Luštěninové pomazánky

Luštěniny jsou v domácnostech opomíjenou surovinou při přípravě pomazánek. Jsou však skvělou variantou pro přípravu nejen rychlé, ale i zdravé a chutné pomazánky. Skvělým doplňkem luštěninové pomazánky je zelenina, vejce, uzeniny, bylinky a koření.

Výživová hodnota luštěnin je opravdu vysoká. Svým obsahem rostlinných bílkovin nahrazují živočišné bílkoviny z masa. Kromě toho obsahují i důležité nerostné látky, jako je například vápník, fosfor nebo hořčík. V luštěninách nechybí ani poměrně vysoké množství vitamínu B.

Na pomazánku z luštěnin jsou vhodné luštěniny každého druhu, musíme je však předem uvařit. Pro zkrácení doby vaření se luštěniny namáčí do studené vody, nejlépe den předem, ve které se následně vaří.

Luštěniny vždy solíme až po uvaření a zásadně nepřidáváme různé prostředky na urychlení změknutí.

 

1. Čočková pomazánka se zeleninou

Jestliže milujete čočku v jakémkoli podání, rozhodně si vyzkoušejte recept na čočkovou pomazánku.

INGREDIENCE:

  • 20 dkg čočka
  • 2 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • Kousek celeru
  • Pažitka nebo petrželka
  • Sůl
  • Citronová šťáva – dle chuti

POSTUP:

  1. Uvařenou čočku si rozmixujeme. Poté k ní přidáme zeleninu – prolisovaný česnek, jemně nastrouhanou mrkev, celer a jemně posekanou pažitku nebo petrželku.
  1. Přidáme olej a osolíme. Podle chuti můžeme přidat pepř i koření – špetku chilli, sladkou papriku nebo některou z kořenících směsí. V případě potřeby můžeme do pomazánky přidat citronovou šťávu, aby byla kyselejší.

Čočková pomazánka

Pro vylepšení pomazánky můžeme přidat na jemno nakrájené uzené maso, uzeninu nebo různé sýry. Pro sladkokyselou chuť se hodí využít i sterilizovaných okurek nebo směsí zeleniny. Do čočkové pomazánky jsou vhodná i vařená vejce, nakrájená na kostičky.

2. Fazolová pomazánka s křenem

Fazole jsou velice chutnou surovinou. Máte je také rádi?

Vyzkoušejte si recept na skvělou fazolovou pomazánku.

INGREDIENCE:

  • 20 dkg fazolí
  • 7 dkg másla
  • 1 lžíce strouhaného křenu
  • 1 cibule
  • Sůl
  • Petrželka

POSTUP:

  1. Uvařené a okapané fazole rozmixujeme. Přidáme změklé máslo, jemně nastrouhanou nebo nasekanou cibuli a nastrouhaná křen.
  2. Osolíme a promícháme. Mažeme na chléb potřený máslem a zdobíme petrželkou.

Fazolová pomazánka

Do fazolové pomazánky můžeme přidat nadrobno nakrájené nebo umleté uzené, vařené či pečené maso. Lže však také přidat různé druhy salámů, párků nebo klobásu.

Vhodné je přidávat i měkké rozmělněné sýry nebo nastrouhané tvrdší sýry.

Pro zjemnění fazolové pomazánky lze přidat zakysanou smetanu, majonézu nebo jogurt. Do takové pomazánky se hodí přidat na kostičky nakrájená vařená vejce.

3. Hrachová pomazánka

Nedílnou součástí všech luštěnin je samozřejmě hrách.

Už jste někdy zkoušeli hrachovou pomazánku? Vyzkoušejte tenhle recept, který si určitě zamilujete.

INGREDIENCE:

  • 20 dkg uvařeného hrachu
  • 10 dkg mrkve
  • 10 dkg celeru
  • 5 dkg petržele
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • Majoránka
  • Sůl

POSTUP:

  1. Uvařený hrách umeleme nebo rozmixujeme.
  2. Zeleninu očistíme a najemno nastrouháme na struhadle. Oloupanou cibuli nakrájíme na jemné kostičky. Česnek prolisujeme a vše přidáme k umletému hrachu.
  3. Osolíme, přidáme lžičku majoránky a důkladně promícháme do hladké hmoty. Můžeme přidat i lžíci oleje nebo 2 lžíce majonézy. Podáváme s tmavým pečivem.

Hrachová pomazánka

Pomazánky z luštěnin lze podávat, ať už ve formě teplé či studené, tak i s chutí jemnou či ostřejší. Můžeme je podávat s pečivem všech druhů, zdravější je však pečivo celozrnné. Výborné jsou pomazánky i na opékaných toustech nebo topinkách, nazdobené kousky čerstvé zeleniny.

Pokud máte rádi i sladké verzi pomazánek, nebojte se vyzkoušet pomazánku z borůvek, kterou si určitě oblíbí i vaše děti.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *