4 skvělé recepty na pomazánky ze žlutého i zeleného hrášku

Hledáte inspiraci na rostlinné pomazánky?

Pomazánky z hrachu jsou velice chutnou a zdravou alternativou.

Ochutnejte recepty, které jsme si pro vás připravili. 

Můžete si vybrat pomazánky ze žlutého i zeleného hrachu.

U jedné z pomazánek máme i videorecept, tak nakoukněte.

Recept na pomazánku ze žlutého hrachu s kurkumou

Tuto pomazánku si zajisté oblíbí i ti, kdo nejsou úplnými příznivci luštěnin. Dokonale hladká konzistence a souhra všech surovin zajistí dokonalý požitek z chuti. Vyzkoušejte ji s vaším oblíbeným pečivem, krekry nebo jako dip k zelenině.

Ingredience:

  • 1 hrnek sušeného žlutého půleného hrachu 
  • 1 a ½ hrnku zeleninového vývaru 
  • ½ hrnku tahini (sezamová pasta)
  • ½ hrnku vody
  • ¼ hrnku olivového oleje 
  • 2 stroužky česneku 
  • 1-2 lžíce medu
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce čerstvé nasekané petrželky
  • ½ lžičky drceného kmínu 
  • ½ lžičky koriandru 
  • ¼ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky soli
  • ⅛ lžičky pepře 

Postup:

  • V hrnci si ohřejte vývar, až začne vařit, dejte do něj hrách.
  • Chvíli povařte, ztlumte hořák a hrnec přikryjte pokličkou. 
  • Vařte asi 45 minut. 
  • Hotový hrách zceďte a nechte chvíli vychladit. 
  • Odměřte si dva hrnky uvařeného hrachu a dejte se všemi ingrediencemi do mixéru. 
  • Rozmixujte dohladka a je hotovo. 
  • Zbytek hrášku spolu s petrželkou posypejte jako dekoraci k servírování a pokapejte olivovým olejem. 
pomazánka z hrášku je skvělá jen tak s pečivem
Zdroj: pixabay.com

K pomazánce si třeba upečte domácí chléb pečený v troubě a oslňte celou rodinku. 

Hrachová pomazánka ze zeleného mraženého hrášku

Hledáte tip rychlou večeři nebo svačinku? Tento recept na pomazánku z hrášku je velice rychlý. Není potřeba nic vařit, jen se vše rozmixuje a je to. 

Ingredience:

  • 450 g mraženého zeleného hrášku
  • ¼ hrnku olivového oleje 
  • 1 stroužek česneku 
  • 2 lžíce citronu 
  • Sůl a pepř 

Postup:

  • Hrášek si ohřejte nad párou nebo přelejte horkou vodou.
  • ¼ hrnku hrášku si dejte bokem a nechte si jej na ozdobu. 
  • Zbytek hrášku spolu se všemi ostatními surovinami dejte do mixéru a mixujte dohladka. 
  • Hotový hummus dejte do misky, pokapejte olejem, posypte zbytkem hrášku a servíruje s vaším oblíbeným kouskem pečiva nebo zeleniny. 
i z mraženého hrášku lze připravit skvělou pomazánku
Zdroj: pxhere.com

Co si tak některou z těchto pomazánek zakomponovat do silvestrovských jednohubek

Recept na pomazánku se zeleným hráškem s kari

Pita chleba nebo krekry chutnají s touto pomazánkou dokonale. Kari pasta jí dodá specifickou chuť, takže může být skvělým favoritem pro milovníky tohoto koření. K tomuto receptu jsme si připravili videorecept, tak se podívejte, jak na tuto hráškovou dobrotu.

Ingredience:

  • ½ hrnku mraženého zeleného hrášku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 střední šalotky
  • 4 velké stroužky česneku
  • 1 lžička nadrobno nastrouhaného zázvoru
  • 1 plechovka cizrny
  • 2 lžíce zelené kari pasty
  • ¼ hrnku tahini
  • 1 a ½ lžíce citronové šťávy
  • 1 a ½ lžíce šťávy z limetky
  • ½ lžičky soli
  • ½ hrnku nasekaného čerstvého koriandru

Postup:

  • Hrášek si nechte povolit nad horkou párou, nechte zchladit. (Můžete využít síto na knedlíky.)
  • Rozehřejte si pánev, přidejte 1 lžíci oleje, nadrobno nasekanou šalotku, rozmačkaný česnek a restujte asi 2-3 minuty, často míchejte.
  • Do mixéru si dejte zbývající lžíci oleje, zázvor, zcezenou cizrnu, kari pastu, tahini, citronovou a limetkovou šťávu, sůl, koriandr a orestovanou šalotku s česnekem.
  • Mixujte do hladké konzistence.
  • Pokud je nutné, přidejte vodu po lžících, aby pomazánka nebyla příliš hustá.
  • Případně dochuťte ještě solí, kari pastou, zázvorem nebo šťávou z citronu či limetky.
  • Poté přidejte hrášek, párkrát krátce promixujte, aby konzistence hrášku zůstala viditelná.
  • Podávejte pokapané olivovým olejem a posypané vašimi oblíbenými bylinkami.
hrášková pomazánka lze ochutit zdravou kurkumou
Zdroj: maxpixel.net

Hrachové pomazánky se hodí i jako skvělý dip k pečeným křupavým bramborám

Videorecept zde: 

Pomazánka se žlutým hrachem a zázvorem

Další tip na skvělou a zdravou večeři nebo svačinku. Díky vaření je sice příprava pracnější, ale určitě to stojí za to. Zázvor jí dodá jemně pikantní chuť, a navíc krásně zahřeje.

Ingredience:

  • 7 lžic olivového oleje
  • 1 hrnek žlutého půleného hrachu (namočeného předem)
  • 2 hrnky vývaru nebo vody
  • ½ hrnku bílého vína (nebo můžete nahradit vývarem)
  • ½ lžičky soli
  • 4 jarní cibulky
  • 1 hrnek vody
  • 3 stroužky česneku
  • ¼ lžičky sušeného mletého zázvoru
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup:

  • Střední hrnec si předehřejte na střední teplotu, přidejte 1 lžíci olivového oleje, nakrájenou bílou a světle zelenou část jarní cibulky a česnek a restujte 2-3 minuty.
  • Přidejte hrách, vývar nebo vodu, víno (nebo více vývaru) a sůl.
  • Vařte asi 35-40 minut, občas míchejte (hlavně v posledních 10minutách).
  • Po uvaření dejte hrách do mixéru, přidejte 1 hrnek vody a zázvor.
  • Mixujte dohladka. V případě potřeby přidejte více vody po lžících.
  • Přidejte olivový olej, citronovou šťávu a promixujte.
  • Je-li potřeba dochuťte solí nebo šťávou z citronu.
  • Pomazánku si posypejte zelenou částí jarní cibulky, která zbyla. 
  • Podávejte s vaším oblíbeným pečivem.
ostrý zázvor je zajímavým ozvláštněním hrachové pomazánky
Zdroj: flickr.com
Tip: Chcete-li podávejte posypané praženými piniovými ořechy nebo slunečnicovými semínky. Na tuto dávku budete potřebovat ¼ hrnku jedné z ingrediencí.

Už jste někdy ochutnali nějakou hrachovou pomazánku? Je vhodná nejen jako součást vegetariánské nebo veganské diety, ale rostlinné pomazánky taktéž oceníte, pokud máte intoleranci na laktózu.

Nebojte se experimentovat a využijte i zbytky jídel v různých kombinacích. Ze zbytku hráškové pomazánky udělejte třeba muffiny na slano. Uvidíte, jak se po nich zapráší. 

Pečivo klidně využijte starší a ne úplně čerstvé. K tomu vám pomůže topinkovač. Stačí jej krátce rozpéci. Chtěli byste se o topinkovačích dozvědět více? Pak si projděte test nejlépe hodnocených topinkovačů.

Doufáme taktéž, že jsme vám rozšířili spektrum výběru zdravých jídel, na kterých si pochutnáte.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.