Porridge není jen ovesná kaše
Jedná se o původní pokrm pocházející z Británie, který dnes spojuje vyváženou, zdravou stravu a životní styl. Může být připravována z různých druhů obilovin, zeleniny nebo dokonce i některých luštěnin.
Velmi oblíbená a jedna z nejrozšířenějších je porridge připravená z jemných ovesných vloček, které se vaří ve vodě nebo v mléce. Podává se k snídani a vždy teplá, může se různě dochucovat.
Jaké významné látky obsahuje ovesná porridge ?
Jemné ovesné vložky ze kterých se porrige připravuje jsou bohatým zdrojem energie, skrývá se v nich :
- 66 % sacharidů
- 16 % bílkovin
- 7 % tuku
- 12 – 14 % vlákniny
- vitamíny A, B1, B2, D, E,
- kyselina listová
- kyselina pantothenová
- vysoký obsah železa, který je takřka stejně vysoký jako u masa
- minerální látky vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď a mangan
Jak porridge napomáhá lidskému zdraví ?
- pomáhají při střevních a žaludečních obtížích, poruchách trávení
- posilují imunitní systém
- tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy
- snižují hladinu cholesterolu v krvi
Jak se porridge nejčastěji podává ?
Může se podávat jako sladké jídlo s ovocem nebo naopak jako slané jídlo s masem nebo zeleninou.
zdroj : nostrum.eu