Červená řepa patří mezi oblíbenou zeleninu, ale stále má díky své specifické chuti i mnoho odpůrců.
Proto vám přinášíme 7 lahodných receptů na pomazánky z červené řepy, které jsou příjemnou variantou, jak řepě dát ještě šanci.
Vyzkoušejte dipy s kozím sýrem, majonézou či křenem.
Nebude chybět ani oblíbený růžový hummus.
Užijte si to!
Pomazánka z pečené červené řepy
Tento dip z pečené řepy, plný aromatických bylinek a koření a pečeného česneku, je neuvěřitelně chutný, barevný a taaak návykový!
Ingredience
- 2 – 3 střední řepy
- 1 hlava česneku
- ½ šálku vlašských ořechů
- ½ šálku koriandru
- 2 lžíce kopru
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 čajové lžičky citronové šťávy
- 1 čajová lžička kmínu
- 1 čajová lžička mletého koriandru
- 1/2 čajové lžičky chilli prášku
- ½ čajové lžičky soli
- tortilla chipsy na servírování
Postup
- Předehřejte troubu na teplotu 220 ° C.
- Každou řepu zabalte jednotlivě do alobalu.
- Odřízněte horní část hlavy česneku, abyste odkryli stroužky.
- Pokropte asi 1 čajovou lžičku olivového oleje a zabalte do alobalu.
- Pečte řepu a česnek asi 45 minut, nebo dokud nebude řepa po propíchnutí vidličkou měkká.
- Jakmile řepu ochladíte, ořízněte horní část a oloupejte kůži.
- Každou řepu nakrájejte na několik plátků.
- Do kuchyňského robotu vložte všechny ingredience a vymačkejte opečený česnek bez kůže.
- Rozmixujte do hladka.
- Dosolte podle chuti.
- Podávejte s nakrájenou bagetou nebo s tortilla chipsy.

Řepová pomazánka s majonézou
Vařená řepa v kombinaci s česnekem, majonézou a čerstvým koprem je naprostá lahůdka! Česnek pomazánce dodává grády, ale sladká řepa ho krásně vyvažuje.
Ingredience
- 4 extra velké řepy
- 4 stroužky česneku, lisované
- 1/4 šálku majonézy
- 1 čajová lžička mořské soli
- 1 polévková lžíce čerstvého kopru, nasekaného
- čerstvá bageta
- čerstvá pažitka k servírování
Postup
- Řepu nakrájejte na poloviny a vložte do velké nádoby naplněné vodou.
- Vařte na středním / vysokém ohni, dokud řepa po propíchnutí vidličkou měkká.
- Oloupejte a nechte úplně vychladnout.
- Nastrouhejte řepu do velké mísy a přidejte zbývající přísady.
- Přidejte sůl podle chuti.
- Podávejte na plátcích bagety.
- Ozdobte čerstvým koprem a nasekanou pažitkou.

Inspirujte se i našimi recepty na lahodné saláty z červené řepy 7x jinak.
Hummus s červenou řepou
Zářivě růžový, jemně nasládlý a zdravý hummus z červené řepy, který hravě vyrobíte umístěním všech ingrediencí do kuchyňského robotu. Dobrou chuť!
Ingredience
- 1 řepa, oloupaná a nasekaná
- 1 plechovka cizrny, scezené
- 2/3 šálku tahini
- kůra z 2-3 citronů a asi 1/3 šálku citronové šťávy
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1/3 šálku olivového oleje
- 1 čajová lžička kmínu nebo více podle chuti
- 1 čajová lžička soli
- 1 hrst nasekaných bylinek
- na ozdobu hrst nasekané petrželky, ředkvičky nakrájené na tenké plátky, piniové oříšky, trochu citronové kůry, velké slané vločky, olivový olej či cokoli jiného dle vaší volby
Postup
- Smíchejte cizrnu, tahini, řepu, citronovou šťávu, česnek, kmín a sůl v misce kuchyňského robotu.
- Během mixování pomalu přidávejte olivový olej a mixujte do hladka.
- Ochutnejte a podle potřeby upravte koření a či přidejte více olivového oleje, citronové šťávy, česneku, kmínu nebo soli.
- Podávejte v misce posypané petrželkou, citronovou kůrou, piniovými oříšky, velkými slanými vločkami či čímkoli jiným, po čem vaše srdce touží.

Dip z pečené řepy s kozím sýrem
Pečená červená řepa s pikantním kozím sýrem dohromady tvoří skvělou pochoutku, která je perfektním pohoštěním na letní oslavy.
Ingredience
Na řepu:
- 3 velké řepy, oloupané a nakrájené na 2,5 cm kousky
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř na dochucení
Na pomazánku:
- 230 g kozího sýra (pokud chcete, použijte 30 g jako ozdobu)
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce smetanového sýra
- sůl a pepř na dochucení
K servírování:
- listy bazalky (celé nebo nakrájené na plátky)
- plátky opečené bagety
Postup
- Zahřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Dejte řepu, olivový olej, sůl a pepř do střední misky a promíchejte.
- Přeneste řepu na plech na pečení a rovnoměrně ji rozprostřete.
- Pečte řepu při teplotě 200 ° C po dobu 30-45 minut, dokud nebude řepa pečená.
- Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
- Přidejte vychlazenou pečenou řepu, kozí sýr, med, citronovou šťávu, smetanový sýr, sůl a pepř do misky kuchyňského robotu.
- Rozmixujte do hladka.
- Možná budete muset jednou nebo dvakrát seškrábat boky misky.
- Okamžitě podávejte ozdobené kozím sýrem, čerstvou bazalkou s opečenými plátky bagety.

Pokud jste fanoušci této specifické zeleniny, rozhodně se nezapomeňte podívat na naše recepty na červenou řepu 12x jinak!
Objevte podobné tipy
Pomazánka z pečené řepy a lilku
Tato lahodná pomazánka s pečenou červenou řepou a lilkem je strašně jednoduchá a je skvělým způsobem, jak zvýšit rozmanitost zeleniny ve vaší stravě. Bez lepku, bez mléka a vhodná pro vegany.
Ingredience
- 300 gramů červené řepy
- 300 gramů lilku
- 4 lžíce tahini
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje plus něco navíc na pečení
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1 lžička mletého kmínu
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 180 ° C.
- Odřízněte listy a kořeny z červené řepy a důkladně ji umyjte.
- Řepu zabalte do alobalu a dejte na pekáč.
- Odřízněte stopku z lilku a překrojte na polovinu délky dolů do středu.
- Vykrojené boky lilku potřete trochou olivového oleje a lilek nakrájenou stranou dolů položte na malý list pečícího papíru a přidejte jej na stejný plech na pečení jako řepu.
- Pečte červenou řepu a lilek do měkka.
- Lilek bude trvat asi 35-40 minut, až bude hotový, vytáhněte ho a nechte ho někde vychladnout, přičemž ho nechte na papíře na pečení.
- Červená řepa bude trvat asi hodinu nebo o něco déle, v závislosti na velikosti.
- Jakmile je červená řepa hotová, nechte ji před rozbalením trochu vychladnout.
- Pomocí prstů nebo nože odstraňte z červené řepy většinu kůže.
- Sloupněte také kůži z lilku.
- Vložte červenou řepu, lilek, tahini, olivový olej a koření do kuchyňského robotu.
- Rozmixujte do hladka.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Před podáváním dejte pomazánku na několik hodin do lednice, aby vychladla.

Pokud preferujete spíše sladké, i tak si na své s námi přijdete. Inspirujte se 5 luxusními recepty na koláče z červené řepy, které si zamilujete!
Řepová pomazánka se smetanovým sýrem
Skvělá alternativa k hummusu a dobrý způsob, jak využít řepu, která je v sezóně snad vždy. Podávejte pomazánku s nějakými zdravými krekry jako jednoduché polední občerstvení nebo jako předkrm při setkání s přáteli.
Ingredience
- 4 střední řepy, oloupané a nakrájené na 2,5 cm kostky
- 5 lžíc roztíratelného smetanového sýra
- šťáva z 1 velkého citronu
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1/4 lžičky mořské soli
- 1/4 lžičky černého pepře (volitelně)
Postup
- Vařte nakrájenou a oloupanou řepu v páře 25 – 30 minut, nebo dokud nebude možné ji snadno propíchnout vidličkou.
- Odstavte z ohně a řepu nechte mírně vychladnout.
- Vložte vychlazenou řepu a zbývající ingredience do kuchyňského robotu a rozmixujte do hladka.
- Ochutnejte a dochuťte.
- Před podáváním pomazánku ještě ochlaďte.

Pomazánka z červené řepy s křenem
Tento dip je krásně zářivý a skládá se ze samých zdravých ingrediencí. Je to perfektní předkrm či originální občerstvení. Užijte si ho!
Ingredience
- 2 velké řepy (nebo 4 menší)
- 2 – 4 lžíce křenu
- 1/2 čajové lžičky mořské soli
- 1/4 čajové lžičky pepře
- 1/2 šálku 4% plnotučného mléčného jogurtu
Postup
- Opláchněte řepu a vložte ji do hrnce se studenou vodou.
- Přiveďte vodu k varu a poté snižte plamen na střední teplotu.
- Vařte řepu po dobu 45-60 minut, nebo dokud ji snadno nepropíchnete vidličkou.
- Až bude řepa hotová, vypusťte vodu a ochlaďte řepu v cedníku.
- Vložte řepu pod studenou vodu a oloupejte ji.
- Řepu nakrájejte nahrubo a vložte ji do mixéru, kterých nechte 30 sekund běžet..
- Seškrábejte strany a mixujte dalších 30 sekund až minutu.
- Přidejte křen, sůl, mletý pepř, jogurt a zpracovávejte 10 sekund, dokud se vše nespojí.
- Dobrou chuť!

Na co použít vodu zbylou z vaření řepy
Nevylévejte vodu poté, co v ní řepu uvaříte. Tuto jasně růžovou vodu lze v kuchyni použít mnoha způsoby:
- jako základ pro rizoto,
- pokud v ní uvaříte těstoviny, můžete je použít pro krásně růžový těstovinový salát,
- na barvení vajec,
- uvařte v ní quionou,
- na přípravu řepné polévky (například Boršče),
- pro přípravu nanuků.
A jaká pomazánka vám chutnala nejvíce? Napište nám do komentářů!