Ty nejlepší výživné recepty na pomazánky z čočky 5x jinak

Milujete luštěniny a nebaví vás je připravovat pořád na ten stejný způsob?

Vyzkoušejte naše recepty na čočkové pomazánky v 5 různých obměnách!

Použijte tradiční zelenou čočku, ale i červenou nebo dokonce černou.

Ať si vyberete jakoukoli, věříme, že vám bude chutnat.

Čočková pomazánka s hořčicí

Tato pomazánka je lahodná, zdravá a výživná, vhodná ke snídani, do sendviče jako oběd nebo na party. Vyzkoušejte zase něco nového!

Ingredience

  • 2 šálky uvařené čočky
  • 1 žlutá cibule, nadrobno nasekaná
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžičky hořčice
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého černého pepře

Postup

  1. Na pánvi zahřejte 2 lžíce oleje, přidejte cibuli a zkaramelizujte.
  2. Přidejte čočku, sůl a pepř.
  3. Směs míchejte na středním plameni po dobu 5 minut nebo méně.
  4. Nakonec přidejte hořčici a česnek.
  5. Hotovou směs nechte 5 minut vychladnout, poté ji vložte do kuchyňského robotu a mixujte po dobu 30 sekund nebo dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  6. Odložte pomazánku na 20 minut do ledničky.
  7. Podávejte na plátcích bagety nebo v sendviči s několika plátky čerstvé okurky.
  8. Užijte si to!
Pomazánka z čočky a hořčice namazaná na plátcích bagety s okurkou.
www.thegreenloot.com

Pomazánka z černé čočky

Pomazánka z černé čočky je zdravá a chuťově znamenitá. Pokud jste černou čočku ještě nezkoušeli, musíte to ihned napravit, protože je opravdu o co stát!

Ingredience

  • 1 šálek vařené černé čočky (klidně ji převařte, pokud chcete pomazánku kašovitou)
  • šťáva z 1 limetky
  • 2 špetky soli
  • mletý černý pepř
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 čajové lžičky sušeného česneku
  • 1/2 čajové lžičky sušené cibule
  • 5 lžíc vody pokojové teploty
  • zelenina k servírování

Postup

  1. Rozmixujte vařenou čočku v kuchyňském robotu.
  2. Přidejte limetkovou šťávu,  špetku soli, sušený česnek a cibuli.
  3. Promíchejte.
  4. Po troškách přidávejte olivový olej spolu s vodou a opět trochu rozmixujte.
  5. Dávejte pozor na konzistenci, kterou chcete mít ani ne příliš tekutou, ani ne příliš suchou.
  6. Pokračujte v přidávání olivového oleje a vody do požadované konzistence.
  7. Dochuťte solí a pepřem.
  8. Podávejte s různými druhy křupavé zeleniny.
Dip z černé čočky s bylinkou na vrchu v servírovací misce obložený paprikou a další zeleninou.
www.food52.com

Čočková paštika s vlašskými ořechy

Tato paštika s vlašskými ořechy je mimořádně výživné občerstvení a ideální jako předkrm. Je plná zdravých tuků a bílkovin, krásně slaná a naprosto lahodná!

Ingredience

  • 3/4 šálku syrové hnědé nebo zelené čočky
  • 3/4 šálku vlašských ořechů
  • 2 lžičky olivového oleje (lze nahradit 2 lžícemi zeleninového vývaru)
  • 2 šalotky, nasekané
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 čajové lžičky čerstvého tymiánu (nebo 1 čajová lžička sušeného tymiánu nebo rozmarýnu)
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 čajové lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 lžíce bílé miso pasty (volitelně, ale pokud vynecháte, přidejte další 1/4 čajové lžičky soli)
  • 1/4 čajové lžičky mletého černého pepře

Postup

  1. Vložte čočku do hrnce.
  2. Naplňte hrnec dostatečným množstvím vody, aby se čočka pořádně ponořila.
  3. Vodu přiveďte k varu a vařte cca 20-25 minut, nebo dokud čočka není měkká, ale není vodnatá nebo kašovitá .
  4. Čočku sceďte a odložte stranou.
  5. Zatímco se čočka vaří, zahřejte na mírném plameni pánev.
  6. Přidejte vlašské ořechy.
  7. Za stálého míchání opékejte ořechy asi 5 minut, nebo dokud nejsou lehce opečené.
  8. Ořechy dejte stranou.
  9. Vraťte pánev na sporák a zvyšte plamen na střední teplotu.
  10. Přidejte olivový olej a šalotku.
  11. Restujte šalotku za stálého míchání 2 minuty a poté přidejte česnek.
  12. Restujte česnek a šalotku další 3 minuty, nebo dokud není vše měkké a voňavé.
  13. Přidejte čočku a vše dobře promíchejte.
  14. Vyjměte pánev z tepla.
  15. Do mixéru dejte opečené vlašské ořechy spolu se solí a pořádně rozmixujte.
  16. Přidejte čočkovou směs a všechny ostatní přísady spolu s 1/3 -1/2 šálkem vody (tolik, kolik potřebujete, abyste získali hustou, přesto hladkou a roztíratelnou konzistenci, podobnou humusu).
  17. Zpracujte paštiku do hladka.
  18. Podávejte s toasty nebo krekry.
Paštika z čočky s vlašskými ořechy servírovaná v misce s toasty.
www.thefullhelping.com

Potřebovali byste novou varnou desku? Podívejte se na náš test plynových desek a zjistěte, zda je pro vás nejvhodnější.


Čočková pomazánka s citronem a bylinkami

Prolínající se chutě zeleniny, bylinek a koření vám zachutnají v této zdravé pomazánce. Je protizánětlivá, dietní a strašně jednoduchá. Dobrou chuť!

Ingredience

  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 šálek zelené čočky (nevařené)
  • 1/2 střední žluté cibule (nasekané)
  • 1 střední stonek řapíkatého celeru (nasekaný)
  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • 1/4 šálku nasekané petrželky (plus více na ozdobu)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • citronová kůra (z  1 citronu)
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky sušeného česneku
  • 1/4 čajové lžičky mletého černého pepře

Postup

  1. Ve velkém hrnci zalijte čočku, cibuli a řapíkatý celer 2 a ½ šálky vody.
  2. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte po dobu 30 minut, nebo dokud nebude čočka měkká.
  3. Sceďte a nechte si veškerou zbývající tekutinu, která vám z vaření zůstala, stranou.
  4. V kuchyňském robotu nebo vysokorychlostním mixéru rozmixujte čočku s 1 lžící olivového oleje, petrželkou, citronovou šťávou, 3/4 citronové kůry, solí, sušeným česnekem a černým pepřem do hladka.
  5. Po lžíci přidávejte tekutinu z vaření do směsi, abyste dosáhli požadované konzistence.
  6. Ozdobte další petrželkou a citronovou kůrou a před podáváním pokapejte zbývající lžičkou olivového oleje.
Pomazánka z čočky, citronu a bylinek v servírovací misce, která je obložená zeleninou.
www.verywellfit.com

Pokud byste si raději dali čočku v jiné podobě, inspirujte se našimi recepty na skvělé čočkové polévky v 8 různých variantách!

Jednoduchá pomazánka z červené čočky

Tato kořeněná, sladko-slaná pomazánka z červené čočky s javorovým sirupem, čerstvými bylinkami, sušenými rajčaty a miso pastou je naprosto delikátní záležitost, která se hodí nejen na ranní toast.

Ingredience

  • 1 šálek červené čočky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 šálky zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 polévková lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 3 sušená rajčata
  • 1–2 lžíce výživných kvasnic
  • 2 lžíce javorového sirupu a další k podávání
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky vloček červeného chilli
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 polévková lžíce bílé miso pasty (volitelně)
  • 1 polévková lžíce čerstvého nasekaného libečku (volitelně)
  • 1 polévková lžíce čerstvého nasekaného kopru (volitelně)
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Rozdrťte česnek a pokrájejte cibuli.
  2. Přidejte do velkého hrnce a za častého míchání restujte na středním plameni asi 5 minut, nebo dokud cibule nezhnědne.
  3. Během restování přidejte  1-2 lžíce vody, abyste zabránili připálení.
  4. Přidejte čočku a zeleninový vývar a vařte dalších 10-15 minut, dokud není čočka měkká a tekutina se nevstřebá.
  5. Přendejte vařenou čočku do kuchyňského robotu se zbytkem ingrediencí a zpracujte do hladka a dobře promíchejte.
  6. V případě potřeby dolaďte koření.
  7. Podávejte teplé nebo studené s dalším javorovým sirupem a nasekaným koprem.
  8. Užijte si to!
Dip z červené čočky s javorovým sirupem posypaná bylinkami v servírovací misce s tyčinkami.
www.greenevi.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na pomazánky z červené čočky, například s červenou řepou či pečenou mrkví.

Jak čočku správně uvařit a uchovat

Čočka se prodává ve dvou formách: konzervovaná a sušená. Zatímco konzervy jsou vhodné pro použití k okamžitému použití, jako je rychlý salát nebo příloha, sušená verze funguje dobře pro polévky a dušená masa či saláty.

Pytel sušené čočky může opravdu vydržet navždy, ale nejlepší je ho spotřebovat do jednoho roku od nákupu (nebo do data uvedeného na obalu). Po otevření sáčku uložte veškerou zbývající čočku do vzduchotěsné nádoby a skladujte ji na chladném a suchém místě.

Jednou z výhod čočky je, že ji lze uvařit za méně než hodinu. I když se to zdá jako zbytečný krok, nikdy nezapomeňte před vařením čočku propláchnout a prosít, abyste odstranili kameny nebo úlomky. Kameny najdete jen zřídka, ale stává se.

Při vaření zacházejte s čočkou spíše jako s těstovinami než s rýží – čočka nemusí absorbovat veškerou tekutinu z vaření tak, jako rýže. Obecně platí, že z jednoho šálku sušené čočky získáte dva až dva a půl šálku vařené čočky.

A jakou pomazánku jste si vybrali vy? Dejte nám vědět do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X