Poprášení je rychlý a elegantní způsob jak ozdobit nejen dorty! Přečtěte si jak na to

Nemusíte být výtvarně zdatní a pomocí techniky poprášení můžete ozdobit jakýkoliv pokrm, snadno a rychle.

V našem článku se dozvíte nejrůznější tipy s čím ozdobit nejen dorty a jakým způsobem lze tuto zdobící techniku ještě více vylepšit!

Je to snadnější než se zdá!

Co je poprášení?

Poprašování dortů je snadný způsob jak ozdobit nejen dorty. Jedná se o velmi jemné posypání zpracovávané suroviny nebo připravovaného jídla a to moukou, cukrem nebo kořením.

Tento jednoduchý a přitom speciální název odlišuje běžné posypání surovin, kdy posyp vytváří téměř souvislou vrstvu od poprášení, které by mělo být jen velmi málo znatelné a slouží spíše jen k vytvoření chuťové stopy po cukru nebo koření.

Například u některých dortů chcete, aby dominovala chuť jeho náplně, proto je posypání ideální volbou, jak dort ozdobit, ale nepřebýt jeho chuť.

Použití moučkového cukru k ozdobení koláčů je poměrně běžné a je to skvělá volba u dortů z tmavého těsta, jako jsou čokoládové korpusy.

Upečené české buchty v procesu jejich zdobení cukrem.
Zdroj: istockphoto.com

Jak poprášit dort?

Poprášení dortu lze provést přímo na korpus dortu nebo posypat až jeho polevu.

Nejběžnější přísady používané na posypání jsou moučkový cukr a kakaový prášek, ale lze použít i další přísady, jako je skořice, cukr a jemně nasekané ořechy.

Při použití moučkového cukru nebo krystalového cukru, vyčkejte se zdobení, až bude těsně před servírováním, protože cukry se rozpustí a zmizí.

Používejte kontrastní posypky, aby zdobení vyniklo. Moučkový cukr se skvěle ukáže na čokoládových dortech a jiných tmavých dortech, kakaový prášek nebo skořice se krásně projeví na světlejších korpusech nebo polevě.

Rovnou můžete tuto techniku využít při přípravě receptů na šlehačkový dort, nebo tento cheesecake s jahodami, kde na jahodách skvěle vynikne moučkový cukr!

Tipy čím je možné korpus poprášit a ozdobit.
Tipy čím je možné korpus poprášit
Zdroj: happyfoodstube.com

Poprášení se šablonou

Poprášení dortu lze provést i pomocí šablony, čím vytvoříte na korpusu vzor.

Pokud používáte šablonu na dort potřený polevou, zmrazte ho na 15 až 30 minut, aby byla poleva pevná, než na ni šablonu umístíte, aby se nelepila. Poprašte korpus a šablonu odstraňte co nejrychleji.

Ujistěte se, že poprášení je po celém vzoru šablony rovnoměrné.

Jak vypadají poprášené koláče a dorty, když se použije šablona.
Zdroj: clubcrafted.com

Šablonu si lze koupit v kuchyňských potřebách, objednat on-line nebo si jí vyrobit doma- Vzpomeňte si na vystřihování sněhových vloček z papíru a vystřihněte si jednu z pečícího papíru.
Nebo jednoduše použijte kousky papíru, které nahodile rozložíte po korpusu. Použijte kousek kartonu, k tomu abyste koláč předělili na dvě poloviny a posypte pouze jednu.

Co použít místo cukru a kakaa?

V dnešní době existují i další možnosti, kterými lze dorty a další cukrovinky ozdobit. Jsou to takzvané lesklé prášky, což jsou dekorativních prášky bez chuti, které používají pekaři a cukráři.

Existuje i mnoho druhů, které se liší svým výsledný efektem. Používají se například lesklý, matný, kovový, perleťový atd.

Použité zdroje

How to Dust Cakes With Powdered Sugar, Kristie Brown, Leaf TV, [citováno: 20. 05. 2022]
X