Brambory, majoránka, houby.
Že vám to nic neříká? Houby!
Polévka, která je tak vděčná, že ji stačí tak málo k dokonalosti.
Vychutnejte si 6 nejlepších receptů na bramboračku na český způsob.
A pozor! Máme i varianty bez hub.
Klasická bramboračka s houbami
Díky bramborám docela příjemně zasytí. Houby pak dodají vyváženou chuť, která bramboračce prostě náleží.
INGREDIENCE
- 750 g brambor
- 20 g sušených hub
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- 1,5 litru vody (včetně vody z brambor)
- 1 stroužek česneku
- mletý černý pepř
- majoránka
- sůl
- kmín
POSTUP
- Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostičky a uvaříme do poloměkka ve slané vodě.
- Houby si namočíme do vody alespoň půl hodiny předem.
- Pak je orestujeme na másle, zasypeme je kmínem a necháme je chvíli dusit.
- Houby po 5 minutách zasypeme moukou, chvíli restujeme, a pak podlijeme hrnkem vody.
- Vše pořádně promícháme, aby se nám netvořily hrudky a přidáme brambory i s vodou.
- Přidáme majoránku, sůl a pepř.
- Povaříme dalších 10 minut a dochutíme prolisovaným česnekem.

Patříte k houbovým labužníkům? Pochutnat si můžete i na žampionových polévkách.
Poctivá domácí bramboračka bez hub
Recept na bramboračku jako od babičky není náročný. Naopak je tato polévka velice skromná na přípravu.
INGREDIENCE
- 4 brambory
- ¾ menší hlavy celeru
- 5 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 petržel
- voda
- 5 lžic hladké mouky
- 5 lžic másla
- drcený kmín
- majoránka
- sůl
- pepř
POSTUP
- Celer, brambory, petržel a mrkev si nakrájíme na kostičky.
- Máslo si rozpustíme, zasypeme moukou a vytvoříme světlou jíšku.
- Do jíšky pak nalijeme postupně vodu.
- Vše důkladně promícháme, aby se nám netvořily hrudky.
- Osolíme, opepříme, přidáme kmín, majoránku, brambory, petržel, celer a mrkev.
- Vše vaříme do měkka.
- Před koncem přidáme prolisované stroužky česneku a krátce povaříme.

Potřebujete poradit s výběrem sporáku do kuchyně? Podívejte se, co jsme si napsali o elektrických sporácích na indukci. Byly by pro vás tou nejvhodnější variantou?
Bramboračka s uzeným masem
Musíte mít v každé polévce alespoň kousek masa? Proč ne? Pro inspiraci nabízíme tuto bramborovou polévku s uzeným.
INGREDIENCE
- 250 g uzeného masa
- 3 větší brambory
- 3 mrkve
- 2 petržele
- ¼ celeru
- 4 stroužky česneku
- lžíce majoránky
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- libeček, petrželka k dochucení
POSTUP
- Brambory, mrkev, celer i petržel si nakrájíme na kostičky
- Vše orestujeme na másle, pak podlijeme litrem a půl vody.
- Přidáme na kostky nakrájené uzené maso, majoránku, sůl a pepř.
- Z másla a mouky si uděláme jíšku, ke které pomalu přiléváme trochu vody z polévky.
- Mícháme, aby se neudělaly hrudky, pak směs zapravíme do polévky.
Vše vaříme do změknutí. - Ke konci přidáme prolisovaný česnek.
- Můžeme také dochutit petrželkou a libečkem.

Pokud jste milovník spíše pořádných masitých polévek, inspirujte se recepty na drůbeží guláše.
Objevte podobné tipy
Šumavská bramboračka z čerstvých hub
Šumava je krásné místo se spoustou hub. K tomu také náleží i tento recept na bramboračku.
INGREDIENCE
- 300 g brambor
- 200 g čerstvých hub
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 5 hrnků vody
- drcený kmín
- majoránka
- petrželová nať
- mletá sladká paprika
- mletý pepř
- sůl
POSTUP
- Cibuli si nakrájíme na kostičky a osmažíme na sádle.
- Houby si očistíme a nakrájíme na plátky.
- Přidáme také houby, kmín a podusíme.
- Pak vše zaprášíme moukou a opražíme.
- Přidáme papriku, chvilku necháme projít varem, a pak podlijeme vodou, přidáme pepř, sůl a majoránku.
- Do horké vody pak přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory.
- Vaříme do měkka a nakonec případně dochutíme.
- Podáváme s čerstvou petrželkou.

Rádi byste si udělali více polévek z brambor? Zkuste třeba kulajdu s koprem.
Krémová polévka s bramborami na kyselo
Někdo to rád kyselé. A to nejen v těhotenství. Kombinace brambor a jemné kyselosti se dobře slučuje.
INGREDIENCE
- 1 kg brambor
- 1 cibule
- 325 ml sladké smetany
- 1 litr vývaru (zeleninového)
- 700 ml vody
- sůl
- 3 kuličky černého pepře
- 2 lžíce octa
- olej
- bobkový list
- 2 lžíce hladké mouky
POSTUP
- Cibuli si nakrájíme nadrobno.
- Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Cibuli si orestujeme na oleji, pak přidáme brambory a ještě chvíli restujeme.
- Přidáme také černý pepř, bobkový list a podlijeme horkým vývarem a vodou.
- Osolíme a vaříme, dokud nebudou brambory měkké.
- Polévku pak zahustíme smetanou smíchanou s moukou.
- Vaříme ještě 10 minut a nakonec dochutíme octem.

Jak na tuto krémovou bramboračku? Mrkněte se na videorecept.
Bramborová polévka s kroupami
Polévka z brambor s kroupami je taková retro pochoutka. Avšak pozor! Díky kroupám je velice výživná, neboť právě ony obsahují nemálo minerálních látek.
INGREDIENCE
- 5 větších brambor
- ¾ hrnku drobných krup
- 1 cibule
- majoránka
- mletá sladká paprika
- 3 stroužky česneku
- drcený kmín
- olej
- sůl
- pepř
POSTUP
- Na oleji si orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli.
- Přidáme kroupy, drcený kmín, papriku a pokračujeme v restování.
- Pak podlijeme vodou, osolíme a vaříme do měkka.
- Pak přidáme na kostičky nakrájené brambory, majoránku a vaříme opět do měkka.
- Nakonec dochutíme prolisovaným česnekem.

Typické spojení jsou brambory, houby a majoránka. Přidává se také kmín a česnek pro výraznější chuť.
Další přísady do bramboračky mají spíše krajovou nebo rodinnou tradici.
Někde se například přidává i hrst vařených krup nebo drobných krupek, trochu hrachu nebo fazolí, rozškvařená slanina či několik lžic smetany a z koření třeba i bobkový list nebo nové koření.
Receptů na bramboračku je spousta, ale většina z nich používá jíšku k zahuštění. Díky tomu je polévka ještě hutnější.
Dietní verze však může tento postup opomíjet.
Doufáme, že se vám polévky z brambor povedou a budou vám chutnat.
Podělte se s námi v komentářích.