7 skvělých receptů na pomazánky s uzenou makrelou, které je radost ochutnat!

Z tuňáka, šprotů, sardinek. Rybičkovou pomazánku můžete připravit různými způsoby.

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty na pomazánky z uzené makrely.

Všechny jsou chutné, výživné a zdravé.

Můžete je připravit k večeři, dětem ke svačině, ale hodí se i na posezení s přáteli.

Vyzkoušejte je ještě dnes!

Nejlepší pomazánka z uzené makrely

Nevíte, co netradičního připravit na rodinnou oslavu či večírek? Vyzkoušejte tuto lahodnou pomazánku!

Ingredience:

  • 250 g uzené makrely
  • 180 g smetanového sýra typu Philadelphia
  • 2 PL křenové pasty nebo krému
  • 1 PL kaparů
  • čerstvá šťáva z jednoho citronu
  • čerstvá petrželka nebo kopr
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Uzenou makrelu zbavte kostí a kůže.
  2. Kousky makrely vložte společně se smetanovým sýrem, křenem, kapary a čerstvou pažitkou či koprem do kuchyňského robota a krátce zpracujte.
  3. Přidejte citronovou šťávu, zamíchejte a ochutnejte.
  4. V případě potřeby dochuťte solí, pepřem či přidejte více citronové šťávy.
  5. Před podáváním dejte pomazánku z uzené makrely vychladit do ledničky.

Tuto pomazánku můžete podávat nejen na pečivu, ale také s rozmanitými slanými krekry.

Miska se směsí uzené makrely, smetanového sýra a křenu s plátky opečeného pečiva.
zdroj: deliciousmagazine.co.uk.

Rybí pomazánka s uzenou makrelou a tvarohem

Spojení makrely, tvarohu a zakysané smetany s křenem a jarní cibulkou dělá z této pomazánky opravdu skvělý gurmánský zážitek.

Ingredience:

  • 250 g uzené makrely
  • 100 g tvarohu
  • 50 g zakysané smetany
  • 4 PL křenové pasty nebo krému
  • svazek jarní cibulky
  • sůl, pepř dle chuti
  • kousky rozmanité syrové zeleniny k podávání (mrkev, okurka, květák, paprika)

Postup:

  1. Kousky vykostěné a kůže zbavené makrely vložte do misky.
  2. Přidejte tvaroh a zakysanou smetanu a vidličkou do sebe zapracujte.
  3. Vmíchejte křenovou pastu a nadrobno nakrájenou jarní cibulku.
  4. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte špetku soli či pepře.

Tato pomazánka z uzené makrely chutná znamenitě zejména s nejrůznější syrovou zeleninou. Servírujte ji například s paprikou, mrkví, rajčaty, květákem či brokolicí.

Miska s pomazánkou připravenou z tvarohu, zakysané smetany a zauzené makrely s kousky zeleniny.
zdroj: bbcgoodfood.com

Pomazánka z uzené makrely s nejrůznějšími tyčinkami, krekry či preclíky se skvěle hodí na oslavy a večírky. Inspirujte se našimi recepty na slané pečivo

Jemné makrelové pâté  

Velmi jednoduchý recept, který si ale díky jeho lahodné chuti jistě zamilujete.

Ingredience:

  • 150 g uzené makrely
  • 100 g smetanového sýra typu Philadelphia
  • čerstvá šťáva z jednoho citronu
  • sůl, pepř dle chuti
  • čerstvá petrželka, cherry rajčátka, plátky citronu na ozdobu

Postup:

  1. Uzenou makrelu zbavte kostí a kůže.
  2. Společně se smetanovým sýrem a citronovou šťávou ji vložte do kuchyňského robotu.
  3. Rozmixujte dohladka.
  4. Dochuťte pomocí koření.
  5. Dejte na přibližně 20 minut vychladit do ledničky.
  6. Podávejte namazanou na čerstvém pečivu a ozdobenou cherry rajčátky, petrželkou a plátky citronu.

Tato pomazánka s uzenou makrelou může být skvělou a zdravou svačinou i večeří.

Plátky chleba namazané pomazánkou ze zauzené makrely.
zdroj: viva.co.nz

Recepty na pomazánky z uzené makrely nejsou jediným způsobem, jak můžete tuto rybu využít. Přidat ji můžete i do rozmanitých rybích salátů!

Chutná pomazánka z uzené makrely s majonézou

Bohatá pomazánka, která se od ostatních receptů odlišuje některými netradičními ingrediencemi, jako jsou sterilované okurky či worcestrová omáčka.

Ingredience:

  • 200 g uzené makrely
  • 200 g smetanového sýra typu Philadelphia
  • 1/4 šálku majonézy
  • 4 sterilované okurky
  • 1 PL kaparů
  • 2 PL citronové šťávy
  • 2 čajové lžičky křenové pasty nebo krému
  • 2 čajová lžičky worcestrové omáčky
  • pažitka
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Vyšlehejte dohladka smetanový sýr s majonézou.
  2. Přidejte nakrájené okurky, nasekanou pažitku, kapary, křen, citronovou šťávu a worcestrovou omáčku.
  3. Důkladně promíchejte.
  4. Uzenou makrelu zbavte kostí a kůže a kousky masa postupně přimíchejte do směsi.
  5. Dochuťte pomocí pepře a soli.
Jednohubky namazané pomazánkou z makrely a ozdobené kaviárem.
zdroj: recipeswinners.com

Výživná makrelovo-křenová pomazánka

Kombinace uzené makrely, křenu, zakysané smetany, koření a bylinek je dokonalým spojením mnoha rozmanitých chutí. Natřená na krekry může být skvělým zpestřením na domácí oslavy či večírky.

Ingredience:

  • 150 g uzené makrely
  • 2 PL zakysané smetany
  • 1 čajová lžička křenové pasty či krému
  • 1 PL čerstvé petrželky
  • čerstvá šťáva z 1/2 citronu
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. V kuchyňském robotu zpracujte kousky vykostěné a kůže zbavené makrely, zakysanou smetanu, křenovou pastu a citronovou šťávu.
  2. Případně lze všechny ingredience zpracovat a smíchat též v misce za pomoci vidličky.
  3. Do vzniklé směsi přidělte petrželku a promíchejte.
  4. Na závěr dochuťte solí s pepřem, případně přidejte více citronové šťávy.

Pomazánku podávejte namazanou na čerstvém pečivu.

Miska ve tvaru srdíčka s makrelovou pomazánkou.
zdroj: therealmealdeal.com

Skvělé pomazánky se dají připravit nejen z makrely, ale také z lososa. Vyzkoušejte naše lahodné lososové pomazánky na mnoho způsobů!

Zdravá pomazánka s makrelou a křenem

Čerstvý křen dodá této pomazánce říz i spoustu zdraví prospěšných látek. Kopr můžete v případě potřeby nahradit petrželkou.

Ingredience:

  • 180 g uzené makrely
  • 60 g smetanového sýra typu Philadelphia
  • 60 g zakysané smetany
  • 1 PL čerstvého strouhaného křenu
  • 1 PL nasekaného kopru
  • čerstvá citronová šťáva z 1/2 citronu
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Uzenou makrelu vykostěte a stáhněte z kůže.
  2. Vložte všechny ingredience najednou do kuchyňského robotu, tedy kousky makrely, strouhaný křen, smetanový sýr, zakysanou smetanu, kopr a citronovou šťávu.
  3. Zpracujte do hladkého pyré.
  4. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
  5. Pomazánku před podáváním vložte alespoň na 30 minut do ledničky.

Tuto lahodnou pomazánku z makrely servírujte nejlépe na opečených plátcích pečiva.

Opečené plátky bíého pečiva a pomazánka ze zauzené makrely, sýru a křenu.
zdroj: feed-your-sole.com

Makrela není jediná ryba, že které lze připravit chutné pomazánky. Inspirujte se našimi pomazánkami z tuňáka.

Rychlá pomazánka ze zauzené makrely

Jednoduchá a zdravá pomazánka, ze které si snadno připravíte lehký oběd do práce v podobě sendviče.

Ingredience:

  • 250 g uzené makrely
  • 4 PL bílého jogurtu řeckého typu
  • 2 PL čerstvé nasekané pažitky
  • čerstvá šťáva z jednoho citronu
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Z makrely odstraňte kůži a kosti a maso vložte do kuchyňského robotu spolu s jogurtem.
  2. Přidejte citronovou šťávu a rozmixujte na podoby hladkého pyré.
  3. Přidejte nasekanou pažitku, sůl a pepř.
Paštika z uzené makrely na ovesných sušenkách ozdobená pažitkou a citronem.
zdroj: realfood.tesco.com

Recepty na pomazánku z uzené makrely se výborně snoubí především s čerstvým pečivem. Upečte si k ní naše křupavé domácí bagety!

Proč zařadit makrelu do svého jídelníčku?

Odborníci na zdravou výživu obecně doporučují konzumaci ryb alespoň dvakrát týdně. Kromě oblíbeného lososa či tuňáka můžete svému tělu dodat zdravé omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny, vitamíny i minerály také prostřednictvím makrely.

Z vitamínů je bohatá především na vitamín B12 a B3, z minerálních látek obsahuje například selen, jód či fosfor. Tato dravá ryba dorůstá většinou délky okolo 40 cm a jedním z vyhlášených způsobů jejího zpracování je uzení.

Jak uzenou makrelu konzumovat?

Rozmanité recepty na pomazánky z uzené makrely jsou jedním z nejjednodušších způsobů, jak tuto pochoutku do svého jídelníčku zařadit.

Kromě toho můžete kousky uzené makrely přidat též do rozmanitých zeleninových salátů, lze jí v salátech snadno nahradit například kuřecí maso. Výborně ale chutná také s těstovinami či jen tak s čerstvým pečivem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X