Zlaté a voňavé posvícenské koláče

Podzim je doba posvícení, na Moravě se spíše říká hodů. Dnes už se, kromě Moravy, až tolik nikde neslaví, ale tradice dobrého jídla, kterého si lidé slavící posvícení dopřávali, zůstala. Přednost měla masitá jídla, proto se pekly husy či kachny a zvěřina, pokud se směla a podařila ulovit. Pozornost byla věnována i pečeným moučníkům a místo obvyklých buchet nebo vdolků se pekly slavnostnější posvícenské koláče.

1. Svatební koláče vázané

Tradiční koláčky jsou sice pracné, ale velmi chutné.

INGREDIENCE :

na těsto pro 120 kusů

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • 1/4 lžičky soli
  • 250 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 30 g droždí
  • 2 lžičky cukru
  • 40 ml mléka
  • 1 vejce na potření
  • hladkou mouku na podsypání
  • máslo na vymazání

Na dokončení

  • 100 ml rumu
  • 100 g másla
  • moučkový cukr na obalení

na náplň jablečnou

  • 2 jablka
  • lžíci citronové šťávy
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 lžíce cukru krupice
  • perník nebo piškoty na zahuštění

na náplň  makovou

  • 150 g mletého máku
  • 150 g mléka
  • 3 lžíce cukru krupice
  • lžičku skořice
  • kůru z 1/2 citronu
  • 2 lžíce rumu

na náplň tvarohovou

  • 250 g tučného tvarohu v alobalu
  • 2 lžíce cukru krupice
  • lžičku vanilkového extraktu
  • hrst rozinek
  • 4 lžíce rumu

 

POSTUP :

  1. Nejprve si připravíme náplně.
  2. Nastrouhaná neloupaná jablka podusíme s citronem, skořicí a oběma cukry doměkka a v případě potřeby zahustíme nastrouhaným perníkem nebo piškoty.
  3. Mák vmícháme do vroucího mléka a za stálého míchání povaříme pár minut do zhoustnutí.
  4. Oslaďte  a ochuťte skořicí, citronovou šťávou a rumem.
  5. Tvaroh utřeme s cukrem, vanilkou a žloutkem, vmícháme z bílku ušlehaný tuhý sníh a nakonec i rozinky namočené v rumu.
  6. Poté si vyhřejeme troubu na 180 °C, plechy potřete máslem
  7. Připravíme těsto.
  8. Do mísy si připravíme obě mouky, nastrouhanou citronovou kůru, sůl, změklé máslo a vejce.
  9. V mističce pak zvlášť umícháme droždí s cukrem, až se kvasnice rozpustí, vmícháme teplé mléko a přidáme ho do mísy.
  10. Rukama nebo robotem s hnětacími háky pak rychle vypracujeme hladké těsto.
  11. Dvě třetiny ho schováme v sáčku do lednice (nesmí nakynout) a zbytek vyválíme na pomoučené ploše na asi tři milimetry tlustý plát.
  12. Rozkrájíme ho na tři až pěticentimetrové čtverečky, na každý naneste pomocí cukrářského sáčku trochu náplně.
  13. Koláčkům pak uprostřed důkladně spojíme protilehlé růžky a klademe je na plech těsně vedle sebe.
  14. Hotové je  na středu potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby lépe držely.
  15. Pečeme je asi 15 minut.
  16. Ještě horké je pak potřeme nebo máčíme v rozpuštěném másle s rumem a sypeme moučkovým cukrem .
  17. Koláčky vydrží v uzavřené dóze vláčné minimálně tři dny.
 Tip: Koláčky můžete plnit i domácími povidly švestkovými nebo jablkovými a případné zbylé náplně použít třeba do buchet

Svatební koláče vázané

zdroj : hkregion.cz

2. Chodské koláče

Málokterá regionální specialita ze západu Čech je tak vyhlášená jako tyto ploché koláče plněné tvarohem, mákem a povidly. Regionálně se liší merhováním čili zdobením. Někde se různé náplně vrství do proužků, jinde se na tvarohový podklad nanášejí povidlové a makové ornamenty.

INGREDIENCE :

na těsto

  • 750 g polohrubé mouky
  • 110 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky soli
  • 125 g másla
  • 35 g kvasnic
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 ks vanilkového cukru
  • kůra z 1/2 citrónu
  • 20 ml rumu
  • 2 lžíce oleje
  • mandle a rozinky na zdobení

na tvarohovou náplň

  • 750 g tučného tvarohu
  • 125 ml smetany na šlehání
  • 70 g krupicového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • citrónová kůra
  • vanilkový cukr
  • 125 g másla
  • 3 ks bílků

na makovou náplň

  • 250 g máku
  • 1 ks vejce
  • 100 g krupicového cukru

na povidlovou náplň

  • 400 g švestkových povidel
  • citrónová šťáva a rum dle chuti

POSTUP :

  1. Kvasnice necháme vzejít s trochou vlažného mléka a cukru.
  2. Polohrubou mouku smícháme s cukrem, solí a vanilkovým cukrem.
  3. Přidáme žloutek a jedno celé vejce, kvásek, zbylé mléko, změklé máslo, rum a nastrouhanou citronovou kůru.
  4. Těsto důkladně vypracujeme.
  5. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout v míse tence vytřené olejem.
  6. Zhruba po hodině těsto znovu propracujeme a necháme kynout ještě asi dvacet minut.
  7. Připravíme náplně.
  8. Do tvarohu přimícháme cukr, smetanu, trochu rumu, máslo a citronovou kůru a pak utřeme.
  9. Nakonec vyšleháme sníh a opatrně jej do tvarohové směsi vmícháme.
  10. Mák umeleme, promícháme s cukrem a spaříme směs horkou vodou nebo uvaříme v mléce.
  11. Pak vmícháme jedno celé vejce.
  12. Povidla lehce ochutíme citronovou šťávou a rumem.
  13. Těsto rozdělíme na deset dílů.
  14. Válečkem zploštíme na placku o průměru asi 25 cm a vytvarujeme okraje.
  15. Necháme ještě čtvrt hodiny kynout, potom pomažeme okraje zbylým rozšlehaným vejcem.
  16. Na těsto navrstvíme tvaroh tak, aby je zakryl, potom zdobíme povidly a mákem.
  17. Dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi půl hodiny, dokud okraje nezrůžoví.

Chodské koláče

zdroj : tege.blog.cz

3. Dvojctihodné koláče

Jsou to koláče s dvojí náplní. Jedna se skrývá uvnitř, zabalená do těsta, druhá je pak nahoře na koláči posypaná drobenkou. Na první pohled tak vypadají jako obyčejné koláče, o to větší překvapení, když do nich kousnete.

INGREDIENCE :

na těsto

  • 100 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • špetka muškátového oříšku
  • 50 g cukru krupice
  • citronová kůra
  • 2 žloutky
  • 50 g másla

na náplně

  • tvarohová a povidlová – viz.předchozí recepty

na drobenku

  • 50 g polohrubé mouky
  • 30 g cukru krupice
  • 30 g másla

POSTUP :

  1. Do vlažného mléka dáme lžíci cukru a přidejte rozdrobené droždí.
  2. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  3. Do mísy prosejeme mouku, přidejte sůl, muškátový oříšek, zbytek cukru a citronovou kůru, dobře promícháme.
  4. Máslo rozpustíme a necháme zchladnout.
  5. Vzešlý kvásek vlijeme do mísy s moukou, přidáme žloutky a začneme zpracovávat těsto.
  6. Po chvilce přidáme rozpuštěné máslo a pokračujeme v hnětení.
  7. Vypracujeme vláčné a nelepivé těsto.
  8. Dáme do mísy, lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 30-40 minut kynout.
  9. Pak těsto propracujeme a necháme znovu dalších 30 minut kynout.
  10. Připravíme si náplně a drobenku.
  11. Mouku s cukrem dáme do mísy a promícháme.
  12. Přidáme na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a rukou vypracujeme drobenku.
  13. Troubu předehřejeme na 190 °C, dva plechy si vyložíme pečícím papírem.
  14. Vykynuté těsto rozdělíme na 20 kousků.
  15. Každý kousek zmáčkneme do placičky, dáme lžičku tvarohové náplně a zabalíme.
  16. Spojem dolů položíme na připravený plech.
  17. Takto připravené kousky necháme na plechu 15 minut kynout.
  18. Do každého kousku pak uděleláme důlek, opatrně prsty promáčkneme střed a okraje pomažeme rozšlehaným vajíčkem.
  19. Naplníme švestkovými povidly a posypeme drobenkou.
  20. Dáme péct do vyhřáté trouby na 12-15 minut do zlatova.

Dvojctihodné koláče

zdroj : blogerky.cz

 TIP : Když koláče zbudou, dáme je do mrazáku. Po vyndání z mrazáku jsou jak čerstvé. 

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 12 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *