Pravá česká polévka z brambor: s houbami i bez

Česká bramboračka patří ke klasickým polévkám, která se vaří pravděpodobně v každé rodině.

Nesmějí v ní pochopitelně chybět její hlavní ingredience, a to brambory a majoránka.

Bramboračku lze připravovat více způsoby a zejména houby jí dodávají lahodnou chuť.

Pojďme se tedy podívat na 3 lahodné recepty na bramboračku s houbami i bez.

Bramboračka s houbami

V době houbařské sezóny si nezapomeňte uvařit klasickou českou bramboračku. Pokud houby neznáte a do lesa na ně nechodíte, můžete použít i kupované žampiony nebo hlívu ústřičnou.

INGREDIENCE

  • brambory
  • houby
  • kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • majoránka
  • olej
  • polohrubá mouka
  • cibule
  • česnek

POSTUP

  1. V hrnci na oleji osmažíme nakrájenou cibuli a k ní přidáme pokrájené houby.
  2. Osolíme a opepříme, přidáme celý kmín.
  3. Vše podusíme tak dlouho, až jsou houby měkké.
  4. Připravíme si jíšku z mouky a oleje, rozředíme ji a nalijeme k houbám do hrnce.
  5. Doplníme nakrájenými bramborami a vaříme tak dlouho, až brambory změknou.
  6. Dochutíme majoránkou a česnekem.

Hotový recept na bramboračku s houbamizdroj: lisagcooks.com

Bramboračka ze sušených hub

Jestliže máte vlastní zásobu sušených z hub, můžete je použít k přípravě bramboračky.

INGREDIENCE

  • 3 brambory
  • hrst sušených hub
  • 1 cibule
  • česnek
  • pepř
  • sůl
  • majoránka
  • 200 g kořenové zeleniny – mrkev, celer, petrželka
  • olej
  • polohrubá mouka

POSTUP

  1. Sušené houby namočíme na půl hodiny do studené vody.
  2. V hrnci na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou zeleninu a orestujeme.
  3. Potom přilejeme vodu, přidáme oloupané brambory a sušené houby.
  4. Vaříme doměkka.
  5. Připravíme si jíšku z oleje a mouky. Měla by být osmažena dočervena.
  6. Jíšku rozmícháme v polévce a dobře povaříme, až ztratí moučnou chuť.
  7. Na závěr polévku dochutíme česnekem a majoránkou.

Hotový recept na bramboračku se sušenými houbamizdroj: praguecookingclass.com

Bramboračka bez hub

Bramboračku pochopitelně můžeme vařit i bez hub. Místo nich přidejte rozšlehané vejce. Tento recept je zvláště určený pro ty, kteří houby nemají v oblibě.

INGREDIENCE

  • 3 brambory
  • kořenová zelenina – 2 mrkve, 1 petržel, půl celeru
  • 1 cibule
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • 1 vejce
  • polohrubá mouka
  • olej
  • majoránka

POSTUP

  1. Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostky.
  2. Ve vyšším hrnci zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a společně orestujeme, až zelenina zavoní.
  3. Přilijeme vodu, vložíme brambory, osolíme a opepříme a společně vaříme do změknutí.
  4. Připravíme si tmavší jíšku, kterou přidáme povařit do polévky.
  5. Na závěr ochutíme majoránkou a česnekem a přidáme rozšlehané vejce.
  6. Krátce ještě povaříme a můžeme podávat.

Hotový recept na bramboračku bez hubzdroj: daringgourmet.com

Další přísady do bramboračky mají spíše krajovou nebo rodinnou tradici.

Někde se například přidává i hrst vařených krup nebo drobných krupek, trochu hrachu nebo fazolí, rozškvařená slanina či několik lžic smetany a z koření třeba i bobkový list nebo nové koření.

Pokud jste milovník spíše pořádných masitých polévek, inspirujte se recepty na drůbeží guláše.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.