl, pepř
- mák na ozdobu
Postup:
- Červené zelí propláchněte a nasekejte na menší kousky.
- Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Na malé kousky nakrájejte též salám.
- Vše smíchejte v misce a přidejte požadované množství majolky a koření.
- Pórky očistěte a omyjte.
Pomazánku s červeným zelím podávejte na opečených krutonech posypanou mákem.

Proč zařadit červené zelí do svého jídelníčku?
Červené zelí je v obchodech k sehnání po celý rok, ať již nakládané nebo čerstvé. O zelí obecně se ví, že je velmi zdravou potravinou bohatou na mnoho zdraví prospěšných látek. Obsahuje vitamín C, A, E i K. Z minerálních látek v něm najdeme zejména vápník, fosfor, mangan, draslík či hořčík. V neposlední řadě je skvělým zdrojem některých antioxidantů, zejména antokyanů, které se doporučují jako prevence před onkologickými či kardiovaskulárními onemocněními.
Jak červené zelí konzumovat?
Červené zelí lze konzumovat v mnoha rozmanitých podobách. Kromě receptů na pomazánky z červeného zelí ho tak můžete do svého jídelníčku zařadit v podobě rozmanitých salátů, jako nakládanou pochoutku, vydatnou polévku či lahodnou dušenou přílohu. Fantazii se meze nekladou a chutná vždy skvěle.