Hledáte odlehčenější verzi pomazánek?
Recepty na hráškovou pomazánku jsou velice chutnou a zdravou alternativou.
Můžete si vybrat pomazánky se žlutým i zeleným hrachem.
Všechny doplněné skvělým pečivem, ochutnejte!
Hrášková pomazánka s mátou a bazalkou
Tento recept pomazánku z hrachu si zajisté oblíbí i ti, kdo nejsou úplnými příznivci luštěnin. Dokonale hladká konzistence a souhra všech surovin zajistí dokonalý požitek z chuti.
Co budeme potřebovat
- 250 g hrášku, uvařeného a zchlazeného
- 1 lžíce mleté šalotky
- 3 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce vody
- 30 g lístků bazalky
- 6 lístků máty
- 1-2 lžičky citronové kůry
- sůl a pepř
Postup
- V mixéru nebo kuchyňském robotu rozmixujte hrášek, šalotku, citronovou šťávu, olivový olej, bazalku a lístky máty.
- Mixujte, dokud se ingredience nespojí.
- Pokud potřebujete více tekutiny, přidejte 1 polévkovou lžíci vody.
- Můžete nechat trochu hrudkovitou, pokud dáváte přednost ne tolik jemné konzistenci.
- Dochuťte solí, pepřem a citronovou kůrou.
- Volitelně do pomazánky můžete přidat strouhaný sýr pecorino romano a trochu chilli prášku.
K pomazánce si třeba upečte domácí chléb pečený v troubě a oslňte celou rodinku.

Hrachová pomazánka ze zeleného mraženého hrášku
Hledáte tip rychlou večeři nebo svačinku? Tento recept na pomazánku z hrášku je velice rychlý. Není potřeba nic vařit, jen se vše rozmixuje a je to.
Co budeme potřebovat
- 450 g mraženého zeleného hrášku
- ¼ hrnku olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce citronu
- Sůl a pepř
Postup
- Hrášek si ohřejte nad párou nebo přelejte horkou vodou.
- ¼ hrnku hrášku si dejte bokem a nechte si jej na ozdobu.
- Zbytek hrášku spolu se všemi ostatními surovinami dejte do mixéru a mixujte dohladka.
- Hotový hummus dejte do misky, pokapejte olejem, posypte zbytkem hrášku a servíruje s vaším oblíbeným kouskem pečiva nebo zeleniny.
Pečivo klidně využijte starší a ne úplně čerstvé. K tomu vám pomůže topinkovač. Stačí jej krátce rozpéci. Chtěli byste se o topinkovačích dozvědět více? Pak si projděte test nejlépe hodnocených topinkovačů.

Objevte podobné tipy
Zeleninová pomazánka s hráškem a koprem
Pita chleba nebo krekry chutnají s touto pomazánkou dokonale. Kari pasta jí dodá specifickou chuť, takže může být skvělým favoritem pro milovníky tohoto koření. K tomuto receptu jsme si připravili videorecept, tak se podívejte, jak na tuto hráškovou dobrotu.
Co budeme potřebovat
- 360 g mraženého hrášku
- 90 g tahini
- 2 lžíce čerstvých listů kopru
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- 2 lžičky sezamových semínek
- 2 lžičky lněných semínek
- 9 plátků pita chleba (nebo toastového chleba)
- 240 g scezené fermentované zeleniny (dle vašeho výběru)
- 1/2 citronu, nakrájíme na 4 měsíčky
Postup
- Vložte hrášek do mísy a zalijte vroucí vodou.
- Nechte 2 minuty stát a sceďte.
- Rozmixujte hrášek, tahini, kopr, česnek, šťávu a hořčici, dokud se nevytvoří pomazánka.
- Podle chuti okořeníme.
- Semínka lehce opražte, na sucho na pánvi, dokud lehce nezhnědnou.
- Na pita chléb namažte pomazánku, přidejte zeleninu, semínka a podávejte s měsíčky citronu.
Hrachové pomazánky se hodí i jako skvělý dip k pečeným křupavým bramborám.

Pomazánka se žlutým hrachem a zázvorem
Další tip na skvělou a zdravou večeři nebo svačinku. Díky vaření je sice příprava pracnější, ale určitě to stojí za to. Zázvor jí dodá jemně pikantní chuť, a navíc krásně zahřeje.
Co budeme potřebovat
- 7 lžic olivového oleje
- 1 hrnek žlutého půleného hrachu (namočeného předem)
- 2 hrnky vývaru nebo vody
- ½ hrnku bílého vína (nebo můžete nahradit vývarem)
- ½ lžičky soli
- 4 jarní cibulky
- 1 hrnek vody
- 3 stroužky česneku
- ¼ lžičky sušeného mletého zázvoru
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup
- Střední hrnec si předehřejte na střední teplotu, přidejte 1 lžíci olivového oleje, nakrájenou bílou a světle zelenou část jarní cibulky a česnek a restujte 2-3 minuty.
- Přidejte hrách, vývar nebo vodu, víno (nebo více vývaru) a sůl.
- Vařte asi 35-40 minut, občas míchejte (hlavně v posledních 10 minutách).
- Po uvaření dejte hrách do mixéru, přidejte 1 hrnek vody a zázvor.
- Mixujte dohladka. V případě potřeby přidejte více vody po lžících.
- Přidejte olivový olej, citronovou šťávu a promixujte.
- Je-li potřeba dochuťte solí nebo šťávou z citronu.
- Pomazánku si posypejte zelenou částí jarní cibulky, která zbyla.
- Podávejte s vaším oblíbeným pečivem.
Chcete-li podávejte posypané praženými piniovými ořechy nebo slunečnicovými semínky. Na tuto dávku budete potřebovat ¼ hrnku jedné z ingrediencí.
Nebojte se experimentovat a využijte i zbytky jídel v různých kombinacích. Ze zbytku hráškové pomazánky udělejte třeba muffiny na slano. Uvidíte, jak se po nich zapráší.

Zdravotní výhody hrachu
Hrášek má obecně vysokou koncentraci vitamínů, minerálů, antioxidantů a fytonutrientů, které zahrnují výhody pro udržení zdravých očí až po ochranu před určitými druhy rakoviny.
Zdraví očí
Hrách obsahuje karotenoidy lutein a zeaxantin. Tyto živiny pomáhají chránit vaše oči před chronickými onemocněními, protože působí jako filtry škodlivého modrého světla, které přispívá k šedému zákalu.
Zdravé trávení
Hrách je bohatý na kumestrol, živinu, která hraje roli při ochraně před rakovinou žaludku. Studie z roku 2009 provedená v Mexico city ukázala, že denní příjem hrachu a dalších luštěnin snížil riziko rakoviny žaludku o 50 %. Hrách má také vysoký obsah vlákniny, která pomáhá pohybovat potravou ve střevech pro snazší trávení.
Imunita
Hrách je nabitý antioxidanty, které pomáhají budovat váš imunitní systém. V hrachu najdeme vitamín C, vitamín E, zinek, katechin, vitamín A, vitamín B atd.
Zdraví srdce
Zánět a stres způsobený volnými radikály mohou přispívat k tvorbě plaků na stěnách cév. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny obsažené v hrachu pomáhají snižovat oxidaci a záněty a zabraňují tvorbě plaků.