Recepty na pravou českou polévku z brambor s houbami i bez nich. Inspirujte se!

Brambory, majoránka, houby. 

Že vám to nic neříká? Houby!

Polévka, která je tak vděčná, že ji stačí tak málo k dokonalosti. 

Vychutnejte si 6 nejlepších receptů na bramboračku na český způsob.

A pozor! Máme i varianty bez hub.

Klasická bramboračka s houbami

Díky bramborám docela příjemně zasytí. Houby pak dodají vyváženou chuť, která bramboračce prostě náleží.

INGREDIENCE

  • 750 g brambor
  • 20 g sušených hub
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 1,5 litru vody (včetně vody z brambor)
  • 1 stroužek česneku
  • mletý černý pepř
  • majoránka
  • sůl
  • kmín

POSTUP

  • Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostičky a uvaříme do poloměkka ve slané vodě. 
  • Houby si namočíme do vody alespoň půl hodiny předem. 
  • Pak je orestujeme na másle, zasypeme je kmínem a necháme je chvíli dusit. 
  • Houby po 5 minutách zasypeme moukou, chvíli restujeme, a pak podlijeme hrnkem vody. 
  • Vše pořádně promícháme, aby se nám netvořily hrudky a přidáme brambory i s vodou.
  • Přidáme majoránku, sůl a pepř.
  • Povaříme dalších 10 minut a dochutíme prolisovaným česnekem.
Recept na polévku z brambor se sušenými houbami.
wszelkieprzepisy.pl

Patříte k houbovým labužníkům? Pochutnat si můžete i na žampionových polévkách.

Poctivá domácí bramboračka bez hub

Recept na bramboračku jako od babičky není náročný. Naopak je tato polévka velice skromná na přípravu.

INGREDIENCE

  • 4 brambory
  • ¾  menší hlavy celeru
  • 5 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • voda
  • 5 lžic hladké mouky
  • 5 lžic másla
  • drcený kmín
  • majoránka
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  • Celer, brambory, petržel a mrkev si nakrájíme na kostičky.
  • Máslo si rozpustíme, zasypeme moukou a vytvoříme světlou jíšku. 
  • Do jíšky pak nalijeme postupně vodu. 
  • Vše důkladně promícháme, aby se nám netvořily hrudky. 
  • Osolíme, opepříme, přidáme kmín, majoránku, brambory, petržel, celer a mrkev. 
  • Vše vaříme do měkka. 
  • Před koncem přidáme prolisované stroužky česneku a krátce povaříme.
Bramborová polévka bez hub se zeleninou.
littlebitofczech.com

Bramboračka s uzeným masem

Musíte mít v každé polévce alespoň kousek masa? Proč ne? Pro inspiraci nabízíme tuto bramborovou polévku s uzeným.

INGREDIENCE

  • 250 g uzeného masa
  • 3 větší brambory
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • ¼ celeru
  • 4 stroužky česneku
  • lžíce majoránky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • libeček, petrželka k dochucení

POSTUP

  • Brambory, mrkev, celer i petržel si nakrájíme na kostičky
  • Vše orestujeme na másle, pak podlijeme litrem a půl vody. 
  • Přidáme na kostky nakrájené uzené maso, majoránku, sůl a pepř. 
  • Z másla a mouky si uděláme jíšku, ke které pomalu přiléváme trochu vody z polévky. 
  • Mícháme, aby se neudělaly hrudky, pak směs zapravíme do polévky.
    Vše vaříme do změknutí. 
  • Ke konci přidáme prolisovaný česnek. 
  • Můžeme také dochutit petrželkou a libečkem.
Poctivá polévka z brambor s uzeným masem a zeleninou.
dobruchut.aktuality.sk

Pokud jste milovník spíše pořádných masitých polévek, inspirujte se recepty na drůbeží guláše.

Šumavská bramboračka z čerstvých hub

Šumava je krásné místo se spoustou hub. K tomu také náleží i tento recept na bramboračku. 

INGREDIENCE

  • 300 g brambor
  • 200 g čerstvých hub
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 5 hrnků vody
  • drcený kmín
  • majoránka
  • petrželová nať
  • mletá sladká paprika
  • mletý pepř
  • sůl

POSTUP

  • Cibuli si nakrájíme na kostičky a osmažíme na sádle. 
  • Houby si očistíme a nakrájíme na plátky.
  • Přidáme také houby, kmín a podusíme. 
  • Pak vše zaprášíme moukou a opražíme. 
  • Přidáme papriku, chvilku necháme projít varem, a pak podlijeme vodou, přidáme pepř, sůl a majoránku. 
  • Do horké vody pak přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory. 
  • Vaříme do měkka a nakonec případně dochutíme.
  • Podáváme s čerstvou petrželkou.
Bramborová polévka z čerstvých hub ze Šumavy.
receptykulinarium.sk

Rádi byste si udělali více polévek z brambor? Zkuste třeba kulajdu s koprem.

Krémová polévka s bramborami na kyselo

Někdo to rád kyselé. A to nejen v těhotenství. Kombinace brambor a jemné kyselosti se dobře slučuje.

INGREDIENCE

  • 1 kg brambor
  • 1 cibule
  • 325 ml sladké smetany
  • 1 litr vývaru (zeleninového)
  • 700 ml vody
  • sůl
  • 3 kuličky černého pepře
  • 2 lžíce octa
  • olej
  • bobkový list
  • 2 lžíce hladké mouky

POSTUP

  • Cibuli si nakrájíme nadrobno. 
  • Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostičky. 
  • Cibuli si orestujeme na oleji, pak přidáme brambory a ještě chvíli restujeme.
  • Přidáme také černý pepř, bobkový list a podlijeme horkým vývarem a vodou. 
  • Osolíme a vaříme, dokud nebudou brambory měkké. 
  • Polévku pak zahustíme smetanou smíchanou s moukou. 
  • Vaříme ještě 10 minut a nakonec dochutíme octem.
Recept na polévku z brambor na kyselo.
kaufland.sk

Jak na tuto krémovou bramboračku? Mrkněte se na videorecept.

Bramborová polévka s kroupami

Polévka z brambor s kroupami je taková retro pochoutka. Avšak pozor! Díky kroupám je velice výživná, neboť právě ony obsahují nemálo minerálních látek.

INGREDIENCE

  • 5 větších brambor
  • ¾ hrnku drobných krup
  • 1 cibule
  • majoránka
  • mletá sladká paprika
  • 3 stroužky česneku 
  • drcený kmín
  • olej
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  • Na oleji si orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli. 
  • Přidáme kroupy, drcený kmín, papriku a pokračujeme v restování. 
  • Pak podlijeme vodou, osolíme a vaříme do měkka. 
  • Pak přidáme na kostičky nakrájené brambory, majoránku a vaříme opět do měkka. 
  • Nakonec dochutíme prolisovaným česnekem.
Polévka s brambory a kroupami.
cookpad.com

Typické spojení jsou brambory, houby a majoránka. Přidává se také kmín a česnek pro výraznější chuť.

Další přísady do bramboračky mají spíše krajovou nebo rodinnou tradici.

Někde se například přidává i hrst vařených krup nebo drobných krupek, trochu hrachu nebo fazolí, rozškvařená slanina či několik lžic smetany a z koření třeba i bobkový list nebo nové koření.

Receptů na bramboračku je spousta, ale většina z nich používá jíšku k zahuštění. Díky tomu je polévka ještě hutnější.

Dietní verze však může tento postup opomíjet.

Doufáme, že se vám polévky z brambor povedou a budou vám chutnat.

Podělte se s námi v komentářích.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.