Pórek netradičně jako hlavní chod

Pór, který se v podzimním období nabízí v pěkně vyvinutých stvolech s bílou i zelenou částí využíváme do polévek, pomazánek či salátů. Neméně chutný a samozřejmě i zdravý je i připravený jako hlavní chod, kdy jej připravíme buď samotný nebo s dalšími ingrediencemi.

Pór patří mezi cibuloviny a jako ony obsahuje řadu vitamínů, například provitamín A a vitamín B. V syrovém stavu se vyznačuje vysokým obsahem vitamínu C. Nezanedbatelný není ani svým obsahem minerálních látek, především draslíku, vápníku, fosforu a dalších. Kromě vitamínu a minerálních látek obsahuje éterické oleje, které příznivě ovlivňují zažívání.

1. Dušený pórek na másle

Je výbornou přílohou k dušenému, pečenému nebo grilovanému masu, které se dá doplnit i vařeným nebo opékaným bramborem.

INGREDIENCE :

  • 3 očištěné pórky
  • 3 lžíce másla
  • sůl a pepř
  • lžička olivového oleje a citrónové šťávy

POSTUP :

  1. Pórky (světlejší části) nakrájíme podélně a pak na širší kolečka.
  2. V hrnci rozehřejeme máslo a pórek na něm osmahneme.
  3. Osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme asi 10 minut.
  4. Hotový pórek zakápneme citrónovou šťávou a trochou olivového oleje.

Dušený pórek na másle

zdroj : www.idratherbeachef.com

2. Smažený pórek v těstíčku

Máte rádi smažené jídlo ? Zkuste připravit jednoduchý recept na křupavý pórek v těstíčku.

INGREDIENCE :

  • 2 -3 ks pórku
  • 2 ks vajec
  • 125 ml piva
  • sůl
  • hladká mouka a olej dle potřeby

POSTUP :

  1. Pórky očistíme a nakrájíme na asi 5cm špalíčky.
  2. Vhodíme je do vroucí osolené vody, krátce povaříme a prudce zchladíme ledovou vodou.
  3. Necháme okapat.
  4. Vejce rozšleháme s pivem, osolíme a zahustíme moukou tak, aby vzniklo vláčné těstíčko.
  5. Každý špalíček opatrně namočíme do těsta a usmažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje.
  6. Osmažené pórky položíme na papírový ubrousek, aby odsál přebytečný tuk.
  7. Podáváme s bramborovou kaší nebo opečenými bramborami a tatarskou omáčkou nebo libovolným dipem.

Smažený pórek v těstíčku

zdroj : moorlandseater.com

 TIP : Pokud máte rádi bylinky, zkuste přidat do těstíčka své oblíbené. Navíc, jídlo ochucené bylinkami není potřeba tolik solit ani jinak dochucovat. Řada z nich umí přecházet zažívacím obtížím a usnadňuje trávení. 

3. Zapečený pórek se šunkou

Výborné a chutné  jídlo, které ocení nejen dospělí, ale i děti. Využijte sezonu, kdy je k mání výborný pórek, který se v tomto případě promění v hlavní hvězdu večeře, na níž si každý pochutná.

INGREDEINCE :

  • 2-3 pórky
  • 8 plátků šunky
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 6 lžic zakysané smetany
  • 100 g strouhaného sýra
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Pórek (světlejší části) 6-8 kousků povaříme pět minut v osolené vodě.
  2. Pozor, nesmí se nám rozvařit.
  3. Poté jej vyjmeme a zchladíme ve studené vodě.
  4. Každý kousek obalíme v plátku šunky a naskládáme do zapékací mísy nebo pekáčku.
  5. Poté si připravíme omáčku, kterou budeme pórky potírat.
  6. Smícháme dijonskou hořčici, zakysanou smetanu a přidáme strouhaný sýr, osolíme a opepříme.
  7. S omáčkou přelijeme pórky a pečeme v troubě na 180 °C asi  15 – 20  minut, dokud nebude pórek zlatavý.
  8. Zapečený pórek podáváme s pečenými bramborami.

Zapečený pórek se šunkou

zdroj : ricette.pourfemme.it

Jak jste na tom s pórkem vy? Máte ho rádi? Z pórku lze připravit i jiné chutné a oblíbené recepty, tradiční pórkovou polévku, pórkovou pomazánku nebo i plněný pórek.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *