Chystáte party a nevíte, co připravit za občerstvení?
Pak vyzkoušejte naše recepty na pomazánky ze sušených rajčat v 7 různých variantách.
Vaše hosty jimi určitě překvapíte a navíc si pochutnají!
Udělejte jim dip s ančovičkami, javorovým sirupem nebo slaninou.
Dip ze sušených rajčat s kešu oříšky
Krémová pomazánka, která se pravděpodobně stane vaším novým favoritem! Servírujte s krekry, na sendviči či s čerstvou zeleninou jako dip.
Ingredience
- 1 šálek kešu oříšků
- 1 šálek sušených sušených rajčat bez oleje
- ½ šálku vody
- 2 stroužky česneku
- 2 jarní cibulky
- 4–5 velkých listů čerstvé bazalky
- šťáva z ½ citronu
- ½ lžičky soli nebo podle chuti
- špetka pepře nebo podle chuti
Postup
- Kešu oříšky a sušená rajčata namočte na 30 minut do horké vody.
- Sceďte a opláchněte.
- Vložte kešu a sušená rajčata do kuchyňského robotu vybaveného čepelí S.
- Mixujte a přídejte ½ šálku vody.
- Rozmixujte do hladka a seškrábejte strany podle potřeby.
- Přidejte zbývající přísady a mixujte do hladka.
- Nechte v ledničce, než budete podávat.

Rajčatová pomazánka s javorovým sirupem
Tento dip je ze sušených rajčat, rajčatového protlaku a olivového oleje. Koření a trochu javorového sirupu mu dodávají extra chuť a doplňují sladká, voňavá rajčata. V kombinaci s fetou, čerstvou bazalkou a krekry je toto jídlo naprosto delikátní!
Ingredience
- 2 šálky sušených rajčat, nakrájených na proužky julienned (použijte sušená rajčata, která nejsou naložena v oleji)
- 170 g rajčatového protlaku
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 polévková lžíce sušené bazalky
- 1 lžička oregana
- 1 lžička sušeného česneku
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky sušeného česneku
K servírování:
- krekry
- nakrájený sýr feta
- čerstvé bazalkové listy
Postup
- Dejte sušená rajčata do malého hrnce.
- Podlejte studenou vodou.
- Zahřívejte, dokud nebude voda horká, ale ne vařící.
- Odstraňte z tepla a nechte 30 minut sedět.
- Sceďte a vložte rajčata do misky kuchyňského robotu.
- Přidejte zbývající ingredience a zpracujte na konzistenci pasty.
- Ochutnejte a případně dokořeňte.
- Podávejte na krekrech s feta a bazalkou.
- Dobrou chuť!

Rajčatový dip se slaninou
Snadná pomazánka ze sušených rajčat, kterou rozmixujete spolu se slaninou a čerstvým tymiánem, je perfektním občerstvením či originální svačinkou.
Ingredience
- 6 plátků slaniny nakrájené na kostičky
- 140 g krémového sýru pokojové teploty
- 3 lžíce majonézy
- 2 lžíce másla o pokojové teplotě
- pořádná špetka soli
- 1/4 čajové lžičky černého pepře
- 4 sušená rajčata (ze sklenice sušených rajčat v olivovém oleji)
- 1 stroužek česneku
- 1 čajová lžička nasekaných listů čerstvého tymiánu
Postup
- Zajřejte velkou pánev na středně vysokou teplotu.
- Přidejte slaninu a za častého míchání restujte asi 8 minut (nebo do křupava).
- Dejte slaninu na talíř vyložený papírovými utěrkami a nechte vychladnout.
- Přidejte krémový sýr, majonézu, máslo, pepř a sůl do misky kuchyňského robotu vybaveného čepelí.
- Rozmixujte do hladka.
- Přidejte sušená rajčata, česnek, tymián a polovinu slaniny a ještě jednou zpracujte.
- Přeneste pomazánku do misky a vmíchejte zbývající slaninu.
- Podávejte.

Inspirujte se našimi recepty se sušenými rajčaty, které nezaberou moc času a pochutná si na nich celá rodina.
Krémový dip se sušenými rajčaty a fazolemi
Tento italský dip obsahuje krémové fazole cannellini, sušená rajčata, smetanový sýr, citronovou šťávu, spoustu česneku a čerstvé bazalky a trochu chilli. Je skvěle chuťově vyvážený a má úžasnou konzistenci. Fantazie!
Ingredience
- 430 g fazolí cannellini
- šťáva z 1 citronu
- 110 g krémového sýru, změkčeného na pokojovou teplotu
- 1/3 šálku čerstvé bazalky a další na ozdobu
- 3 stroužky česneku, nasekané nahrubo
- 230 g sušených rajčat, balených v oleji
- červené chilli dle chuti
- sůl a černý pepř, podle chuti
Postup
- V misce kuchyňského robotu smíchejte fazole cannellini, citronovou šťávu, smetanový sýr, bazalku, česnek a polovinu sušených rajčat.
- Zpracujte do hladka a podle potřeby přidejte olej ze sušených rajčat, dokud nebude dip hladký.
- Ochutnejte a dochuťte drceným chilli, solí a černým pepřem.
- Pokud chcete, přidejte do dipu další sušená rajčata.
- Přendejte dip do mělké servírovací misky, nakrájejte zbývající sušená rajčata a poklaďte jimi dip.
- Ozdobte lístky bazalky a podávejte.

Objevte podobné tipy
Rajčatová pomazánka s červenou paprikou
Krémová a lahodná pomazánka ze sušených rajčat s mnoha příchutěmi je jednoduchá, připravíte ji během pár minut a jedná se o naprosto perfektní předkrm!
Ingredience
- 1/2 šálku sušených rajčat, balených bez oleje
- 230 g krémového sýru, změkčeného na pokojovou teplotu
- 1/2 šálku řeckého jogurtu
- 1/4 šálku chilli omáčky
- 4 lžíce jarní cibulky, nasekané
- 1 červená paprika, nasekaná
- 1 stroužek česneku, lisovaný
- 1/2 lžičky celerových semínek
- 1/8 lžičky kajenského pepře
Postup
- Vložte rajčata do malé misky.
- Podlijte 1 šálkem vroucí vody a nechte 10 minut stát při pokojové teplotě.
- Sceďte a rajčata nakrájejte.
- Mezitím v samostatné misce dobře promíchejte smetanový sýr, řecký jogurt a chilli omáčku.
- Přidejte rajčata a zbývající přísady.
- Dobře promíchejte a vložte do chladničky, kde ho nechte, dokud nebudete připraveni podávat.
- Dobrou chuť!

Máte chuť namazat si něco dobrého na chleba a milujete uzeniny? Pak vyzkoušejte recepty na šunkové pomazánky.
Hodí se jako rychlá svačina, malá večeře, ale klidně i lahodná snídaně.
Dip ze sušených rajčat a pečeného lilku
Tato pomazánka je krémová, jemná a nejlepší je, když ji budete podávat s teplým křupavým italským chlebem nebo na panini. Spojení sušených rajčat a pečeného lilku je naprosto geniální!
Ingredience
- 2 střední, pevné lilky
- 1 sklenice (200 g) sušených rajčat v olivovém oleji, scezených
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce rajčatového protlaku smíchané s 1 šálkem vody
- sůl a pepř dle chuti
- 1/2 až 1 čajová lžička vloček červeného chilli
- 2 čajové lžičky kapar, scezených (volitelně)
- 1/4 šálku nasekaných černých oliv (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 190 stupňů C.
- Odřízněte konce lilků, poté lilky nakrájejte na 2,5 cm kostky a vložte do pekáčku s víkem.
- Vložte sušená rajčata, česnek, rajčatový protlaku s vodou, sůl, pepř, chilli vločky a volitelně kapary a olivy do malého kuchyňského robotu a pulzujte, dokud nebude vše smícháno.
- Rajčatovou směs dejte na kostičky lilku a promíchejte.
- Pečte lilek v zakrytém pekáči 30 minut, poté dobře promíchejte a pečte dalších 30 minut.
- Znovu promíchejte a vraťte do trouby, dokud není lilek měkký, asi na 20 minut.
- Nechte lilkovou směs zakrytou, dokud nedosáhne pokojové teploty.
- Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte.
- Podávejte s plátky italského křupavého chleba.

Rajčatová pomazánka s ančovičkami
Příprava tohoto luxusního dipu trvá pouhých pár minut a stane se vaším oblíbeným. Kombinace sušených rajčat, ančoviček a pečeného česneku je naprosto dokonalá!
Ingredience
- ¾ šálku sušených rajčat v oleji
- 7 stroužků pečeného česneku (nebo 2 stroužky surového)
- 3 filety z ančoviček
- ½ šálku olivového oleje
- 1-2 špetky soli
- 1 špetka cukru (volitelně)
- listy čerstvé bazalky na ozdobu
Postup
- Smíchejte sušená rajčata (aniž byste z nich scedili olej), pečený česnek a filety z ančoviček v misce kuchyňského robotu a několik sekund zpracovávejte.
- Směs nebude úplně hladká, ale kousky rajčat by měly být velmi jemné a česnek a ančovičky úplně rozmixované.
- Směs přendejte do malé pánve a 2 – 3 minuty zahřívejte na střední teplotu.
- Dosolte podle vašeho vkusu.
- Během zahřívání směsi v pánvi přidejte špetku cukru.
- Vypněte oheň, přendejte do misky a vmíchejte olivový olej.
- Podávejte s teplým křupavým chlebem a ozdobené čerstvými listy bazalky.

Podívejte se i na naše rozmanité recepty na pórkovou pomazánku. Je jednoduchá, zdravá a pochutnávat si na ní můžete k snídani, svačině, obědu i večeři!
Jak na domácí sušená rajčata?
Snadno si sušená rajčata připravíte i v troubě a můžete si je hravě přizpůsobit svým chuťovým buňkám. Připravte si je z vašich preferovaných druhů rajčat, přidejte česnek či oblíbené koření. Domácí sušená rajčata jsou také levnější než malé předražené sklenice prodávané v obchodech a navíc jsou neuvěřitelně chutné, obzvlášť, když si je uděláte ze šťavnatých zralých rajčat na vrcholu sezóny. Pokud dáte čerstvě sušená rajčata do mrazáku, vydrží tam až 3 měsíce! Tak pojďme na to.
Ingredience
- 500 g rajčat (například cherry rajčata)
- jemná mořská sůl
Postup
- Zahřejte troubu na 120 ° C.
- Vyložte velký plech pečícím papírem.
- Nakrájejte rajčata na poloviny podélně.
- Položte je řezem stranou na plech a posolte.
- Pečte 2,5 až 3,5 hodiny, nebo dokud rajčata nevyschnou a dávejte pozor, aby se nespálila.
- Vyjměte z trouby.
- Ihned podávejte.
- Nebo uložte sušená rajčata do sklenice a naplňte olivovým olejem tak, aby byla rajčata celá zakrytá.
- Přidejte jakékoli požadované koření (například stroužek česneku a / nebo bylinky), poté přikryjte a vložte do chladničky až na 2 týdny.
A jak se vám recepty líbily? Napište nám do komentářů!