Vychutnejte si klasický popcorn jako nikdy předtím! Jak na to se dočtete v tomto článku

Filmový večer a popcorn patří neodmyslitelně jeden ke druhému. Přečtěte si jak ho připravit v pohodlí domova a vychutnejte si ho přesně jako v kině.

Nastudujte si i nejrůznější druhy příchutí, kterými so tuto křupavou dobrotu můžete dochutit a zkuste ho jak na slaný způsob, tak na ten sladký! Nebudete litovat.

Co je to popcorn?

Popcorn pochází z kukuřice. Je součástí rodiny trav a je považován za celozrnnou potravinu. Je to přirozená a dobrá svačina s malým množstvím tuku a málo kaloriemi.

Popcorn se stal extrémně populární během 19. století, kdy si našel cestu na veletrhy, karnevaly, poutě a také k prodejcům na ulicích.

Proč pukají kukuřičná zrna?

Kukuřičná zrna pukají kvůli přítomnosti kapiček škrobu s vodou. Při ohřátí se tato voda vaří a horká pára rozbije slupku, což způsobuje zvětšení zrna.

Vypukaný popkorn servírovaný do klasické papírové nádobky.
Zdroj: recipetineats.com

Historie popcornu

Popcorn se konzumuje po celém světě a je starý více než 5000 let. Historicky si už indiánské kmeny pravidelně pochutnávaly na popcornu.

Některé kmeny popcorn jedly a nejen to, ale také z něj dělaly pivo. Aztékové nosili popcorn na svém slavnostním oděvu a také používali popcorn k oblékání soch svých bohů.

Jádra popcornu byla nalezena v Novém Mexiku a 1000 let staré jádro popcornu bylo nalezeno v jeskyni v Utahu, o níž se věří, že ji obývali indiáni z kmene Pueblo.

Ochucený popcorn ve skleněné misce.
Zdroj: iheartnaptime.net

Jak moc je popcorn zdravý?

Když odstraníte máslo a sůl, popcorn je zdravou svačinkou i pro ty nejpřísnější diety. Se spoustou antioxidantů, hořčíku, manganu, vlákniny a vitamínu B je popcorn vynikající volbou.

Popcorn také může pomoci při kontrole hladiny cukru v krvi a snižování cholesterolu. Vysoké hladiny antioxidantů mohou dokonce pomoci při prevenci rakoviny.

Popcorn je celozrnná potravina, která má také nízký obsah kalorií, a to pouhých 30 kalorií na 100 g.

Popcorn dále obsahuje:

  • vlákninu a bílkoviny, sacharidy
  • obsahuje vitamíny A, B, E, K a kyselinu listovou
  • minerály železo, draslík a zinek
Rozsypaný popcorn na dvojbarevné ploše.
Zdroj: BBC.com

Nutriční hodnoty neochuceného popcornu (na 100 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinyVlákninaSůl
374 kcal74 g0,9 g4,3 g0,6 g11 g13 g7 mg

Druhy popcornu

Existují dva druhy popcornu, Butterfly/Snowflake Popcorn a Mushroom Popcorn.

Butterfly/Snowflake Popcorn se vyznačuje nepravidelným tvarem a vzhledem „křídel“ rozprostírajících se ze všech stran. Tento druh popcornu je lehčí a nadýchanější než jeho protějšek ve tvaru houby. Butterfly/Snowflake Popcorn je nejběžnější pro konzumaci v kinech nebo poutích.

Mushroom popcorn je spíše kulatého tvaru, kompaktní až téměř kulatý. Tento popcorn se obvykle konzumuje ochucený, protože jeho hutné složení dobře drží různé příchutě, polevy a koření, jako je sýr, čokoláda a karamel.

Existuje také řada barevných jader popcornu. Popcornová jádra se dodávají v bílé, žluté, modré a červené barvě.

Bílý popcorn je klasickou odrůdou, takže je ideální k dochucení.

Žlutý popcorn je nejběžnější a má slabě ořechovou chuť.

Modrý popcorn je křehký a nabízí výraznou ořechovou chuť.

Červený typ popcornu je o něco menší než zbylé odrůdy, také nabízí ořechovou chuť, ale velmi

Různé druhy a odrůdy popcornu.
Zdroj: wk-99.top

Srovnání výživových hodnot ve vybraných oblíbených pochoutkách ve 100 g

Druh pochoutkyEnergetická hodnotaBílkovinySacharidyTuky
Popcorn slaný1700 kJ9 g49 g17 g
Chipsy solené (připravte si domácí chipsy podle našeho receptu)2265 kJ5 g48 g35 g
Tyčinky slané1500 kJ13 g64 g4 g
Nachos chips1976 kJ7 g64 g20 g
Křupky arašídové2224 kJ14 g46 g32 g
Bake roll1880 kJ13 g66 g15 g
Pistácie  pražené solené2579 kJ20 g21 g51 g
Arašídy pražené solené2654 kJ24 g18 g51 g
Zmrzlina smetanová (vyměňte kupovanou zmrzlinu za tuto lahodnou domácí zmrzlinu)755 kJ4 g24 g8 g

Tipy na ochucení popcornu

Ranch½ lžičky sušeného kopru, ½ lžičky sušené pažitky, ½ lžičky česnekového prášku, ½ lžičky cibulového prášku, ¼ lžičky soli, ¼ lžičky pepře
Perníkové koření1 ½ lžičky moučkového cukru, 1 lžička skořice, ¼ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky mletého hřebíčku
Skořicový cukr2 lžíce moučkového cukru, 1 lžička skořice, ¼ lžičky soli
Kokosové kari1 lžíce neslazeného strouhaného kokosu, ½ lžičky kari, ¼ lžičky soli
Dorito2 lžíce nutričního droždí, ¼ lžičky česnekového prášku, ¼ lžičky cibulového prášku, ¼ lžičky kmínu, ¼ lžičky papriky, ¼ lžičky chilli, ¼ lžičky soli
Mexická čokoláda1 lžíce neslazeného kakaového prášku, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžička skořice, ¼ lžičky soli, špetka kajenského pepře
Taco1 polévková lžíce taco koření, 1 polévková lžíce nutričního droždí

Jako základ používejte vždy

  • 400 g popcornu
  • 5 ml neutrálního oleje
Nejrůznější druhy koření na popcorn.
Zdroj: liveeatlearn.com

Jak na popcorn doma?

Jak připravit popcorn na sporáku v hrnci?

Použijte dobrý a kvalitní hrnec (podívejte se na tyto recenze hrnců a vyberte si ten nejkvalitnější). Levné hrnce nerozdělují teplo rovnoměrně a můžete skončit s horkými místy, které popcorn spálí.

Nezahřívejte olej na příliš vysokou teplotu. Je velmi snadné olej spálit, a pokud zachytíte byť jen závan kouře vycházející z hrnce, váš popcorn bude chutnat jako spálený.

Začněte se dvěma zrny popcornu, abyste změřili teplotu. Jakmile prasknou, váš olej je dostatečně horký. Přidejte zbývající jádra a odstavte hrnec z na 1 minutu plotny.

Zatímco popcorn praská, lehce odklopte pokličku. Popcorn se tak v hrnci sám nezapaří a neztratí křupavost.

Pokud popcorn začne vyskakovat z hrnce, jednoduše sejměte pokličku a přebytečný popcorn vyklopte do misky. Vraťte pokličku a vraťte popcorn na plotnu, dokud se pukání nezpomalí.

Opatrně dochutíme solí.

Zdroj: Cup of Zest

Jak připravit popcorn v troubě?

Problém s přípravou popcornu v troubě je ten, že horký vzduch v troubě dostatečně neohřívá zrna. Vzduch obecně nepřenáší efektivně teplo jako olej a nehybný vzduch v troubě není stejně intenzivní jako horký vzduch používaný v popcornovači.

V troubě by zrnku trvalo déle, než se zahřálo na teplotu praskání. Zatímco se zrnko zahřívá, také vysychá a mohlo by se také spálit.

Použité zdroje

Everything You Need To Know About Popcorn, Dawne Marie, Brodway Basketeers, 28. 11. 2020, [citováno: 12. 04. 2022]
Popcorn: Everything You Need To Know, Linda Loosli , Food Storage Moms, 16. 04. 2020, [citováno: 12. 04. 2022]
Perfect Stovetop Popcorn, Kate , Cookie Kate, [citováno: 12. 04. 2022]
X