10 luxusních receptů na buchty s povidly. Inspirujte se!

Máte chuť na něco sladkého a chutného?

Vyzkoušejte naše recepty na povidlové buchty a koláče!

Dali byste si raději kynuté buchty nebo preferujete něco trochu zdravějšího?

V tomto článku si na své přijde opravdu každý.

Kynuté buchty s povidly a rumem

Toto lahodné sladké jídlo s hutnými povidly s trochou rumu nejenže skvěle zaplní vaše žaludky, ale uspokojí i vaše chuťové pohárky.

Ingredience

  • 1 balíček čerstvého droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 140 g másla
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 60 g krystalového cukru
  • 3 žloutky
  • trochu vanilky a strouhané citronové kůry
  • rozpuštěné máslo na potírání buchet
  • povidla
  • lžíce rumu

Postup

  1. Smíchejte droždí s trochou cukru a vlažným mlékem a dejte směs na teplé místo, aby droždí začalo kvasit.
  2. Ve zbytku vlažného mléka rozpusťte máslo.
  3. Mouku se špetkou soli dejte do misky a přidejte zbývající cukr, žloutky, trochu vanilky nebo trochu vanilkového cukru a trochu nastrouhané citronové kůry.
  4. Smíchejte teplé mléko s rozpuštěným máslem a droždím.
  5. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto, zasypte trochou mouky a nechte kynout, dokud se nezdvojnásobí svůj objem.
  6. Mezitím připravte náplň.
  7. Smíchejte povidla s trochou rumu.
  8. Když je těsto hotové, dejte ho na pomoučenou plochu.
  9. Těsto můžete buď vyválit na silnější vrstvu a rozdělit, abyste získali stejné čtvercové kousky, nebo pomocí lžíce odštípněte kuličky přímo z těsta a vytvořte ploché čtvercové kousky.
  10. Na střed každého čtvercového kusu položte lžíci náplně, ohněte okraje přes náplň, prsty přitlačte a vytvořte buchtu.
  11. Buchtu namažte rozpuštěným máslem a dejte na pekáč, jednu vedle druhé.
  12. Nakonec na všechny naneste ještě trochu rozpuštěného másla.
  13. Pečte v předehřáté troubě na 180 ° C asi 25-30 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu.
  14. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Buchty plněné švestkami na talíři s utěrkou.
www.svetevity.sk

Preferujete spíše koláče s čerstvým ovocem? Podívejte se i na naše recepty na buchty se švestkami.

Tvarohový koláč s povidly a šlehačkou

Vláčný dezert s tvarohem, hutnými povidly a jemnou šlehačkou, který je jednoduchý a skvěle chutná. Připravte si ho i vy!

Ingredience

  • 4 vejce na těsto plus 2
  • 250 g cukru krystal
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 100 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 500 g jemné tvarohu bez hrudek
  • 1 vanilkový cukr
  • trochu moučkového cukru
  • 2 lžíce zlatého klasu
  • 200 g povidla povidel
  • 2 šlehačky v prášku Dr.Oetker
  • 300 ml studeného mléka

Postup

  1. Celá  vajíčka vyšlehejte s cukrem do pěny, zašlehejte olej, mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  2. Tvaroh utřete s práškovým cukrem dle chuti, zamíchejte vanilkový cukr, vajíčka a zlatý klas.
  3. Stačí promíchat vařečkou, jinak tvaroh zřídne.
  4. Plech o rozměru 30×40 cm vymažte a vysypte moukou.
  5. Rozetřete připravené těsto.
  6. Lžící klaďte do těsta hromádky tvarohové náplně a do mezer dejte povidla.
  7. Pečte při teplotě 180 ° C 25 minut.
  8. Údaje jsou orientační.
  9. Nechte vychladnout.
  10. Šlehačku v prášku vyšlehejte se studeným mlékem a natřete na povrch koláče.
  11. Ozdobte podle vlastní fantazie.
  12. Můžete odložit do chladu.
  13. Pokrájejte a podávejte.
Pokrájený koláč se švestkami, šlehačkou a tvarohem.
www.nanicmama.sme.sk

Povidlový kakaový koláč

Zdravý a přece chutný dezert z jednoduchých surovin! Můžete ho servírovat ke kávě nebo jako lahodnou snídani či svačinku.

Ingredience

  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • 150 g nastrouhaných jablek   
  • stévie dle chuti
  • 1 malá čajová lžička mleté skořice
  • prášek do pečiva bez fosátu
  • 1 a ½ – 2 lžíce kakaa
  • domácí povidla bez zbytečného cukru
  • nasekané mandle na posypání   

Postup

  1. Špaldovou celozrnnou mouku smíchejte s ovesnými vločkami, přidejte očištěné a nastrouhané jablko, stévii, skořici, prášek do pečiva a kakao.
  2. Umíchejte těsto.
  3. Zbytečně nepřidávejte vodu, pouze pokud to bude nezbytně nutné, tak trochu sójového mléka.
  4. Těsto musí být hustší.
  5. Vylijte do dortové formy nebo na plech natřený kokosovým nebo obyčejným olejem a vysypaný moukou.
  6. Vložte do trouby předehřáté na  170 ° C a pečte 40 minut.
  7. Před vyndáním špejlí zkontrolujte, zda je propečený.  
  8. Hotový koláč ihned potřete povidly a posypte mandlemi.
Kakaový dort posypaný mandlemi servírovaný na talíři.
www.vegespajza.sk

Povidlové buchty s vanilkovým pudinkem

Povidla v kombinaci s pudinkem jsou naprostou delikatesou! Ochutnejte tyto skvělé buchty a nezbude vám nic jiného než souhlasit.

Ingredience

Na těsto:

  • 20 g čerstvého droždí (2 lžičky suchého droždí)
  • 300 ml (~ 1 a 1/4 šálku) mléka, vlažného
  • 500 g (~ 4 šálky) hladké mouky
  • 50 g (~ 1/4 šálku) cukru
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 60 g (~ 1/4 šálku) másla, rozpuštěného

Na náplň:

  • 250 – 300 g (~ 1 – 1 a 1/4 šálku) povidel

Na pomazání buchet:

  • 40 g (~ 2 a 1/2 lžíce) rozpuštěného másla

Na pudink:

  • 500 ml (~ 2 šálky) mléka
  • semínka z půlky vanilkového lusku
  • 2 lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 žloutky
  • 1 polévková lžíce rumu

Postup

  1. Smíchejte droždí s 1 čajovou lžičkou cukru, 100 ml vlažného mléka a 2 lžícemi mouky a na teplém místě nechte kynout.
  2. Dejte žloutky, cukr a sůl do misky a zašlehejte.
  3. Mouku prosejte do žloutkové směsi a poté přidejte aktivované droždí.
  4. Začněte hníst pomocí ručního mixéru.
  5.  Když je těsto dobře spojené a začne se tvořit hladká koule, přidejte rozpuštěné máslo a pokračujte v hnětení, dokud není máslo zcela zapracováno a těsto není hladké a vláčné.
  6. Zakryjte misku a nechte těsto hodinu kynout.
  7. Těsto vyklopte na pomoučenou plochu, znovu ho promíchejte a poté vyválejte na 1 cm silný obdélník.
  8. Nakrájejte na čtverce o rozměrech 6 × 6 cm a na každý čtverec dejte lžíci povidel.
  9. Vytvořte kuličky a vložte je na vymazaný plech blízko sebe.
  10. Rozpusťte máslo na vrchní část a nechte buchty 30 minut kynout.
  11. Předehřejte troubu na 200 ° C a pečte buchty po dobu 15-20 minut, dokud nebudou zlatohnědé.
  12. Mezitím udělejte pudink.
  13. Smíchejte vaječné žloutky, vanilková semínka, cukr, kukuřičný škrob a rum, poté postupně přidávejte mléko, aby vám nevznikly hrudky.
  14. Vařte na středním ohni, dokud směs nezhoustne.
  15. Přendejte lžíci pudinku na talíř a na něj položte 1 nebo dvě buchty.
  16. Podávejte vlažné.
Rozpůlená buchta plněná švestkami servírovaná na talířku s vanilkovým pudinkem.
www.zserbo.com

Mřížkový koláč s povidly

Mřížkový koláč je dezert, který vždy nadchne. Luxusně vypadá a ještě lépe chutná! Navíc s povidly se jedná o opravdovou lahůdku.

Ingredience

  • 60 dkg polohrubé mouky
  • 15 dkg cukru
  • prášek do pečiva
  • 3 žloutky
  • 25 dkg másla
  • špetka soli
  • vanilkový cukr
  • švestková povidla
  • tuk na vymazání
  • trochu citrónové kůry

Postup

  1. Všechny suroviny si nasypte do mísy, polohrubou mouku a cukr přes síto  a vypracujte těsto.
  2. Když je hladké, dejte si asi čtvrtinu bokem, uděláte z něj mřížku.
  3. Těsto nechte pár hodin odpočinout v lednici a pak jej vyválejte.
  4. Kulatou formu dobře vymažte, vyložte těstem a vytvarujte kolem okrajů.
  5. Povrch natřete povidly.
  6. Ze zbylého kousku vyválejte tenké válečky, z nichž uděláte na koláč mřížku.
  7. Koláč dejte péct do předehřáté trouby na 35 až 40 minut.
  8. Nechte si chutnat!
Koláč s povidly a mřížkou.
www.veu.sk

Pokud jste fanoušci těchto krásně vypadajících dezertů, inspirujte se i našimi dalšími recepty na mřížkový koláč 5x jinak.


Jogurtová bublanina s povidly

Bublanina je vděčný koláč, který většina z nás peče, když má přebytek nějakého ovoce. A co ji zkusit s jogurtem a povidly? Nebudete litovat!

Ingredience

  • 2 vejce
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 1 kelímek cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 kelímku oleje
  • 1 a 1/2 kelímku polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • trochu nastrouhané citrónové kůry
  • švestková povidla

Postup

  1. Na odměření množsví surovin využijte kelímek z jogurtu, který v receptu použijete.
  2. Vaječné bílky ušlehejte do pěny, pak utřete žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
  3. Přidejte jogurt a olej.
  4. Nakonec zlehka přimíchejte mouku s práškem do pečiva a s citrónovou kôrou.
  5. Vše dobře promíchejte a pak vmíchejte sníh z bílků.
  6. Těsto vylijte na plech vyložený  pečícím papírem o rozměrech 20 x 30.
  7. Pak malou lžičkou do těsta přidávejte švestková povidla.
  8. Pečte ve vyhřáté troubě  20 – 25 minut při teplotě 180 ° C.
  9. Upečený koláč nechte vychladnout a pak posypte moučkovým cukrem a nakrájejte na porce.
Pokrájená bublanina s jogurtem a švestkami.
www.mnamky-recepty.webnoviny.sk

Dvojbarevný koláč s tvarohem a povidly

Kombinace tvarohu a povidel je opravdu neskutečná! Připravte si tento koláč, který si zamilujete.

Ingredience

Na těsto:

  • 2 šálky polohrubé mouky
  • 1/2 balíček prášku do pečiva DrOetker
  • 100 ml zakysané smetany
  • 1/2 šálku moučkového cukru
  • 125 g Hery
  • 1 vejce

Na 1. náplň:

  • 300 g švestkových povidel
  • 1 vanilkový cukr DrOetker

Na 2. náplň:

  • 250 g hrudkovitého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr DrOetker
  • podle chuti moučkový cukr
  • 1 lžíce zlatého klasu od DrOetker
  • trochu rozinek
  • trochu nastrouhané citronové kůry

Postup

  1. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, prosejte, přidejte moučkový cukr, vajíčko, kysanou smetanu, Heru a vypracujte hladké těsto.
  2. Šálek je 250 ml.
  3. Na 30 minut ho odložte do chladu.
  4. Asi 1/3 odložte bokem.
  5. Zbylé těsto rozválejte do kulaté vymazané formy s průměrem 30 cm, i na boky formy.
  6. Povidla smíchejte s vanilkovým cukrem, rozdělte na 4 části a natřete na koláč.
  7. Mezi nimi nechte prostor na tvarohovou náplň.
  8. Tvaroh utřete s vejcem, přidejte vanilkový cukr, moučkový cukr podle chuti, zlatý klas a nastrouhanou citronovou kůru.
  9. Natřeme mezi povidlovou náplň, jako je na fotografii níže.
  10. Posypte rozinkami.
  11. Zbývající těsto rozválejte, pokrájejte a ozdobte povrch koláče.
  12. Zbytek těsta spleťte a dejte na  okraj koláče.
  13. Pečte při teplotě 180 ° C, asi 20 minut.
  14. Teplota a čas jsou pouze orientační, každý se musí řídit svou troubou.
  15. Nechte vychladnout, posypte moučkovým cukrem a podávejte.
  16. Dobrou chuť!
Zdobený koláč se švestkami a tvarohem ve formě.
www.dobruchut.aktuality.sk

Co zkusit trochu neobvyklé moučníky se zeleninou? Možná vás to překvapí, ale recepty na sladké buchty z cukety jsou naprosto geniální!

Kynuté povidlové buchty s polevou

Nevíte, jak své buchty ještě obzvláštnit? Zkuste je zalít omáčkou z másla, cukru a citronové šťávy! Je to opravdu skvělé.

Ingredience

  • 10 g cukru
  • 100 g kvásku
  • 140 g teplého mléka
  • 300 g silné chlebové mouky
  • 3 g (1 lžička) skořice
  • 20 g cukru
  • 1 vejce
  • 2 g soli
  • 50 g másla
  • ½ sklenice povidel
  • 80 g moučkového cukru
  • 30 g másla
  • šťáva z ½ citronu

Postup

  1. Smíchejte mléko, cukr a kvásek ve velké misce a nechte stát 10 minut.
  2. Přidejte mouku, skořici, cukr, vejce, sůl a máslo a hněťte nebo míchejte v robotu, dokud není těsto hladké a pružné.
  3. Zakryjte a nechte 2 hodiny kynout na teplém místě.
  4. Těsto vyklopte na lehce pomoučenou plochu.
  5. Jemně ho natáhněte na čtverec 45 cm a lžičkou opatrně nandejte povidla.
  6. Rozetřete je lžící a dávejte při tom pozor, abyste těsto neroztrhli.
  7. Sbalte ho pevně do dlouhé klobásy, zatlačte šev a pořádně utěsněte.
  8. Připravte si čtvercový plech velký asi 20 x 20 cm nebo podobný a vyložte ho pečícím papírem.
  9. ,,Klobásu“ z těsta nakrájejte ostrým nožem na 9 částí.
  10. Vytvořte buchty a dejte si pozor na utěsnění spodku, povidla nesmí prosakovat.
  11. Buchty dejte na plech, volně přikryjte potravinovou fólií a nechte asi hodinu na teplém místě.
  12. Předehřejte troubu na 200 ° C.
  13. Když se buchty nafouknou a těsně přiléhají k sobě, přendejte plech do trouby a pečte 20 minut.
  14. Nechte buchty vychladnout.
  15. Chcete-li udělat polevu, přiveďte máslo k varu v malé pánvi, přimíchejte do misky s moučkovým cukrem a přidejte citronovou šťávu tak, aby poleva byla dostatečně tekutá na pokapání buchet.
Buchty se švestkami zdobené polevou na papíře.
www.cuisinefiend.com

Povidlový koláč s drobenkou

Koláče s drobenkou patří mezi ty nejoblíbenější. Vyzkoušejte tuto verzi s lahodnými povidly!

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 120 ml mléka
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1/2 kostky droždí
  • sůl

Na drobenku:

  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 30 g másla
  • 1 žloutek na potření
  • 1 hrnek povidel

Postup

  1. Smíchejte droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a polovinu mléka a nechte vyjít kvásek.
  2. Teprve když se začnou tvořit bubliny, přidejte zbylý cukr, mouku se solí, vejce, mléko a rozpuštěné (vychladlé) máslo.
  3. Vypracujte těsto, přikryjte ho čistou utěrkou a nechte třičtvrtě hodiny kynout na teplém místě.
  4. Z cukru, másla a mouky udělejte drobenku.
  5. Troubu předehřejte na 180 ° C.
  6. Vychladlé těsto rozdělte na 4 části, z nichž vytvarujte koláče a dejte je na plech pokrytý pečícím papírem.
  7. Stěrkou naneste povidla a nechte asi centimetrový okraj.
  8. Ten potřete rozšlehaným žloutkem a potom koláče posypte připravenou drobenkou.
  9. Vložte do trouby a pečte přibližně 20 minut, okraje koláče by měly být pěkně zlaté.
Pokrájený koláč s povidly a drobenkou.
www.dobruchut.aktuality.sk

Povidlová bábovka

Bábovku známe asi všichni, ale co ji naplnit bohatými kouřovými švestkovými povidly, díky kterým bude bábovka extra šťavnatá! Doufáme, že si tento trochu neobvyklý veganský moučník užijete.

Ingredience

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 1 balení sušeného droždí
  • 1 balíček vanilkového cukru (volitelně)
  • 40 g cukru
  • 40 g rostlinného margarínu
  • 200 ml rostlinného mléka
  • 1 dávka rumu (volitelně)
  • 1 špetka soli
  • mouka na poprášení a margarín na vymazání

Na náplň:

  • 450 g povidel
  • 1/2 citronové šťávy
  • 1 lžička skořice
  • 1 dávka rumu (volitelně)

Postup

  1. Zahřejte mléko, aby bylo teplé, ale ne vařící.
  2. Rozpusťte v něm margarín a přidejte dávku rumu (volitelně).
  3. Do misky přidejte všechny zbývající suché ingredience na těsto a promíchejte.
  4. Přidejte teplé rostlinné mléko.
  5. Promíchejte všechny ingredience, aby vzniklo hladké těsto, které se nelepí.
  6. V případě potřeby přidejte trochu více mléka.
  7. Mísu s těstem přikryjte ručníkem a nechte 40 minut odpočívat v teplém prostředí, aby nakynulo.
  8. Mezitím v misce smíchejte všechny ingredience na náplň.
  9. Ochutnejte a uvidíte, jestli chcete přidat ještě něco.
  10. Formu na bábovku vymažte margarínem a poprašte moukou, aby se bábovka nelepila na formu.
  11. Poté, co těsto 40 minut odpočívá, jej na pomoučeném povrchu vyválejte válečkem na tloušťku půl centimetru.
  12. Náplň natřete na těsto, okraje udržujte čisté.
  13. Přehněte okraje, aby náplň nevytekla, a pak těsto vytvarujte jako štrúdl.
  14. Přendejte do formy.
  15. Mezitím zahřejte troubu na 160 stupňů.
  16. Pečte bábovku asi 45 až 50 minut, dokud není zlatohnědá.
  17. Pomocí jehly zkontrolujte, zda je upečená správně.
  18. Jakmile ji vyjmete z trouby, okamžitě ji přendejte na talíř.
  19. Podávejte s moučkovým cukrem.
Bábovka plněná povidly na talířku.
www.fransfuturekitchen.com

Recepty na bábovky jako od babičky? Podívejte se na našich 8 skvělých variant této sladké pochoutky.

Jak si připravit ta nejlepší domácí povidla

Chcete mít povidla jako od babičky? Uvařte si je podle našeho postupu a tipů. Postačí vám nadšení, švestky, cukr a pár hodin u sporáku. A večer budete mít doma povidla, v nichž bude stát lžička a jako vaše babička je budete krájet pěkně nožem.

Ingredience na 2 – 3 kila povidel

  • 10 kg švestek
  • 400 g cukru krystal
  • 1 lžička skořice

Postup

  1. Zralé švestky sbíráme přímo ze stromu, na vynikající povidla nám poslouží i přezrálé popadané plody.
  2. Pamatujme si, že čím zralejší švestky, tím sladší povidla.
  3. Švestky odstopkujeme, důkladně omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme.
  4. Rozpůlené švestky umeleme v masovém mlýnku, jako to dělali naše babičky.
  5. Pokud si chceme práci urychlit, skvěle poslouží i sekáček na zeleninu, v kterém jsou švestky raz -dva zpracované na kaši.
  6. Pomleté ​​švestky dáme do velkého hrnce s co největším obvodem, aby se tekutina mohla dobře vypařovat.
  7. Povidla zahušťujeme při mírném ohni, během mírného varu a za stálého míchání 4 až 5 hodin.
  8. Míchání je velmi důležité, povidla se umí rychle připálit nejen na dno, ale i na stěny nádoby.
  9. A připálená povidla jsou nepříjemně nahořklá.
  10. Zahušťováním povidel z 10 kilogramů švestek, které trvá cca 5 hodin vyrobíme asi dvě až tři kila poctivých povidel.
  11. Asi po dvou až třech hodinách se nám už z hrnce odpaří asi pět centimetrů tekutiny, z hrnce to krásně voní, povidla bublá a houstnou.
  12. Povidla jsou dostatečně zahuštěna tehdy, pokud z hmotnosti švestek zůstala třetina až čtvrtina.
  13. Pokud povidla děláme z přezrálých sladkých švestek, zkontrolujeme jak chutnají.
  14. Podle chutí docukrujeme asi 400 g cukru krystal a ještě 30 minut povaříme.
  15. Hustotu povidel kontrolujeme tak, že lžičkou přejdeme po vychladlé vzorku na talíři.
  16. Pár minut před dovařením naše babičky do povidel přidávali i trochu mleté ​​skořice, aby byla voňavější.
  17. Pokud mají povidla dobrou konzistenci, vroucí je pak naléváme do vysterilizovaných sklenic až po okraj.
  18. Kuchyňskou utěrkou ještě vyčistíme horní okraj a závit poháru, pokud nám po něm náhodou při nabírání stekla povidla, aby víčko dobře drželo.
  19. Důkladně zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme chladnout asi 10 minut.
  20. Pak sklenice s povidly otočíme, zkontrolujeme, zda jsou víčka dobře přitažená, a necháme vychladnout.
  21. Vychladlá povidla jsou tuhá, lesklá, téměř černá, nejsou hořká, tedy se nám je podařilo nepřipálit a mají typickou lahodnou chuť.

A jak se vám povidla a buchty z nich povedly? Pochlubte se nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X