4 skvělé recepty na pomazánky ze žlutého i zeleného hrášku

Hledáte inspiraci na rostlinné pomazánky?

Pomazánky z hrachu jsou velice chutnou a zdravou alternativou.

Ochutnejte recepty, které jsme si pro vás připravili. 

Můžete si vybrat pomazánky ze žlutého i zeleného hrachu.

U jedné z pomazánek máme i videorecept, tak nakoukněte.

Recept na pomazánku ze žlutého hrachu s kurkumou

Tuto pomazánku si zajisté oblíbí i ti, kdo nejsou úplnými příznivci luštěnin. Dokonale hladká konzistence a souhra všech surovin zajistí dokonalý požitek z chuti. Vyzkoušejte ji s vaším oblíbeným pečivem, krekry nebo jako dip k zelenině.

Ingredience:

  • 1 hrnek sušeného žlutého půleného hrachu 
  • 1 a ½ hrnku zeleninového vývaru 
  • ½ hrnku tahini (sezamová pasta)
  • ½ hrnku vody
  • ¼ hrnku olivového oleje 
  • 2 stroužky česneku 
  • 1-2 lžíce medu
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce čerstvé nasekané petrželky
  • ½ lžičky drceného kmínu 
  • ½ lžičky koriandru 
  • ¼ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky soli
  • ⅛ lžičky pepře 

Postup:

  • V hrnci si ohřejte vývar, až začne vařit, dejte do něj hrách.
  • Chvíli povařte, ztlumte hořák a hrnec přikryjte pokličkou. 
  • Vařte asi 45 minut. 
  • Hotový hrách zceďte a nechte chvíli vychladit. 
  • Odměřte si dva hrnky uvařeného hrachu a dejte se všemi ingrediencemi do mixéru. 
  • Rozmixujte dohladka a je hotovo. 
  • Zbytek hrášku spolu s petrželkou posypejte jako dekoraci k servírování a pokapejte olivovým olejem. 
pomazánka z hrášku je skvělá jen tak s pečivem
Zdroj: pixabay.com

K pomazánce si třeba upečte domácí chléb pečený v troubě a oslňte celou rodinku. 

Hrachová pomazánka ze zeleného mraženého hrášku

Hledáte tip rychlou večeři nebo svačinku? Tento recept na pomazánku z hrášku je velice rychlý. Není potřeba nic vařit, jen se vše rozmixuje a je to. 

Ingredience:

  • 450 g mraženého zeleného hrášku
  • ¼ hrnku olivového oleje 
  • 1 stroužek česneku 
  • 2 lžíce citronu 
  • Sůl a pepř 

Postup:

  • Hrášek si ohřejte nad párou nebo přelejte horkou vodou.
  • ¼ hrnku hrášku si dejte bokem a nechte si jej na ozdobu. 
  • Zbytek hrášku spolu se všemi ostatními surovinami dejte do mixéru a mixujte dohladka. 
  • Hotový hummus dejte do misky, pokapejte olejem, posypte zbytkem hrášku a servíruje s vaším oblíbeným kouskem pečiva nebo zeleniny. 
i z mraženého hrášku lze připravit skvělou pomazánku
Zdroj: pxhere.com

Co si tak některou z těchto pomazánek zakomponovat do silvestrovských jednohubek

Recept na pomazánku se zeleným hráškem s kari

Pita chleba nebo krekry chutnají s touto pomazánkou dokonale. Kari pasta jí dodá specifickou chuť, takže může být skvělým favoritem pro milovníky tohoto koření. K tomuto receptu jsme si připravili videorecept, tak se podívejte, jak na tuto hráškovou dobrotu.

Ingredience:

  • ½ hrnku mraženého zeleného hrášku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 střední šalotky
  • 4 velké stroužky česneku
  • 1 lžička nadrobno nastrouhaného zázvoru
  • 1 plechovka cizrny
  • 2 lžíce zelené kari pasty
  • ¼ hrnku tahini
  • 1 a ½ lžíce citronové šťávy
  • 1 a ½ lžíce šťávy z limetky
  • ½ lžičky soli
  • ½ hrnku nasekaného čerstvého koriandru

Postup:

  • Hrášek si nechte povolit nad horkou párou, nechte zchladit. (Můžete využít síto na knedlíky.)
  • Rozehřejte si pánev, přidejte 1 lžíci oleje, nadrobno nasekanou šalotku, rozmačkaný česnek a restujte asi 2-3 minuty, často míchejte.
  • Do mixéru si dejte zbývající lžíci oleje, zázvor, zcezenou cizrnu, kari pastu, tahini, citronovou a limetkovou šťávu, sůl, koriandr a orestovanou šalotku s česnekem.
  • Mixujte do hladké konzistence.
  • Pokud je nutné, přidejte vodu po lžících, aby pomazánka nebyla příliš hustá.
  • Případně dochuťte ještě solí, kari pastou, zázvorem nebo šťávou z citronu či limetky.
  • Poté přidejte hrášek, párkrát krátce promixujte, aby konzistence hrášku zůstala viditelná.
  • Podávejte pokapané olivovým olejem a posypané vašimi oblíbenými bylinkami.
hrášková pomazánka lze ochutit zdravou kurkumou
Zdroj: maxpixel.net

Hrachové pomazánky se hodí i jako skvělý dip k pečeným křupavým bramborám

Videorecept zde: 

Pomazánka se žlutým hrachem a zázvorem

Další tip na skvělou a zdravou večeři nebo svačinku. Díky vaření je sice příprava pracnější, ale určitě to stojí za to. Zázvor jí dodá jemně pikantní chuť, a navíc krásně zahřeje.

Ingredience:

  • 7 lžic olivového oleje
  • 1 hrnek žlutého půleného hrachu (namočeného předem)
  • 2 hrnky vývaru nebo vody
  • ½ hrnku bílého vína (nebo můžete nahradit vývarem)
  • ½ lžičky soli
  • 4 jarní cibulky
  • 1 hrnek vody
  • 3 stroužky česneku
  • ¼ lžičky sušeného mletého zázvoru
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup:

  • Střední hrnec si předehřejte na střední teplotu, přidejte 1 lžíci olivového oleje, nakrájenou bílou a světle zelenou část jarní cibulky a česnek a restujte 2-3 minuty.
  • Přidejte hrách, vývar nebo vodu, víno (nebo více vývaru) a sůl.
  • Vařte asi 35-40 minut, občas míchejte (hlavně v posledních 10minutách).
  • Po uvaření dejte hrách do mixéru, přidejte 1 hrnek vody a zázvor.
  • Mixujte dohladka. V případě potřeby přidejte více vody po lžících.
  • Přidejte olivový olej, citronovou šťávu a promixujte.
  • Je-li potřeba dochuťte solí nebo šťávou z citronu.
  • Pomazánku si posypejte zelenou částí jarní cibulky, která zbyla. 
  • Podávejte s vaším oblíbeným pečivem.
ostrý zázvor je zajímavým ozvláštněním hrachové pomazánky
Zdroj: flickr.com
Tip: Chcete-li podávejte posypané praženými piniovými ořechy nebo slunečnicovými semínky. Na tuto dávku budete potřebovat ¼ hrnku jedné z ingrediencí.

Už jste někdy ochutnali nějakou hrachovou pomazánku? Je vhodná nejen jako součást vegetariánské nebo veganské diety, ale rostlinné pomazánky taktéž oceníte, pokud máte intoleranci na laktózu.

Nebojte se experimentovat a využijte i zbytky jídel v různých kombinacích. Ze zbytku hráškové pomazánky udělejte třeba muffiny na slano. Uvidíte, jak se po nich zapráší. 

Doufáme taktéž, že jsme vám rozšířili spektrum výběru zdravých jídel, na kterých si pochutnáte.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.