Recepty na zdravé řepové pomazánky 7x jinak. Ochutnejte je všechny!

Červená řepa patří mezi oblíbenou zeleninu, ale stále má díky své specifické chuti i mnoho odpůrců.

Proto vám přinášíme 7 lahodných receptů na pomazánky z červené řepy, které jsou příjemnou variantou, jak řepě dát ještě šanci.

Vyzkoušejte dipy s kozím sýrem, majonézou či křenem.

Nebude chybět ani oblíbený růžový hummus.

Užijte si to!

Pomazánka z pečené červené řepy

Tento dip z pečené řepy, plný aromatických bylinek a koření a pečeného česneku, je neuvěřitelně chutný, barevný a taaak návykový!

Ingredience

  • 2 – 3 střední řepy
  • 1 hlava česneku
  • ½ šálku vlašských ořechů
  • ½ šálku koriandru
  • 2 lžíce kopru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 čajové lžičky citronové šťávy
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička mletého koriandru
  • 1/2 čajové lžičky chilli prášku
  • ½ čajové lžičky soli
  • tortilla chipsy na servírování

Postup

  1. Předehřejte troubu na teplotu 220 ° C.
  2. Každou řepu zabalte jednotlivě do alobalu.
  3. Odřízněte horní část hlavy česneku, abyste odkryli stroužky.
  4. Pokropte asi 1 čajovou lžičku olivového oleje a zabalte do alobalu.
  5. Pečte řepu a česnek asi 45 minut, nebo dokud nebude řepa po propíchnutí vidličkou měkká.
  6. Jakmile řepu ochladíte, ořízněte horní část a oloupejte kůži.
  7. Každou řepu nakrájejte na několik plátků.
  8. Do kuchyňského robotu vložte všechny ingredience a vymačkejte opečený česnek bez kůže.
  9. Rozmixujte do hladka.
  10. Dosolte podle chuti.
  11. Podávejte s nakrájenou bagetou nebo s tortilla chipsy.
Dip z pečené řepy v misce se sucharem.
www.sweetandsavorybyshinee.com

Řepová pomazánka s majonézou

Vařená řepa v kombinaci s česnekem, majonézou a čerstvým koprem je naprostá lahůdka! Česnek pomazánce dodává grády, ale sladká řepa ho krásně vyvažuje.

Ingredience

  • 4 extra velké řepy
  • 4 stroužky česneku, lisované
  • 1/4 šálku majonézy
  • 1 čajová lžička mořské soli
  • 1 polévková lžíce čerstvého kopru, nasekaného
  • čerstvá bageta
  • čerstvá pažitka k servírování

Postup

  1. Řepu nakrájejte na poloviny a vložte do velké nádoby naplněné vodou.
  2. Vařte na středním / vysokém ohni, dokud řepa po propíchnutí vidličkou měkká.
  3. Oloupejte a nechte  úplně vychladnout.
  4. Nastrouhejte řepu do velké mísy a přidejte zbývající přísady.
  5. Přidejte sůl podle chuti.
  6. Podávejte na plátcích bagety.
  7. Ozdobte čerstvým koprem a nasekanou pažitkou.
Dip z červené řepy servírovaný na plátcích bagety, ozdobené koprem.
www.tatyanaseverydayfood.com

Inspirujte se i našimi recepty na lahodné saláty z červené řepy 7x jinak.

Hummus s červenou řepou

Zářivě růžový, jemně nasládlý a zdravý hummus z červené řepy, který hravě vyrobíte umístěním všech ingrediencí do kuchyňského robotu. Dobrou chuť!

Ingredience

  • 1 řepa, oloupaná a nasekaná
  • 1 plechovka cizrny, scezené
  • 2/3 šálku tahini
  • kůra z 2-3 citronů a asi 1/3 šálku citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1/3 šálku olivového oleje
  • 1 čajová lžička kmínu nebo více podle chuti
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 hrst nasekaných bylinek
  • na ozdobu hrst nasekané petrželky, ředkvičky nakrájené na tenké plátky, piniové oříšky, trochu citronové kůry, velké slané vločky, olivový olej či cokoli jiného dle vaší volby

Postup

  1. Smíchejte cizrnu, tahini, řepu, citronovou šťávu, česnek, kmín a sůl v misce kuchyňského robotu.
  2. Během mixování pomalu přidávejte olivový olej a mixujte do hladka.
  3. Ochutnejte a podle potřeby upravte koření a či přidejte více olivového oleje, citronové šťávy, česneku, kmínu nebo soli.   
  4. Podávejte v misce posypané petrželkou, citronovou kůrou, piniovými oříšky, velkými slanými vločkami či čímkoli jiným, ​​po čem vaše srdce touží.
Řepová pomazánka s cizrnou a tahini servírovaná v misce.
www.wavesinthekitchen.com

Dip z pečené řepy s kozím sýrem

Pečená červená řepa s pikantním kozím sýrem dohromady tvoří skvělou pochoutku, která je perfektním pohoštěním na letní oslavy.

Ingredience

Na řepu:

  • 3 velké řepy, oloupané a nakrájené na 2,5 cm kousky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř na dochucení

Na pomazánku:

  • 230 g kozího sýra (pokud chcete, použijte 30 g jako ozdobu)
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce smetanového sýra
  • sůl a pepř na dochucení

K servírování:

  • listy bazalky (celé nebo nakrájené na plátky)
  • plátky opečené bagety

Postup

  1. Zahřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  2. Dejte řepu, olivový olej, sůl a pepř do střední misky a promíchejte.
  3. Přeneste řepu na plech na pečení a rovnoměrně ji rozprostřete.
  4. Pečte řepu při teplotě 200 ° C po dobu 30-45 minut, dokud nebude řepa pečená.
  5. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
  6. Přidejte vychlazenou pečenou řepu, kozí sýr, med, citronovou šťávu, smetanový sýr, sůl a pepř do misky kuchyňského robotu.
  7. Rozmixujte do hladka.
  8. Možná budete muset jednou nebo dvakrát seškrábat boky misky.
  9. Okamžitě podávejte ozdobené kozím sýrem, čerstvou bazalkou s opečenými plátky bagety.
Řepová pomazánka servírovaná v misce, ozdobená kozím sýrem.
www.lifeasastrawberry.com

Pokud jste fanoušci této specifické zeleniny, rozhodně se nezapomeňte podívat na naše recepty na červenou řepu 12x jinak!

Pomazánka z pečené řepy a lilku

Tato lahodná pomazánka s pečenou červenou řepou a lilkem je strašně jednoduchá a je skvělým způsobem, jak zvýšit rozmanitost zeleniny ve vaší stravě. Bez lepku, bez mléka a vhodná pro vegany.

Ingredience

  • 300 gramů červené řepy     
  • 300 gramů lilku
  • 4 lžíce tahini
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje plus něco navíc na pečení
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 ° C.
  2. Odřízněte listy a kořeny z červené řepy a důkladně ji umyjte.
  3. Řepu zabalte do alobalu a dejte na pekáč.
  4. Odřízněte stopku z lilku a překrojte na polovinu délky dolů do středu.
  5. Vykrojené boky lilku potřete trochou olivového oleje a lilek nakrájenou stranou dolů položte na malý list pečícího papíru a přidejte jej na stejný plech na pečení jako řepu.
  6. Pečte červenou řepu a lilek do měkka.
  7. Lilek bude trvat asi 35-40 minut, až bude hotový, vytáhněte ho a nechte ho někde vychladnout, přičemž ho nechte na papíře na pečení.
  8. Červená řepa bude trvat asi hodinu nebo o něco déle, v závislosti na velikosti.
  9. Jakmile je červená řepa hotová, nechte ji před rozbalením trochu vychladnout.
  10. Pomocí prstů nebo nože odstraňte z červené řepy většinu kůže.
  11. Sloupněte také kůži z lilku.
  12. Vložte červenou řepu, lilek, tahini, olivový olej a koření do kuchyňského robotu.
  13. Rozmixujte do hladka.
  14. Dochuťte solí a pepřem.
  15. Před podáváním dejte pomazánku na několik hodin do lednice, aby vychladla.
Řepová pomazánka s lilkem servírovaná v misce s čerstvými bylinkami, obložená mrkví, jahodami, oříšky a suchary.
www.nourisheveryday.com

Pokud preferujete spíše sladké, i tak si na své s námi přijdete. Inspirujte se 5 luxusními recepty na koláče z červené řepy, které si zamilujete!

Řepová pomazánka se smetanovým sýrem

Skvělá alternativa k hummusu a dobrý způsob, jak využít řepu, která je v sezóně snad vždy. Podávejte pomazánku s nějakými zdravými krekry jako jednoduché polední občerstvení nebo jako předkrm při setkání s přáteli.

Ingredience

  • 4 střední řepy, oloupané a nakrájené na 2,5 cm kostky
  • 5 lžíc roztíratelného smetanového sýra
  • šťáva z 1 velkého citronu   
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • 1/4 lžičky černého pepře (volitelně)

Postup

  1. Vařte nakrájenou a oloupanou řepu v páře 25 – 30 minut, nebo dokud nebude možné ji snadno propíchnout vidličkou.
  2. Odstavte z ohně a řepu nechte mírně vychladnout.
  3. Vložte vychlazenou řepu a zbývající ingredience do kuchyňského robotu a rozmixujte do hladka.
  4. Ochutnejte a dochuťte.
  5. Před podáváním pomazánku ještě ochlaďte.
Dip z červené řepy se sýrem servírovaný v misce.
www.theconsciousdietitian.com

Pomazánka z červené řepy s křenem

Tento dip je krásně zářivý a skládá se ze samých zdravých ingrediencí. Je to perfektní předkrm či originální občerstvení. Užijte si ho!

Ingredience

  • 2 velké řepy (nebo 4 menší)
  • 2 – 4 lžíce křenu
  • 1/2 čajové lžičky mořské soli
  • 1/4 čajové lžičky pepře
  • 1/2 šálku 4% plnotučného mléčného jogurtu

Postup

  1. Opláchněte řepu a vložte ji do hrnce se studenou vodou.
  2. Přiveďte vodu k varu a poté snižte plamen na střední teplotu.
  3. Vařte řepu po dobu 45-60 minut, nebo dokud ji snadno nepropíchnete vidličkou.
  4. Až bude řepa hotová, vypusťte vodu a ochlaďte řepu v cedníku.
  5. Vložte řepu pod studenou vodu a oloupejte ji.
  6. Řepu nakrájejte nahrubo a vložte ji do mixéru, kterých nechte 30 sekund běžet..
  7. Seškrábejte strany a mixujte dalších 30 sekund až minutu.
  8. Přidejte křen, sůl, mletý pepř, jogurt a zpracovávejte 10 sekund, dokud se vše nespojí.
  9. Dobrou chuť!
Řepová pomazánka s křenem servírovaná v misce a posypaná bylinkami.
www.thetoastedpinenut.com

Na co použít vodu zbylou z vaření řepy

Nevylévejte vodu poté, co v ní řepu uvaříte. Tuto jasně růžovou vodu lze v kuchyni použít mnoha způsoby:

  • jako základ pro rizoto,
  • pokud v ní uvaříte těstoviny, můžete je použít pro krásně růžový těstovinový salát,
  • na barvení vajec,
  • uvařte v ní quionou,
  • na přípravu řepné polévky (například Boršče),
  • pro přípravu nanuků.

A jaká pomazánka vám chutnala nejvíce? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X