Porridge

Porridge není jen ovesná kaše

Jedná se o původní pokrm pocházející z Británie, který dnes spojuje vyváženou, zdravou stravu a životní styl. Může být připravována z různých druhů obilovin, zeleniny nebo dokonce i některých luštěnin.

Velmi oblíbená a jedna z nejrozšířenějších je porridge připravená z jemných ovesných vloček, které se vaří ve vodě nebo v mléce. Podává se k snídani a vždy teplá, může se různě dochucovat.

Jaké významné látky obsahuje ovesná porridge ?

Jemné ovesné vložky ze kterých se porrige připravuje jsou bohatým zdrojem energie, skrývá se v nich :

  • 66 % sacharidů
  • 16 % bílkovin
  • 7 % tuku
  • 12 – 14 % vlákniny
  • vitamíny A, B1, B2, D, E,
  • kyselina listová
  • kyselina pantothenová
  • vysok obsah železa, který je takřka stejně vysoký jako u masa
  • minerální látky vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď a mangan

Jak porridge napomáhá lidskému zdraví ?

  • pomáhají při střevních a žaludečních obtížích, poruchách trávení
  • posilují imunitní systém
  • tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi

Jak se porridge nejčastěji podává ?

Může se podávat jako sladké jídlo s ovocem nebo naopak jako slané jídlo s masem nebo zeleninou.

Porridge

zdroj : nostrum.eu