Pór, který se v podzimním období nabízí v pěkně vyvinutých stvolech s bílou i zelenou částí využíváme do polévek, pomazánek či salátů.
Neméně chutný a samozřejmě i zdravý je i připravený jako hlavní chod, kdy jej připravíme buď samotný nebo s dalšími ingrediencemi.
A o pórku jako hlavním chodu si napíšeme v tomto článku. Inspirujte se a nechte si chutnat!
Dušený pórek na másle
Je výbornou přílohou k dušenému, pečenému nebo grilovanému masu, které se dá doplnit i vařeným nebo opékaným bramborem.
INGREDIENCE
- 3 očištěné pórky
- 3 lžíce másla
- sůl a pepř
- lžička olivového oleje a citrónové šťávy
POSTUP
- Pórky (světlejší části) nakrájíme podélně a pak na širší kolečka.
- V hrnci rozehřejeme máslo a pórek na něm osmahneme.
- Osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme asi 10 minut.
- Hotový pórek zakápneme citrónovou šťávou a trochou olivového oleje.
zdroj: idratherbeachef.com
Objevte podobné tipy
Smažený pórek v těstíčku
Máte rádi smažené jídlo ? Zkuste připravit jednoduchý recept na křupavý pórek v těstíčku.
INGREDIENCE
- 2 -3 ks pórku
- 2 ks vajec
- 125 ml piva
- sůl
- hladká mouka a olej dle potřeby
POSTUP
- Pórky očistíme a nakrájíme na asi 5cm špalíčky.
- Vhodíme je do vroucí osolené vody, krátce povaříme a prudce zchladíme ledovou vodou.
- Necháme okapat.
- Vejce rozšleháme s pivem, osolíme a zahustíme moukou tak, aby vzniklo vláčné těstíčko.
- Každý špalíček opatrně namočíme do těsta a usmažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje.
- Osmažené pórky položíme na papírový ubrousek, aby odsál přebytečný tuk.
- Podáváme s bramborovou kaší nebo opečenými bramborami a tatarskou omáčkou nebo libovolným dipem.
zdroj: moorlandseater.com
Zapečený pórek se šunkou
Výborné a chutné jídlo, které ocení nejen dospělí, ale i děti. Využijte sezonu, kdy je k mání výborný pórek, který se v tomto případě promění v hlavní hvězdu večeře, na níž si každý pochutná.
INGREDIENCE
- 2-3 pórky
- 8 plátků šunky
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 6 lžic zakysané smetany
- 100 g strouhaného sýra
- sůl a pepř
POSTUP
- Pórek (světlejší části) 6-8 kousků povaříme pět minut v osolené vodě.
- Pozor, nesmí se nám rozvařit.
- Poté jej vyjmeme a zchladíme ve studené vodě.
- Každý kousek obalíme v plátku šunky a naskládáme do zapékací mísy nebo pekáčku.
- Poté si připravíme omáčku, kterou budeme pórky potírat.
- Smícháme dijonskou hořčici, zakysanou smetanu a přidáme strouhaný sýr, osolíme a opepříme.
- S omáčkou přelijeme pórky a pečeme v troubě na 180 °C asi 15 – 20 minut, dokud nebude pórek zlatavý.
- Zapečený pórek podáváme s pečenými bramborami.
zdroj: ricette.pourfemme.it
Jak jste na tom s pórkem vy? Máte ho rádi? Z pórku lze připravit i jiné chutné a oblíbené recepty, tradiční pórkovou polévku, pórkovou pomazánku nebo i plněný pórek.
Další skvělé recepty s pórkem najdete mezi našimi dalšími recepty.