Pór v polévce, pomazánce a koláči

Pór patří právem k velmi oblíbeným zeleninám. Právě vrcholí sklizeň zimního póru, který se vyznačuje kratšími a robustními stonky a na pultech obchodů se vyskytuje v opravdu dostatečném množství. Pór není jen lahodná zelenina, ale obsahem vitamínů a minerálních látek je mimořádně prospěšný lidskému organismu.

Pór obsahuje vitaminy C, E, B a pozor, důležitá je u pórku také zelená část, protože obsahuje až dvakrát tolik vitamínů, než část bílá. Pórek pomáhá revmatikům, pomáhá se zbavovat kvasinek v žaludku, při zácpě nebo při nadýmání. Podporuje díky obsahu selenu a manganu imunitní systém.

1. Smetanová pórová polévka s bramborami

Pokud připravíme polévku z mladého póru potěšíte ji dospělé gurmány i zmlsané děti. Polévka je nenáročná na přípravu i použité suroviny, a přitom tak dobrá.

INGREDIENCE :

  • 1 ks velkého pórku
  •  2 lžíce másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 3 ks brambor
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • špetka muškátového květu

POSTUP :

  1. Pórek nakrájíme na kolečka.
  2. V hrnci rozpustíme máslo, vhodíme bílé části pórku a necháme je změknout (neměly by zhnědnout).
  3. Poté zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme nakrájenou zelenou část pórku, na kostičky nakrájené brambory a muškátový květ.
  4. Vaříme 20 minut do změknutí brambor.
  5. Přilijeme smetanu a tyčovým mixérem lehce polévku rozmixujeme, čímž se i zahustí.
  6. Nakonec polévku podle chuti dosolíme a opepříme.
 TIP : Do polévky můžeme při servírování přidat na másle opečené krutony z housky nebo klasického chleba. 

Smetanová pórová polévka s bramborami

zdroj : veganhuggs.com

2. Pórová pomazánka s jablky

Pomazánky na pečivo všem náramně chutnají. Tip pro každou příležitost na lehkou a lahodnou pomazánku z póru.

INGREDIENCE :

  • 2 ks jablek
  • 1 ks pórku
  • 100 g tvrdého sýru
  • 1 ks bílého jogurtu
  • 50 g vlašských ořechů
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Na pánvičce za stálého míchání opražíme ořechy do zlatova.
  2. Jablka oloupeme a spolu s tvrdým sýrem nastrouháme na hrubo.
  3. Pór nakrájíme na kolečka, přidáme bílý jogurt a zamícháme spolu s jablky a sýrem.
  4. Pomazánku dochutíme kořením a posypeme praženými ořechy.

 TIP : Podávejte s RACIO Knäckebrote chlebem s vysokým obsahem vlákniny (18 %). Vláknina blahodárně působí na peristaltiku střev a podpoří i váš imunitní systém.  Pórová pomazánka s jablkyzdroj : dobruchut.azet.sk

3. Koláč quiche s pórovou náplní

Quiche (čteme kiš) je slaný koláč z křehkého těsta, který pochází z Francie. Podává se buď jako teplý předkrm nebo lehký a rychlý oběd. Quiche může mít různé náplně – zeleninovou, masovou, sýrovou nebo třeba houbovou – podle naší chuti.

INGREDIENCE :

těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 2 -3 lžíce studené vody
  • 120 g másla
  • špetka soli

náplň

  • 6 ks pórku
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 dcl kuřecího vývaru
  • 100 ml smetany
  • sůl a pepř
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 5 ks vajec

POSTUP :

  1. Nejprve si připravíme těsto.
  2. Všechny ingredience smícháme a zpracujeme dohromady a vzniklé těsto dáme odpočinout asi na 1/2 hodiny do lednice.
  3. Mezitím si očistíme pór a nakrájíme ho na kolečka.
  4. Na pánvičce si rozehřejeme olivový olej a nejprve na něm osmahneme na kostičky pokrájená kuřecí prsa a po chvíli i kolečka póru.
  5. Opečené maso s pórem zalijeme vývarem a dusíme přibližně 15 minut.
  6. Poté odstavíme z ohně, zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a okořeníme troškou strouhaného muškátového oříšku.
  7. Necháme mírně vychladnout a poté do náplně rozklepneme a vmícháme vejce.
  8. Nyní si vyndáme těsto z lednice, rozválíme na tloušťku asi 3 mm a přendáme ho do koláčové formy.
  9. Na rozprostřené těsto dáme připravenou náplň.
  10. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme zhruba 50 minut.
 TIP : Ke konci pečení přikryjeme koláč alobalem, aby nebyl shora tmavý a přesto byl uvnitř hotový. 

Koláč quiche s pórovou náplní

zdroj : shop.smartchicken.com

Specifická chuť póru, která je jemnější než cibulová, dodá chuť každému pokrmu. V kuchyni má pór všestranné použití. Jeho mírná chuť se však více uplatní u jemnějšího drůbežího nebo rybího masa. Většinou se s masem dusí, ale lze jej použít i do nádivek nebo při zapékání.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 13 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *