Popkorn (Popcorn)

Popkorn oblíbená pochoutka

Jeho název pochází ze z anglického slova corn – „kukuřice“, pop – „prasknutí.“ Připravuje se z pražených kukuřičných zrn, která teplem pukají a získávají tvar bílých křupavých květů.

Proč pukají kukuřičná zrna ?

Kukuřičná zrna pukají kvůli přítomnosti kapiček škrobu s vodou. Při ohřátí se tato voda vaří a horká pára rozbije slupku, což způsobuje zvětšení zrna.

Jak lze připravovat popkorn ?

  • v hrnci – do menšího rozpáleného množství oleje se přidá popkorn a přikryje se poklicí, protřepává se.
  • v mikrovlnné troubě – v prodeji i papírové sáčky plněné popkornem, které lze v krátké době připravit mikrovlnným ohřevem.

Prospívá popkorn nějak zdraví ?

Ano pokud je připraven s čistých kukuřičných zrn s minimálním přídavkem oleje a soli, může být i prospěšný.

Obsahuje :

  • bohatý zdroj vlákniny a bílkovin, sacharidů
  • obsahuje jak vitamíny A, B, E, K a kyselinu listovou
  • minerály železo, draslík a zinek

Srovnání výživových hodnot ve vybraných oblíbených pochoutkách ve 100 g

Druh pochoutky
Energetická hodnota
BílkovinySacharidy
Tuky
Popcorn slaný1700 kJ9 g49 g17 g
Chipsy solené2265 kJ5 g48 g35 g
Tyčinky slané
1500 kJ13 g64 g4 g
Nachos chips
1976 kJ7 g64 g20 g
Křupky arašídové
2224 kJ14 g46 g32 g
Bace roll1880 kJ13 g66 g15 g
Pistácie  pražené solené
2579 kJ20 g21 g51 g
Arašídy pražené solené
2654 kJ24 g18 g51 g
Zmrzlina smetanová
755 kJ4 g24 g8 g

Na jaký způsob se nejčastěji připravuje popcorn ?

  • slaný i s bylinkami
  • na sladko (kakao, skořice, rozehřátá čokoláda)
  • s máslem
  • se sýrem

Popkorn

zdroj : cookingwithcurls.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také