Popkorn (Popcorn)

Popkorn oblíbená pochoutka

Jeho název pochází ze z anglického slova corn – „kukuřice“, pop – „prasknutí.“ Připravuje se z pražených kukuřičných zrn, která teplem pukají a získávají tvar bílých křupavých květů.

Proč pukají kukuřičná zrna ?

Kukuřiřná zrna pukají kvůli přítomnosti kapiček škrobu s vodou. Při ohřátí se tato voda vaří a horká pára rozbije slupku, což způsobuje zvětšení zrna.

Jak lze připravovat popkorn ?

  • v hrnci – do menšího rozpáleného množství oleje se přidá popkorn a přikryje se poklicí, protřepává se.
  • v mikrovlné troubě – v prodeji i papírové sáčky plněné popkornem, které lze v krátké době připravit mikrovlným ohřevem.

Prospívá popkorn nějak zdraví ?

Ano pokud je připraven s čistých kukuřičných zrn s minimálním přídavkem oleje a soli, může být i prospěšný.

Obsahuje :

  • bohatý zdroj vlákniny a bílkovin, sacharidů
  • bsahuje jak vitamíny A, B, E, K a kyselinu listovou
  • minerály železo, draslík a zinek

Srovnání výživových hodnot ve vybraných oblíbených pochoutkách ve 100 g

Druh pochoutky
Energetická hodnota
Bílkoviny Sacharidy
Tuky
Popcorn slaný 1700 kJ 9 g 49 g 17 g
Chipsy solené 2265 kJ 5 g 48 g 35 g
Tyčinky slané
1500 kJ 13 g 64 g 4 g
Nachos chips
1976 kJ 7 g 64 g 20 g
Křupky arašídové
2224 kJ 14 g 46 g 32 g
Bace roll 1880 kJ 13 g 66 g 15 g
Pistácie  pražené solené
2579 kJ 20 g 21 g 51 g
Arašídy pražené solené
2654 kJ 24 g 18 g 51 g
Zmrzlina smetanová
755 kJ 4 g 24 g 8 g

Na jaký způsob se nejčastěji připravuje popcorn ?

  • slaný i s bylinkami
  • na sladko (kakao, skořice, rozehřátá čokoláda)
  • s máslem
  • se sýrem

Popkorn

zdroj : cookingwithcurls.com