Recepty na nivovou pomazánku v 6 variantách. Sýrová pochoutka pro všechny příležitosti

Nevíte co namazat na chlebíčky? Nebo co si dát k čerstvému pečivu třeba k večeři nebo svačině?

Na chlebíčky můžete natřít spoustu druhů pomazánek. Jednou z nich je ta z plísňového sýru.

Přinášíme vám ty nejlepší recepty na pomazánku z nivy. Inspirujte se!

Domácí sýrová pomazánka s tvarohem

Domácí pokrmy jsou ty nejlepší a nejpoctivější. Vyzkoušejte naši pomazánku z nivy a tvarohu, která opravdu chutná!

Ingredience

  • 150g nivy
  • 250g tvarohu ve vaničce
  • 1ks cibule
  • 2 lžíce mléka pro zjemnění
  • Pepř, sůl (dle potřeby)

Postup

  • Nejprve nasekejte nadrobno cibuli. Nivu nastrouhejte.
  • V misce smíchejte tvaroh se strouhanou nivou, zjemněte mlékem a promíchejte.
  • Přidejte nasekanou cibuli a promíchejte.
  • Dle potřeby osolte (nejspíš nebude potřeba) a opepřete.
  • Pomazánku nechte chvíli odležet v lednici a podávejte s čerstvým pečivem. Můžete ozdobit například okurkou, rajčaty nebo čímkoliv, co máte rádi.
Tvarohovo-sýrová pomazánka na jednohubky.
Zdroj: twopurplefigs.com

Třená niva s česnekem

Výborná pomazánka z nivy a česneku, která se skvěle hodí na oslavu, posezení s přáteli nebo jen tak k zakousnutí při večeři. Česnek dodá pomazánce ostřejší nádech.

Ingredience

  • 200g nivy
  • 4-5 stroužků česneku
  • 100g majonézy
  • Mletý pepř dle chuti

Postup

  • Nivu nastrouhejte najemno. Česnek prolisujte nebo také nastrouhejte.
  • Strouhanou nivu s česnekem smíchejte v míse s majonézou. Můžete vyšlehat elektrickým šlehačem.
  • Nechte chvíli odležet, aby se chutě propojily a podávejte.
Česneková pomazánka s plísňovým sýrem.
Zdroj: thebusybaker.ca

Krémová pomazánka na jednohubky

Tuto pomazánku z nivy si zamilujete. Díky tvarohu je zdravější a příprava je velmi rychlá.

Ingredience

  • 70-80g nivy
  • 15g hermelínu
  • 250g polotučného tvarohu (ve vaničce)
  • 3-4 lžíce mléka
  • 1/2 stroužku česneku
  • Mletý pepř
  • Vlašské ořechy na ozdobu

Postup

  • Nivu nastrouhejte nebo pokrájejte na malé kousky. Česnek prolisujte nebo nasekejte.
  • V míse smíchejte nastrouhanou nivu s česnekem, přilijte mléko a přidejte tvaroh.
  • Důkladně promíchejte nebo prošlehejte šlehačem.
  • Hermelín pokrájejte najemno nebo nastrouhejte. Přidejte do mísy.
  • Nakonec pomazánku dochuť pepřem. Nesolte, jelikož niva pomazánku osolí dost.
  • Hotovou pomazánku nechte chvíli odležet a poté podávejte na jednohubkách ozdobenou vlašským ořechem.

Na jednohubky můžete pokládat i například hroznové víno, mandarinku, kyselou okurku nebo jinou zeleninu. Kdo co má rád.

Sýrová pomazánka z nivy a tvarohu s vlašskými ořechy.
Zdroj: girlversusdough.com

Vajíčková pomazánka s nivou

Pomazánka z nivy a vajec je ideální pro každou příležitost. Ať máte chuť něco zakousnout nebo jako pomazánka na chlebíčky. Vyzkoušejte.

Ingredience

  • 60-80g nivy
  • 2-3 vařená vajíčka natvrdo
  • 100g pomazánkového másla nebo lučiny
  • 1 jarní cibulka
  • 1-2 lžíce bílého jogurtu
  • Sůl a mletý pepř (podle chuti)

Postup

  • Nivu nastrouhejte najemno. Cibulku nasekejte na drobné kousky.
  • Vejce uvařená natvrdo nastrouhejte.
  • V míse smíchejte strouhanou nivu s cibulkou a přidejte pomazánkové máslo nebo lučinu.
  • Přidejte jogurt a strouhaná vejce.
  • Nakonec opepřete a opatrně dosolte, pokud je potřeba. Niva už by měla pomazánku dostatečně ochutit.
  • Nechte v lednici chvíli odležet a podávejte tak, jak máte rádi.
Vajíčková pomazánka s nivou.
Zdroj: thismamacooks.com

Česnekovo-nivová pomazánka s ořechy a cibulí

Tuto pomazánku si zamilujete. Klasická česneková pomazánka zjemněná krémovým sýrem a nivou vám v ústech vytvoří nepřekonatelný chuťový zážitek.

Ingredience

  • 180-200g nivy
  • 150g žervé
  • 2ks jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce worcestrové omáčky (dle chuti)
  • Hrst petrželky
  • Sůl a pepř

Postup

  • Nivu nastrouhejte nebo nakrájejte na drobné kousky.
  • V míse smíchejte nastrouhanou nivu s žervé, přidejte hořčici, majonézu a najemno nasekanou cibulku.
  • Nakonec přidejte petrželku, prolisovaný česnek, worcesterskou omáčku a mletý pepř.
  • Dle chuti osolte, ale niva by měla pomazánku dostatečně ochutit.
  • Nechte odležet v ledničce a podávejte.
Česneková pomazánka s třenou nivou a dýňovými semínky.
Zdroj: tasteofhome.com

Nivovka se salámem a lučinou

Tuto salámovo-nivovou pomazánku si oblíbíte. Inspirujte se!

Ingredience

  • 150g nivy
  • 120g salámu (jakýkoliv)
  • 100g čerstvého sýra žervé nebo lučiny
  • 40g změklého másla
  • 2 lžičky hořčice
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • Mletý pepř

Postup

  • Vyšlehejte změklé máslo s lučinou a strouhanou nivou.
  • Vmíchejte nastrouhaný salám a promíchejte.
  • Poté přidejte hořčici, mletou papriku, prolisovaný nebo nasekaný česnek a mletý pepř dle chuti.
  • Nechejte v lednici odležet a poté podávejte s čerstvým pečivem.
Šunková pomazánka s modrým sýrem a mletou paprikou.
Zdroj: smarty.pantskitchen.com

Vliv sýrů na naše zdraví

Obecně lze říci, že je sýr zdravou potravinou. Je ale třeba si uvědomit, že některé sýry jsou zdravější a některé méně. Sýr je zdrojem bílkovin a tuků. Obsahují ale i další zdraví prospěšné látky jako je fosfor, vápník, vitamíny A, D, B a draslík.

Vegetariáni sýry velmi upřednostňují, jelikož díky nim lze nahradit cenné látky obsažené v mase. Lidé s laktózou sýry taky uvítají, jelikož sýry tvrdého typu neobsahují laktózu téměř žádnou.

Druhů sýrů je mnoho a my si teď představíme, jaký vliv mají na naše zdraví.

Jedním z druhů sýrů jsou čerstvé sýry. Ty jsou skvělou alternativou tavených sýrů. Pokud tedy máte rádi sýr na pečivu, kupujte si raději ty čerstvé (žervé nebo lučina). Tyto sýry jsou zdraví nejvíce prospěšné, jelikož obsahují velmi málo soli a naopak velké množství vápníku, které se velmi lehce vstřebává do organismu.

Tvrdé a polotvrdé sýry jsou pro ty, kteří mají intoleranci na laktózu. U těchto sýrů je třeba si kontrolovat množství tuku a soli.

Mezi plísňové sýry se řadí právě Niva, dále také hermelíny a Camemberty. Těhotné a kojící ženy by se těmto sýrům měly vyhýbat, jelikož jejich konzumací by mohly podpořit vznik kvasinek a mykózy.

Dalším druhem jsou tvarůžky. Ty jsou vyrobené z tvarohu a soli. Neobsahují tedy žádné konzervační látky a díky tomu, že neobsahují skoro žádný tuk, jsou vhodné při dietě. Jsou mimo to také zdrojem bílkovin.

Posledním druhem jsou sýry tavené. Ty ačkoliv u nás patří k těm nejoblíbenějším, nejsou vůbec zdravé. Jsou velkým zdrojem fosforu a tavicích solí. Tělo si z tohoto druhu sýra tedy bere velmi obtížně nějaký vápník. Hledejte tedy raději sýry kvalitnější.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X